icon

Čo môžem odmietnúť ako rodička?

lilyen2011
7. jún 2011

Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!

zuzi118
5. júl 2011

@dulkagabulka este by som opravila, ze je to studia Shepherd et. al. a nie Pastyr et al.. Neznasam taketo diletantske preklady 😠

dulkagabulka
5. júl 2011

@zuzi118 preložila to PA M. Morewitz /myslim,ze tak sa vola/

domidomi
5. júl 2011

@reanda Prepáč ale nemôžem ti na tento tvoj príspevok nereagovať. čo myslíš tými častými vyšetreniami? To že prídu za tebou raz za hodinu a skontrolujú ti krčok ako je otvorený??? Oni tiež musia vedieť ako postupuje tvoj pôrod!!! A že prečo sú monitory? No nato aby kontrolovali srdiečko bábätka, čo ked bude mať tvoje dieťa pred pôrodom slabé alebo silné ozvy a ani to nebudú vedieť stačí pár minút medzi kontrolami a môže sa ti narodiť postihnuté dieťa!! A kontrakcie ti merajú preto aby zistili či sa ti nezastavuje pôrod, alebo kedy už prichádza pôrod!!! Všetko má svoj dôvod neboj sa nerobia ti tieto vyšetrenia len tak.
A čo sa týka doktorov ako pôrod prebieha ked sa opýtaš hociktorého gynekológa tak ti to povie do 5 minút a sama si to môžeš zistiť na nete a v literatúre. A čo ked ti doktor nepovie niečo a budeš prekvapená?? Na to aby si sa pripravila na pôrod je to predpôrodná príprava. Doktor sa stará a tvoje fyzické zdravie a sleduje vývoj dieťaťa.

magdal1
5. júl 2011

@bobocka 😀 😀 😀 no a prave knihu Never doktorum, napisal lekar pediater 😀 😀 aj jeho druha kniha je
Jak pecovat o zdravi ditete navzdory vasemu lekary

takze clovek z fachu 😀 😀 😀

aduskatt
5. júl 2011

@dulkagabulka ta faze sto kurev sa mi paci🙂)obzvlast, ked na mna sedi.10 min pred porodom som straaasne hresila, ulavovala som si tym od bolesti.podotykam, ze v reale nehresim, xixi

pici
5. júl 2011

dovolim si suhlasit s @domidomi . naozaj odpadavat nad tym, ze naco je monitor tak to uz je trosku moc. a trosku cez. monitor je nie len na ozvy dietatka, ale aj sledovanie ako postupuje porod. a sledovanie kontrakcii. predovsetkym je to ale spatna vazba a v pripade ze by sa porod napriklad zastavil tak neviem ci by to bolo take miestne odpadavat nad nutnostou monitoru
@domidomi

sisaha
5. júl 2011

@domidomi
@pici ono je to tak, ja som sem uz prestala prispievat, pretoze je tu zopar naturalistiek, ktore chcu poodmietat hadam vsetko co sa da, ale nedajboh by sa nieco stalo pri ich porode, uz by to riesili sudnou cestou... Potom by sa na to nepozerali tak, ze ved som mala prirodzeny porod bez akehokolvek "zbytocnemu" zasahu...

pici
5. júl 2011

@sisaha mne sa tu vela veci paci... co baby pisu... pokial su to veci , ktore sa mi zdaju ze nikoho nic nestoja, ani zdravie, ani usilie, staci iba pochopenie... ale na co je monitor a na co su kontroly pocas porodu. tak neviem...

sisaha
5. júl 2011

@pici ja netvrdim, ze vsetko je na ho...o 🙂. Ale uznas, ze niektore argumenty sa ani citat nedaju 😝

pici
5. júl 2011

@sisaha no niektore veru nie... najzarazajuce je ze sem pisu co by odmietli zeny ktore porodili podla svojich predstav, resp. ktore by uz druhe rodili podla svojich predstav... mna by velmi zaujimal nazor zien, ktore rodili podla svojich predstav, bez "nepotrebnych" zasahov a narodilo sa im postihnute dieta... taka sem ale pisat asi nebude, ze co vsetko odmietla a ake to malo nasledky.. tym samozrejme nechcem povedat, ze kazda co chce ludskejsi pristup je odsudena na zle nasledky... hovorim len o extremizme.. ako kategoricky je vsetko odsudeniahodne, lebo je to v nemocnici. keby im napriklad dula alebo PA pozerala kazdu hodinu krcok, urcite by sa nad tym ani nepozastavili, ale niekedy mi to tu pripada , ze vsetko co urobi lekar a vsetko co sa stane v nemocnici sa prinicipialne odmieta a je to "nepotrebne"

bobocka
5. júl 2011

@magdal1 mohol by to aj neviem kto napisat,ten nazov je tak neprijemny a tak jednostranny,ze sa mi ta kniha koli tomu bridi 😠 fuj.zakomplexovany blazon to je ,ked hadze vsetkych do jedneho vreca!!! ta kniha jednoznacne objektivna nebude 😠

pici
5. júl 2011

@bobocka uz len nazov neverte lekarom a sam je lekar ma teda vypovednu hodnotu... takemu by mali zobrat diplom

drzubok
5. júl 2011

@pici z mojho pohladu: vela kolegov nevie o com hovori, som hrdý na tých co su in , ale ak niekto tliacha kdeco o zuboch xxx prekonaného... je nutné na to upozorni a urcite neberte lekarov za bohov, mnohí ziju z toho co sa pred 30 rokmi naucili ale medcina je o inom

pici
5. júl 2011

@drzubok ja som asi z inej planety, ale mam vybornu zubarku, vyborneho gynekologa a vyborneho obvodneho, je pravda ze som menila, pretoze ta zena ku ktorej som patrila bola velmi neochotna a nesympaticka, navyse isla na matersku a robila halabala.. tak som odisla a som max spokojna...

