Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@maggie2
neide ani tak o to,ze muzi su ambicioznejší
čo sa tyka porodnictva, muži su skratka od prirody technici..a ako technici maju potrebu pomahat žene..vidia,že žena trpi, tak vymyslia techniku na to,aby jej pomohli..myslia to uprimne dobre, ale uprimne sa mylia..
a teda potom vymyslia hačik na prepichnutie vody, vymyslia CTG, vymyslia epidural, vymyslia nastrihnutie, vymyslia skakania po bruchu, vymyslia odnesenie dietata,aby si matka mohla po takom boji oddychnut,. 😝 ...aby pomahali....a zinštitunializovali,že takto sa takto bude pomahat každej...bohužial, takto nizkorizikovej žene nepomožu...
o tom pisala Zuzi...k rodiacej žene akosi prirodzene patri žena...žena, ktora chape,čo sa deje a ktora nema vnutornu potrebu technicky pomahat tam,kde taka pomoc nie je zapotreby....
žena, ktora vylučuje prirodzeny oxytocin..podobny oxytocinu, ktory vylučuje rodička 🙂
@wieruss v podstate keď si klikneš na hociktorú pôrodnicu smerom na Západ od SK ako napr. http://www.mistelbach.lknoe.at/abteilungen/gyna... nájdeš tam kompletnú ponuku v rámci štandardu je epi, CR s tým že zdôrazňujú že veľmi šetrný, ponúkajú všetky možné pôrodné polohy, homeopatiu, až po také somarinky ako aromaterapia, hudba a pod. Nehovoriac o starostlivosti po pôrode....
@dulkagabulka V Rakúsku a v Nemecku je samozrejmosťou, že nekomplikované pôrody odvedie Hebamme (PA), aj keď lekár je v nemocnici vždy naporúdzi, keď netreba, nevolajú ho.
@maggie2 v Nemecku je to ošetrene aj zakonom..Hebamme nemusi volat lekara,ak je porod nekomplikovany...ale lekar musi zo zakona zavolat ku kazdemu porodu hebamme
kedysi v anglicku posobili muzsky PA (MAN-midwife), ale bola to skor rarita. Tradicne vzdy rodiacu zenu sprevadzala zena. Doktor Odent, ktoreho som uz viac krat spominala v suvislosti s vynikajucimi vysledkami, dospel k zaveru, ze chlap je pri porode rusivy prvok.
@dulkagabulka myslím si, že tlaky na SK sú dosť silné, lekári pôrodníci nechcú stratiť právomoci - myslím ich rozsah činnosti (a tým i príjem), je potrebná i legislatívna zmena.
@dulkagabulka no vdaka bohu, ze su chlapi taki a pomozu...myslim, ze kazda zena ma pravo si vybrat, ci chce tlmit bolest alebo nie, lebo vy by ste to pravo zenam asi najradsej odnala...no aj take krute byvaju niektore zeny, ze?
@zuzi118 neviem, preco by mal byt chlap rusivy prvok pri porode? moj manzel bol pri oboch a bol pre mna daleko lepsou oporou ako hocikto iny. absolutne som nemala pocit, zeby tam zavadzal, rusil. sposobil, ze som sa dokazala zasmiat aj ked mi veselo nebolo.
@pici ja mam tiez skusenost s gynekologickou a gynekologom - ona katastrofa, on parada. to sa neda porovnat. ale zas PA, s ktorou som rodila lukasa bola tiez skvela. pred nou som mala jednu pocas noci a ta bola tak troska masiarka, co sa vysetreni tyka 😖
@stardust
prosim??
to ma mrzi,ze ste si z mojich prispevkov vyčital to,že som kruta žena, ktora chce odnat zenam pravo tlmit bolest...
