Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@dulkagabulka ked ma mamina porodny plan a chce aby bol dodrziavany,tak kto jej ho pomaha dodrzat? dula ci pa? kto ma tu pravomoc?lebo dula je pri porode len ako taka dusevna pomoc matky,nie?toto ja nepotrebujem.ja tam chcem muza a ticho.ale ked budem mat porodny plan,tak kto z nich dvoch ma pravo mi pomoct ten pp dodrzat? neviem ci sa dobre vyjadrujem.dula je tam len aby pomohla maminke psychicky porod zvladnut,vsak? a pa je tam aj na tie technicke veci(monitoring a spol). a mohla by si mi prosim napisat co presne ty vlastne pri porode robis.kedy ty nastupujes a koncis.ci si s maminou len pri porode,alebo aj par dni pred a po...proste cely postup.nemusis davat konkretne priklady,len asi ako vyzera tvoja kompletna "spolupraca" s rodickou.dakujem 🙂
@bobocka
s mamičkou sa stretnem už pred porodom...porozprava mi,ako si predstavuje porod, pripadne sa ma spyta niečo, poradim jej nemedikamentozne ulavove techniky...počas stretnutia si mamička overi, či jej "sadnem"..tak ludsky..či sa pri mne citi dobre...a ja pri nej..
čo sa tyka samotneho porodu, je to rozne, ale vačšinou sa s mamičkou stretneme v porodnici,alebo ma zoberie cestou do porodnice, alebo sa stretneme u nej a ideme do porodnice spolu...
som s nou po cely čas od prichodu na porodnicke oddelenie až do odchodu na šestonedelie...a čo sa tyka toho,čo robim, tak je to tiež rozne...snažim sa byt ticho, nič nehovorit, absolutne ju nerušit otazkami ani pokynmi v prodnom procese a robit to ,čo vidim matke na očiach, pripadne to, čo mi ona povie...podavam jej vodu na pitie, ukažem ako sediet na fitlopte, pomožem jej v sprche, otvorim či zatvorim okno, priložim obklad, pomasirujem chrbat, postlačam boky /to sa pačilo každej 🙂 /pripadne iba sedim pri nej a držim za ruku , ukažem ako vokalizovat....
všetko robim na jej požiadanie....
snažim sa o to,aby mala mamička sukromie- zatvaram dvere, zhasinam prudke svetlo...
teda snažim sa o to,aby sa citila bezpečne a mala svoje sukromie..
ako hlavnu ulohu považujem to,že som pokojna 🙂 , ženu nelutujem a verim jej ,že ona dokaže svoje dietatko porodit a verim, že ona vie sama najlepšie AKO...neširim adrenalin..
po porode pomožem s bondingom- ak som tam, sestričky nechaju dietatko 2 hodiny koža na kožu...prichystam veci potrebne k bondingu, dietatko prikryjem..dam mamičke pit...a znova som iba pritomna a necham mamičku,aby sa zvitala s dietatkom ...vtedy svoju ulohu beriem viac tak,ze som tam preto,aby sestry nemali strach tam mamičku nechat samu s dietatkom....už sa stalo,že som bola poprosit o babatko ,ktore museli rozdychat-aby ho priniesli naspat mamičke nahe...
za mamičku nehovorim nič- urobim pre nu to,že prinesiem lekarovi,alebo PA jej porodny plan a upozornim na to,čo si žela...ostatne je už na mamičke, je to ona, kto može odmietnut niečo , nie ja...ostatne, ja neviem ako sa citi ona, nemožem za nu hovorit..a nemožem zasahovat do zdravotnickych kompetencii..to ostatne nemože ani manžel..
v pripade,že by mamička citila kedykolvek pri porode,že ma tam nechce, može mi to povedat a ja odidem-to sme dohodnute dopredu /zatial sa nestalo/, nemusi mat strach,že sa urazim alebo čo..
