icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

andrealisy
17. jún 2011

caute kocky! sorry ze sem tak vtrham do rozbehnutej diskusie, mam otazku dufam ze neni moc od veci 😅 . Moze zena na Slovensku odmietnut vaginalne vysetrenia pocas tehotenstva? Ak je samozrejme vsetko v poriadku ziadne krvacanie, vytoky, bolesti a pod. Hlavne prvy trimester ma teda zaujima....

pici
17. jún 2011

@quaxi nie je to tak... kazda zena berie aj porod svojsky. pre niekoho je to uzasne, niekto to berie v style, pridem porodim a idem domov. niekto potrebuje aromaterapiu a sprchu, niekto epi a vyvolavacku. proste peace. zaujimam sa, lebo ma to skutocne zaujima,napriek tomu, ze som tu len za rozvracacku a zamorovacku temy.

pici
Odpoveď bola odstránená
garonka
17. jún 2011

čítam tuto diskusiu prečo sa do užívateľky @pici toľko navažate

aliza
17. jún 2011

@bobocka ale ved jej nazor vsetky tolerujeme, len nechapeme jej motivaciu stale sem prispievat a zdvihat vietor okolo seba. Uz ked, tak nech aspon prijde s niecim novym, podnetnym alebo s podlozenymi nazormi, ze preco to a to nie je vhodne omietnut, kedze tema je o tom. Ale len viri prach a emocie a ziaden prinos. A preco vlastne robis toho rozhodcu? to nerypem, len sa pytam

aliza
17. jún 2011

@pici prosim ta, pici, uz prestan, uz je to naozaj trapne, ja som nikde nepisala, ze si to prave ty pisala, tak klidek

zuzi118
17. jún 2011

@pici Tazko sa mi vyjadruje za vsetky zeny.. ale osobne si myslim, ze zeny sa rozhodnu rodit doma, preto, lebo to pokladaju za to najlepsie a najbezpecnejsie miesto. poznam aj zeny, ktore chceli rodit doma, aby sa vyhli nemocnici a vtedy sa im doma porodit nepodarilo. Nie vsetko je totiz o fyziologii, vela z toho robi psychika. A predsa len prepnut sa z modu - "porod je zivot ohrozujuci bolestivy a bez lekara ani ranu" do modu "porod je prirodzeny proces, je to namaha nie bolest a cele je to o mne a o mojom dietati", nie je az take jednoduche ako by sa na prvy pohlad zdalo.

Okrem toho, ani porod doma nie je zarukou, ze budes mat porod bez zasahov. V krajinach, ako napr. UK, kde k porodu doma chodia porodne asistentky sa tiez mozes docitat pribehy, kde sa zenam ich porod nepacil a povedzme maju aj so spravania PA nejaku tu traumu - napr ich nutila rodit v nejakej polohe, mohla nesetrne vysetrit atd.

Takze nie je to tak, ze porod doma Wauuu uzasny zazitok a porod v nemocni hroza.

bobocka
17. jún 2011

@aliza preco robim rozhodcu? lebo mi na tejto teme zalezi a bola by sialena skoda ak by sa zas nebodaj zavrela koli netolerantnosti a nerespektovani ineho nazoru a pohladu na vec. 😔

traktor
17. jún 2011

..ak chcete ,aby bola tato diskusia zavreta, tak len pokracujte..to je tak tazke preskakovat nieci nazor, ktory sa mi nepaci?to je tak tazke nereagovat?..su tu baby, ktorym tato diskusia da vela, ..pomôze..ale ak maju citat len vase nezhody..tak potom je to vsetko o nicom..a vazne sa to netýka len jednej..je vas tu viac takych..skuste sa trosku tolerovat..pripadne ako som pisala, preskakujte to co sa vam nepaci..lebo to tu fakt zavru...

danka.chomka
17. jún 2011

zrejme to sem uz niekto daval

https://www.youtube.com/watch?v=3bOcT2qZNto

neonatolog rozobera rizika vyvolavaneho porodu, sekcie a zasahov do porodneho procesu. Ja osobne povazujem za velmi dolezite poznat fyziologiu porodu, vediet co sa deje a preco sa deje a ake bude mat nasledky ked sa do toho tak alebo onak zasiahne aby som sa vedela rozhodnut ako chranit svoje dieta- cisto moja osobna preferencia. ten neonatolog krasne rozobera to co sa deje s plucami dietata pred prirodzenym zaciatkom porodu a co sa s splucami deje ked je prichod na svet vyvolany, bez akychkolvek relevantnychh pricin. - napr pracovna doba lekara, dovolenky, vaha dietata atd. Nasla som v jeho prispevku uzitocne informacie, mozno obohati aj ine zienky. ospravedlnujem sa ak to tu uz bolo davane 🙂

pici
Odpoveď bola odstránená
pifina
17. jún 2011

@andrealisy je to mozne, pravdepodobne bude lekar proti a budes mu musiet podpisat nejaky papier, ze si oboznamena s dolezitostou vysetreni a ze s tym nesuhlasis, ale inak to ide, nie je na to ziaden zakon, ktory by ta nutil podstupovat vaginalne vysetrenia pocas tehu ...

dulkagabulka
17. jún 2011

čomu venujeme pozornost, tomu venujeme svoju energiu
čomu venujeme pozornost, to posilnujeme...

VSIMNITE si prosim atmosferu ,ktora tu vnikne vzdy po prispevku od jednej ženy....

prosim vas, stoji to za to, posilnovat to čo posilnujete??