🙂
@bubelko v nemocnici je skutocne chlap casto oporou pre zenu a velmi napomocny. prave tym prostredim, v ktorom sa zena citi neisto (staci podvedome), prip. tvori barieru medzi zenou a lekarmi (pokial nie su velmi mili) alebo je jednoducho dobra psychicka opora🙂
zensku silu pri porode je tazke vysvetlit. ale zeny su jednoducho ine. pri takom porode je odlisna energia, atmosfera v ovzdusi. zena inak preziva porod. nejedna sa o kazdu situaciu, kde su zeny. lebo aj kazda zena je ina. ale ked sa stretnu tie spravne zeny, ktore si sadli a su na jednej vlne, z porodu sa moze stat cosi velmi silne. tazko popisatelne slovami.
@dulkagabulka niekedy uz neviem preco sa do teba tak pustaju..
@stardust tak akceptuj, ze su zeny, ktore to tlmenie bolesti mozno nechcu..
@crysmile
ono existuju aj nemedikamentozne techniky tlmenia bolesti pri porode...
@dulkagabulka hej, je mi to jasne, myslela som take to umele tlmenie bolesti.. nepaci sa mi, ze my mame akceptovat ich nazor, ale akonahle ty nieco napises - konkretne argumenty, podlozis to, tak sa do teba pustaju.. som zvedava kolko ostane otvorena tato tema..
@dulkagabulka mozem vediet ake su to?
zeny prosim Vas ved sa tu nezerte ... 😉 kazdy ma svoj nazor na porod ci chce alebo nechce medikamenty, a niekto by to zas rad skombinoval 😀 takze pohodaaa
@wieruss ved presne, je to kazdeho nazor, ale napr. tie co preferuju prirodzeny porod chcu o tom povedat maminkam, aby vedeli ze sa to da aj inak, ako len nechavat vsetko na lekara.. napr. ja som od zaciatku tehotenstva zmenila radikalne svoj nazor, a to vdaka tymto maminkam.. a do dulky sa obuvaju stale, pretoze sa snazi vsetko vysvetlit..
@bubelko ak sa bavime o prirodzenom porode bez zasahov, tak v zasade su take dva smery alebo dve alternativy. Prva je ta co som spominala - patri k nej Odent aj napr. Stadelman. Ide o to, ze chlap vylucuje ine hormony ako zena, zvacsa hormon adrenalin, ktory zabranuje tvorbe oxytocinu. Ako vsak pisala eev, prave v porodnici moze chlap tvorit barieru medzi zenou a personalom a moze jej vytvarat pocit bezpecia, ktory porodu zas pomaha. Avsak aj z nemocnic su zname pripady, ze zena porodila par minut po tom, co chlap musel niekam odist, akoby on bol nejakou brzdou, ktora jej branila uplne sa uvolnit.
Druhy smer, alebo alternativa a k tym by sme mohli zaradit napriklad Inu May Gaskin, zase tvrdi, ze muz pri porode je velmi napomocny. Jeho vona, pritomnost pomaha zene pri otvarani. Povzbuduzuje pary aby sa vasnivo boskavali a prejavovali si pocas porodu neznosti.
Este je tu treti smer, ale ten je uz povazovany za underground aj medzi zastancami prirodzeneho porodu - a tym je neasistovany porod (pripadne aj neasistovane tehotenstvo). V anglictine sa oznacuje UC (unassisted childbirth). V nasich koncinach je asi najznamejsou zastankynou neasistovaneho porodu Lucie Groverova, autorka skript, aby porod nebolel.
