icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

kaja73
23. jún 2011

@katka888 mm sa ako lekar snažil dopatrat k dvojito zaslepenym studiam-aj cez kolegov pediatrov- a nedopatral sa. 😠 On ich inak sam robi -na ine nove lieky,takže presne vie o čom to je a prave neexistencia takychto studii je desiva,kedže sa vakciny povinne davaju a ine lieky na ktore studie su ,su nepovinne.Napriek tomu ze vakciny su povinne, su prisnejsie a dlhsie testovane "nepovinne" lieky MM sleduje pacienta vase roka od zacitku dvojito zalsepenej studie a napr taka hexa sa sledovala 3 dni.dakujem neprosim.

katka888
23. jún 2011

@kaja73
no ja ked sa na to pozeram sedliackym rozumom, ak je clovek zaockovany, pride do styku s chorobou a ju nedostane, tak kto to kedy zisti? cize moze byt x ludi, ktorim ockovanie pomohlo, alesa o tom nikdy nedozvieme, a mozno ani ten clovek sam.... cize z tohto uhla pohladu je tazke posudit ci ockovanie nefunguje, ako to tvrdia, ved hadam nenaockujeme 10 000 ludi a potom ich vystavime chorobe , ci sa nenakazia.....
skor to mam namylsi, ze pripady, kedy ockovanie pomohlo v praxi, nie v laboratoriachm, je niekedy nemozne ani zistit

kaja73
23. jún 2011

@katka888 mne nejdo o toto aj ked aj toto je otazka.Mne ide o to, že sa tym padom neporovnali deti neočkovane s ockovanymi s pohladu vyskytu alergii,autizmu,poruch spravania,učenia,autoimunych ochoreni,diabetu atd.Tieto choroby rapidne od zavedenia plosnych očkovani stupaju ,dnesna medicina v tom nevidi pričinnu suvislost--možno medicina za 10 rokov ju uvidi,ale keby sa zistilo že vyskyt tychto novodobych chorob je citelne vyssi v očkovanej skupine,tak by to bolo jasne.Alebo by sa tak dal aj porovnat vyskyt ochoreni na ktore sa ockuje v jedne aj druhej skupine.Robili sa podobne vyskumy,ale odborne neobstoja-inak vsetky boli v prospech neočkovancov. Teraz je vsak daka nova studia-nie je to dvojito zalsepena,ale je dost s velkym počtom ludi a tam jednoznačne neočkovanci vychadzaju zdravsi.ked najdem lin hodim ti to.Inak dvojito zaslepena studia znamena, že ani lekar ani pacient nevie co dostava-vedia to len "tam hore" a potom to vyhodnotia.Takto sa da najpresnejsie vsetko porovnat,nehrozi subjektivny dojem,ci placebo.Pacienti su rozdeleny do vačšinou 3-4 skupin-každa dostav niečo ine-napr jedna C vitamin,ina cukor,dalsia povodny už otestovany liek a dalsia ten novy liek- vybera sato nahodne-"lieky" su oznacene len cislom,co sa nachadz pod cislom nevie ani lekar ani pacient.Tak zhruba som to vysvetlila-laicky.Ako neber to doslova,ale takyto je princip.Až vtedy sa vie objetivne posudit ake vedlajsie učinky ma liek a ako zabera na chorobu.Vakciny-žiadna- takymto testom neprsli.

katka888
23. jún 2011

@kaja73
vidis, a ja som skor myslela to, ze je tazke odhadnut kolkym ludom ockovanie pomohlo co s atyka nenakazenia sa na tu chorobu proti ktorej boli ockovani a preto nazory poniektorych / nemyslim teba /, ze ockovanie nezabera, nie su podlozitelne a preto ich mozme z urcitehi uhla povazovat a´mierne za zavadzajuce.

