icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

pici
18. jún 2011

@eev velmi pekne... nic vsak pre mna.. ale klobuk dole...

didi35
18. jún 2011

@eev Veeelmi pekneeee.. 🙂 🙂 🙂

Prosim Ta, to v ktorej porodnici Ti odmietli vyhoviet, aby ti nedavali oxytocin pocas 3.doby porodnej?

ninan2
18. jún 2011

@didi35 toto sa prakticky "neda" odmietnut nikde na Slovensku, ani v Banskej Stiavnici, primar taky Porodny plan nepodpise, a to teda vraj podpise takmer vsetko.

dobromila
18. jún 2011

@eev nádhera, to je sen. Prosím Ťa, tá babica je normálne slovenská PA?

dobromila
18. jún 2011

ináč práve čítam Odenta a revem pri tom. Mala by to byť povinná literatúra pre všetkých, čo sa pôrodu zúčastňujú. V stredu mám poradňu, tak tú knižku skúsim ponúknuť mojej gynekologičke

pici
18. jún 2011

mozte mi niekto povedat na co je dobry oxytocin v tej tretej porodnej dobe?

dobromila
18. jún 2011

@pici ja si laicky myslím, že na umelé urýchlenie vypudenia placenty a zavinovania maternice. Čo by v prípade prirodzeného pôrodu nemalo zmysel, keďže dieťatko na matke, skôr či neskôr sajúce z prsníka to zariadi.

didi35
18. jún 2011

@ninan2 To myslis vazne, ze to mi vsade nanutia? Ja to chcem odmietnut a placentu porodit vtedy, kedy sama vyjde...., ved ma predsa nemozu zviazat a nasilim pichut inj. s oxtocinom 😠 ?!?!

pici
18. jún 2011

@dobromila aha... no pekne.. dakujem

aduskatt
18. jún 2011

@pici asi na to, aby mali lekari ryyyychlo od teba pokoj a mohli ist na kafco, kedze s tym rychlo porodis placentu, xixi
inak si myslim, ze kvoli zavinovaniu je to zbytocne, lebo ja som citila zo zaciatku pri kazdom dojceni ako sa mi vplyvom ox zavinovala maternica......

dobromila
18. jún 2011

@didi35 práve preto som rozhodnutá nedovoliť si zaviesť kanylu v prvej pôrodnej dobe.

ninan2
18. jún 2011

@didi35 no, co som citala, tak to vsade nutia... a neviem ci Ti ta kanyla pomoze ked ju nebudes mat, oni Ti infuzku pichnu rychlo, a ty zrejme budes tesne po porode v takom fyzickom aj psychickom stave, ze si to mozno ani nevsimnes, resp. nestihnes ani protestovat, alebo Ti to uz aj bude uplne jedno...

aduskatt
18. jún 2011

@ninan2 ak mi ju pichnu tak, ze si to nevsimnem, zazalujem ich🙂ak si to vsimnem, budem protestovat, ak mi ju pichnu, zazalujem ich, xixi

eev
18. jún 2011

@didi35 banska stiavnica...tam sa im vela mojich predstav nepacilo🙂

@dobromila skvela zena. nema na to diplom. ma bohate skusenosti a je velmi vnimava (co bolo pre mna velmi dolezite)

bobocka
18. jún 2011

@ninan2 to myslis vazne,ze sa oxitocin neda odmietnut??? a to uz zas preco? ja som ho chcela odmietnut.jedine vtedy by som ho dala,keby bol porod uz fakt strasne dlhy a ja by som uz fakt stracala silu a citila by som,ze by som uz na tlacenie silu nemala,tak vtedy by som ho dala na urychlenie,ale inak som ho chcela aj ja odmietnut 😒 .no nic moc potom veru.mne ked sa maly narodil,tak ho zobrali prec(vazit,meratatd) a mne potom lekar este povedal,ze mam znova zatlacit ako pri kontrakcii a vtedy som "porodila" placentu. @eev fakt pekne si to popisala a krasne si tam napisala aj svoje pocity a dovody,ze preco to bolo tak ako to bolo.super si to mala a hlavne je,ze s odstupom casu sa na to hladis ako na uzasny zazitok a si stastna,ze sa maly narodil prave takto 🙂 ja stale preferujem nemocnicneporody,no aj vdaka tvojmu(no nie len koli nemu)pribehu sa uz na domace porody nepozeram ako na riskovanie so zdravim matky a dietata.uz som na to zmenila nazor a aj ked to nepreferujem,tak to uz nevylucujem,co je si myslim velka zmena u mna.pretoze dokym som sa nedostala k tejto teme,tak som si vzdy zatulaka na celo ked som pocula,ze sa matka pre domaci porod rozhodla. a teraz mi je to moje predcasne negativne hodnotenie luto 😔 .

eev
18. jún 2011

casto to pichaju aj preto, aby sa co najskor "zbavili" zeny. lebo napr v bratislavskych porodniciach mnohokrat nemaju priestor, aby cakali na placentu - je velmi vela rodiciek na tak malo boxov...smutna realita je, ze zeny pred a po porode casto nemozu ostat na boxe a su napr spolu a chodbe..v boxe su iba cisto na porodenie dietatka.

