icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

dulkagabulka
17. jún 2011

@zuzi118 ja tu analyzu a študiu poprosim do mailu

dulkagabulka
17. jún 2011

@katka888 doppler kabliky nema...je to takeho gulateho tvaru bez kablikov,prilozi sa to mamine k brušku v akejkolvek polohe...
ktvojim poznamkam o rozmaznanosti sa nevyjadrujem..nemam slov...
mozno si neprečitala odpovede,čo ti tu pisali ženy...

katka888
17. jún 2011

@zuzi118
pokial viem, monitor sa robi dlhsiu dobu a myslim, ze to ma zmysel, nie len prilozit popocuvat minutu a ist.
mne posledny monitor prvych cca 7 min totalne haproval, a to sme skusali po leziacky, naboku, po sediacky .... takze presnejsi obraz o cinnosti srdiecka sa dal zhodnotit az po dlhsom lezani.
ako prepac, napisem svoj nazor, ale toto uz je pritiahnute za vlasy, ved 20 min lezania s monitorom ma nezabije. ved tam nelezim 2 hodiny..... su podstatnejsie veci pri porode, a nie to, ci lezim 20 min s monitorom alebo nie. a som presvedcena, ze ak je pristup personalu normalny a mamicke je nepohodlne, da sa dohodnut o preruseni monitorovania, alebo zmene polohy.... a ak su "drb..te" sestricky co na taku poziadavku mamicky reaguju podrazdene a "neludsky", tak sa hold ozvem,. ved ani spisanie porodneho planu mamicke nezabezpeci, ze vsetky sestricky budu ku nej zrazu ako med. personal su ludia, je logicke, ze s amoze stat, ze sa najde mudra sestricka, ale to by bolo s aj bez spisania poziadaviek. hold ... to je vo vsetkych oblastiach v zivote,. tomu sa nevyhneme, ale mame pravo sa ozvat.

katka888
17. jún 2011

@dulkagabulka
citam odpovede, ale ty necitas moje prispevky.
jasne som sa vyjadrila, ze ak nemocnica nema doppler - a poznamka jednej prispievatelky, ze nech teda dokupi je na slovenske pomery nerealna, ked aj toalteka si musim nosit - tak nebudem vyskakovat, ale jednoducho musim akceptovat fakt, ze slovenske zdravotnictvo na tom je tak ako je, a neda sa svietit. tak radsej ten monitor prelezim, nez by som vymyslala, ze ja ziaden monitor nechcem, lebo sa neviem pri nom hybat.TOTO a nic ine som mala namysli ! prosim, ak chces reagovat na moje prispevky, tak si ich precitaj poriadne. dakujem
p.s. a este som pridala, ze ak je moznost vyberu pre mamicku, tak by jej ta m oznost mala byt poskytnuta....

dulkagabulka
17. jún 2011

@katka888
ja ich čitam pozorne..len mi pridu velmi rozporuplne..na jednej strane pises ze ano, ma mat pravo vyberu a na druhej strane čitam odsudzujuce slova o rozmaznanosti a chuderkach, ktore chcu ,aby sa okolo nich točil svet...
takže ok..prestavam reagovat..pretože ti , bohužial, nerozumiem...

aliza
17. jún 2011

ja by som len upresnila, nikto tu nie je proti monitorovaniu srdiecka, ani ho nikto nechce odmietnut, aby sme sa pochopili. Islo o to, ze sa nerespektuje stav matky, napriklad v niektorych porodniciach je stale zvyk monitorovat na chrbte. Snad nemusim pisat, ze samotna poloha na chrbte nie je vo vysokom stadiu tehotenstva vobec vhodna a naozaj moze niektorym zenam sposobovat velky diskomfort, ktory negativne zasahuje do porodu. Monitorovat sa da aj s respektom na priebeh porodu. Ak vidim, ze zena ma brutal kontrakcie a potrebuje sa sustredit na ich predychavanie, tak ju nebudem nasilu valat na postel a v krci priputavat monitor. A inak, ja si tiez spominam, ze mi sestricka parkrat prilozila monitor v stoji, nepriputavala ho, takze sa to asi da. Je rozdiel rodit s epi, vtedy nie je problem lezat na chrbte a nechat sa monitorovat a je rozdiel rodit bez epi, kedy si telo potrebuje ulavovat od bolesti napriklad aj pohybom. Ja som predychavala kontrakcie v stoji a pohupovala som sa z nohy na nohu, velmi mi to pomahalo.
K tym domacim porodom, ja som sa na to pri synovi chcela dat, ale podla uzv sa im zdal maly, tak mi to neschvalili. Ak by mi to schvalili, tak rodim doma.