kaja73
23. jún 2011

@katka888 tam sa skor vychadza so statistiky klesanie chorob PRED zavedenim očkovani.Prečitaj si napr toto http://rizikaockovania.sk/dok/Statistiky_infekc... a uvidis klesanie chorob na ktore sa očkuje už davno pred zavedenim očkovani.pričom sa bežne tvrdi,že vakciny to maju za zasluhu.Ale sme dost mimo-zas tu bude mazec.Ked niečo este chces tak cez IP.A este snad-pre mna neexistencie takych studii nevedie k myslienke že je ockovanie super,ale presne k opacnej myslienke.keby si niekto nebal,tak by tu už taka studia DAVNO bolo,ved sa očkuje už vyse 40 rokov.

katka888
23. jún 2011

@kaja73
jasne, uz koncime s touto temou 🙂

lilyen2011
autor
23. jún 2011

@lucia20 @bobocka @ninan2 @jussti @dulkagabulka AHOJTE DIEVČATÁ UŽ SME TU A SME 2 😎
- PP sa mi podarilo dodržať tak na 99%
- nakoľko som malú prenášala 2dni a CTG monitor bol zlý, tak ma hospitalizovali a na druhý deň ráno vyvolali pôrod.
- takže malá bola prenášaná takmer 3dni..
- ráno tesne pred 10:00 2čípky na vyprázdnenie
- o 10 - vyvolávacia tabletka do krčku (10:15 - 10:30 úspešne rozbehnuté pravidelné a veľmi silné kontrakcie)
- cca o 12:00 - 12:30 som bola otvorená na 2-3 cm (dostala som injekciu do zadku na "zmiernenie kontrakcií" - boli veľmi silné a každú 1 max 2 minúty - tak mi vraj zmiernia bolesti, ale tak, aby to neovplyvnilo otváranie krčku
- zároveň mi dali 4ks čípkov taktiež na "zmiernenie"
- v sprche som si dávala teplú sprchu a praskla mi voda - toto som oznámila sestričke a tá mi skontrolovala vložku (oranžová = zelená plodová voda) - bežné pri prenášaných deťoch
- cca o 13:30 ma napojili na CTG monitor (na vzdychárni) - tam som bola úplne sama a MUSELA som ležať na chrbte - na boku mi nesnímalo malú a úprimne tie kontrakcie boli také, že ma skrúcalo či na boku, či na chrbte ....
- mala som tlaky na konečník, tak ma prezreli a bola som na 4cm
- tak ma tam nechali úplne samú s polo otvorenými/zavretými dverami
- kričala som od bolesti a prosila o epi (myslela som, že som len na 4 a vravím si, že toto do 10 nevydržím!!!!)
- keď som už vrieskala "PRE BOHA" prišla sestrička, že som na 7 a ideme rodiť - za tých cca 40min som sa otvorila zo 4 na 7!!!
- ako ma odpojila z CTG mala som ísť na sálu to bolo od vzdychárne cca 20m no ako som utekala po chodbe a hladala čokoľvek čoho sa chytiť cítila som už hlavičku
- na sále som sa chytila stolíka a už som kričala "hlava" a to som už išla do kolien (2 osoby ma chytili pod paže a vyhodili hore na kozu)
- uviazali mi nohy, no to som už tlačila a hlavička bola v momente vonku
- chvíľka pauza a opä ťsom jedenkrát potlačila - pýtam sa "ešte"? a vraj netreba a to už mi malú vytiahol (cítila som teplo a zrazu veeeeľa tekutiny + počuť plač 😀 😀 😀
- malú mi držali pred očami + pupočnú šnúru jej chvíľku nechali tak ako som ich predtým žiadala
- chcela som ju na ruky, no išli ju ošetriť mimo
- pôrod bez nástirhu, poranenie 1štich aj to vo vnútri
- malú mi priložili no spinkala a položili mi ju na brucho a hruď cca 10min
- už som bola na chodbe a tlačila si brucho, keď prišla sestrička " rozlúčte sa ešte pusinku a ideme" 😀

- malá sa narodila o 14:15 s mierami 49cm , 2780g celkový pôrod trval od 10:00 - 14:15 z toho 2fáza trvala max 2-3minútky 😀
- ABG 10, krásne dievčatko 😎 -inak tú epi mi nedali takže všetko takmer prirodzene....