Mamičku, ak ona chce, pridem pozriet ešte aj po porode..bud do nemocnice /ak je zdaleka/alebo domov- poradim s dojčenim, ak treba pomožem s domacimi pracami..
zatial s každou som v sporadickom styku aj po porode..davaju mi vediet ako sa im dari 😵
@bobocka
neporozumela som tomuto
ale ked budem mat porodny plan,tak kto z nich dvoch ma pravo mi pomoct ten pp dodrzat?
koho si myslela tymi dvomi?muža a seba? muža a PA?muža a dulu? muža a lekara? 🙂
@dulkagabulka dulu a pa som tym myslela 😀 ide mi o to,ci aj dula ma pravo pomoct rodicke dodrzat porodny plan a ak je to babyfriendly a napr personal chce babo odniest,tak ma dula pravo zakrocit a upozornit na pravo matky na skin to skin.vies,ci slovo duly ma nejaku vahu voci zdravotnemu personalu.alebo ak si matka zela dotepanie pupocnika a nahodou jej to primar podpise,ze ano a uz porodnik chce pupocnik priskoro odstruhnut,tak ci ma dula pravo ho v mene matky zastavit.a je mozne aby bola aj dula aj otec pri porode?ako je to s dulami na slovensku? je vas par,ci je vas dost a teda kazde (apon kazde vacsie mesto) svoju dulu ma?(ja viem,ze som to hlupo napisala,no ide mi o to,ze ci napr ked ja som z bb,tak ci nemam najblizsiu dulu z nitry napr).ked je to babyfriendly nemocnica a maminka by chcela mat babo 2 hodiny na sale pri sebe,tak vie dula orodovat za pravo matky na to,ci bohuzial sa musi riadit zauzivanymi pravidlami v danej nemocnici?stalo sa,ze by u nas matka a dieta neboli vobec odluceni?ze by dietatko neslo do inkubatora a ostalo by s maminkou stale?zas som pozerala what babies want a dost ma to zaujima.to neodlucenie dietata a matky.lebo ked sa nad tym naozaj zamyslim,tak to musi byt veliky sok pre to miminko.9 mesiacov s maminkou v brusku a potom zrazu z tmy do prudkeho svetla ide,s maminkou je chvilenku,niekto ho priskoro odpoji od privodu kyslika,tak musi zabojovat koli dychanu,potom sa citi mimo,lebo mu chyba pup krv co mu patri(iste je z toho oblbnute),potom ho sestricka nesetrne(roboticky) poutiera(v horsom pripade dokonca umyje),drsne poutiera a vlozi do priesvitnej krabice a tam je samo dve hodinky a potom sa deli o postielku s dalsimi kricajucimi detmi az kym ho po par hodinach(co pre miminko musi znamenat vecnost) donesu k maminke a take zmatene je konecne pri maminke.cely ten proces mi pride byt z pohladu dietata riadne kruty.u nas napr dostane maminka miminko na izbu az ked je osprchovana a schopna sama kracat,teda ked personal vidi,ze je dostatocne fyzicky fit sa o miminko postarat. a to je ok.no ja si myslim,ze by malo byt babo pri maminke a ked maminka potrebuje pomoc,tak si ma na sestru zazvonit,ta ma prist a pomoct maminke s kojenim ci prebalovanim dokym matka nie je schopna to bez pomoci zvladnut.to odlucenie matky a dietata nie je nutne,keby sa system na oddeleni trosku pomenil.poslednou dobou fakt riesim vela ohladne porodov. 🙂
@bobocka Ahoj, mas velmi zaujimave otazky, len tak dalej 😀 Gabika moze cely vikend odpisovat teraz 😀
Inak zoznam dul a nejake info o nich si mozes precitat tu: http://duly.sk/zoznam-dul/ najdes tam aj priamo v Tvojom okoli urcite nejaku.
@bobocka ano..presne tak by to malo vyzerat ako pišeš..
zatial som sprevadzala mamičky, ktore chceli skin to skin 2 hodiny- tie ktore to chceli a boli so mnou, ho aj mali.../prave som sa dozvedela, že dve,ktore boli s manželmi, a mali to podpisane dopredu, skin to skin nezazili- lebo oteckovia detičky zabudli prikryt/..
