Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@slniecko77
ok, super takze da sa 🙂
to som rada, lebo som sa bala ze sa to musi....
my teda momentalne zijeme v UK ale chceme sa domov vratit a manzelovi som povedala ze az ked porodim vsetky deti co kedy budeme chciet 😀 haha
ale citam tu v tejto teme ze da sa aj doma vselico ked sa chce tak som rada
@traktor ak si vsimnes diskusiu, takto situacia tu vznika iba pri prichode tej osoby....okremtoho to tu nebola, tu bola podla mna podnetna diskusia...mylim sa?niečo mi ušlo?
@maznacik007
super krasa to by som brala 😀
@slniecko77 Ak by pici vadilo"obuvanie " sa do nej ,tak tu už davno nie je 😉 Inak,ja to za obuvanie nepovažujem-su to len normalne reakcie na niekoho,kto nevie kedy prestat.Sama hovoris, že vyjadruje viac menej jednoznacny nazor-tak načo ho tolko dokola omiela? Asi jej teda nevadi "obuvanie sa" do nej ,prave naopak sa v tom vyživa 😉 Takže sa jej netreba zastavat-ona je schopna seba sa zastat aj sama-co jej inak kvitujem.
@kaja73 ty konkretne sa LEN obuvas. nicim neprispejes ani nepodstatnym nazorom aky mam ja ani jednostrannym... a za obuvanie sa ja povazujem ine veci.. rovnocenny partner je mi ten, kto dokaze diskutovat a vyargumentovat si.. nastastie su aj tu take baby... som rada ale ze ty si odbornicka takisto .. na to kto ja som, a v com sa vyzivam... som rada ze svet ma teba :D
@pifina pokial viem v tom 8 tt uz v pohode robia utz cez brusko... inak neviem ale gynekolog by vedel... k tomu lekarovi som chodila az do porodu / sla som do porodnice len odrodit nie na poradne len s vynimkou jednej v 36 tt kedy som sla na prve vysetrenie tam /aby som mala peciatku/ a tam som zazila vysetrenie p. doktora Sranka /bol to ruzinov/ a povedala som si never again... tak som sa s povodnym gyn. dohodla ze chodim k nemu az do porodu a bolo to fajn...
@andrealisy no ten krcok sa kontroluje ano zvycajne vo vyssich stadiach aby mal doktor ,,prehlad" ale ako hovorim to vysetrenie nezabezpecuje ze ide o konecny stav o hodinu moze krcok vyzerat uplne inac a casto sa potom robi panika ze skrateny krcok v siedmom mesiaci- kedy uz bezne telo sa zacina zacvicovat na porod malymi kontrakciami, co je prirodzene, no vsak po ustati sa zvycajne krcok vrati do povodnej kondicie. takze v konecnom dosledku vaginalnne vystrenie nema vysoku a absolutnu vypovedaciu hodnotu. 😉 ja tiez neznasam vaginalne vysetrenia a este stery na cytologiu brrr 😀
vcera, predvcerom? sa pisalo v otazkach pre adminov, konkretne @bobocka, ze "tato diskusia sa zmenila na pokojnu, a ak bude problem, treba upozornit"...takze vas upozornujem, drzte sa temy a komunikujte slusne a bez urazok..ak to nebudete akceptovat, a ak nadalej budeme dostavat upozornenia na tuto diskusiu ze sa tu uraza a provokuje tak tema bude zamknuta
@danka.chomka
aha jasne.... 😎
ja mam teda nazor taky ze pocas tehotenstva robia tieto vysetrenia viac zla ako dobra....
inak po porode prvy ster z krcka maternice fuuuuuj sak to bolelo jak 3 porody 😀
@danka.chomka
a ja pravda to ze pri druhom tehotenstve moze byt zena otvorena tak na 1cm pocas celeho tehu?
@kaja73 @dulkagabulka @aliza @bobocka @zuzi118
a vlastne vsetky.. ma svoj nazor, tak ju nechajme tak a bavme sa k teme, a kludne aj s nou.. vsimla som si ze aj ona sa tu so Zuzkou o domacich porodoch chvilku bavila pekne, takze tak 🙂
neviem ako je na Slovensku ale tu je krasne tak si nekazme den hadkami 🙂
Gabika prepac ze som nevydrzala a ozvala sa
A @pici dufam ze toto neberies ako navazanie sa do teba.. Zareagovala som na teba nie vzdy prave milo, ale bolo to obojstranne. Je zbytocne sa tu furt natahovat. Ospravedlnujem sa ti.