didi35
23. jún 2011

@katka888 To, ze neexistuje dlhodoba studia o ucinnosti ockovania, tvrdim nielen ako laik, tvrdia to a priznavaju aj farma firmy, jednoducho tieto studie vobec nerobia a a ni nemusia.. Jedine, co robia, je meranie protilatok po podani vakciny, ale dnes je uz zname, ze samotna existencia protilatok neznamena, ze clovek je chraneny, znamena to len to, ze sa organizmus stretol s cudzorodym mikroorganizmom... Ale dost uz o ockovani, je to fakt obrovska tema a strasne vela studia treba, aby sa clovek zorientoval. Ja som tomu venovala vela mesiacov, nakupila si kopec knih cez internet a este aj dnes obcas nieco studujem, a stale nechapem, ako sa im (rozumej farma firmam) to podarilo... Ale tocia sa v tom obrovske prachy, takze tak skoro sa podla mna v tejto veci vela nezmeni... 😢 Ockovanie je ohavny zlocin pachany na ludoch...

lucia20
23. jún 2011

@lilyen2011 perfektneeee. dakujem za vycerpavajuce info a tebe aj malinkej prajem vela zdravicka. mala si perfektny porod. a este by to chcelo foto malej hrdinky a maminky. 😀

katka888
23. jún 2011

@lilyen2011
krasne, blahozelam a prajem najma vela vela zdravicka a mamicke vela mliecka 🙂
dolezite je, aby si mala z porodu dobry pocit, a podla toho ako pises, aj si mala.... 🙂

bobocka
23. jún 2011

@lilyen2011 jeeej,tak som sa esila na info od teba.po tejto ockovacej debate konecne nieco fakt k teme 🙂 som velmi rada,ze ste obe s malickou v poriadku a ze si v podstate pochvalujes porod.skoda,ze si musela mat vyvolavacku.vo vacsine sa maminy co ju mali stazuju na fakt velmi silne kontrakcie a na velmi silne bolesti.a ty si to len potvrdila.ale fantazia,ze si ani nastrih nepotrebovala (sice bola lily malicka,ale aj tak 🙂 )celkovo tlacenie si mala uzasne.fakt super 🙂 a aky bol personal? boli k tebe mili,ci ta brali ako dalsiu v poradi? a ten pupocnik malej asi po akom case prestrihli?super,ze si si vydobila skin to skin aj ked nie na tak strasne dlho,ale vsak kazda jedna minuta sa pocita 🙂 a preco ti robili ctg tak dlho?40 min je podla mna dlho.mne povedali,ze potrebuju 5-10min cisty zapis,ze ak sa budem metat,tak ma budu musiet nacitavat znova,tak som tych 10min pretrpela na chrbte.ale 40 som tam nebola v ziadnom pripade 😅 skoda,ze si nemohla ist na bok.a na sestonedeli to bolo ake?boli k tebe mili? ukazovali ti spravne prisatie,ako balit babo nasiroko,dali ti cvediet ked brali malu na vysetrenie a aj ti vsvetlili na ake...?no kazdopadne som velmi rada,ze to uz mas za sebou a ze to dopadlo dobre a obe ste v poriadku 🙂 gratulujem mamina 🙂

didi35
23. jún 2011

@lilyen2011 Srdecne gratulujem k dcerke!!! 🙂 🙂

Ak budes mat cas odpisat, budem rada - zaujimalo by ma, kde si rodila? Ako to bolo s porodom placenty, davali Ti oxytocin? A v com spocival Tvoj por. plan, co dodrzali a co nie? A odkedy si mala dcerku nonstop pri sebe? Mala si dohodnuteho porodnika? Dakujem a vsetko dobre! 😉

kaja73
23. jún 2011

@katka888 poslem ti ten link na IP,nech tu už nezamorujeme-o tej vačšej studii,ale je to v nemcine,tak dufam že niečo z nej ovladas,alebo niekto z tvojho okolia. 😉

didi35
23. jún 2011

@lilyen2011 A este by ma zaujimalo, v akom si bola psychickom rozpolozeni? Bala si sa kontrakcii? Zatinala si zuby a ruky, alebo si ich naopak "vitala" uvolnena?