katka888
17. jún 2011

@dulkagabulka
tak ti to vysvetlim ako moj posledny prispevok:
suihlasim s nazorom,ze zeny maju mat pravo, aby sa s nimi pri porode zaobchadzalo ludsky a dostojne.
na strane druhej, ak ma mamicka poziadavky, ktore su jednoducho kvoli sucasnym podmienkam nesplnitelne, tak je to podla mna uz prehnana reakcia mamicky.
a ak sa ti zda, ze sa nevies vysomarit z mojich prispevkov, je to repto, lebo nie som zastancom ani jednej cesty, ani cesty bezhlavo nechat so sebou robit to, co je rokmi zauzivane ale nema logiku ako nejake stado, ale na stran edruhej, nie som zastancom bezhlaveho rpesadzovania si svojho, pokial sa to jednoducho zabezpecit neda. a ako priklad som uviedla, ze nebudem bezhlavo odmietat monitor, len preto, ze nemocnica nema inu alternativu kontroly srdiecka. tak radsej polezim 20 min , nez ho odmietnut uplne.

aliza
17. jún 2011

@katka888 mozem sa spytat, ty si rodila s epi alebo bez? nepamatam si, co si pisala a nechce sa mi citat vsetko spatne. Ja som mala oba porody bez epi a kedze mi prvy vyvolavali, tak tie kontrakcie boli fakt brutal a poviem ti, lezat na chrbte a nehybat sa bolo pre mna utrpenie, skrabala som doslovne steny. pri porode mi zase nieco pichli, aj ked porod postupoval rychlo a bezproblemovo a to si mala potom vidiet, tie kontrakcie boli neznesitelne, normalne som upadala to bezvedomia medzi nimi, keby mi otvorili okno a povedali skoc alebo dorod, tak radsej skocim 😀. A vtedy ma este nasilu drzali na chrbte a nedovolili ani pohnut kvoli monitoru. Teraz nechcem nikoho strasit, ale bolo to tak. Pri druhom porode do mna nic nepchali, ani ho nevyvolavali a kontrakcie boli zvladnutelne, neboli ani zdaleka take bolestive. a co som rodila so zenami, co mali epi, tak tie si v klude lezali na porodnom stole, monitor na bruchu a nijak im to nevadilo, kedze tie prirodzene kontrakcie nemali.

quaxi
17. jún 2011

a preco vlastne stale riesite to monitorovanie, ked ho tu nikto neodmieta? Pokial viem slo len o to, aby sa nerobilo v lahu na chrbte, lebo mnohe zeny maju s tou polohou problem a navyse v nej maternica tlaci na dolezitu zilu...
Inac na sledovanie srdiecka netreba ziadne drahe pristroje, staci obycajny "predpotopny" lievik na pocuvanie, ktory maju v kazdej nemocnici este z cias ked monitory neboli tak rozsirene. Ten asistentka prilozi k bruchu pocas kontrakcie, bez toho aby musela rodicka akokolvek zmenit polohu, a ak sa jej nieco nepozdava, moze odporucit monitorovanie dlhsiu dobu vkuse, aby sa uistila ci je vsetko v poriadku. Ked sa takto pocuva pocas 1-2 kontrakcii cca kazdu pol hodinu, je to omnoho bezpecnejsie nez monitorovanie, ktore sa robi zriedkavejsie. Musi to ale robit stale ta ista PA, aby vedela posudit zmeny stavu oproti predoslemu.