@andrealisy moja kamoska co rodila pred dvoma mesiacmi bola na 3 prsty otvorena od 7konca 6teho mesiaca 😉 a ziaden predcasny porod sa nekonal. Mierne otvoreny krcok nie je nic preco treba robit paniku- pokial drzi zatka a nie su ziadne prejavy ako krvacanie abo odtekanie vody. lena ko hovvorila @pifina zavisi na akeho ,,aktivistu" gyndosa natrafis 😀
@danka.chomka
ano? a ked sa teda na to pride ze je zena otvorena pocas tehu tak sa potom aj nadalej robia vysetrenia? nezacne sa otvarat este viac ked ich spravia?
@terrs ja by som chcela rodit v nemocnici. mat prilozene dietatko po porode na mne... pokial budem normalne fit tak stale pri mne. nastrih len ak by hrozili ze budem natrhnuta az po zadok, oxytocin v pripade ze by porod nepostupoval a hrozil by mi cisarsky a epi v pripade ze by bola bolest naozaj taka neznesitelna ze by som sa skrtiabala po stene.. cize epi len v zalohe... neviem ako to u mna este cele vznikne,. mala som uz dve gynekologicke operacie.. lekari/ v nemocke/ sa moc ani nepriklanali k porodu normalnemu... ja sa vsak poradim s tym kto ma bude rodit... chcela by som byt zazita s lokalkou a chcela by som mat kanylu v ruke.. dokonca v dlani, tam mi je to prijemnejsie.. a chcela by som dietatko bez cumla a kojit.
@andrealisy ja mam na vag. vysetrenia podobny nazor. Pocas druheho som absolvovala jedno na zaciatku a dalsie az v ukoncenom 39t pri nastupe na rizikove odd v nemocnici. Cize prakticky cele tehotenstvo ma nikto nevysetroval.
@pink_lady
považujem za vrcholne nespravodlive, aby sa tema zamkla kvoli jednej osobe..možeš si prosim pozriet vyvin diskusie a v akych casoch sa vsetko zvrhlo? dalo by sa pomoct diskutujucim , teda istym sposobom vašim klientom?? to je riešenie,ze sa zamkne tema kvoli opakujucemu sa scenaru s jednou osobou?
je mozne to riešit nejako inak,ako zamknutim temy o ktoru ma zaujem vela diskutujucich?
@martinjansen v IP pisal niečo ine..
vraj sa tema zamyka, iba v pripade ak pride k hadke a nezamkne sa ,ak sa iba označia uražlive prispevky a nebude sa na ne neragovat...
PRETO VAS VYZYVAM, KOMU NA TEJTO TEME ZALEZI, PRESTANTE REAGOVAT..
Osobne si myslim, ze neni dulezite misto, kde "porodit"...ale jak zabranit tomu, abychom nelitovali naseho rozhodnuti...
Citit se "doma" muzeme kdekoliv a nemusime mit na stitku domovnich dveri nase jmeno, dulezite je, kdo je nasim spolecnikem, protoze souperem je casto "cas"...Nas spolecnik musi byt pripraven zareagovat vcas a ja svym vlastnim rukam neverim...neverim svemu racionalnimu uvazovani, kdyz je "zkrat"...potrebuju, aby prevzal nade mnou "moc" spolecnik....
Preji Vam at je Vasim spolecnikem odbornik, profesional a at se nestane Vasim spolecnikem "hrdost"...Hrdost, tak jako Laska a Krasa, pomiji...pevny bod, spolecnik, partner, domov zahrnuje sluvko "jistota a opora"...a k tomu je potreba DUVERA....
p.s. Neodmitejte to, cemu nerozumite, snazte se pochopit pripadnou reakci ( i kdyz bolestivou) a verte tomu, ze nikdo nereaguje tak, aby Vam ZAMERNE ublizil...cas je nejen nas pritel ale i nepritel...kdyz si budete myslet, ze jste v oboru Vam neznamem profesionalove vy...jste na ceste zkazy vlastniho stesti i bezpeci...
