Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@pici nejde o to ci si alebo nie si zelana tu.. ide o to, ze je to nazov temy, co mozem odmietnut pri porode, takze si to neber osobne.. baby ti tu hodili nazvy kniziek, v ktorych su popisane fakty ako si chcela.. nie je to o tom ze by tu niekto s tebou nechcel komunikovat alebo ti hovorit fakty.. dali ti podklady..
@pici
mne osobne tvoje prispevky vela dali 😀 ..naučila som sa na nich nereagovat negativne..resp. nereagovat VOBEC...v podstate som sa naučila tvoje prispevky z velkej vačšiny ani nečitat.....je to u mna velky posun .....za čo ti zo srdca dakujem 😀
v buducnosti mozno sa naučim reagovat opakovane aj pozitivne..
lebo pri mojich viacnasobnych pokusoch reagovat pozitivne/v minulej teme/ som sa nakoniec vytočila do nepričetna a reagovala neadekvatne..
takže U mně dobrý 😀
@stardust Prepáč,ale ja som niekde vravela,že nám niekto bez súhlasu pichá Epi a podobne?Ja som vravela,že je super keď lekár vysvetlí pre a proti a nepodsúva niečo ,čo nie je nevyhnutné.Ak žena chce Epi,má ju dostať-to je na jej rozhodnutí a nikomu to právo neberiem.Len som písala,že som ja osobne potrebovala žiadne tíšenie bolesti-ani medikamentózne ani alternatívne.
Už by som bola celkom rada,keby ľudia čítali pozorne,čo niekto napísal.
@dulkagabulka 😉
@bobocka Ako som písala na 1. strane, odmietnuť môžeš všetko čo ty sama uznáš za vhodné, samozrejme za okolností, že nie si ty ani dieťa v priamom ohrození života. Vit. K injekčne som odmietla podať aj ja. Nepodali jej ho nakoniec vôbec. Najlepšou náhradou umelého vit. K je kolostrum, ktoré ho obsahuje pre novorodenca bez patol´ogie dostatočné množstvo. Ak by si sa chcela o tom dozvedieť viac, odporúčam preštudovať anj. stránky, na tých slovenských sú jednostranné a zavádzajúce informácie.
@dulkagabulka myslela som si,ze si porodna asistentka...lebo tie musia mat zdravotnu skolu,tak preto som napisala,ze si zdravotacka. 🙂
ja osobne som odmietla sustavne vysetrenie vaginalne...ako sa krcok otvara.vysetrili ma len 1,ked som prisla do nemocnice a potom uz len,ked som vravela,ze citim silne tlaky...a vtedy uz videli aj hlavicku.dalej pri cisarskych rezoch som odmietla cievkovanie pred tym ako mi pichnu spinalku....ked nemusim trpiet neprijemnosti,tak ich netrpim 🙂 po cisarskom reze som odmietla analgetika formou injekcie - chcela som len tabletky.
@dulkagabulka nevieš náhodou prosím, kde by som si mohla naštudovať takú vec, že prečo niekomu odtečie plodová voda hneď a niekomu až pri samotnom tlačení, či vôbec?
Lebo mne ani pre jednom dieťati spontánne neodtiekla, takže ťažko sa mi určovalo, kedy ísť do pôrodnice. Oba razy som tam šla priskoro 😖 Keďže kontrakcie som mala už dlho a často a silné.
Neviem, kto presne tu spomínal, že kontrakcie, to nič nie je, že tá bolesť je v pohode zvládnuteľná...Tak ja som zažila zvládnuteľné kontrakcie len prvých pár hodín, keď ešte boli medzi nimi prestávky, počas ktorých som si mohla oddýchnuť. Posledných 4-5 hodín som mala pocit, že pri každej zomriem. Nepomáhala ani sprcha,ani fitlopta ani masáž. Akurát to pomohlo, že som sa pevne chytila buď manžela, alebo stoličky, rebriny, čo bolo po ruke. Práveže keď som dostala kontrakciu v sprche, tak som mala čo robiť, aby som to tam na šmykľavej mokrej podlahe ustála
@dobromila
neda sa povedat, prečo niekomu odtečie voda pred porodom a prečo pri porode..
v podstate pre dietatko je to velmi dobre, ak plodove obaly zostanu neporušene..tlak v kvapalinach sa totiž širi inak /teda po celom obvode maternice/ ako tlak bez kvapaliny ..dietatku vnutorna klzka plocha neporušenych obalov vo velkej vačšine pomaha lepšie zrotovat do porodnych ciest a tlak na hlavičku je menší..
bolest pri kontrakciach sa často po prepichnuti vody velmi zintenzivni..."obsah" maternice sa totiž zmenši a maternica potom vykonava silnejšie stahy...
ak by som ti mohla poradit, na tvojom mieste by som skusila nacvičovat uvolnovacie techniky...ak je totiž žena velmi stiahnuta /strachom napriklad/- strach stahuje všetky svaly...ale zena potrebuje byt maximalne uvolnena a dietatko zo seba pustit...pustit...