baby akoze 5 stran ste mi nachystali,to si robite prdel nie? 😀 😀 😀 😀 vas docitat je umenie 🙂
ja osobne preferujem gynekologa a nie gynekologicku.ovela prijemnejsie a prirodzenejsie vnimam ked mi tam dole hladi muz ako zena.pred zenou by som sa ovela viac hanbila a neprijemnejsie sa citila.viemz,e vela kociek prave gynekologicky zhanano ja nie veru. a "dulo" ci porodny asistent podla mna vobec nie je zly napad a pre mna by to vobec rusive nebolo.naidealnejsie by bolo keby bol gay.gay chalani su senzacni,riadne empaticki voci zenam-ja ich mam strasne rada 🙂
a co sa tyka zahranicnych nemocnic-no tak mala som tu cest s anglickou a utekala som domov kocky a aj vela mojich znamich.velikanska neodbornost.k zubarovi by som tam nesla co by co bolo(vsak aj tie anglicke chrupy podla toh vyzeraju 😖 ) pohotovost,tak akoze kapitola sama o sebe.cakanie vyse 4 hodin v poloprazdnej cakarni-ale vsak preco nie 😠 ci ma bolela hlava,ci som mala fyzicky uraz,to bolo jedno dostala som od gp(prakticky lekar -vseobecny) paracetamol na recepte.tak to takym lekarom viem byt aj ja 😠 midwife ma mala na salame,nekontrolovala mi moc,tlak iba ked som ju poziadala (sama som si kupila tlakomer na zapastie a sledovala som sa) dopplerom skontrolovala srdiecko maleho a dovi dopo.ja som si kupila dopplera nadoma-angel sounds- a doma som maleho pocuvala.teda ona neurobila nic extra pre mna.ked som mala v 12tt triple testy spravene,tak mi z nemocnice mali do 10 dni vediet vysledky.samozrejme sa nik neozval.volam do nemocnice,ze co a ako a oni,ze vysledky ma midwife,volam midwife a ona,ze vysledky ma nemocnica 😠 akoze cez piateho deviateho, cela vystresovala koli vysledku ,som musela obvolavat.ked som si ziadala moj zdravotny zaznam na svk,takz e na co? no na to,aby moj slovensky lekar mal zdokumentovanych prvych 5 mesiacov tehtenstva,moje a maleho vysledky a vedel sa podla toho zariadit.odmietla mi robit test na tehu cukrovku.ze naco,ze nech mi ju u nas doma spravia.ked som letela domov,tak som ju ziadala aby mi podpisala papier,ze som fit lietat,lebo som uz mala velike brusko a ryanair moze odmietnut zobrat tehulku vo vysokom stadiu tehu na palubu(nebola som,ale moje brusko vyzeralo ako keby som bola uz cochvila pred porodom 😅 )...no baby mohla by som tu este litanie na tu zensku a vobec na uk zdravotnictvo vypisovat.maximalan nespokojnost.je mi jasne,ze nie vsade je to tak,no moja osobna skusenost bola otrasna. a to som v uk zila skoro 6 rokov.mam aku taku skusenost.je velikanska pravda,ze vybavenie nemocnic je tam fakt pekne.to ano.lekari aj sestry su ochotni a mili,no na mna to posobilo falosne(nie vzdy,ale vacsinou).a nikto tam nic neriesil v rychlosti.na vsetko mali kopec casu. ja osobne som sa hned lepsie citila ked som domov prisla a bola som stastna,ze som u nas rodila.fakt som mala pocit,ze som v rukach lekarov,co sa mozno na mna neusmievkaju,no vedia co robia. zatial som bola len a len spokojna 🙂.
inak lily nepise,mozno je uz v nemocnici 😉
Tu predsa ide o to,aby žena mala môžnosť voľby a aby nebola manipulovaná k čomusi,čo vôbec nie je nutné a potrebné.Lekár má poskytnúť všetky možnosti a je na žene ako sa rozhodne.ja som rodila všetky 3 deti bez epi a iných liekov na bolesť a úplne v pohode.patrím k tým šťastnejším.Keď som epi zvažovala,veľmi som ocenila,že mi lekár povedal + a -,a navrhol vyčkať na samotný priebeh pôrodu a až potom sa rozhodnúť.Nič mi nepodsúval len vo vidine lepšieho zisku.o vyvolávaní pôrodu nechcel ani len počuť.A takýto prístup si nesmierne vážim a cením.nenásilne,prirodzene.

@maggie2 😀 😀 hehe nooooo, musela byt zabava 😀