icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

bobocka
16. jún 2011

@crysmile ty si z bystrice(teda tvoj pas tak hovori) rodila si v rooseveltke?ja ano a neskor ako ty,tak mozno ani moj maly nedostal injekciu,ale kvapky. 😕 a teraz ides kam rodit? k nam? @dulkagabulka ja viem,ze to domietnut mozem. mne ide o to,ze aky vyznam to vobec ma,aky je rozdiel medzi injekcne podanym a kvapkami,ci napr dvojtyzdnove(mozno tyzdnove) predcasniatko by to uz dostat malo(kedze po spravnosti donosene nie je)...vies co myslim.mne ide o ten vyznam toho,o rozdiel medzi jedny a druhym ... to,ze odmietnut mozem,to viem.len mne ide o to,aby som zas vsetko rad radom neodmietala.nieco mozno svoje opodstatnenie ma-inak by to detickam len tak nedavali,nie? tak chcem vediet z akeho dovodu to davaju,preco prave injekcie,preco niekde injekcie a inde kvapky,preco niektori pediatri predpisu plne dojcenemu dietatu kanavit a ini nie....vies,potrebujem kompletne info pre a proti ,aby som sa vedela rozhodnut ci to dietatku dat chcem alebo nie.

crysmile
16. jún 2011

@bobocka no rodila som vo zvolene.. ja by som do roosveltky nesla rodit, akurat pred tyzdnom ma z tade prepustili, bola som tam dva tyzdne lezat.. idem rodit do BS..

xlucia
16. jún 2011

@bobocka krvacavost je, ked zacne dieta krvacat v traviacom trakte, najcastejsie v tej casti medzi krkom a zaludkom a krv mu steka do zaludka. v lepsom pripade, ti tu krv dieta vyvrati aj s materskym mliekom, kedze je nestravitelna, a nic sa mu nestane. ale kludne sa ti moze aj tymi zvratkami zadusit, resp. ich respirovat do pluc a dostat zapal pluc.
moj mladsi syn takto velmi, naozaj velmi masivne vracal krv dva krat v porodnici. vzdy bolo treba spravit vyplach zaludka a podat vit. k na zastavenie krvacania.
poviem ti, je to otrasny zazitok. vracal take mnozstva krvi, ze mu mimo ineho robili testy aj na cudzokrajne choroby, ci nema nejaku hemoragicku chorobu, a ja som ho pri tom nesmela kojit. viac si to zopakovat nechcem

bobocka
16. jún 2011

@crysmile nemyslis vazne!!! mne tam bolo dobre 🙂 preco nechces rooseveltku?nasi porodnici su vyborni 🙂 ja som pocula o zvolenskej nemocnici,ze je dobra,do stiavnice by som nesla koli tomu,ze tam detska jiska nie je...alebo uz je?pred dvoma rokmi nebola.

bobocka
16. jún 2011

@xlucia 😲 😲 😲 😲 😲 to je strasne!!!! by som sa zblaznila take nieco vidiet. ☹ ☹ ☹ chudiatenko malinke ☹ ☹ ☹ to mi potom pride byt podanie vit k ako mensie zlo.ci nie?

dulkagabulka
16. jún 2011

@xlucia
tvoje dietatko bolo donosene a takto krvacalo?
a ake bolo tehotenstvo a aky bol porod? brala si nejake lieky v tehu alebo dostala si injekcie, infuzie či ine lieky pri porode?
zaujima ma to, či sa to može stat aj pri uplne zdravom tehu a porode donoseneho dietatka..

xlucia
16. jún 2011

@bobocka vit K ma svoje opodstatnenie min. podat ten prvy raz. znie to blbo, ale neboj, dieta uz minutu po pichnuti nevie, ze bolo pichane. v porodnici podstupi este tolko vysetreni... byt v porodnici je stres, ale ta pohoda ked odchadzas domov a vies ze dieta je zdrave... na nezaplatenie

xlucia
16. jún 2011

@dulkagabulka maly bol riadne donoseny, 51 cm 3900 g, nebrala som ziadne lieky, ziadne infuzie, porod bol sekciou, lebo dieta bolo velke a prvu som mala sekciu

dulkagabulka
16. jún 2011

@xlucia
aha..takze tam bola sekcia..dakujem za info..