zatial som nezazila mamičku,ktora by mala v plane neodlučit dietatko absolutne- ak taka bude, dam vediet,ako to dopadlo
@bobocka nz, jasne, a je ich tusim stale viac a viac 🙂 Nebudem teraz do vecera na nete, ale potom vas docitam, tesim sa na Tvoje dalsie otazky a odpovede od @dulkagabulka 😉
@dulkagabulka a preco to uplne neodlucenie matky neziadaju?ako to potom vyzera ? mamina je s babom na sale 2 hodiny skin to skin a potom co? kam beru miminko? kedy jej ho daju naspat? a ked mamina ziada skin to skin cely cas na sale a je tam len tatino s nou,tak to akoze sestry cakaju dokym tatino spravi chybu a babo nezakryje a oni im potom miminko vezmu? to akoze nemozu sestry to dietatko zakryt a nechat ho tam s rodicmi?to som nepochopila 😕 ked otec zabudne dietatko zakryt,tak je tam predsa pa,ktora ma doniest deku ci nieco podobne a miminko zakryt.to mi nepride byt padny dovod na neudrzanie skin to skin.preco na to ma mysliet otec,ktory je uplne hotovy z toho,ze je otcom a vidi svoje dietatko po prvy krat.na toto ma predsa mysliet pa a pomoct rodicom! a s tym pupocnikom je to ako? ak maminka nema podpisany porodny plan,no chce ho nechat dotepat,tak moze hucat do porodnika (mozno aj za pomoci duly) nech ho dotepat necha?ci ako? preco to vlastne tak skoro odstrihavaju? ja viem,ze sa tym akoze znizuje riziko novorodeneckej zltacky..ako vlastne moze novorodenecka zltacka dietatko ohrozit?moj maly ju mal a minimalne mesiac bol ako citron 😅 vsak aj na vizite mi doktor povedal,ze mam rozkosneho cinanka 😀 myslim,ze je 5 stupnov novorodeneckej zltacky.dajme tomu,ze necham pupocnik dotepat ale ako vedlajsi efekt sa moje dieta dostane na 4 zltacku...tak co potom? ako ho to moze ohrozit? ja viem,ze sa pytam ako sisi,no o novorodeneckej zltacke neviem nic 😅 ja viem,hanba mi 😔
baby, viete mi niekto odpovedat na moju otazku co sa tyka dotepania pupocnika? myslim tym, v akej polohe je dietatko, ci na mamicke, alebo kde, ked sa caka na to dotepanie.
@bobocka na rodinke.sk mas celu seriu clankov o novorodeneckej zltacke. Zial teraz to nejde otvorit, asi robia daco so serverom, ale neskor sa na to pozri. V skratke - novorodeneckej zltacky sa netreba bat.
co sa tyka - hucat do porodnika, aby pupocnik nechal dotepat.. z vlastnej skusenosti ti poviem, ze potom co porodis a dostanes babo spinave na seba nedokazes uz mysliet na nic. Si v takej euforii, ze proste uz nemas nato opakovat - nestrihajte. Treba si to proste vyriesit dostatocne dopredu.
a k tomu skin to skin necham gabiku, aby sa vyjadrila, lebo ona ma najnovsie info ako to bude v TT porodnici prebiehat. A poviem vam su to dobre spravy 😵
@zuzi118
dnes som sa bavila s porodnickou, ze nie je problem s dotepanim, len ze babatko davaju hned na maminu, a ze ta krv uz potom netecie smerom hore, preto sa pytam, ci niekto osobne zazil dotepanie, ako to bolo.
babo potom na chvilku beru aby mu vytreli plodovu vodu a pod z nosteka a tak a donesu v deke zase na maminu.
@zuzi118
p.s. ze je velmi dolezity kontakt skin to skin, preto babo hned nesu na maminu / v podstate som pochopila, ze mu len odsaju tie zvysky z nosteka, doki to prirovnavala, ze ked vyjde dospelak z bazena a ma v nose, usiach, tak tiez si to vytrie / a ze v pohode mozem jest, pit pocas porodu.
@lilyen2011 gratulujem, mas krasne dievcatko!! 🙂
@katka888 a ty tiez aby si sa pomaly chystala 🙂
inac, to co ti povedala porodnicka, ze ked daju mame babo na brucho, tak krv uz netecie smerom hore, to myslela hadam zo srandy, nie? 🙂 ..vsak od toho ten pupocnik TEPE, ze tu krv pumpuje do dietata.. keby krv nevedela tiect 'hore kopcom', tak ani nam by sa uz znoh do srdca nedostala 🙂
@lilyen2011 gratulujem, gratulujem, ty si mala teda bud stastie, alebo stastie .... supe, tesim sa, konecne nejaka dobra sprava z ruzinova .. aj ked fakt, ked u teba bol porod vyvolavany, tak to sa rposte ubera inou cestou ... si pašák a malej aj tebe prajem veeeela zdravia ... super 🙂 🙂 🙂 🙂 som rada, ze ti ju dali aspon na chvilu na brucho, aj ten pupocnik ok ... a ze ti ju hned doniesli na izbu ... fajn ....
asi tam nebol teda velky natresk, ci ano???
nevies priblizne kolko zien tam rodilo?
boli izby preplnene??
