icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

dulkagabulka
26. jún 2011

ako tak žehlim, premyšam,že som napisala dobru hlupost:
"teda z toho mi vychadza, že žena, ak chce dotepat pupočnik, by mala povolit podanie oxytocinu až po jeho dotepani /samozrejme ak ide o porod fyziologicky/.. "

opravujem: z toho mi vychadza, že žena, ak chce dotepat pupočnik by NEmala povolit podanie oxytocinu /samozrejme,ak ide o porod fyziologicky/...

je to tak??

jancia
26. jún 2011

@ninan2 no ja som myslela ze cestu autom bojkotuje maly v brusku 😉 nie ten starsi... ako pre nas by to bolo aj ok lebo nedaleko maju nasi chalupu len bolo by toho vela co by trebalo zabezpecit a pod. takze mam to fakt pohodlnejsie tu, do porodky aj peso zajdem keby nieco hehe 😝. A zase kamoska napr. sa velmi tesila na porod v BS a potom co mi opisala tak teda nic moc co sa tyka pristupu ☹ , ani tam to nie je uplne super ale zase je vela mamin ktore si to tam nevedia vynachvalit tak hadam Tebe to vyjde podla predstav.
myslim ze dolezite je nastavenie samotnej zeny, nie az tak to kde to bude...

ninan2
26. jún 2011

@jancia ono naozaj vela zavisi od samotnej zeny, ako co berie a co vsetko dovoli... Po tom, ako som sa blizsie dostala k problematike Prav pacientov tak sa neobavam ani porodu hocikde v BA, pretoze ak si jednoducho budem stat za svojim, tak to bude presne tak, ako si to predstavujem ja, a nie zdravotnici... BS ma ale okrem teoreticky lepsieho porodu aj ine vyhody, nebyva tam ziadny naval, takze manzel tam moze byt od zaciatku porodu, rovnako aj dula, nestane sa, ze ich vyhodia a zavolaju az na salu, dalej babo je stale s Tebou, aj po CR, navstevne hodiny su viacmenej neobmedzene, je tam prijemne prostredie, atd atd... 🙂

ninan2
26. jún 2011

@aduskatt no tak ja som lavacka, aj moja mama, a poznam ich viacej v okoli, a urcite nasi rodicia vela ultrazvukov nemali, zrejme ani jeden... A okrem toho lavactvo nie je ziadne fyzicke/psychicke postihnutie, toto by som teda vazne neriesila, ak je to jedina nevyhoda UZV 😀

aduskatt
26. jún 2011

@ninan2 ja to ani nejak neriesim, len ma to tak napadlo v suvislosti s tou otazkou....mne vobec nevadi, ze maly je lavak.......resp, on je skor obojrucny

ninan2
26. jún 2011

@aduskatt jasne... no ja som tiez uz mala viac ultrazvukov ako je bezne + dedicnost, bol by teda zazrak, keby mala bola pravacka 😀

aduskatt
26. jún 2011

@ninan2 sak to🙂))) u nas je iba syn lavak

ninan2
26. jún 2011

@aduskatt ale nemohlo sa stat, ze niekto z predkov je iba preuceny pravak? Za socializmu to bolo bezne, aj moja mama tak dopadla... Stari rodicia alebo tak...

aduskatt
26. jún 2011

@ninan2 nie nie, vsetci origos pravaci 🙂 a ved to je jedno, hlavne, ze je zdravy, prd zalezi, akou rukou pise, hlavne, ze pise, no nie?🙂

ninan2
26. jún 2011

@aduskatt jasne... ma stastie, ze uz sa nepise v skole atramentom, lebo ja som s tym mala problemy, som si vsetko po sebe zotierala v zosite 😀

aduskatt
26. jún 2011

@ninan2 co ja si pamatam, tak u nas lavaci nikdy nepisali atramentom, ale cinskym🙂

bobocka
26. jún 2011

@dulkagabulka a preco sa vlastne oxitocin podava uz vtedy ked je matka na 8 otvorena,teda este pred tlacenim a nepoda sa az vtedy,ked je dieta uz narodene?aky to ma vyznam(to skore podanie)? medicinsky myslim?vsak ak sa moze podat aj potom,tak nevidim dovod preco sa dava tak skoro.a preco sa vobec dava.vsak je jasne,ze matka klasicky vnima naturalne kontrakcie,dietatko sa tlaci dole svojim tempom a vnima tie maminkine naturalne stahy a zrazu ked je uz takmer pri konci,tak po podani oxi su tie stahy podstatne silnejsie a dietatko nechape co sa deje,preco je to take silne...vsak nech kurnik myslia aj na to dieta. 😠 ja chapem,ze ak porod nepostupuje a uz to dobre nevyzera,ze tomu treba trosku pomoct,ale preco podavaju oxi rutinne a tak skoro,to fakt nechapem 😠