bobocka
16. jún 2011

@xlucia ja neviem,ale 3900 nie je az take velike.ci ano? moj maly mal 3740 a normalne to bol klasicky fyziologicky porod.mamina so mnou na izbe mala 4 dietatko,dievcatko,4100 a takisto naturalne rodila.preco tebe dali radsej sekciu?bolo to prilis skoro po prvej,ci ako? hovori sa,ze druhe mimi je vacsie nez prve-tak sa mam na co tesit 😀

crysmile
16. jún 2011

@bobocka ako mne sa nepacil pristup porodnikov ako urychlovali porody, ja som tam nestretla mamicku, ktorej by nepichli oxy alebo na ktoru by tam netlacili ze ked neporodi dovtedy a dovtedy, ze pojde cisarom.. jedna tam lezala a mala byt az o dva dni v 40tt a uz jej pichali na izbe infuzky, aby sa to rozbehlo.. mozno len ja som mala smolu na take mamicky, ale bolo ich za dva tyzdne dost s ktorymi som sa rozpravala a ktore poriadne ani nevedeli co sa s nimi robilo.. taktiez sa mi nepacilo ako tam (ne)podporovali kojenie, zeny behali s odsavackami a flaskami.. no teda..
v BS nie je detska jiska... aj vo zv posielaju deti do bb ked sa nieco stane.. ja verim ze sa nestane a babo bude ok, ak tak nebude, prevezu nas do BB..
aj ZV nemocnica - no asi som zaujata, niektore veci tam boli dobre a niektore nie.. ale to hodnotim teraz, po case, po tom co som zazila a po tom co som si nacitala az po porode.. takze vela chyb vidim aj tam, asi nic nie je idealne..
hlavne mi chybala vsade informovanost, nikde mi nic nepovedali.. iba jedna porodna asistentka co sa o mna teraz starala ked ma prijali do BB ma prisla poinformovat co so mnou je, co so mnou bude, co mi budu robit a podobne veci.. velmi si to cenim..

xlucia
16. jún 2011

@bobocka bol prilis velky na moju panvu, vevytlacila by som ho.

bobocka
16. jún 2011

@xlucia asi je to mensie zlo ten vit k podat.po tomto tvojom pribehu by som sa asi bala a babo stale sledovala,ze ci naodou krvacat nezacne.asi by som mala riadne stresy. ☹

bobocka
16. jún 2011

@xlucia jaaaj,to ja s mojimi bokmi mozem dve naraz tlacit 😀 😀 😀

miskap
16. jún 2011

@bobocka V nemocnici dávajú injekčne vitamín K preto, lebo keby ho dali kvapkami, dieťa by ho mohlo vyvrátiť a takto majú istotu, že to dieťa určite dostane. To len na vysvetlenie. Samozrejme, ak budeš žiadať, že chceš podať kvapkami, mali by to akceptovať.

dulkagabulka
16. jún 2011

@xlucia @bobocka
pri sekcii su mamičke podavane lieky...takze tam je uz novorodenec ohrozeny..

preto som sa pytala na to...
lebo čo som sa doteraz dočitala, tak zdravy novorodenec po prirodzenom porode, kedy matka nebrala ani v tehu ani počas porodu žiadne lieky ,tak by tam taka situacia vzniknut nemala

ak je tu niekto taky, čo zažil,že dietatko krvacalo napriek tomu,že bolo riadne donosene a tehotentstvo i porod boli nemedikovane, bola by som rada, keby sa podelil o svoju skusenost..

crysmile
16. jún 2011

@dulkagabulka nechcem rypat, ale vsimli ste si aj ostatne, ako sa zmenila atmosfera v tejto teme?