teda ak pri každej kontrakcii sa niečoho chyti a silno zatne svaly na rukach, ona ich silno zatne vlastne v celom tele - a tym sa porod predlžuje....žene i babatku pomaha, ak sa mamina pri každej kontrakcii uvolni..v celom tele..uvolni tvar, ruky, prsty, nohy...a usta..velmi dolezite je uvolnit usta..otvorit ich.. usta a vagina su aj podla činskej mediciny spojene..tak ako pri sexe, ked sa uvolniš, otvaraš zaroven usta a vvydavaš nejaky zvuk /vačšinou je to aaaaaaa/..tak isto to plati opačne..ak chceš otvorit a uvolnit vaginu pre dietatko, treba nie zatinat zuby,ale uvolnit usta a vokalizovat aaaaaaaaaaaaaaaaaa........aaaaaaaaaaaaa...
ale to aaaaaaaa by malo byt take hlboke...nie vysoke tony /tie zase posobia opačne/
takže asi tolko 🙂
@dulkagabulka dakujem, tak toto si musim aj ja zapamatat, pri porode som totiz robila presny opak, ja som to babo v sebe nechcela pustit von.. a takisto mi pustili aj vodu.. potom zle rotovala.. takze musim byt uvolnena... dakujem za radu, toto mi isto pomoze 🙂
@crysmile ked mamička niekedy aj nevedomky to babatko nechce pustit..niekedy sa zaroven tesi,ale zaroven boji, ako to bude,ked bude už tu..
vtedy je to vidno nej...prekrizuje alebo spaja nohy, plecia vytahuje do vyšky..
naozaj je doležite nohy ak stoji dat radšej od seba, plecia spustit a uvolnit a uvolnit 🙂
@dulkagabulka ďakujem, poslala som Ti mail.
Ja tomu nejak nerozumiem. Som optimiista, neviem o tom, žeby som sa pôrodu bála, mala strach. Nejaký tam určite bol, z neznámeho, hlavne pri prvom pôrode, ale inak....
Keď sa hovorí o prirodzenom pôrode, tak vždy s tým, že žena inštinktívne cíti, čo je pre ňu najlepšie, či už dýchanie atď. a podľa toho koná, mení polohy a tak. Ja som mala pocit, že sa tým riadim....a Ty mi píšeš, že som robila totálne zle 😖
@dulkagabulka hm, to neviem ci som robila, ale isto som nebola uvolnena.. zapierala som sa do cela postele, ked som sedela na fitlopte.. sprcha mi nerobila dobre..
@dulkagabulka Uplne s tebou shlasim a este dodavam, ze ked sa predcasne pusti voda, tak dietatko moze mat problemy s dychanim... Tak bolo u mna, otvorena na 7, porodnicka mi pustila vodu, ani som sa nenazdala a hned prva kontrakcia, ktora nasledovala - malemu klesali ozvy. Vypla CTG a vraj, cisarsky!!!! Chcelo sa mi plakat od zufalstva... ☹ Podla mna som z tych, ktorym voda odtecie tesne pred porodom, verim, ze o mesiac sa mi podari porodit prirodzene a bez zasahov....
@bobocka Ten link na vitK som dala ja... Donoseny novorodenec vitK nepotrebuje, tak to priroda zariadila... Kojenemu dietatu sa hned zacne prirodzene metabolizovat v peceni... priroda je mudra, len my do nej stale nemudro zasahujeme... Odmietnut to mozes, aj to odmietnem.. To, ze mu pichli injekciu a ani sa mi neunuvali nic povedat??? Jasne, zistila som to az po par mesiacoch, ked som tuto problematiku podrobnejsie studovala a potom som si pozrela prepustaciu spravu - bolo to tam, ze injekcia bola podana!!! Hned som volala na novorodenencke primarke a ona, ze oni sa nikoho nepytaju, take je usmernenie Ministerstva zdravotnictva a tiez by sa ma nic nepytali, keby ho museli kriesit... co povedat na takyto argument?? ☹ Robia to preto, lebo niektore deti maju problem k krvacavostou - hoci len niekolko promile, a hlavne tie nedonosene... Ja to odmietnem!!!
