icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

katka888
24. jún 2011

@dulkagabulka
p.s. ako som pisala, ja som necitovala doktorku, pretoze si uz nepamatam, ake vyrazy pouzila, mozno som len ja zle pochopila co myslela....
no nechajme to, zajtra uvidime a napisem.
urcite ju poprosim odstrihnut co najneskor. je mozne, ze ja som sa s nou dnes rano nepochopila

dulkagabulka
24. jún 2011

@zuzi118 oki...dala som ho zmazat..

ale aj tak neviem,čo je dobre..
či slepo verit technike a zasahom a pritom strčit hlavu do piesku, že toto sa mne nemože stat...
alebo vediet, že ked sa vydam takymto smerom, može sa mi stat toto..

hmm..
tazka tema pri porodoch...teda hlavne pred porodom..

dulkagabulka
24. jún 2011

@katka888 katka nie si prva,komu takto reagovali na požiadavku..
jednej mamičke pred 2 tyždnami tiež povedali, že je to proti logike, lebo je to "hore kopcom"...

zuzi118
24. jún 2011

@dulkagabulka vies, ze ja som ta posledna co slepo veri doktorom. Ale niektore veci by tehotne vidiet nemali. Ad jedna, ked uz si na tej koze a lekar si tam dole robi co chce, tak uz toho pramalo ovplyvnis a ad dva, myslim si, ze pre zenu aj dieta je lepsia varianta, ked slepo veri lekarom, ide do nemocnice bez strachu, ako ist tam vystrasena a vediet co vsetko sa jej moze stat a ocakavat. Ja som si svoj strach z nemocnice musela pekne dlho spracovavat a cim viac som vedela, tym to bolo horsie. Ale ved tebe to nemusim pisat - ty poznas moj pribeh, moju cestu. S laskou a bez strachu. Tak by mali zeny rodit 😉

zuzi118
24. jún 2011

@katka888 niekedy lekari pouziju take nezmyselne argumenty proti dotepaniu pupocnika, ze az. Jeden z nich je, ze dieta vykrvaca do placenty a dalsi (uplne protichodny), ze bude mat privela krvi. Takze to, ze je to hore kopcom, ja zaradujem len k dalsim somarinam, ktore su sucastou naseho folkloru "preco to inak nejde".

katka888
24. jún 2011

@zuzi118
cize spravne chapem, ze po nejakom case, par min uz jednoducho ten "tlak" taky nie je.
ja to beriem mozno aj tak, ze asi o to neziadaju hromadne v nemocnici, mozno to od nej za tych x rokov nikto neziadal a ked odrod placentu tak v podstate moze byt aj to, ze uz ta krv tak nepulzuje.... ale ako pisem, mozno sme sa nepochopili s porodnickou a preto ma zaujimalo v praxi xi to niekto zazil a ak ano, tak ako to rpebehlo... myslim pri porode v nemocnici, nie doma.

ale urcite ju zajtra poziadam co najneskor odstrihnut

katka888
24. jún 2011

@zuzi118
uprimne, ja si nemyslim ze prave tato porodnicka patri medzi tych, ktori vymyslaju somariny... ako pisem, asi sme sa nepochopili, alebo som sa ja nespravne vyjadrila tu na fore, pretoze sama povedala, ze nie je problem s dotepanim.... uvidime zajtra

zuzi118
24. jún 2011

@katka888 ano presne, postupne ten tlak slabne, az prestane uplne. Dietatko sa postupne rozdychava. Toto je moj oblubeny pribeh, je to tam krasne opisane http://tehotenstvo.rodinka.sk/index.php?id=mal-...

skolara
24. jún 2011

@dulkagabulka a ako dlho to zhruba trva ja to chcem spravit ale este som o tom nehovorila s porodnikom. Chcem mu o tom povedat podla mna on o tom ani netusi.

dulkagabulka
24. jún 2011

@skolara
PA Vnoučkova popisovala porod, ked sa dietatko hned po porode prisalo na prsnik a v tom momente prestal pulzovat pupočnik....ona tym bola prekvapena,lebo tak rychlo to nečakala ani ona...inak to trva par minut...čo som čitala, do 20...

