icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

crysmile
16. jún 2011

@sisaha hm, tiez si myslim a velmi som bola z toho smutna.. najma som zazila ako jedna maminka plakala ze kojenie ju boli a ked som sa jej snazila pomoct, tak som zistila ze malemu strcili cumlik a dokrmovali ho bebou z flasky.. a ze sa jej nechce teraz chytit na prsnik..

bobocka
16. jún 2011

@sisaha aj v rooseveltke dokrmovali striekackou .aspon daco 😅

reanda
16. jún 2011

@sisaha ake strasenie, ked sem nejaka zena napise svoj realny zazitok z porodu, ktory nebol dobry, tak to je strasenie? to si ma vymyslat, ze to bolo super, len aby niekoho nestrasila? realita je taka, aka je, neda sa prikraslovat

katka888
16. jún 2011

@sisaha
aj ja som mala celkom v pohode porod, samozrejme, je to psychicka zataz, nevies co sa deje, emocie a vsetko, ze vtedy clovek ma pocit, ze chce odtial hned prec, ale predsa len sa na to treba pozerat triezvo a ja som nemala pocit, zeby som bola kusok "inventara", ale ze tam bola snaha od personalu. jasne, ze musim akceptovat, ze aj personal su ludia a nie stroje, ze aj oni maju pravo nechodit po oddeleni s usmevom ako natiahnutym cez skripec len preto, aby som sa ja akoze lepsie citila. pokial sa ku mne spravaju slusne, tak je to ok. pokial je nejaka sestricka vyslovene drza, tak ju upozornim. ale nemozem si predsa pripustat to, ze si chce aj sestricka odbehnut na wc a cestou sa netvari ako modelka na mole. viem, pritahujem za vlasy, ale suhlasim s tebou, ze urcite poniektore "negaticvne zazitky" urcite nie su na kazdodennom poriadku a nie je namieste sa tvarit, ze to tak urcite je a urcite bude a ze ma zachrani nieco ako napr porodny plan. tak ako vsade inde, aj tu treba urcitu toleranciu a pochopenie, samozrejme OBOJSTRANNE a vsetko bude ok.

reanda
16. jún 2011

@bobocka akoze "bude ma to cosi stat", akoze namahy? 🙂 .. neviem, ked je to "povinne", tak sa mi zda zaroven divne, ze je mozne a mam pravo to odmietnut.. ved ani "povinnu skolsku dochadzku" nemozes odmietnut

sisaha
16. jún 2011

@reanda ale porody su rozne. aj horsie, aj dobre. Realita je taka. ale to co ste tu vy opisali, je niekedy pritiahnute poriadne za vlasy. to je moj nazor. A budem rada, ked sa tu zase vasa klasicka zostava do mna nebude obuvat.

sisaha
16. jún 2011

@katka888 presne tak. V porodnici ide o vzajomnu komunikaciu a respektovanie aj rodicky ale aj rodicka musi respektovat personal. Nie ako tu niekto pisal, ze ide iba o matku a dieta. To dieta ideme porodit do nemocnice, kde je nejaky rezim. Keby tam nabehlo 20 rodiacich zien s porodnymi planmi, to by som chcela vidiet...

reanda
16. jún 2011

@sisaha no neviem, ale ja som tu citala len opisy toho, co sa realne stalo, tak neviem, co na tom vidis pritiahnute za vlasy.. a aka klasicka zostava? ja sa neratam do ziadnej klasickej zostavy a teba ani nepoznam, tak zas nezacinajte

sisaha
16. jún 2011

@reanda ja som tiez opisovala to co sa realne stalo. Napisem znova. Baba v zahranici rodila tak ako vy presadzujete, ziaden monitor pocas porodu, ziaden oxytocin, nechali to na jej telo....Lenze dieta sa rodilo dlho, lebo nikto sa jej nesnazil to urychlit, ani vyriesit a dieta sa narodilo s krvacanim do mozgu. Takze ja som zastancom toho, ze niektore rutinne vysetrenia a procedury nevadia a nie su na skodu veci.

hellokitty
16. jún 2011

@dulkagabulka ahojte, nebudem sa vam miesat do temy, ale nahodou som sa sem dostala. Moja teta je neonatolog a na Tvoju otazku mi povedala, ze kym sa vitK nepodaval, bola hemoragicka choroba novorodencov velmi casta a pritom vacsinou islo o prirodzene porody donosenych deti,bez akychkolvek medikacii. dnes je to samozrejme zriedkave, lebo sa automaticky po porode picha vitK. Picha sa do svalu, kvapky nie su vhodne, lebo novorodenec zo zaciatku grcka a nevedeli by aku davku prijal a ci vobec nieco, okrem toho aj vstrebavanie je ovela rychlejsie. Potom sa samozrejme uz pokracuje kvapkami. Novorodenec si nedokaze dostatocne syntetizovat tento vitamin, preto sa dodava, ale len kojenym detom, lebo materske mlieko ho
obsahuje minimum, umele mliecka ho maju dost. Preco chcete odmietnut prave toto? Tu otazku nemyslim provokacne ale uprimne. To vpichnutie si dietatko nazapamata a ked sa tym predide zbytocnym problemom.