bobocka
18. jún 2011

@eev hej ,toto som pocula,ze v ba je to niekedy fakt riadna tlacenka 😅 ale zas ja neuznavamz,e oxi pichaju rutinne.to akoze kde sme? ked sa zena pekne otvara a vsetko je naporiadok,tak nevidim dovod,preco by mali "pomahat" s oxi 😠 .sa furt stazuju,ze penazi niet(co je mi jasne,ze niet),ale takto by usetrili predsa keby kazdej rodicke oxi rutinne nepichali.

eev
18. jún 2011

@bobocka niekedy sa picha "iba" v tretej dobe porodnej na vypudenie placenty...pokial si ale prilozis dietatk k prsniku, telo ti automaticky (uz to tu niekto pisal) zacne vylucovat oxytocin🙂

napr niektore nemecke porodne asistentky cakaju aj 7 hodin na placentu, pokial zena nekrvaca alebo nema iny problem...proste telo niekedy potrebuje cas🙂
a placenta by sa urcite nemala vytahovat nasilu, to je velke riziko (krvacania, ze ostanu zvysky vo vnutri...) - to len tak btw🙂

eev
18. jún 2011

@bobocka a dakujem za spatnu vazbu🙂

eev
18. jún 2011

este doplnim: placenta by sa urcite nemala vytahovat nasilu - pokial je vsetko v poriadku

bobocka
18. jún 2011

@eev no vsak ja viem,ze aj na placentu je cas.inak mojej kamaratjke ju lekar vytahoval a snazil sa jej ju odlupnut.nakoniec sa uvolnila sama.ja som ju "porodila".proste som zatlacila a ona vysla.lekar s tym nemal ziadne problem,nic nemusel vytahovat nasilu(vies ako to myslism).ja by som ale najradsej bez oxi rodila.no uvidim aky bude mat na to nazor moj lekar ked rodit pojdem.este ani tehu nie som(ale do noveho roku hadam budem 🙂 ) takze ja tak najskor o rok rodit budem a clovek nikdy nevie,mozno sa to trosku zbenevolentni a nebude to uz rutinne 😉

eev
18. jún 2011

@bobocka mozno to tvoj lekar ani nerobi...nie vsade je to rutina🙂

bobocka
18. jún 2011

@eev vsak ale ninan2 pisala,ze sa oxi dava v kazdej nasej porodnici a dokonca aj v stiavnici kde sa snazia co najviac vyjst matkam v ustrety.vsak aj ty si tam so svojim pp neuspela.tak potom aku mam ja sancu v bystrickej rooseveltke 😅 to jedine,ze tam bordel narobim ked mi budu chciet oxi napichnut a proste to nedovolim 😀(spasujem) no uvidime co potom bude v mode u nas v nemocnici,ked ja rodit pojdem 🙂

bobocka
18. jún 2011

@eev ci ty si reagovala na to vytiahnutie placenty? 😅 😀 a ja tu furt to oxi spominam-ale fakt ma stve,ze je to rutiine vsade 😠

pici
19. jún 2011

@dobromila kanyla ma urcite aj viac vyznamov ako nasilne podanie oxi v tretej faze

zuzi118
19. jún 2011

@eev nepamatas si ci som mala pichnutu kanylu dopredu? Ja si neviem spomenut.

ninan2
19. jún 2011

ja kanylu preventivne urcite nechcem, tie sestricky maju dostatocnu prax v tom, aby mi v pripade nudze rychlo podali infuzku alebo dali injekciu, na to nemusim mat kanylu.

ninan2
19. jún 2011

@bobocka @aduskatt hmm teoreticky lekar moze argumentovat tym, ze silno krvacas a on Ti vlastne zachranuje zivot, a kedze on ma povinnosti Ti ho zachranit, tak si to bude vediet obhajit aj na sude...
Ten oxycotin mi ale nepride az taky dolezity odmienut oproti inym zakrokom a liekom co sa robia najma pred porodom, takze v PP to nemam, a ani si nemyslim, zeby som to tam na sale vedela dorazne odmietnut, v tom stave co budem... takze sa tym radsej nebudem stresovat zbytocne.

didi35
19. jún 2011

@quaxi Ty si tusim spominala, ze na Kramaroch akceptovvali Tvoju prilohu k informovanemu suhlasu, co si dala na str. 3 tejto diskusie... najma to, ze si nechcela oxytocin pocas 3. doby porodnej?? Teraz sa totiz diskutuje o tom, ci to v porodniciach vedia akceptovat alebo nie... dik za reakciu

andrealisy
19. jún 2011

@jussti
coooo????kliestovy porod bez nastrihu to pochybujem.....ja som tiez o tom nastrihu ani nevedela ani som nic necitila ani nastrih ani klieste ani tahanie, to bolo lokalkou. Urcite to aj tato babenka tak mala neverim klieste bez nastrihu 😀
Videla si tie klieste???? Poviem ti tak je to nemozne 😀 😀 😀 😀 😀
Ja som sa po porode na to pytala midwife ona mi to vysvetlila ze to sa bez nastrihu nerobi.