didi35
24. jún 2011

@dulkagabulka
@zuzi118 Preboha, to akoze co je v tom videu??? Ake hrozy? Zle to dopadlo?

zuzi118
24. jún 2011

@didi35 Je tam nafilmovana bezna prax niektorych porodnikov.

dulkagabulka
24. jún 2011

@didi35 dala som ho vymazat..Zuzi ma pravdu..žena nema ist rodit so strachom..

je to smutne video, ktore hovori o tom,že čim viac sa niekto snaži pomoct tam kde pomahat nema, tym viac ohrozuje..a čim viac ohrozuje, tym viac sa nasledne snaži..a taky bludny kruh...

katka888
24. jún 2011

@zuzi118
no urcite este to porodnicke poviem, ved kazda minuta pomoze.... poziadam ju, nech to necha, kym to bude pulzovat

dulkagabulka
24. jún 2011

@zuzi118
priznam sa, že som bola v tom, ze krv v pupočiku pulzuje tak, ako matkino srdce...vedela som ze je to organ dietatka/placenta/ ale bola som v tom,ze tak ako pulzuje matkina krv, tak pulzuje pupočnik..
kde si možem naštudovat o tom?v mojej literature som to nečitala..alebo som zle čitala 🙂

ajvetka
24. jún 2011

a co bolo v tom videu???

dulkagabulka
24. jún 2011

@ajvetka boli tam praktiky niektorych lekarov...nebezpečne ...velmi..

@zuzi118 Zuzi..tvoj strach bol isto velmi neprijemny..
no nebyt jeho, rodila by si tak,ako si rodila?
hmm....
myslis si ,ze je aj ina cesta k poznaniu ako cez bolest a strach?
bodaj by tak bolo...ja mam vsak taky dojem z tohto sveta, ze ina cesta tu nie je
🤐

čo je lepšie : žena, ktora ide bez strachu a s radostou a vierou a stane sa jej take nieco....alebo žena, ktora zažije strach, pracuje s nim a nakoniec si dokaze "vydobit" jemny a bezpečny porod pre seba s voje deti ?

jedna i druha cesta je plna bolesti...vysledok tej druhej je ale diametralne odlišny

zuzi118
24. jún 2011

@dulkagabulka logicky nemoze pulzovat tak ako matkine srdce, lebo dieta ma inu tepovu frekvenciu - ovela vyssiu. Kde by sa to potom menilo? V tom je prave uzasna ta placenta, ze berie od matky ziviny, ale je to organ dietatka, cize ten tep musi byt taky isty. Kde konkretne to najdes takto popisane neviem. Skus sa na to opytat nabuduce dakeho lekara, mozno to vysvetli lepsie jak ja.

zuzi118
24. jún 2011

@dulkagabulka neviem co by bolo keby som nemala strach. Bola to moja cesta a musela som si ju prejst. Kazdopadne sa stotoznujem s tym co bolo napisane v knizke Hypnoporod. Zamerajme sa na to co je normalne, dobre a bezpecne. A nie to co vsetko sa moze stat (ci uz to bude zavinene lekarom, alebo prirodou).

Suhlasim s tym, ze zeny treba edukovat, aby vedeli co mozu ziadat. Ale konkretne hento video nepovazujem za vhodne. Nevidim totiz ziadnu realnu moznost ako sa niecomu takemu ubranit. To si do PP proste nedas.

eev
24. jún 2011

@katka888 ehm ja sa priznam, ze netusim, kedy malemu dotepal pupocnik. toto som vobec neriesila, kedze mi ho nemal kto strihat;) a bolo mi jasne, ze strihat ho vobec najblizsie hodiny nechcem...tak som sa sustredila len na maleho. bol v mojom naruci, bola som v polosede....cize da sa aj takto🙂

katka888
24. jún 2011

@eev
chapem, preto som myslela skor niekoho, kto ma skusenost z nemocnice, prave preto, ze doma si urcis polohu aku chces, ale v nemocnici ked si na porod stole a babo ti prilozia, ze ako to je v takom pripade. 🙂
ale dufam, ze zajtra sa dozviem 🙂