dankamat
23. jún 2011

@lilyen2011 gratulujem... hlavne ze ste obe v poriadku.... ako som to citala, tak to vyzeralo hrozostrasne a taky krasny a rychly koniec si asi kazda prajeme 😀

lilyen2011
autor
23. jún 2011

@bobocka tie bolesti boli naozaj maaaaximálne...že au 😒 kým jedna mamička mala 1kontrakciu, tak ja som stihla min 3 a to som nevedela, či rozdýchavať, či stenu škrabať (sestrička vraj čím je kontra silnejšia, tým sa rýchlejšie otvorím)
- personál bol 100% super - mala som fakt šťastie 😎 sestrička mala na mňa trpezlivosť (aj keď som videla, že jej leziem s tým fňukaním na nervy bola milá)
- dr super práca - všetko som cítila - ako mi s prstom rozťahoval pôr. cesty a následne malej okolo krku hmatal pupočník - upozornil netlačte no proste všetko (pri malom stále vraj tlačte tlačte = zlomená kľ. kosť)
- pupočník nechali cca 2min (ja som žiadala len aby ju neodstrihli hneď, ale až keď bude jasne viditeľné, že kľudne sama dýcha)
- šestonedelie tiež v pohodičke personál - jediné, čo ma fakt rozčulovalo bolo to, že keď malej brali krv, alebo dávali antibiotiká, tak jej prelepovali vpichy s mega leukoplastmi a to s tým bielym, čo drží kanilu, takže som malej musela nedobrovoľne robiť depiláciu, čo som myslela, že ich tam zabijem ...no koment inak bolo všetko ok. (okrem spŕch 1 na celé odd hmmm) 😖
- netrebalo mi nič ukazovať vravela som, že už všetko ovládam.
ďakujem 😎

lilyen2011
autor
23. jún 2011

@didi35 neviem, či mi ho pichli no mne išla placenta rýchlo von dr ťahal pupočník (ten čo vo mne zostal) ako bungee jumping že pink pink 😎 a vyšla v pohode
- rodila som v Ružinove
- PP som nedávala podpisovať, všetko som riešila ústne so sestrou na vzdychárni
- dodržali takmer všetko (to skin to skin nie nakoľko malá bola zabalená, keď mi ju dávali na brucho a vyšetrenia prebehli mimo môjho brucha) - inak všetko dodržali - to CTG muselo byť na chrbte na boku mi nevedelo namerať malú
- porodila som 14:15 a na novorodenecké som klopala presne o 15:56 - no malú mi doniesli cca o 15min na to ako som tam bola, že ju chcem vidieť - odvtedy nonstop spolu
- pôrodníka som nemala

lilyen2011
autor
23. jún 2011

@didi35 úprimne som sa snažila registrovať kompletne všetky detaily nakoľko som tu veľa ľuďom slúbila, že napíšem čo a ako... takže som myslela na iné veci ako kontra...
- nezatínala som nič... jediné čo mi pomohlo bolo pomalé dýchanie nádych nos - výdych ústa... horúca sprcha, alebo som skákala na fit lopte no len medzi kontra...počas kontra bez skákania, alebo som behala hore-dole po chodbe

dulkagabulka
23. jún 2011

@lilyen2011 dakujeme za čerstve spravy ...blahoželam ti 🙂 vitam maličku medzi nami a želam vam obom vela zdravia 🙂

ninan2
23. jún 2011

@lilyen2011 Ahoj, srdecne gratulujem, hlavne ze si bola spokojna, mna by tam asi z vacsiny veci co popisujes porazilo, ale to je jedno 😀 Vela tu spravilo aj to, ze si mala porod vyvolavany, vtedy je naozaj vsetko komplikovanejsie a clovek sa istym veciam nevyhne. Hlavne, ze je mala zdrava, kedze v 1. rade musi ist o to.