@dobromila
nie..robila si dobre- pretože si robila to najlepšie, čo ti šlo..inak sa vtedy nedalo...
ano..žena sa nemusi učit dychat ani nič podobneho...
a tiez je pravdou,že ma počuvat svoje telo, lebo telo je vtedy velmi mudre..
pri porode sa ale neotvara iba telo...je to stav,kedy sa žene otvara aj duša...akoby sa cela jej podstata rozširila okolo nej...lepšie počuje, lepšie citi pachy a je vysoko vysoko nastavena na vnimanie energie okolo nej...teda ake enegie maju ludia, ktori sa o nu staraju...
je to stav,kedy sa z podvedomia možu vynorit jej potlačene strachy,alebo može reagovat na strach niekoho v jejj okoli..
to su veci, ktore sa mi nedaju dost dobre vysvetlit
@dulkagabulka viem,ze to sem nepatri a mozes mi kludne odpisat do IP...ale zaujimalo by ma ci mas skusenosti s porodom kde mamicka ma DMO,lebo u takej rodicky veru svalstvo funguje uplne inak ako u zdravej rodicky.Pytam sa len na realne skusenosti...ako ten porod rodicka zvladla...teoriu viem....ciastocne aj prax...ale len raz na sebe 🙂 Zaujimalo by ma ako to zvladli ostatne mamicky.
@dulkagabulka prosim ta, este otazocka, myslis ze je normalne, ze v stave kontrakcii som kazdemu dakovala za cokolvek co pre mna spravil? neviem si to vysvetlit, ale teraz tiez ked som mala vysoku horucku tak som dakovala v nemocnici upratovacke ze mi pozmyvala podlahu.. v tomto sa absolutne nechapem....
@cmulinko nemam s tym skusenost... 😉
@crysmile
nuž..si taka vdačna dušička 😅
možno aj v normalnom stave si velmi važiš,ked niekto pre teba urobi niečo dobreho, vieš to ocenit...
možno v tom normalnom stave to ale menej vyjadruješ slovami..
nuž a v tom zmenenom stave vedomia to skratka z teba ide lahko von 🙂
a preto sa ti to zda zvlašne
neviem,či to je spravna odpoved...len ma to tak napadlo..
@dulkagabulka ma to nieco do seba asi.. ale v takomto pripade sa bojim ze sa nedokazem pri porode akoby branit, ked mi niekto bude chciet urobit nieco proti srsti, chapes ma.. ze budem makka na nich...
@didi35 no ja som povodne napisala porodny plan, musim ho prerobit na inf. suhlas.. asi to tak bude lepsie..
@didi35 mne ide hlavne o to,ze ci je injekcne podany vit k to iste ako kanavit.lebo to nam pediatricka dala ked bola maleho doma pozriet ked sme z porodnice prisli.vigantol(ten ma dodnes a ma 20 mesiacov) a kanavit.kanavit mi kazala davat kvapku kazde dva tyzdne myslim(uz si to nepamatam,nedostal ani jednu,lebo som ho zo svojej nevedomosti prikrmovala flaskou um denne-uplne zbytocne,ale co uz teraz- a um obsahuje vit k).mne ide o to,ze ci svoje dietatko ohrozim nejak ak mu vit k injekcne dat nechcem a namiesto toho mozno povolim kanavit.ten mne vsak doktorka povedala,ze moze maly az ked bude mat 2 tyzdne(mozno preto,ze v porodnici uz davku dostal injekcne a isty odstup tam byt musi-ja neviem,to len tak hadam teraz).ty si napisala,ze niektore deti maju problem s krvacavostou.tak teraz pojdem za uplneho blbca asi-ale co tym presne myslis? co sa mysli pod pojmom krvacavost?a ak je babo napr 2 tyzdne predcasniatko,tak tomu by si uz dala injekcne vit k? ja este ani tehu nie som,no tieto veci ma fakt velmi zaujimaju(ideme sa coskoro o baby no2 snazit 🙂 ) ,vopred dakujem za odpoved 🙂
@crysmile mne ide o ten injekcne podany a o ten kvapkovy.ze aky je v tom rozdiel.preco davaju novorodeniatkam injekciu a potom nadoma kvapky.preco im aj v porodnici kvapky nedaju.?o to mne ide.aky je v tom rozdiel a ze ked odmietnem vakcinu a povolim kvapky ci je to setrnejsie k dietatku,alebo je to zajedno. a este by som chcela vediet naco ma kanavit dostavat plne kojene dietatko pocas prvych 6 mesaicov.ja viem,ze to uz k teme nie je,ale v podstate to nadvazuje na to,co ako rodicka odmietnut mozem.pretoze ak ja odmietnem injekcny vit k a moje kolostrum a mliecko sa o dostatok vit k postara same,tak naco je dietatku injekcne podany vit k alebo kvapkovy kanavit? 😕
@bobocka @crysmile samozrejme,ze možeš odmietnut injekčne podanie vitminu K..ak sa tak rozhodneš, treba si to napisat do porodneho planu, resp. prilohy k IS...Štromerova piše vo svojej knihe, že v Nemecku je to už viac rokov dokonca zakazane
Doktor Newman tiez neodporuča DONOSENEMU ZDRAVEMU novorodencovi a nasledne dojčenemu dietatku podavat vitamin K v akejkokej forme

@crysmile veta nemusis sa bat.. nie je o strachu... nevadi. nepochopila som. nereaguj viac na mna prosim ta. nepisem sem viac. nie som tu zelana tak nebudem tu zamorovat temu...