I ja mam negativni zkusenosti co se tyce tehotenstvi a porodu (jina kapitola) 😉....
ale i tak bych se odevzdane sverila opet do rukou odbornika a duverovala mu...
Casto si zpivam "Kde domov muj..." a verte mi, je to ta nejbolestivejsi pisnicka....hlavne kdyz vidim, ze nekdo si mysli, ze "Doma neni to spravne teplo a bezpeci.." Doma je doma, a venku jen stezi nabydete myslenky, ze se se stala domovem...Vazme si sveho domova, at uz jsme odkudkoliv, verte, ze "doma" nam nikdo nechce ublizit..venku neznamena mit se lepe..casto naopak..."Venku" je kolikrat nemocnice zeleznicni stanici...z pacientu by se nemeli stavat nahodni pasazeri a turiste....
Snad se na mne nikdo nebude zlobit za muj prispevek...zdanlive nevypada k tematu, ale je jen O TEMATU 😉
@andrealisy pokial sa krcok zkrati, kontroluje sa.. a to sa inak ako vaginalne neda... ale inak vaginalne sono nemusis absolvovat.. staci to cez brusko...
@zuzi118
krasa 🙂
ja sa toho bojim jak cert svatenej vody 😀 mne je to hrozne neprijemne....a ked to nie je nutne chcela by som sa tomu vyhnut....
pocas mojho tehu som tych vysetreni mala celkom dost a pomaly som revala zakazdym ked mi ich robili....nie od bolesti ale ze som sa bala ze spravia este horsie ako bolo....
@andrealisy fuha toto naozaj neviem ci maju vaginalne vysetrenia vplyv na dalsie otvaranie. Ja osobne by som si tam velmi narabat nenechavala. len pre istotu- cisto moj pocit. 😉
@dulkagabulka nic v zlom, ale si jedina, co na to este reaguje 🙂 😉
@pici poznam pripad, kedy aj v pripade cisarskeho porodu bolo dietatko prilozene hned, este spinave na maminu. (to prilozenie je totiz dolezite prave z hladiska osidlenia babatka bakteriami), dalej existuju protokoly ako postupovat pri rozbiehani laktacie v pripade CS, da sa rodit aj s epi a nie spinalkou (t.j. nemusis lezat 24hodin nepohnute) - takze aj keby si mala CS taktiez mozes urobit niektore veci inak, pre niekoho mozno nestandardne, ale to neznamena, ze sa to tak spravit neda.
Este k tomu nastrihu, ja viem, ze sa opakujem, ale nastrih nie je ziadna zaruka, ze sa nanatrhnes az po zadok. Naopak, je dokazane, ze prave ruptura tretieho stupna vznika castejsie ako nasledok nastrihu, nez samotnym "potrhanim sa". Hradza sa chrani inak, nez s noznicami v ruke. Setrnym tlacenim a vhodnou polohou napr 😉

kocky, ja napisem moju skusenost s vyvolavackami: po prvom porode som povedala, ze pri druhom pojdem do nemocnice az ked budem mat fakt silne bolesti a kratucke kontrakcie, ze nechcem ziadnu vyvolavcku a ani nekonecne vaginalne vysetrenia, pretoze pri 20 hodinovom porode v bolestiach som si toho uzila fakt dost a ked sa drobec narodil, stale plakal a bol nervozny, ja som pripisovala to pripisovala aj tym vyvolavackam.. pri druhom porode som mala kontrakcie kazdych desat minut a predsa som sa rozhodla, ze uz idem do porodnice, neviem preco to tak bolo, asi to bol materinsky instinkt.. po prichode som bola otvorena len na tri prsty a tak mi doktorka povedala, ze mi da cipok a nieco pichne, aby som sa dlho netrapila.. napriek svojim vyhlaseniam som to uplne v pohode prijala a respektovala, pila som aj volake kvapky a dostavala dalsie injekcie, do porodnice som prisla rano o deviatej a porodila pred piatou poobede nastastie zdrave babatko, ale ked ked mi povedali, ze som mala uplne zelenu plodovu a babo dva-krat pupocnik okolo krku, bola som vdacna za vyvolavacky a za to, ze moje babatko sa narodilo prirodzene, pretoze keby som tie vyvolavacky odmietla a neotvarala by som sa, urcite by ma neskor cakala sekcia.. studie su pekna vec, ale zivot nasich deticiek je urcite dolezitejsi 😉