Da sa jednoducho NEREAGOVAT a zachovat tym zmysluplnu diskusiu, aka je tu v jej nepritomnosti??

pici
17. jún 2011

@zuzi118 dakujem velmi pekne... ty by si rodila doma? napriklad keby bol u nas system ako v zahranici, ze mas istotu, ze v pripade nejakeho problemu by lekar prisiel?

andrealisy
17. jún 2011

@pifina dik 🙂
ja len ze ci ma potom neposle do teplych krajin, ze naco som k nemu teda prisla 😀 asi hej co?

danka.chomka
17. jún 2011

@andrealisy urcite moze odmietnut. Nikto ju do toho nutit nemoze, vaginalne vystrenie ,,len preventivne" moze zvysit riziko mykotickej infekcie a v pripade ze je vsetko v poriadku, nema zena ziadne patologicke prejavy vaginalne vystrenie potrebne nie je. V pripade ze sa zisti skrateny krcok moze do byt docasny stav, ktory je o tri dni v povodnej kondicii vplyvom napr obcasneho tvrdnutia bruska. Ake vysetrenie povazujes zza potrebne je cisto tvoja osobna preferencia. Mozes odmietnut ak si ho nezelas a nepovazujes ho za potrebne.

dulkagabulka
17. jún 2011

takto diskutujuca potrebuje vela energie...a tymto sposobom ju dostava..
je vašim želanim jej ju takymto sposobom dodavat?? komu to prospeje?

traktor
17. jún 2011

@dulkagabulka raz som to uz pisala..nemyslim si, ze je na vine len jedna baba..ruku na srdce..najde sa ich tu viacej.. 😉 ..nie kazdy musi suhlasit..ved o tom je diskusia..ale toto vsetko je uz mimo temu..ak tu niekto pride pre to, co je pisane v nazve temy..tak ho aj chut prejde..lebo tu je to o vybavovani si uctov..

pifina
17. jún 2011

@andrealisy su rozny lekari 😀 ale ide o to, ze mas na to pravo ... aj dnes existuju lekari, ktori na poradnach kontroluju len moc a tlak, pripadne premeraju brusko a odvazia a to je vsetko 😅

slniecko77
17. jún 2011

@danka.chomka dik za link o Dr. Krchovy, nedalo sa mi spustit na tedxbratislava.sk 🙂
a neobuvajte sa do @pici stale, ma viac-menej jednoznacny nazor, ktory vyjadruje 🙂
@andrealisy neviem to na 100% ale myslim, ze mozes, ja som sa rozpravala s mojim gynekologom a ten mi povedal, ze je mozne odmietnut aj rozne triple testy, ultrazvuky a podobne 😉

aliza
17. jún 2011

@traktor ano, je to tazke, kedze normalne tu nebol ziaden problem diskutovat, nikto s nikym nemal problem, kym sa neobjavila @pici. Ja ju z nicoho neobvinujem, ale po jej objaveni sa v podobnej teme doslo k jej zamknutiu. A to iste sa deje aj tu a ak si citala pozorne, bez nej tu isla diskusia kludne a bezproblemovo. Myslis, ze je to nahoda? v tejto teme nedoslo k urazkam, takze nevidim dovod na zamknutie, akurat nech admini upozornia tie diskutujuce, ktore podla nich porusuju pravidla, uzamknutim sa nic nevyriesi.

andrealisy
17. jún 2011

@danka.chomka
to uz vo vyssom stadiu tehotenstva nie?
prvy trimester by mi teda najviac vadil...ja celkovo vaginalne vysetrenia nemusim, hlavne v prvom trimestri bezdovodne by mi to teda vadilo...ako to vlastne je? na kazdej poradni sa aj vysetruje? sorry ze sa pytam mozno blbosti fakt neviem ako to u nas je 😅

pici
17. jún 2011

@dulkagabulka prosim ta este napis ze ja som chora a zla zena a preto to robim, pretoze svoje deti nemam a som tak nestastna, ze vyslovene zelam inym zenam , ktore sa rozhodnu inak, aby sa im nieco stalo pri porode.. tak ako v minulej teme... ze?

andrealisy
17. jún 2011

@pifina
no to by bolo super 😀
to by som brala

pici
Odpoveď bola odstránená
andrealisy
17. jún 2011

@slniecko77
testy a ultrazvuky so si aj myslela len som si nie ista tymi vysetreniami, ked oni ich tak oblubju a tak radi sa v nas "sparaju"....

slniecko77
17. jún 2011

@andrealisy urcite sa nevysetruje na kazdej poradni, aspon tak viem,a le zalezi od tvojho gynekologa, skus si najst takeho co sa najviac priblizuje tvojej predstave 🙂

maznacik007
17. jún 2011

@andrealisy nemusi sa kazdu poradnu vysetrovat.. ja pri malej som prve vaginalne vysetrenie absolvovala az v 7 mesiaci tehotentstva... uplne normalny statny gynekolog... pred tehotenstvom som mala robeny ten ster z krcka takze to bolo ok..
nemala som ziadne problemy v tehotenstve... takze nebol dovod na take vysetrenie.. aj utz robil len cez brusko... prvy az po 8 tt

pifina
17. jún 2011

@maznacik007 super informacia, toto ma zaujimalo, odkedy sa da robit utz cez brusko 😅

aliza
17. jún 2011

@pici nic v zlom, ale to som nepisala ja