icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

bobocka
15. jún 2011

@pici laktacna je na novorodeneckom v kazdej babyfriendly.myslimz,e to je podmienkou 😉
ok damy,idem ja von s mojimi chlapmi.tak zas vecer-sa tesim ake litanie tu zatial popisete 😀 zas budem mat celovecerne citanie 😀 😀 😀 co ja sa ale vobec nestazujem,prave naopak 🙂 tato tema ma fakt bavi 🙂 rada ju citam 🙂

dulkagabulka
15. jún 2011

@lilyen2011
ja vooobec neviem čo to je.. 😀

podla Štromerovej všeobecne plati pravidlo : Ak žena pri porode nedostane žiadne medikamenty, nepichnu jej plodovu vodu, netlačia dieta nasilim von, dieta nezvykne aspirovat vodu /teda vdychnut/ ..
a čo sa teploty tyka a ostatnych funkcii /dychanie, pulz, teplota, spankove cykly/ je dokazane, ze skin toskin na matke su tieto funkcie najstabilnejšie...

ja ti neporadim,čo maš robit so svojim dietatkom..je TVOJE 😵

pici
15. jún 2011

@bobocka laktacna je aj v nebejbyfrendly :D

bobocka
15. jún 2011

@pici este lepsie 🙂

pici
15. jún 2011
zuzi118
15. jún 2011

Zeny na laktacne v porodniciach sa nespoliahajte, to nie su skutocne laktacne. Keby boli, tak by po porodnici nebahali zufale maminy s flaskami a dopytovali sa UM (a este boli aj sprdnute, ze kazda ktora chce ta koji). Odporucam kazdej buducej mamine dohodnut si stretnutie s laktacnou poradkynou este pred porodom. Nechat si povysvetlovat co a ako a dohodnut sa, aby vas prisla skontrolovat hned ako sa vratite z porodnice. Usetrite si tym vela problemov.

A este k tomu, ze kto je PA a kto je babica. PA je ma na to papier, ma vystudovanu VS v odbore porodna asistencia (v aj sa jej vravi midwife). Babica je zena, ktora pomaha zenam rodit, nema oficialny papier (v aj sa im hovori traditional midwife). Dula je zas nieco uplne ine - to je psychicka podpora zeny.

lilyen2011
autor
15. jún 2011

@dulkagabulka ja som myslela monitor dychu ak budem mať svoj?

aliza
15. jún 2011

@bobocka jasne, stava sa, ze sa najde aj take tela, konieckoncov aj medzi lekarmi, ze ano, Ja som mala na midwives celkovo stastie. Ta moja, co ma mala pocas tehu, bola velmi sikovna a znala, pouzivala vedomosti aj zo svojej kultury,kedze u nich zeny rodia iba doma, ziaden lekar... vedela jednym hmatom presne zistit polohu babatka, placenty, srdiecko...mala som k nej doveru. Moc mi brali vzdy, krv tiez parkrat, tlak merali pravidelne. este upresnim, ze midwife, ku ktorej sa chodi pocas tehu, nerodi, pri porode je ta, ktora ma sluzbu v danej nemocnici. Pocas tehu sa vacsinou staraju tzv. community midwives, ktore su vramci obvodneho lekara, aspon u nas to tak je. Mozno aj niekde rodia, ale nemam info.

maggie2
15. jún 2011

@pici áno problém je že si zamieňame povolanie. Lekár by mal zasahovať len v prípade komplikácii, normálne by to malo fungovať ako v zahraničí, že pôrody odbavia pôrodné asistentky

dulkagabulka
15. jún 2011

@pici
prosim?

pici
15. jún 2011

@maggie2 preco si myslis ze to, ako to funguje v zahranici je prave to, ako to ma fungovat?

pici
15. jún 2011

@dulkagabulka napisem IP, aby to nebola provokacia

sulky
15. jún 2011

@dulkagabulka , prosim ta nepoznas v Trnave porodnika, ktory by k uplne prirodzenemu porodu mal najmensie vyhrady? Nechem aby sa mi stalo to co mamicke, ktoru si opisovala 2 strany dozadu. Taky podobny porod som mala prvy krat, druhy krat to uz nechcem zazit. 😖

maggie2
15. jún 2011

@pici lebo na SK to zjavne nefunguje. Gynekológovia a nemocnice si iba nabaľujú vrecká platbami za nadštandardné služby (výber pôrodníka atď.) využívajúc zlú povesť svojich anonymných kolegov, preto si mamičky platia vopred zarezervovanie pôrodníka ktorý má konkrétne meno, nazdávajúc sa, že sa im dostane lepšej starostlivosti, hoci to vôbec nie je záruka, stane sa, že pôrodník ani nepríde (spomínala ktorási mamička, napr. že pánovi MUDr. bol dôležitejší hokejový zápas). V zahraničí sú úplne bežné pôrody s pôrodnými asistentkami (angl. Midwife, nem. Hebamme), vládne všeobecná spokojnosť a málokto sa sťažuje (ak vôbec)

