icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

pici
25. jún 2011

@bobocka 😠 😖

stardust
25. jún 2011

@pici ak vies nemecky, precitaj si tento clanok. http://www.focus.de/gesundheit/news/geburtshilf...

pici
25. jún 2011

@stardust dakujem. viem. idem na to :D

bobocka
25. jún 2011

@stardust ja sa po nemecky neviem ani pozdravit 😀 o com to je? 😉

stardust
25. jún 2011

@bobocka o spackanych porodoch vedenych porodnymi asistentkami v DE doplnene cislami.

bobocka
25. jún 2011

@stardust ☹ ako dobre ze po nemecky neviem ☹

stardust
25. jún 2011

@stardust a ako tlacia pa v de zeny do prirodzenych porodov, niekedy az prilis nasilu a s bolestivymi nasledkami.

dulkagabulka
25. jún 2011

@bobocka
dnes na FB pekna myslienka

vela ludi ti povie,ake to je..a ty hladaj tych, ktori ti povedia,ake to byt može...

až na toto inkriminovane video som sa stale snažila povedat,aky krasny porod MOZE byt.. 🙂
a myslim si to a chcem to povedat stale...

🙂

je velmi doležite doverovat tomu,kto ta bude sprevadzat /lekar, pa/ a rovnako dolezite je doverovat sebe a svojmu dietatku a nevytvarat si dopredu hororove scenare /v tom davam zapravdu Zuzi a preto som tam aj napisala, nech to nepozeraju ženy pred porodom/

V knihe od Lucie Suchy-Groverovej je prave tento aspekt porodu krasne popisany...a ako tento vnutorny pokoj posobi na dej porodu a dietatko..
🙂

Ako tu už bolo pisane, každa žena ma vela možnosti ,ako porodit- planovanym CR, lekarsky vedenym porodom so všetkymi zasahmi a chemiou,ktora existuje, porodom s PA v nemocnici či doma s minimom zasahov, porodom s babicou alebo neasistovanym porodom...
Každa z tychto možnosti je ta SPRAVNA, ak to tak žena citi srdcom...nie strachom...

dulkagabulka
25. jún 2011

@bobocka
samozrejme, ako v každej profesii, všade sa najdu ludia, ktori chybuju...
pokial viem, v Holandskom systeme domacich porodov by sa taky,ako je popisovany v tom članku - teda počinajuca preeklampsia- doma odvadzat nesmel...PA ma dotaznik, z vysledkov ktoreho su ženy zaradene do viacerych "kategorii" - odporučanie na domaci porod tam dava lekar a doma može rodit iba žena zdrava so zdravym dietatkom v spravnom postaveni 🙂

možno nie je spravny postoj, ked matka ide proti svojmu pocitu a inštinktu/potlačí ho/ a slepo doveruje tomu, čo povie niekto iny /nech už ma ten "iny" akekolvek vzdelanie/

slniecko77
25. jún 2011

@stardust tak to je aj v UK, ale ja to zial nemam podlozene statistikami 😝
..za kazdu cenu prirodzeny porod, preto som sa obavala rodit v UK..teda nemaju problem podavat pain relief (gas&air, epidural a opiaty...)
..aby som upresnila, ja nemam nic proti prirodzenym porodom, ten moj bol v podstate pohodovy, trval az po porodenie placenty 7 hodin, prisla do porodnice otvorena na 10cm a nebola som nastrihnuta....a mam nan dobre spomienky 😉 ..ALE...neviem ako by to bolo keby komplikacie nastali 😉 resp. viem to z opisov inych mamiciek 😝

pici
25. jún 2011

@dulkagabulka perfetne. konecne mozem do bodky s tebou suhlasit

bobocka
25. jún 2011

@slniecko77 kamaratka rodila predcasniatko v uk a jasne,ze mala vsetko ponuknute na zlatej tacke a ona epi ani gas nechcela,behom par minut sa u nej tak zvrhol porod,take slabunke ozvy mal maly,ze sa okolo nej hned 10 lekarov zbehlo a aj ked necitila potrebu tlacit,tak jej kazali tlacit a fakt ze do nej hucali,ze musi musi.nenastrihli ju,no bola trosku potrhana(maly mal 2 a pol kila) a museli ho ozivovat ☹ .druha kamaratka z uk rodila s gas and air,nic ine nechcela,rodila na styroch,porod super a po porode sa z gas and air sprepacenim zgrcala jak stena.ze strasne.ze v zivote tolko nevracala ako vtedy 😖 .tretia kamaratka rodila syna 3 dni.tri dni v sialenych bolestiach,odignorovali ju strasne a nakoniec jej len sucho prisiel lekar povedat-z tohto uz nic nebude,spravime sekciu!!!tu skoro slak trafil.zla velmi zla starostlivost o nu bola.jediny porod tam si pochvalovala kamaratka a aj to bolo v skotsku.ona byva na isle of mull a bola aj v spravach,lebo to je koniec sveta a ked ona rodila,tak po nu lifeboat musel prist a do nemocnice previest.ona chcela rodit vo vode,ale hned ako sa do vody dala,tak jej prestali kontrakcie,tak musela rodit mimo vane a rodila tak,ze bola zavesena na partnerovi,nohy jej vyseli vo vzduchu,on ju popod pazuchy drzal a tak tlacila.proste ona sa uplne zavesila na neho a tak maleho odrodila.teraz o mesiac a pol rodi dalsia kamaratka,tak som velmi zvedava co ona povie.lenze ona je epi uplne naklonena.je z 5 deti a 4 z toho jej mamka s epi odrodila.takze ju mamka bude na epi iste nahovarat 😒 no som zvedava ako to u nej nakoniec bude.

pici
25. jún 2011

@stardust no smutny clanok

stardust
25. jún 2011

@pici zial realny, a rodicka by si mala dobre uvazit, koho si ku porodu vyberie, aby sa to nemuselo skoncit blbo.