xlucia
16. jún 2011

@dulkagabulka ja viem ze podavaju lieky na riedenie krvi, aby sa predislo embolii, ja som ich dostavala injekcne. lenze maly mi krvacal aj vtedy, ked som injekcie uz nedostavala

bobocka
16. jún 2011

@crysmile no ja som mala v rooseveltke stastie na super lekarov.ako som uz pisala dr jenco bol senzacny-toho si pri druhom zazmluvnim a aj dr balaz bol super.obaja mladi lekari.ti starsi to brali ako na beziacom pase,ale zas som mala z nich pocit,ze uz maju taku prax,ze im staci par pozreti a vedia co a ako 🙂 ale bez porodneho planu uz nepojem.su veci,ktore mam potrebu ovplyvnit.u mna veliku vahu mala ta pritomnost detskej jisky.ja sa bojim rodit v nemocnici bez detskej jisky. 😒

teleranka
16. jún 2011

Baby, nakukla som sem a musim to povedat. Som zhrozena z toho, co tu citam!!!
Kolko neludskeho pristupu! Akoby boli mamicky len maso na pase. Ja sa zatial len pokusam s manzelom o babatko, ale som typ cloveka, co sa boji aj injekcie, a ked citam Vase skusenosti, neviem, ci mam plakat, cudovat sa, alebo rezignovat.
Naco sa davaju napriklad infuzie pred alebo pocas porodu?
A naco su dobre vsetky tie injekcie? Omg, ved ja si nenecham pichnut do zadku injekciu, ani ked som na pohotovosti, taky mam z toho panicky strach :(
To uz som asi teraz odsudena byt zlou matkou :((((

reanda
16. jún 2011

co sa tyka odmietnutia ockovania proti TBC, nie je to charakterizovane ako povinne ockovanie? a naozaj mam pravo to odmietnut, alebo sa to da odsunutim iba "obist"
dik

crysmile
16. jún 2011

@bobocka balaz je taky nizsi spinavy blondak s okuliarmi? jenco ako vyzeral? pre mna lekar az tak nie je dolezity, len nech ma nechaju kludne rodit..

crysmile
16. jún 2011

@teleranka ziadna panika, stres, precitaj si tuto temu, vsetko sa da odmietnut, nikto ti nic pichat nemusi, ked nechces.. a za to urcite zlou matkou nebudes, to co si mysli okolie, na to sa vyklasli.. ty mas svoje prava a ak mas z takychto veci stres, tak porod sa da viest aj inak ako s infuzkami, ihlami a podobne..

reanda
16. jún 2011

@teleranka nestrachuj sa predcasne, ono ked si to clovek takto pokope cita, tie zle skusenosti, tak to vyzera hrozne, ale tebe sa to nemusi stat a naopak, maju zeny aj dobre skusenosti.. je lepsie byt na vsetko pripraveny, ale mysliet radsej "pozitivne", ze u mna to bude dobre 🙂 ..lebo obavy a strach tiez skodia

bobocka
16. jún 2011

@reanda mas pravo odmietnut kazde jedno povinne ockovanie a teda aj tbc.bude ta to cosi stat,no ovplyvnit to mozes a tvoje direta nemusi dostat ani jednu povinnu ci nepovinnu vakcinu.ale tam uz beries na seba to riziko,ze ak tvoje dieta tu danu chorobu dostane,tak maju ruky lekari ciste a zodpovednost je len na tebe.ja som ockujuci rodic,no nerobim si z dietata woodoo babiku a pristupujem k tomu striedmo. 😉

bobocka
16. jún 2011

@crysmile praveze ten ktoreho opisujes je jenco asi 🙂 balaz je mlady,vysoky 🙂 aspon na mna vyoky 🙂

sisaha
16. jún 2011

@teleranka to je presne to, o com som sem pisala, ze tu akurat strasia ostatne baby. Nikto nie je na porodnej sale kusom mäsa. Ja som rodila 2x a 2x ako človek a mam len tie najprijemnejsie pocity z toho. A to som rodila tak, ako to tu tych zopar dievcat odmieta... Takze ber to trosku s rezervou.. 😉

sisaha
16. jún 2011

@crysmile to ze zeny behali s odsavackami je normalne, ked sa ti spusta laktacia a mas bud malo alebo vela mlieka. Ja som si odsavackou napr. laktaciu rozbehla. Niektore maminy, ktore mali vela mlieka a co nevypilo dieta odovzdavali do mliecnej banky pre ine babatka, ktorych mamina nemala moznost alebo nemohla kojit.

crysmile
16. jún 2011

@sisaha no to by bolo fajn, keby som im v druhej ruke nevidela flasku pre babo..

sisaha
16. jún 2011

@crysmile tak to je uz chyba tej, ktorej porodnice. U nas sa dokrmovalo striekackou ak to bolo nutne.