pici
15. jún 2011

@maggie2 je tvojou volbou ci zazmluvnis alebo nezazmluvnis doktora. to sa na mna nehnevaj, ale mas moznost na vyber. ked nechces nabalovat vrecka, nemusis. lekar vsak je clovek, ktory ma takisto rodinu, k tomu xpacientok, keby mal kazdu odrodit kvazi len tak, tak by mohol zmenit trvale bydlisko, rozviest sa a nonstop rodit. to zazmluvnenie zarucuje/ ak nie, tak sa peniaze vratia/ ze bude doktor k dispozicii... ale nie o tom... iba som sa pytala, preco myslis ze tak ako je to vonku je to spravne... keby to totiz bolo tak ako vonku, lekar by prisiel iba k patologii ako vravi dulkagabulka.. cize napriklad k zene nepatogogicky rodiacej by neprisiel.. ale su zeny, ktorym by to nevyhovovalo...

katka888
15. jún 2011

@maggie2
uz som sa tu na fore stretla s komentarmi mamiciek z UK a nepochvalovali si teda zdravotnu starostlivost o tehotne v Uk formou midwife / alebo ako sa to vola /.... nepozdavalo sa im, ze na potvrdenie tehotenstva nejdu priamo k doktorovi ale cakaju, kym ich oni z centra objednaju na nejake vysetrenie a potom ta intenzita vysetreni pocas tehu tiez nie je slavna. ved pocas tehu sa situacia moze rychlo zvrtnut .

a zazmluvneny lekar, osobne mam vynikajucu skusenost s mojou porodnickou, to je dovod preco ju riesim aj tentokrat. vopred sme neplatili nic, na papiere mala stale cas, jednoducho to nebolo pre nu to podstatne, ci mame nieco uz podpisane, a ked som uz sla rodit, vyslo to akurat na jej smenu, tak povedala, ze sa papiermi vobec nemam zatazovat. nic nepytala ani pred porodom ani po porode, a kedze som rodila pocas jej smeny, ani by sme podla podmienok nic neplatili, kedze u nas sa plati, len ked porodnika privolaju. starostlivost pred aj pocas porodu na maximalnej urovni, ani neviem, ci sa da lepsie o pacientku postarat, obdobnu skusenost ma s nou moja sesterka , rodila u nej 2x, raz rizikove tehu a to ju sledovala aj v tedy, a kamoska, tiez mesiac v nemocnici, tiez sa o nu starala a tiez neriesila papierovacky.
teraz bude mimo sluzbu par dni, tak vraj mam babatku vysvetlit, ze ma pockat , kym bude v sluzbe. / cize porod bez uhrady /

quaxi
15. jún 2011

@pici nie som sice maggie, ale k tomu preco je to v zahranici lepsie ti poviem asi tolko: ked som sa chystala na porod a zvazovala co je spravne a co nie, dost som sa riadila podla umrtnosti matiek a novorodencov v jednotlivych vyspelych krajinach a podla toho, ake zvyky okolo tehotenstva a porodov tam vladnu. Na Slovensku sme na tom s umrtnostou na europske pomery dost zle, a pritom v mnohych krajinach tuto statistiku este kazi fakt, ze je tam omnoho vyssie percento zien ktore donosia tazko postihnute dieta bez sance na prezitie, u nas je takych minimum. Z tych statistik jasne vychadzalo, ze krajiny s menej zasahmi do porodu, s prirodzenejsim pristupom, maju umrtnost nizsiu. Tiez som vychadzala z odporucani WHO, ktore vychadzaju z obrovskeho mnozstva skusenosti lekarov z celeho sveta - ked oni nieco neodporucaju lebo sa ukazalo ze je to zbytocne alebo az skodlive, preco na tom nasi lekari tak trvaju? Takze si myslim, ze tie krajiny kde maju lepsie vysledky, to robia objektivne lepsie, pritom casto prave s mensimi nakladmi (kazda chemia ktoru ti zbytocne podaju nieco stoji, pritom u nas ti tych chemikalii napchaju bez dovodu hned niekolko...). Postupne teda bola moja dovera v sucasny system na SK natolko podkopana, ze som si o tom nastudovala dost vela a na zaklade toho som sa rozhodla odmietnut veci, ktore som vyhodnotila ako zbytocne alebo skodlive, kedze verim ze prave takto zabezpecim mojmu dietatu bezpecnejsi porod. Nemyslim si ze v ktorejkolvek krajine existuje idealny system, ale objektivne su krajiny, kde je system lepsi, a od tych by sme sa mali inspirovat a prebrat od nich to dobre, a to co je dobre u nas si pritom zachovat.