quaxi
17. jún 2011

@katka888 a ktore poziadavky z tych co sme tu spominali ti pripadaju v sucasnych podmienkach nesplnitelne?

dulkagabulka
17. jún 2011

@katka888
Katka, naozaj prepač, naozaj nerozumiem, prečo stale pišeš o tom, o čom sme sa tu vyjadrili už veeelmivela krat..a napisalo ti tu už odpoved velmi vela žien...všetko čo tu maminy popisovali,že chceli odmietnut neboli NESPLNITELNE požiadavky, ktore by nemocnicu niečo stali...
nepichnut vodu nestoji NIČ
poučvat srdiečko lievikom nestoji NIČ
odmietnutie epiduralu nestoji NIČ
odmietnutie nastrihu nestoji NIČ
odmietnutie odnesenia zdraveho dietatka zdravej mame nestoji NIČ
prečo stale pišeš, že niekto odmieta monitorovanie srdiečkA??
totižto NIKTO monitoovanie srdiečka neodmieta, že ho považujeme za doležity a alternativa k CTG je počuvanie srdiečka bud cez doppler,alebo taky lievik,ktorym počuva PA ozvy aj počas kontrakcie,aj po kontrakcii- vie tak zhodnotit,ako dietatko reaguje ....alternativa skratka JE

zuzi118
17. jún 2011

@katka888 asi piseme kazda o inom. Prerusovane pocuvanie je rovnako bezpecne ako kontinualne monitorovanie, pricom monitorovanie nevedie k lepsim vysledkom, ale k zvyseniu poctu cisarskych rezov. Preco to tu uz vysvetlovala eev. Argument, ze nemocnica nema na zakpenie doplerov neobstoji. Ad jedna preto, ze kazdy monitor sa da pouzit aj ako dopler, sice z obmedzenim, ze rodicka pride k pristroju a nie pristroj k nej a Ad dva, kazda nemocnica ma k dispozicii aj dopler (tie co boli hospitalizovane na rizikovom, tak si mozno spomenu, ako im vecerna vizita vzdy prisla s takym malym pristrojom popocuvat brusko) a Ad tri super kvalitny dopler, ktory sa da pouzivat aj vo vode max 300e co teda nie je nakladova polozka, ktoru by nemocnica nedokazala uhradit.

dulkagabulka
17. jún 2011

@katka888
len na vysvetlenie este dodam, zi si rada prečítam rozne nazory ..
mna len zarazili tie invektivy o rozmaznanych mamičkach a chuderkach, ktore chcu aby sa okolo nich točil svet....trošku ma zarazilo, že to aj takto može byt vnimane

sulky
17. jún 2011

@dulkagabulka , tak to si ma potesila, ze ta fotka je z trnavskej nemocnice 😉

bubulka722
17. jún 2011

@katka888 Nie, nemyslela som tým konkrétne teba. Len ma naozaj vie naštvať postoj mnohých mamičiek, ktoré by pri pôrode chceli aby sa k nim chovali inak, aby mohli byť zúčastnené pri rozhodovaní ale keˇd vidia tento zhnitý systém, tak radšej pichnú hlavu do piesku a povedia si, že to radšej pretrpia. Takto sa nikdy nič nezmení. Ja poznám veľmi veľa takých mamičiek, ktoré sa mesiace zaoberajú hlúposťami aký kočík, postieľku, oblečká si kúpia a pritom sú tu oveľa dôležitejšie veci, ktoré im unikajú v dobrej mienke, že všetci lekári im chcú dobre.

bubulka722
17. jún 2011

@katka888 Bola by som rada ak by si mi ozrejmila aká nesplniteľná požiadavka sa tu spomínala. Vieš, mne nechcel nikto v mojich požiadavkách vyhovieť len kvôli pohodlnosti a zaužívanej rutine. Nakoniec keˇd nemali na výber, nebolo to vôbec také nereálne, dokonca im to výrazne uľahčilo prácu. Prečo musí rodiaca žena bojovať za niečo čo je všade úplne bežné a prirodzené???