lilyen2011
autor
23. jún 2011

@dankamat @lucia20 @bobocka @ninan2 @jussti @dulkagabulka
- foto v mojom fotoblogu 🙂

dai
23. jún 2011

ahojte,
prestala som pisat prispevky do tejto temy lebo som musela ist do poradne... ako na potvoru tam boli rozne casopisy pre mamicky a asi 4 clanky o ockovani - za a proti...
boli tam uvedene studie z danska ktore sa robili na 500 000 mamickach - o suvislostiach medzi ockovanim a autizme, ockovani a cukrovke a ockovani a vedlajsich ucinkoch - jednoznacny zaver bol, ze zuvislosti ktore vznikaju sa daju nazvat aj statistickou odchylkou... cize ano, dieta moze zacat prejavovat znaky autizmu akurat po ockovani - co ale neznamena ze pricinou bolo ockovanie...( tak isto aj s alergiou etc. ... priame dosledky sa nikde nedokazali ), ockuje sa mrtvymi latkami, cize chorobu ockovanie spustit nemoze, najcastejsie vedlajsie nezelane ucitnky su pritom hlavne mierne teploty, vyrazky etc. - co ale vsetko odoznie...zial TBC a pod. su v krajinach kde sa neockuje stale zive a zomieraju nan tisice deti... minuly rok vznikla v Europe jedna epidemia - v Nemecku, kde ju priniesol 12-rocny neockovany chlapec - nakazil asi 20 ludi - starsich neockovanych... nastastie sa to podarilo zastavit vdaka medicine...takze tolko k tomu co som sa docitala v odbornych casopisoch... samozrejme kazdy si musi urcit koho nazor bude preferovat a ci zoberie do uvahy velky dlhodoby vyskum, alebo vyskum robeny stylom - stalo sa to jednej zo 100 000 tak to bude zle...
sorry ze som sa este vratila k ockovaniu... 😉

pici
23. jún 2011

@lilyen2011 gratulujem k malinkej

lilyen2011
autor
23. jún 2011

VŠETKÝM ĎAKUJEM ZA GRATULÁCIE 😀
- som tak rada, že už to máme za sebou... snáď som trošku pomohla svojimi príspevkami niektorej mamičke.
- táto diskusia mi dala veľa a určite nekončím 😀
- baby ste super ešte raz ďakujeme 😎

jancia
23. jún 2011

@lilyen2011 gratulujem aj ja k malej princeznicke 😉 vela zdravicka a nech sa Vam dari 😵
no porod bol vcelku rychly a ked si ty spokojna tak moze byt 😉 akurat ma zarazilo v tvojom opise ze preco ta nechali ist samu z CTG na porodnu salu... 😔
a manzela si nemala pri porode?

lilyen2011
autor
23. jún 2011

@jancia ďakujeme ...sestrička išla so mnou, resp. za mnou lebo ja som fakt rýchle tempo nahodila...
bola som tam sama

dobromila
24. jún 2011

@lilyen2011 srdečne gratulujem k dcérenke! Z môjho pohľadu bolo najlepšie na Tvojom pôrode to minimálne pôrodné poranenie, na to, že to šlo tak super rýchlo...
A hlavné, že ste neboli dlho od seba s malinkou, aj keď jej sa to mohlo zdať ako večnosť, ak náhodou nespinkala 😅

dobromila
24. jún 2011

@lilyen2011 a načo malej dávali ATB?

katka888
24. jún 2011

je tu prosim niekto, kto nechal dotepat pupocnik v nemocnici? ak ano? boli ste v tom case na porodnom stole a babatko bolo kde? na vas? alebo ho nejak drzali, aby dotiekla do telicka krv? zaujima ma poloha dietatka, ci bolo nejak ulozene nizsie, aby dotiekla krv, alebo bolo vyssie a ta krv predsa len tiekla z pupoc snury do telicka.
dufam, ze som sa zrozumitelne vyjadrila. dakujem za info

dobromila
24. jún 2011

@katka888 A Ty čo tu ešte? 😉 Prajem pohodový a čo najrýchlejší pôrod podľa predstáv!