pici
15. jún 2011

@quaxi vdaka za nazor... ja sa s nim nestotoznujem... najma preto, ze su to statistiky.. a statistiky su ina tema... realita je inde. ale ano, mas pravdu.. chemia nieco stoji a nemuseli by ju davat halabala, najma ak to zena nechce.. ja by som ale nechcela, aby sa u nas rodilo iba s dulami alebo PA. ja by som nechcela rodit ani u zeny porodnicky... ale to je moj osobny pohlad...

dulkagabulka
15. jún 2011

@sulky
vies, ja osobne zatial co som sprevadzala mamičky, tak čo mali v plane, tak sa snazili dodržat- naozaj boli ustretovi a mili
čo sa tyka priloženia babatka- treba si to dat podpisat primarke MUDr. Mišovej- ak to budeš mat od nej podpisane a babatko bude v poriadku, daju ti ho 🙂

wieruss
15. jún 2011

@dulkagabulka dakujem za nazory a tiez opis toho co sa stalo mamicke, ktora to mala na "dobre slovo" dohodnute 😉 po zvazeni som rozhodnuta to prekonzultovat s mojim porodnikom a este predtym skocit do nemocnice sa opytat - meni sa tam teraz vedenie, takze je mozne, ze to spravi iste zmeny aj na oddeleniach a snad k lepsiemu 🙂 pokial nie, tak to vidim na papier... a tiez ma napadlo az dnes, ze vsak mam tetu vrchnu sestru v nemocnici, tak snad ked ju poprosim ak pozna sestricky na porodnickom, ze to tiez pomoze k lepsiemu pristupu 🙂

dulkagabulka
15. jún 2011

@wieruss novorodenecke sestričky dodržuju postupy, ktore maju nadriadene zhora.....teda maju vo velkek vačšine nemocnic nariadene,aby novorodenca odsali /ak treba/, umyli, zvažili, odmerali, obliekli, priniesli na istu dobu k tebe, priložili k prsniku a potom odniesli na pozorovanie na novorodenecke oddelenie..a ony to musia urobit tak,ako to maju prikazane, ved by mohli prist v opačnom pripade aj o pracu...myslim,ze je to v konečnom dosledku normalne...ze aj ja poslucham v praci prikazy svojho nadriadeneho, tak isto to robia aj ony..
preto naozaj je dobra myslienka prekonzultovat to s ich nadriadenym- a ak to ony budu mat dovolene od svojho nadriadeneho, rady ti to splnia...
🙂

jussti
15. jún 2011

@aliza
Stratégia BFHI

• transformovať zastarané postupy „klasickej“ nemocničnej rutiny (napr. umytie novorodenca ihneď po pôrode a až následné priloženie k matke - podľa BFHI má byť novorodené dieťa len zľahka osušené a okamžite priložené k matke a má byť zaistený kontakt "koža na kožu")

maju plaketu baby friendly(v preklade normalni) a nechcu to robit (ani ine), pritom to nic nestojii .....
a dokonca ked to zena ziada, tak je divna 🙂

eev
15. jún 2011

@pici a vlastne vsetci🙂 chcem uviest na pravu mieru, co je dula...lebo mam pocit, ze to tu miesame jedno s druhym (pa, dula...) dula nesmie byt pri neasistovanom porode. dula moze byt pri porode, ktory je vedeny odbornikom - ci uz vystudovanou PA alebo lekarom. inak porusuje kodex. a nesmie v ziadnom pripade zasahovat do prace lekara. ona je tam pre zenu a len a len pre nu. pokial ma zena nejaky dotaz k postupom, musi si to vydiskutovat s lekarom sama.

kopcim z bakalarky o dule:

Podpora tehotnej a rodiacej ženy môže uľahčiť a urýchliť pôrod, znížiť výskyt komplikácií a pozitívne ovplyvniť ženino vnímanie pôrodu. Podpora by primárne mala prichádzať z okolia ženy a spoločnosti ešte počas tehotenstva. Už samotný postoj spoločnosti k pôrodu ovplyvňuje to, ako k nemu ženy pristupujú. Očakávania ženy môžu ovplyvniť dĺžku a priebeh pôrodu. Podpora pri pôrode z nášho hľadiska by sa mala zamerať najmä na odstránenie stresových faktorov. Jednou z možností podpory pri pôrode je sprevádzanie ženy dulou. Dula je skúsená žena, ktorá sprevádza rodičku, je psychickou podporou (Klaus, Kennell, Klaus, 2004). Venuje jej neustálu aktívnu pozornosť. Prítomnosť duly dodáva žene pocit bezpečia a odvahu. Žena sa necíti osamotená v neznámom prostredí. Má pri sebe ženu, ktorá ju podporuje v každej situácii. Dula venuje pozornosť aj telesnej pohode ženy. Pozná mnoho prirodzených úľavových techník, ktoré môže žene navrhnúť. Snaží sa zabezpečiť žene čo najväčšiu intimitu. M. H. Klaus, J. H. Kennell a P. H. Klausová vo svojej publikácii Porod s dulou (2004) zhrnuli 10 publikovaných randomizovaných štúdií týkajúcich sa nepretržitej podpory duly pri pôrode, ktoré zahŕňali viac ako 5000 žien. Výsledky poukazujú na jednoznačný pozitívny vplyv kontinuálnej podpory duly pri pôrode. Uvádzame niektoré výsledky:
• Kontinuálna podpora duly pri pôrode znížila pravdepodobnosť užitia analgézie o 31%, použitie oxytocínu na stimuláciu pôrodu o 50%, kliešťové pôrody o 34% a cisárske rezy o 45%.
• Dĺžka prvej doby pôrodnej sa za prítomnosti duly výrazne skracuje (o 25%).
• Počet prirodzených vaginálnych pôrodov (pôrodov bez intervencií) sa za prítomnosti duly výrazne zvýši.
• Doprovod duly prispieva k značnému zníženiu vnímania bolesti.
Autori uzatvárajú na základe výsledkov, že starostlivosť duly má veľký prínos. Prispieva k pohode matiek, otcov a detí, vedie k nižšiemu počtu lekárskych intervencií pri pôrode a narodení dieťaťa a znižuje náklady – šetrí peniaze.

Keby ste mali niekto chut citat pracu na temu: Podpora vzťahovej väzby medzi rodičom a dieťaťom, pošlite mi do IP vas mail a rada sa s ňou podelím.

maggie2
15. jún 2011

@quaxi ďakujem, povedala si to lepšie za mňa. Mortalita novorodencov je vždy smerodatným kritériom posudzovania toho alebo toho zdravotníctva. pre @pici: Pomery v SK pôrodníctve sú na zaplakanie, oproti krajinám kde sa pacientske práva nielen viacej dodržujú, ale sami pacienti sú si svojich práv vedomí a predstavujú prirodzenú kontrolu. Ty jednoducho si asi nikdy nežila v zahraničí, nikdy si nebola v nemocnici v Rakúsku či v Nemecku. Stačil by Ti jeden dva dni, a pochopila by si ten kardinálny rozdiel pokiaľ ide o ĽUDSKÝ prístup. A máš úbohé predsudky ak píšeš, že by si nechcela rodiť ani u lekárky-pôrodníčky ženy.

pici
15. jún 2011

@maggie2 obohe? preco? je mi to vrcholne nesympaticke. to nie su predsudky, to je zial aj skusenost. osobna. a je to moja volba. z tvojho pohladu uboha, z mojho pohladu ok. a neuveris, ale bola som aj v zahranici... nastastie nie v nemocnici. opakujem... neporovnavam uroven nemocnic a zdravotnictva.hovorim iba to, ze ak by sa tu rodilo IBA tak ako vonku, nerodil by lekar, ale PA a to NIE kazdemu vyhovuje. neuveris, ale su aj zeny, ktore chcu rodit u svojich lekarov

maggie2
15. jún 2011

@pici práve štatistiky majú veľmi dobrú výpovednú hodnotu. Keby sa robili i riadne štatistiky spokojnosti pacientiek tak by to vyzeralo skutočne pod kritiku. Lebo i tie čo sa robili pred niekoĺkými rokmi jasne potvrdili koľko nekompetentnosti a nesprávneho prístupu zažijú pacienti v SK nemocniciach (počnúc porušovaním osobnej integrity, dôstojnosti, či anonymného prístupu - personál nemá menovky, ani sa nepredstaví- neoboznámenie so zdravotným stavom, neinformovanosť...atď.atď.)

pici
15. jún 2011

@eev dakujem. vela som tym pochopila...

maggie2
15. jún 2011

@pici máš predsudky, logicky, veď zjavne posudzuješ len podľa Tvojich skúseností, podľa seba, len to čo si sama zažila a subjektívne vnímala. Nie si schopná posudzovať objektívne, bohužiaĺ.

pici
15. jún 2011

@maggie2 a ty posudzujes objektivne? mam pravo vybrat si kto ma bude vysetrovat nie? mam pravo volby lekara, nie? nejde o odbornost, tu nespochybnujem, ide o moje pohodlie,. a to pri zene nemam, zial. to nie je predsudok, to je fakt.

pici
15. jún 2011

@maggie2 stastistiky pre mna vypovednu lehotu vseobecne nemaju. vid napr, statistika priemernej mzdy na slovensku.. uplne mimo reality. dalej vzorka ludi, ktora sa stastistiky zucastni atd... atd.. ale to sa nebudem vadit. za stastistiky.