pici
17. jún 2011

@katka888 uz sa stavas nepohodlnou.. za chvilku tu koncis 😀 tu si vitana len ked prikyvujes a so vsetkym bezhlavo suhlasis. akonahle nieco pripustis ale v ludskej forme dozadovania, to nie je ono. treba robit revoltu a ist do extremu... ktory ako citit nikam nevedie a nikto to neakceptuje. ty mas dobre skusenosti s lekarmi aj so splnenim poziadaviek.. ale vymykas sa.. lebo mas na vec nazor.. a to sa v tejto temicke akosi nenosi... tu mozes len prikyvovat, ohradzovat sa studiami, ktore tiez len niekto napisal, na ktore najdes rovnaky pocet knih s protinazorom... a to co povie ODENT, a neviem kto este, skusenosti a hrozostrasne pribehy ktore su vzdy po ruke od dulkygabulky... ... to je biblia dostojneho porodu.kde su studie ked takymto pristupom a systemom, som proti vsetkemu co nemocnica ponuka priviedol na svet postihnute dieta? to nikto nespomina...

bubulka722
17. jún 2011

@sulky To kreslo bolo polohovateľné, ale nestihli mi ho ani dvihnúť vyššie, pretože som si tam sadla v poslednej minúte. 😉 Boli to najkrajšie okamihy v mojom živote! Odporúčam zažiť každej žene. 😉

bubulka722
17. jún 2011

@pici Toho Odenta ti fakt vrelo odporúčam! Inak ťa fakticky táto téma zaujala čo som veľmi rada, pretože si stále v obraze čo sa tu píše. Aj to je posun vpred! Prajem veľa šťastia pri tom čo momentálne zažívaš!!! 😉

sisaha
17. jún 2011

@bubulka722 nemyslim si,ze všade je to úplne bežné a prirodzené. Mam kamarátky a príbuzných po rôznych kútoch sveta, tak viem o čom píšem. A ked sa ti zdá, že naše ženy iba pichnú hlavu do piesku ako pštros, že si to pretrpia... Ja neviem, ale ja som si nič nepretrpela. A to som rodila ako sa rodi na Slovensku. Ja som bola fit už po pár hodinách po porode. Nástrih síce trochu bolel, ale bola to záležitosť asi 4 dní a bez problémov som sedela odkedy mi dovolili postaviť sa. Treba si uvedomiť, že pôrody sú rôzne: rýchle, bez komplikácii a s komplikáciami. ak je dieťa príliš veľké, tak budeme odmietať nástrih, lebo veď nechám sa potrhať, lebo to je prirodzené...??

terrs
17. jún 2011

@pici nepisala si par stran dozadu ze sa tu nebudes vyjadrovat ci tak nejak? 🙂

pici
17. jún 2011

@bubulka722 ano posunula... lenze kym nebudem prikyvovat a neotocim sa o 180, aj tak nebudem pohodlna... vzdy volim zlatu strednu cestu a na vela veci som mala svoj pohlad, ale pokial mi bol patricne vysvetleny protinazor, dokazem ho prijat. som presvedcena, ze chcem dietatko prilozit po porode. som presvedcena, ze nastrih povolim iba ak bude naozaj nutny... nechcem byt jeho neuskutocnenim rozparana po konecnik... som za oxytocin ak ulahci porod a rozbehne ho... nie som za spochybnovanie niekoho vzdelania a nerobim z lekarov spiny, ktore si chcu vsetko ulahcit... ale napriklad moje svagriny sa driapali po stenach 8 hodin bez epi, oxitocinu a nakoniec isli cisarom , lebo dietatko nie a nie ist dole. ty sama si na m na utocila, kvoli ockovaniu. preco? lebo mam na porod svoj nazor, vsetko konzultujem s lekarom, moj brat robi v detskej nemocnici v brne na hemaonkologii, veci ako vakciny, zbytocne ockovania s nim riesim. tak si nemelem svoje len preto, ze tu chcem robit dusno a na ten just budem hovorit opacne.tato tema mi naozaj vela dala... stale som presvedcena ze pojdem rodit tam, kde moje poziadavky bez zbytocneho zhadzovania budu akceptovat. opakujem... drzu hubu mam aj ja. a dokazem postavit do pozoru aj pol nemocnice.. ked sa ale chovam ako hulvat, nemozem cakat , ze mi niekto vyhovie... takymto sposobom sa na slovensku nic nezmeni... to nie je sposob na zmenu... napr.kto je ten ODENT? preco jemu mam verit? mam lekara , ktory ma do nicoho nikdy nenutil... vsetko mi vysvetlil, plusy minusy, svoj nazor ale konecne rozhodnutie... ja vzdy na mne...