@bobocka so všetkym s tebou absolutne suhlasim..
je mi velmi luto tych mamičiek,ktorym tie deti zobrali..lebo ja uuuplne chapem, že otecko je v takom rozpoloženi, že skratka ZABUDNE..preto som aj volala našej pani primarke, aby ich teda upozonili aby vytiahli deky....
ona bola taka zlata, ze povedala, ze rodičia na tom maju trvat aj za cenu konfliktu..a že keby im niekto nechcel vyhoviet, maju jej to oznamit, lebo v tom pripade by to znamenalo,ze jej podriadeni este nevedia o čo tu ide...že sa skratka ti rodičia nemaju dat...a že ona to vidi tak,ze do takeho pol roka to bude už bezna prax v TT porodnici...ze zatial vychytaju všetky muchy na tychto prvych mamičkach lastovičkach 🙂..a že potom to už bude paušalne...skratka podporila mamičky v rozhodnuti a presadzovani svojich prav do doby, kym to nebude bežna prax- zrejme na to treba aj zmenu vnutornych predpisov, možno personalu- ja neviem..
lenže oni vtedy nemaju silu po porode bojovat...fuuu..je to vsetko o ludoch a o ochote
naša pani primarka je uplne užasna a naozaj sa snaži..
no..vyzeralo to tak, ze dietatko po 2 hodinach zobrali na novorodenecke a mamička ho dostala ...hmm..jedna po 6 hodinach a jedna po 3 hodinach...
ja neviem prečo nežiadaju...bud preto lebo NEVEDIA že možu žiadat..alebo sa boja,maju v sebe taky rešpekt pred lekarmi a zdravotnikmi...alebo sa boja,ze sa potom na ich detoch niekto bude vyvršovat...alebo nechcu ,aby tam bol čo i len za mačik makovy konfrontačnej atmosfery...na to by sme sa ale museli spytat ich...
@katka888 Osobne som to este nezazila, dotepanie (ak vobec) ma caka o nejake 2 tyzdne. Ale v ziadnej knihe, kde sa to odporuca, sa nepise, ze musi byt splneny gravitacny zakon... Podla mna dopulzuje a dostane sa k dietatu aj tak. Ale napr. moj porodnik mi spominal, ze jeho byvaly nadriadeny kedysi sam prstami na pupocniku posuval krv k dietatu, ale potom vraj malo velmi silnu zltacku...
@dulkagabulka to je super,ze ta primarka v tt je taka ustretova a je otvorena novym dobrym veciam.myslis,ze by sa take nieco mohlo zaviest pausalne do svk nemocnic,ci je to otazka len danej nemocnice?ja otazku porodu budem aktivne riesit s kockami dulami v bb ke uz budem tehu a budem porod planovat.ktohovie ake praktiky potom u nas budu.teraz to riesim ciste teoreticky.mne maleho dali cca po 6 hodinach od jeho narodenia a uz ho nechali pri mne.ja som bola uplne fit,len som nevedela,ze si ho mozem pytat.som si myslela,ze oni mi ho donesu ,ze odomna to nezalezi.druhe si uz budem pytat co najskor.ale ked mi ho doniesli na kojenie a potom som sa ich opytala,ze ci uz moze ostat u mna,tak sa smiali,ze samozrejme.ale vadilo mi,ze ked mi povedali,ze si mam maleho prebalit nasiroko ( a vobec prebalit) a ja som bola este nemotorna,tak na mna hladeli,ze ako to,ze to neviem.lenze to bolo pre mna prvy krat v zivote co som dieta prebalovala a nik uceny z neba nespadol.treba ziskat prax.inak to o sa pyta @katka888 ohladom gravitacie a dotepania pupocnika ,tak myslim,ze evv rodila doma(musela by som par stran dozadu pozriet) a ona nechala pupocnik dotepat.podla mna to s gravitaciou nic nema,ale mozno sa mylim 😅 len si neviem dost dobre predstavit,ze ako by matka drzala svoje dieta ak by to bola otazka gravitacie 😅
Nielen pre @katka888:
Odporucam precitat si tento clanok o dopulzovani pupocnika a porode placenty:
http://tehotenstvo.rodinka.sk/index.php?id=73263
Co hovorite na lotosovy porod?? 🙂
Tu je video - porod s nastrihom hradze..☹

@dobromila
diky 🙂
no ja ak dnes nic, zajtra o 9.00 prijem 🙂