reanda
16. jún 2011

@sisaha ale prosim ta, nestras tu teleranku krvacaniami do mozgu, ano? - ti mozem tiez napisat, ked ty si napisala, ze tu ostatne zeny svojimi realnymi zazitkami len "zbytocne strasia" a treba ich brat s rezervou

bobocka
16. jún 2011

@reanda financii ta to bude stat.ono je najlepsie sa potom presunut na temu o ockovani a neockovani.ja osobne som dala kazdu povinnu vakcinu,ale myslimz,e ked rodic odmietne povinnu vakcinu,tak musi potom odovodnit preco ju odmietol a potom moze dostat pokutu za to odmietnutie a myslim,ze najvyssia mozna hranica je 330euri ☹ .je to nespravodlive. ☹ no popytaj sa ty na koniku na teme o neockovani,alebo na tme tbc https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-ockovat/ockovanie-proti-tbc-a-reakcie-mam-sa-obavat/ alebo https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-ockovat/nesuhlas-s-povinnym-ockovanim/ po novom roku to maju nadobro rusit-tu tbc a kedze tu rodis v oktobri,tak to potom mozno akurat tak poposuvas,ze sa ta pokuta uz tykat nebude 🙂

sisaha
16. jún 2011

@reanda ja ju nejdem strasit. Len tento pripad je dosledok neurobenia rutinnych vysetreni. A inak tomu dietatu sa hematom vstrebal, takze je uplne v poriadku. Ale ten stres rodicov a behanie po vysetreni neprajem nikomu..

reanda
16. jún 2011

@bobocka no, ved to som myslela... ze asi na to pravo nemam, ked za odmietnutie ma caka pokuta.. no dik za linky a za vysvetlenie 🙂

aliza
16. jún 2011

@sisaha k tomu tvojmu prikladu zo zahranicia, kde mas istotu, ze by to takto neskoncilo, aj keby rodila 'normalne'? vies, kolkokrat sa ani v nasich nemocniciach nevie odhadnut, kedy uz je porod prilis dlhy a nebezpecny? aj napriek monitorom? tiez poznam x prikladov, kedy to lekari neodhadli a nechali zenu trapit sa prilis dlho a skoncilo to s nasledkami. takze taketo priklady su uplne irelevantne, ved nikto nehovori, ze v zahranici je to vsetko super a nenastavaju komplikacie, ale pokial nevies presne, preco tie komplikacie v tom tvojom priklade nastali a nemas dokaz, ze naozaj to bolo kvoli akoze 'alternativnemu' porodu, co velmi pochybujem, tak taketo priklady nemaju ziadnu vypovednu lehotu a akurat strasis zbytocne ty.

dulkagabulka
16. jún 2011

@hellokitty
dakujem za odpoved 🙂 som rada,ze tu je aj nazor z druhej strany..velmi si to važim..

Mna by teraz zaujimalo, prečo to v Nemecku zakazali a či tam potom vzrastol vyskyt hemoragickej choroby..možno je tu niekto , kto to zisti z nejakych zahraničnych študii....
Naozaj ma to zaujima..velmi..

bobocka
16. jún 2011

@reanda no pravo mas.odmietnut mozes.len si budes musiet potom trosku hlbsie do vrecka siahnut,ale odmietnut mozes.dieta nemusis mat ockovane dieta ak nechces.len je potom dobre ak clovek v lotte vyhra,lebo fakt nemale peniaze to su 😅

sisaha
16. jún 2011

@aliza kedze ide o rodinneho prislusnika, tak mam info z prvej ruky. Urcite by som sem nedavala priklady jedna pani povedala.... A kedze podavali staznost, tak asi poznam vysledky setrenia..

reanda
16. jún 2011

@sisaha no ved myslim, ze nikto tu nikoho nechce zbytocne strasit.. ale ty si to tak napisala a mne to prislo ako podcenovanie nazoru a skusenosti niekoho ineho, oznacovanim ako "pritiahnute za vlasy" a "treba brat s rezervou"

zuzi118
16. jún 2011

@dulkagabulka gabi pozri si cochrane - rutinne podavanie vit. K znizilo znizilo dost dramaticky to krvacanie. Uz davnejsie som to pozerala, nepamatam si presne ake boli tie cisla.

aliza
16. jún 2011

@sisaha v poriadku, tazko sa reaguje na nieco, ked nepodas presnejsie info, akurat si napisala, ze v zahranici je to tak a tak lebo niekto ma taku a taku skusenost, to bolo pre mna za vlasy pritiahnute. A ak sa smiem spytat, ake boli vysledky vysetrovania?

reanda
16. jún 2011

@bobocka no ja "mat pravo" chapem trochu inac, nez ze potom musim zaplatit pokutu 🙂 .. to by som mohla brat aj ako ze mam pravo ublizit na zdravi susedovi, co preraba kupelku a uz od rana tu trieska, ze ma ide z toho porazit, akurat, ze si potom za to nieco odsedim v base 😀 😀

dulkagabulka
16. jún 2011

@hellokitty
tu neide o to, ze ja chcem niečo odmietnut 🙂 to by ma mrzelo,keby to bolo takto vnimane..

mamičky sa pytaju,či možu..a diskutujeme o tom,či možu a ak ano, tak ako..ake to ma vyhody alebo nevyhody..a je uplne super, ked tu povie nazor aj odbornik naslovo vzaty -teda lekar..