pici
17. jún 2011

@terrs a ty sa co vyjadrujes? ty si tu cely cas ticho a ked ja nieco napisem, mimochodom nie tebe, tak si otvaras usta? ty si takisto nerodila, tak mas byt tichucko a citat , co skusene pisu... potrebujes nasilu ma riesit?

bobocka
17. jún 2011

@dulkagabulka ale to je iny pripad.je vela zien,ktorym zacne skoro odtekat plodova voda a musia dodrziavat iste pokyny,aby sa im porod nakompletku priskoro nespustil.to je ine.toto sa bavime o kompletnom prasknuti plodovej vody v case porodu.o klasickom donosenom babe. 😉

terrs
17. jún 2011

@pici ale ty sa spravas ako keby si si chcela stat za svojim nazorom.. a taki ludia ked sa vyjadria raz ze sa do niecoho nebudu zapajat tak to dodrzia 🙂

martuska75
17. jún 2011

Nechcem sa tu zapliesť do nejakých konfrontácií 😖 a dúfam že to nikto nezoberie v zlom ale myslím že je to vždy na každej žene a maminke ako si to zariadi a kam a s kým pôjde rodiť. Ked som ja rodila dopredu som sa dohodla s pôrodníkom na veciach na ktorých mi záležalo ( aj ked žiadne plány som nepísala) a prežila som 2 naozaj môžem povedať že úžasné zážitky pri ktorých sa narodili moje kočky. Nemuselo som si fakt nič vybojovávať podľa mňa sa vždy dá dohodnúť ak to okolnosti dovolia. Ani raz ma nestrihali ani nešili čoho som sa fakt bála. Rodila som bez epidurálu. Neprehmatávalo ma zospodu celé oddelenie ale len môj pôrodník ( aj to len ked som prišla, potom po pár hodinách a ked som už išla rodiť) a potom raz PA ale len s môjím dovolením ktoré si dopredu vypýtala ( dokonca hned chcela zavolať môjho doktora ak si neželám aby ma pozeral niekto ďalší). Celý pôrod sme vlastne strávili v pohode a klude s manželom za diskrétneho dozoru a dobrých rád PA. Voda mi odišla sama ešte doma a pôrodník bol prvý koho sa mi bez problémov podarilo zohnať na telefón to veru zohnať manžela to bolo podstatne horšie 😉 Počas pôrodu som normálne pila, dokonca ma ponúkali 🙂 ale samozrejme som neexla litrovku naraz. Jesť som nejedla lebo sa mi ani nechutilo. Klystír mi dávali ale nie pred 30 ľudmi (aj také som počula) a vôbec to nebola podmienka. Celý čas som si hopkala na lopte a tam monitorovali aj babateno takže sa to isto dá. Ešte by som bola bývala rada keby som zohlala dulu namiesto manžela ( aby nemal strach o mňa lebo chlapi to zle nesú) a už by to bol ideál 🙂 Ak je všetko ok a zdravie to dovolí - je to hlavne na maminke či si to zariadi k svojej spokojnosti aby mohla mať na tento zážitok krásne spomienky na celý život.