bobocka
26. jún 2011

@aduskatt @ninan2 baby,lavaci su vraj ineligentnejsi 😉 takze ja by som lavactvo povazovala skor za vyhodu 🙂 a ak by fakt utz len lavactvo sposobilo,tak budis 😉 nemam problem 🙂

aduskatt
26. jún 2011

@bobocka ja sa vobec nezamylsam nad tym, ci je to dobre, zla alebo vyhoda.proste je to tak a hotovo🙂

dulkagabulka
26. jún 2011

@bobocka ani ja to nechapem..

v časoch,ked sa voda sypala a piesok sa lial- teda ked som rodila ja..tak sa oxytocin rutinne nepodaval..dostala som ho iba pri prvom porode- to si živo pamatam,ako mi ho na porodnom stole pichali do žily....pri dalšich 2 porodoch žiaden umely oxytocin nebol....a teraz ho dostane každa jedna mamina..
čo sa stalo za tie roky, nechapem
urychlenie ,urychlenie , urychlenie- asi toto sa talo..inak si to neviem vysvetlit

aduskatt
26. jún 2011

@dulkagabulka prave mam v rukach veeelmi zaujimavu knizku.a prave v nej citam okrem ineho toto: statistky z roznych zemi ukazuju, ze autiste maji casteji matky, ktere dostali pri porodu injekci oxytocinu........takze budem vsemozne bojovat, aby mi ho nedavali, ak to nebude naozaj nutne.....

jancia
26. jún 2011

@ninan2 a bola si sa tam aj pozriet? no inak ze ziadne navaly, kamaratka ked tam rodila v 2008 tak ich tam bolo naraz asi 17 😅 ale ze dalo sa zvladnut... je pravda ze to prostredie je urcite prijemnejsie a neposobi to ako nemocnica, to urcite aj na psychike prida 😉
btw pridavam sa do skupinky lavakov 😉

slniecko77
26. jún 2011

@dulkagabulka tiez som to tak pochopila s tym oxytocinom 🙂
..co sa tyka dotepania pupocnika, je to asi logicke, ze ma byt na urovni posvy, lebo ked je dieta vyssie krv z neho skor vyteka spat do placenty - cista fyzika, napr. zily v nohach maju chlopne, aby sa krv nevracala spat, teda ja tomu tak rozumiem
@aduskatt v USA bola popisana studia, ktora tvrdi, ze ked sonovali muzom semeniky spermie to sice nezabilo, ale prestali byt pohyblive cca na tri dni, tak si presne neviem predstavit co to spravi s bunkami, ktore sa prave vyvijaju..ale pokial je UZV nutny zo zdr. dovodov tak to je ine...a jeden slovensky neonatolog (niekto tu daval link) povedal, ze ked sa sonuje dieta to akoby matka stala na diskoteke pri reproduktoroch..tak to rezonuje 🙂

aduskatt
26. jún 2011

@slniecko77 nepopieram, nezaoberala som sa tym, takze sa neviem vyjadrit k tomu.......pri fyziologockom tehu je to mozno zbytocne, ale ked treba, treba, nevyberies si..ja som bola rada, ze mi zachranili syna a bolo by mi asi jedno, keby ma aj kazdy den davali na sono.........chodila som cca dvakrat tyzdenne....ci to zanechalo nejake nasledky neviem posudit, nakolôko syn ma este len 7 rokov a mozno sa prejavia neskor.......dufam, ze nie, ale jeden nikdy nevie........

slniecko77
26. jún 2011

@bobocka ked chces odborne odpovede ohladom oxytocinu bude lepsie ked sa opytas svojho gynekologa, ktoremu doverujes, tym sa nechcem nikoho dotknut, ale dulkagabulka nema odborne vzdelanie 😉
..takto mozeme len hadat, preco, aj ked nevylucujem, ze ma dulkagabulka pravdu 🙂
..v UK mi ho nepodavali, ja som ho dostala na vyziadanie na porodenie placenty..este sa ma asi 3x pytali ci ano 😀

slniecko77
26. jún 2011

@aduskatt urcite mas pravdu 😉 ja by som tiez chodila na sono keby islo o zivot mojho dietata 🙂

dulkagabulka
26. jún 2011

@slniecko77
veru pravda- nie som lekar
😉
bohuzial ale u lekara,tam sa to asi nedozvie..
odmietnutie oxytocinu je u nas praktitka takmer nemožna- a to dokonca v najpokrokovejšich nemocniciach- aj tam s tym maju velmi velky problem,vyhoviet mamke,ktora ho odmieta- takže preto pochybujem,že tam by jej vysvetlili..tam by dostala odpoved iba prečo ano..
prečo nie- tu treba hladat inde..