bobocka
24. jún 2011

@dulkagabulka nedokazala som dopozerat to video .nedokazala 😢 najhorsie je,ze matka nema sajnu co sa tam dole deje.je mozne,aby dula nebola pri hlave matky,ale aby sa pozerala na porod tam dole a vedela napomenut lekara ak by sa take nieco dialo?je to mozne? lebo tie matky nemaju ani sajnu co robi lekar s ich detmi.ja som maleho pomerne dlho tlacila,iste aj on kadeco stvaral 😢 az mi je spatne ked si na to spomeniem.moj misko vysiel na nejake 8-10zatlacenie. 😕

lilyen2011
autor
24. jún 2011

@dobromila ja som bola pozitívna na streptokoka a nestihli mi včas dať ATB pri pôrode. Navyše sa to vraj komplikovalo aj so žltačkou, lebo sa nám bila krv ja 0+ a malá A-...tvorili sa protilátky voči jej skupine aspoň takto mi to vysvetlili...

lilyen2011
autor
24. jún 2011

@katka888 malej nechali pupočník trochu dlhšie no úplne nedotepal. Ja som chcela len aby jej ho nechali, kým nebude sama voľne dýchať...no držali ju pri tom tak, že dr držal malú za hlavičku hore pod krkom zo zadu a pod riťkou... snáď som tú polohu opísala správne... 😎

lilyen2011
autor
24. jún 2011

@jussti no teraz je tam toho tak-tak všeli jak...my sme boli 4 no stalo sa, že 1deň boli 2izby úplne prázdne...v deň nášho odchodu bolo na pláne 10pôrodov, z toho 3 SC. púšťajú keď má bábo plné 4 dni v nemocnici a keď žena porodí napr. na obed, ten deň sa nepočíta....to píšem pre istotu, lebo u mňa na izbe bola jedna, ktorá chcela ísť na 3deň (rodila v sobotu o 12:47 a v stredu chcela ísť, no nedalo sa tak až včera ju pustili ako nás)...tak keby aj toto niekoho zaujímalo...a rodil ma dr Redecha fakt odporúčam bola som s ním spokojná a nebol zazmluvený!!! 😎

didi35
24. jún 2011

@dulkagabulka
@zuzi118
Tak som to video videla...Mozno som cakala cosi este horsie... Pozerala som si uz zopar porodov na youtube a prekvapilo ma, ze niekedy ta hlavicka tak tazko ide von a ci lekari dietatu neublizia, ked ho tak tahaju za hlavu von....

Ale najhorsie, co som videla, je priebeh cisarskeho - nechutna operacia, brutalita! 😕

@zuzi118 A Ty si mala ake zle skusenosti? Aspon strucne...

katka888
24. jún 2011

@lilyen2011
poviem dokine, aby nechala tak dlho ako sa da... uvidime

katka888
24. jún 2011

lilyen2011 @jussti
ja ked som rodila prvykrat, tak mi sestricka vysvetlovala ze zo zakona ma prvoródicka pravo / preplacanepoist / na 5 dni, den porodu sa nerata a iacrodicka na 4 dni, den porodu sa nerata
jedna baba rodila v pon pred polnocou, ako druhorodicka sla domov v piatok, ja som bola prijata ako ona, ale odrodila som po polnoci a ako prvorodicka som mala ist domov v nedelu. mne sa ratal pobyt az od stredy 🙂

lilyen2011
autor
24. jún 2011

@katka888 držím palce 😉 snáď sa ti už vypýta vidím, že tiež prenášaš...potom daj vedieť ako bolo 🙂

katka888
24. jún 2011

@lilyen2011
dakujem, zajtra to ma byt urcite / nic nie je urcite, ja viem /, idem na 9tu na kontrolu a odtial ma posle na prijem. takze ak maly nepojde, tak asi tomu napomoze. den pred terminom mi robila ult plodoku sme mali uz na hranici, tak ked ma pozrie, zhodnoti stav a podla toho sa rozhodne