pici
17. jún 2011

@terrs a ty si sem cim prispela, ze sa citis, ze ty si ta, kto mi tu bude vysvetlovat?

terrs
17. jún 2011

@pici takze si stojis za svojim ze sa nebudes vyjadrovat 🙂 ja som s tebou skoncila a vyjadrovat sa nebudem 🙂
btw moj nazor je taky isty ako bol v inej teme ktoru zamkli 🙂

slniecko77
17. jún 2011

@zuzi118 nedalo mi zareagovat, ja skutocne neviem kde zijes...ze 300euro nie je pre nemocnicu vela, ved tam ej problem mnohokrat kupit sitie na operacku a hadat sa s vedenim o kazdy instrument navyse 😝
..keby si pracovala v nemocnici asi by si pochopila..zrejme by si sa citila ako ''Alenka v risi divu''
@dulkagabulka ano nestoji to nic, ale lekari sa boja vziat zodpovednost na seba, keby sa cokolvek stalo tak je rodicka prva ktora ich zazaluje, ze pri porode nieco ''pokazili'' (porodnik, neonatolog) a ked sud bude vysetrovat ako sa postupovalo tak je velmi jednoduche napadnut preco nebol spraveny nastrih (ved sa tym urychli porod 0 robia to aj v UK v tomto pripade), preco bolo brane Apgar score na bruchu rodicky (ved ked by ho neonatolog videl, tak by si skor vsimol patologiu), pokial viem tak rodicku do epiduralu nikto netlaci! atd. atd.
..ine je cely odtok plodovej vody ako postupne odtekanie, preto chapem preco bola rodicka co najdlhsie ponechana, aby dietatko donosila
..uz raz som ti v inej teme napisla, ze ty ako dula NENESIES ZODPOVEDNOST za rodicku a jej pripadne kompikacie! takze velmi lahko sa ti hodnoti 🙂
@hellokitty dakujem, ze si vyhladala tie studie, ja som mala par letakov co sme dostali pred porodom o vitamine K, ale zrejme som ich uz zlikvidovala a nechala si len par

..mimochodom co v UK fakt uznavam je ta informovanost, ale v style daju ti za hrst letakov a porad si ako vies 😉 ale beriem to, ludia nie su sproste stado a kazdy si ma info vyhladat sam a popripade si to skonzultovat s PA alebo lekarom
..ja nie som za domace porody v tomto zdr. systeme, pokial system nebude vylepseny, nebudu vyskolene PA, nebudu terene sestri atd. adt. ohrozuje to rodicku a este nenarodene dieta
..nepaci sa mi ani pristup v niektorych zdr. zariadeniach, ale ja som sa nastastie s takym pristupom nestretla - ja preferujem porod v nemocnici pod dohladom skuseneho porodnika a PA, dieta skontrolovane neonatologom...
..este sa toho musi velmi vela zmenit v nasom systeme, aby to bolo vsetko ''lege artis''

pici
17. jún 2011

@terrs moj nazor na teba je taky isty ako v inej teme. prd vies aj ty o porodoch , prd sem prispievas, na tom si ale das zalezat aby si mne mentorovala. budem ako ostatne v teme... najprv nieco zazi, a potom vypravaj... paci sa ti tento pristup?ani jeden prispevok som tu od teba nevidela, jedine ak tak mizerne poznamky na moju osobu... to je vsetko... tak si ma nevsimaj a mentoruj niekomu inemu... aj tato tema je o uceni, a ked mi da tolko , ze dokazem zmenit nazor na porod, moze mi dat predsa aj pravo zmenit nazor na prispievanie... neviem... aspon tak mi to pride.. a k tebe sa ja vyjadrovat nebudem... aby si nakoniec ty nebola ta, ktora zmeni nazor, ked neporodi tak ako si mysli... / tvoje slova/ papa. ty nie si pre mna clovek, s ktorym mam o com hovorit, lebo nicim neprispievas,iba tak poznamkami na moju osobu a tie sorry.. ale patria do IP