v pripade,ak ju tam najde, poprosim šup sem s nou
🙂

ninan2
26. jún 2011

@jancia hej, bola, cez Velku noc. Myslela som skor taky naval, ze tam nerodi tych 17 zien naraz, ako sa to napr. obcas stane na Kramaroch... V BS mas len zriedkavo naraz 2. Celkovo 17 zien na oddeleni je uplna pohoda 🙂

slniecko77
26. jún 2011

@dulkagabulka hm, to som nevedela, ze je to standart pri porode 😖 skusim vyzistit a podelit sa s infoskou
..zatial sa lucim, tu je krasne a ideme k moru 😎

jussti
26. jún 2011

@bubulka722 tak ty si ZENA a MATKA podla mojho nazoru ... tolko asertivity a tolko spravnych slov mat vzdy poruke v takych chvilach-klobuk dolu, preto si velmi rada taketo SUPERpribehy precitam a dakujem za ochotu zverejnit ich, lebo maju silu pomoct. Ja som priklad zeny, co v momente berie flintu do ruky a zacne hulakat a spravat sa upne ako medvedica, ked ju vyrusis s mladatom-cize do boja...... a ked si precitam, ze sa to fakt da spravnymi slovami(aj ked viem ze to stoji vela vnutornej energie) a mat aj nieco prestudovane tak som kapanek kludnejsia, radsej sa schladim a pockam aspon jeden nadych a vydych. je dobre byt podla moznosti co najviac pripraveny. dakujem za podelenie sa o skusenosti a prajem len to naj 🙂 🙂 🙂

didi35
26. jún 2011

@bubulka722 Poucny pribeh a pekny porod... gratulujem! 🙂 Avsak predsa len je na Tvojom pribehu nieco velmi velmi smutneeee... 😒 😒 A sice, ze si musela bojovat o veci, ktore by mali byt uplne prirodzene.. Ale zial, tak to u nas chodi... ☹ O co krajsi by bol Tvoj pribeh, keby si sa pred, pocas aj po porode nemusela sustredit na argumentovanie, ale len a len na samotny porod, seba a dieta... keby vsetko prebiehalo v prijemnej uvolnenej atmosfere a nemusela by si byt stale v strehu a v konfrontacnej atmosfere....

PS: Preco si vlastne povolila USG obliciek, ked si ine odmietla? Tiez som citala o skodlivosti ultrazvuku na plod, preto som ani raz nedovolila sono pocas prveho trimestra... Malokto vie, ze pocas prveho trimestra by sa nemalo lietat lietadlom na dlhe vzdialenosti, lebo pocas toho letu dostanes do tela v sucte tolko kozmickeho ziarenia, ako pri jednom rontgene. Vraj letusky vykazuju strasne vela potretov v prvom trimestri... A kazdy pilot si musi kvoli tomuto dovodu pocitat pocet letovych hodin. Citala som to na zahr. www strankach...

PS2: Na Kramaroch nerobia sono klbikov a absolutne neexistuje, zeby dieta vzali na vysetrenie bez vedomia matky, tam ich matky samy nosia na vysetrenia... A tiez nerobia standardne odber krvi novorodenca, len tu kvapku krvi z paticky... Kupanie je brane ako ucenie, takze oni to ukau a potom kazda mamicka umyje svoje dieta.

didi35
26. jún 2011

Tak toto je nejaky expresny porod... 😀

https://www.youtube.com/watch?v=DoIiVszj1EU
aduskatt
26. jún 2011

@didi35 a kupat moze aj otecko, alebo babka, ktokolvek, komu mamina dovoli🙂)

didi35
26. jún 2011

Tu nikto hlavicku neunahloval von..

https://www.youtube.com/watch?v=xOjCvSN5zss
bobocka
26. jún 2011

@didi35 to viem,ze v prvom trimestri sa lietat nema a mimochodom vela tehuliek nevie,ze ani na letisku ked ides na body check in,tak tehotna zena nemusi prejst tou branou,ale moze poziadat ju obist a nechat sa rucne prezriet.tiez to nie je dobre pre babo.predsa len je to ako rontgen.jasne,ze to nie je na tom istom principe(mozno je,co ja viem) akurat viem,ze to moze byt skodlive.ja som ako tehotna letela dokopy 4x a vzdy som branu obisla.ani s kopirkou som napr v robote nesmela robit.clovek dokym tehu nie je,tak ho taketo veci ani len nenapadnu 😅