čo sa tyka tvojej otazky o pichani..
osobne ja verim tomu,ze človek je schopny si v dospelosti spomenut nielen na chvile po porode,ale aj na chvile porodu, dokonca na to,čo vravela jeho mama ked bola s nim tehotna...verim,ze k nam prichadza citliva bytost s plnym vedomim- kto sa uz zahladel do očí novorodenca, ten vie o čom vravim...
nemyslim si,ze dieta je bez citu a na nič si nepamata a na všetko zabudne

bola som na prednaške doktorky Tani Horkej z Brna- detskej psychiatričky- a tam som sa dozvedela, ako VELMI si dieta pamata, ako s nim bolo zaobchadzane po porode...a ake nasledky to na nom može zanechat...napriklad detičky, o ktorych si ich rodičia myslia,že oni nepotrebuju dotyk, pohladenie, pritulenie- lebo sa tak prejavuju...pri terapii velakrat vysvitne,ze dieta si iba pamata /nie vedomo,ale telo si pamata/ aka bola jeho prva skusenost s ludksymi dotykmi - vačšinou su to detičky z inkubatorov - ktorym tie ukony naozaj pre zachranu ich života museli byt vykonane- ale ony maju na to obdobie bolestive spomienky a preto odmietaju dotyky..a to ich moze sprevadzat potom cely život....ani svojho partnera sa nebudu chciet dotykat...napriklad....

sisaha
16. jún 2011

@aliza no ved ako som napisala, lekari pochybili, nevenovali jej dostatocnu pozornost. A ja som nepovedala, ze v zahranici je to vyslovene tak. Ale tak ako sa odflaknu alebo skomplikuju porody tu, tak sa mozu aj v zahranici. Ja ale neodmietam pocas porodu CTG lebo mam pri nom lezat. Mne to nevadilo, lezala som na boku, dychalo sa mi dobre, rozpravali sme sa s partnerom alebo personalom, dokonca sme sa zasmiali. Ja som mala istotu, ze akcia srdca dietata je pod kontrolou a keby sa nieco skomplikovalo, zacnu to hned riesit. ja sa nechcem tu opäť hadať. Dokonca som si povedala, že uz nebudem reagovat, ale ked som si precitala, ze kvoli vasim planom a pisaniu ciernej kroniky co vsetko je pre dieta a matku zle si tu jedna buduca mamicka robi starosti, tak som musela reagovat. Niekde su porody uplne hladke - prebehnu bez najmensej komplikacie. Tam je priestor na vyjadrovanie toho co by som chcela, ale porod sa moze skomplikovat v jednej sekunde.

sisaha
16. jún 2011

@dulkagabulka moje telo si na vlastny porod nepamata, nech sa akokolvek snazim... 🙂

stardust
16. jún 2011

@sisaha ja som uz mala napr. CTG bezkablove...takze netreba kvoli tomu lezat na posteli.

sisaha
16. jún 2011

@stardust no, že aká vymoženosť....super 😉

aliza
16. jún 2011

@sisaha neboj, hadat sa nebudeme 😎, ja zaujem urcite nemam...a rozumiem ti, co chces povedat. ja len, ze nikto netvrdi, ze v zahranici je to super bezpecne a nenastavaju komplikacie, to by som si v zivote nedovolila tvrdit. S tym monitorovanim je to aj tak cudne lebo minimalne doppler tam mal byt pouzity, to je pre mna dost sokujuce, ze sa srdiecko vobec nekontrolovalo. ja som rodila 'alternativne' v zahranici, ale srdiecko sa pravidlene kontrolovalo dopplerom.

katka888
16. jún 2011

@aliza
myslim si, ze take monitorovanie srdiecka pri porode na skodu urcie nie je, a mamicku to nezabije, ak si polezi. ja som napriklad bola na monitore, ked mi nevyhovovalo, nechali ma prejst sa , potom zas monitor.... dalo sa "dohodnut". ale odmietat monitor v porodnom plane ja nevidim ako nieco , co ma byt pre rodicku tak dolezite. uz som pisala, idem do porodnice priviest na svet dietatko a nie na dovolenku, ze ked sa mi nepaci lezat vpravo, tak sa obratim vlavo.

na strane druhej, co satyka prilozenia babatka, to si myslim, ze ej nieco co je spravne ak mamicky pozaduju.
no poniektore veci odmietat, len aby mne bolo pohodlnejsie... to sa mi zda uz take "rozmaznane"

stardust
16. jún 2011

@sisaha no kukala som ako puk...ked pred rokom aj pol take cosi este nemali 🙂