@slniecko77 ja som mala "stastie" aj na taku idealisticku PA...hned, ako zbadala v mojej karte, ze som dala suhlas na PDA, zvozila ma, ze ved bolest je to, na co som celych devat mesiacov cakala...potom jej vadilo, ze mi vyvolavali porod....nadavala mi za to, ze mi bolo osem mesiacov zle a musela som si vypomahat liekami, ale isla hned do mna pchat globuli...Maly jej mal tiez plne zuby a vypytal sa na svet, ked ta striga nemala sluzbu. Na ostatne PA v nemocnici a takisto ani na lekarov (okrem primara) nemozem povedat ani krive slovo.

reanda
25. jún 2011

ja dufam, ze porod nasej malej nezbabrem 🙂

stardust
25. jún 2011

@reanda co by si na tom mala zbabrat?

reanda
25. jún 2011

@stardust no ako ste tu pisali, ze zbabrat porod moze aj lekar, aj PA, tak ja dufam, ze JA ho nezbabrem.. nicim

pici
25. jún 2011

@reanda a ty ides rodit sama?

reanda
25. jún 2011

@pici a kto myslis, ze za mna porodi, suseda? 😀

pici
25. jún 2011

@reanda no veeeeeeeeeelmi vtipne.. ja som myslela ze ano, suseda

reanda
25. jún 2011

@pici no ta by to hadam zvladla, ma uz prax - pat deti 😀

pici
25. jún 2011

@reanda a odpovies mi aj normalne? 😀

reanda
25. jún 2011

@pici ved furt odpovedam normalne 😀

pici
25. jún 2011

@reanda tak pisalo sa tu o porodoch zbabranych lekarmi, porodoch zbabranych PA a ty si napisala ze dufas ze porod malej nezbabres. tak preto som sa pytala, ci ides rodit sama? myslela som bez lekara a bez pa

reanda
25. jún 2011

@pici kazdopadne by som chcela rodit sama.. lekar ci PA by som chcela len aby boli pri tom, aby mi pripadne pomohli pri komplikaciach, alebo ak by som nieco potrebovala
ak sa pytas, ci budem rodit sama doma, tak to zatial neviem

bobocka
25. jún 2011

baby katka uz asi rodi.juuuj,som zvedava co napise 🙂

dulkagabulka
25. jún 2011

niečo o dotepani pupočnika..hmm... nie je to take jednoduche tam, kde sa rutinne použiva oxytocin pri porode hlavičky, či ramienok:

http://maminkam.blogspot.com/2010/05/vliv-nacas...

diskusia o prerušeni pupočnika z ineho fora

http://www.baby-cafe.cz/modules.php?name=Forums...

priručka WHO o dotepani pupočnika:

http://www.iham.cz/prirucka-who/prirucka_who_5....

Zoznam praktik použivanych pri normálnom porode rozdelene na prospešné, škodlive a zatial neobjasnene/who/

http://www.iham.cz/prirucka-who/prirucka_who_6.php

bobocka
25. jún 2011

@dulkagabulka teraz k prvemu linku-kopirujem: Pozdější podvaz pupečníku není vhodný pro děti, které po porodu potřebují pomoc s adaptací .....to akoze ako mam chapat? ako mozu vediet ako sa bude dieta po porode adaptovat.to sa dopredu neda povedat,tak ako ma potom lekar vediet,ci je pupocnik vhodne skor podviazat,alebo ho nechat dlhsie?ci sa tym myslia deticky,ktore mamju nejake postihnutie,ktore sono potvrdilo?a tie uterotonika,to je oxitocin? cize ak je matke vnutrozilne podany tesne pred tlacenim (u nas sa bezne podava ked je mamina otvorena na 8),tak to uz potom nie je vhodne?myslim to dotepanie.ci sa tym mysli,ze ked ide hlavicka tazsie,tak lekar moze injekcne nejak dole to svalstvo uvolnit a vtedy to dlhsie dotepavanie vhodne nie je.teraz tapam,netusim ci lekar ma nejaku injekciu na uvolnenie, ktoru picha tam dole pri tlaceni sa hlavicky 😅
teraz kopirujem z tretieho linku:Pokud se praktikuje kontrolovaný tah za pupeční šňůru po aplikaci oxytocinu, což se děje na mnoha porodnických odděleních po celém světě, je časné nebo relativně časné podvázání šňůry povinné. Avšak i tam, kde se vyučuje a praktikuje pozdější podvázání, tj. poté, co v pupeční šňůře ustala pulsace, obvykle po 3 - 4 minutách, nebyly zaznamenány nepříznivé účinky.-takze by s tym neskorsim podviazanim nemal byt problem aj ked je oxi podany(teda podla toho co tu pisu)

jancia
25. jún 2011

chcem sa podelit o peknu spravu - Katke @katka888 sa dnes o 17.55 narodil Ondrejko 😵 😵 😵

bobocka
25. jún 2011

@jancia jeeej,super. a ako,v pohode obaja? nevies nejake blizsie info? jaj sa tesim,ked sama katka napise ,ze co a ako to bolo 🙂