bobocka
5. júl 2011

@pici diplom uz asi ani nema.teda mozno ma ,ale asi mu je na dve veci ked sa uchylil k pisaniu takychto fantastickych kniznych trhakov 😀 akoze pri vsetkej ucte,tu knihu si nezaujaty clovek s otvorenou myslou precita ak tak "cez zuby"(ak vobec),ale pre ludi pohrdajucich medicinou a utiekajucich sa k alternativam je to asi novou bibliou.ja by som nikdy nemohla tvrdit,ze vsetci lekari su bohovia a ze len oni vedia co je dobre a spravne,jasne,ze aj medzi nimi je cervave jablko(ci dve ci tri 😀 ),ale takto otvorene a jednostranne ponat knihu.to chce fajne zakomplexovaneho cloveka 😖

drzubok
5. júl 2011

tak to ma byt zubar spred 20 rokov je o niecom inom... a hlavne mat teh.pacientku- je cas na dve prehlidky- pocas ktorých preberieme vsetko o babatkach--- aby mali zuby bez kazu

pici
5. júl 2011

@bobocka bohuzial. presne si to popisala

zuzi118
5. júl 2011

@dulkagabulka ano ja viem, ze to prelozila ona, ale priezvisko sa proste nepreklada, bez ohladu na to ake to je symbolicke (kedze uviedla, ze priezvisko prelozila, lebo sa jej pacilo ake to je symbolicke). Nemozes chciet po zenach, aby dali clanok precitat svojmu doktorovi a zaroven spravit nieco taketo neprofesionalne. Vsak aj keby si nejaky osvieteny doktor chcel vyhladat tu studiu, tak darmo bude hladat autora menom Pastyr, ked sa vola Shepperd.

reanda
5. júl 2011

@domidomi ja neviem, ci na to, aby sa skontrolovali ozvy dietata, je potrebne natacat 20minutovy zaznam z nejakeho stroja.. takisto to, ci mam kontrakcie, ako casto, ake silne a ci sa mi nezastavili, asi citim najlepsie sama, tiez nepotrebujem, aby mi to hovorili stroje.. napriklad

@bobocka ty si tu knihu citala, alebo toto vsetko sudis podla nazvu? to si asi jasnovidec potom

bobocka
5. júl 2011

@reanda ved prave ten nazov je tak nechutne jednostranny,ze mna by ani len nenapadlo tu knihu otvorit.mna ten nazov irituje.keby sa kniha volala-"aj lekar sa pomyli""lekar nema vzdy pravdu",tak prosim,ale takto nie.ked uz niekto pise knihu,tak sa moze pohrat so slovami a nazov mohol byt uplne iny a pritom obsah knihy kludne mohol spiet k tomu,ze su negativne skusenosti s lekarmi.ja neviem aky je obsah knihy a ani sa to nedozviem,lebo ten nazov mi neskutocne vadi. 😠

reanda
5. júl 2011

@bobocka ty si asi ani akty x nekukala, tam mulder neveril nikomu 😀

bobocka
5. júl 2011

@reanda 😀 ty si skutocne na mna vytiahla serial z devadesiatych rokov? 😀 😀 😀 hej foxik neveril nikomu a nahanal mimozemstanov-o koliesko viac ci menej sa tomu hovori 😀 😀 😀 ale vazne,pokial niekto vystuduje medicinu a v praxi sa stretne s tolkymi negativami,ze ma potrebu to do sveta vykricat,tak prosim.ale ako vysokoskolsky vzdelany clovek si nemusel zvolit tak jednoduchu a agresivnu formu.tak jednoznacne vyjadrit svoj nazor uz v nazve knihy-to je strasna hlupost.ja osobne som velmi otvorena novym zisteniam a informaciam.spracujem ich a vyberiem si z toho to,co ja povazujem za fakt,co mna osobne oslovi.ta kniha vobec nemusi byt zla a jej obsah by mi mozno aj nieco dal,ale kedze pan autor spravil samotnym nazvom obrovsku chybu(pre mna) tak tu knihu proste neotvorim.prisiel o citatela a pritom keby bol nazov iny,tak by som si mozno nasla ten cas to citat,ale takto urcite nie.

estterka
5. júl 2011

nahodou,ta kniha je perfektna a odporucam ju precitat,aby sa kazdy jeden zamyslel nad tym,co vsetko z toho,co lekari robia nie je vobec nutne a skodi nam.a to teraz nehovorim o porodoch. ma aj dalsiu knihu,jak pecovat o zdravi ditete..navzdory vasemu lekari.mendelsohn zomrel v 1988,takze svoj diplom uz naozaj nepotrebuje. konecne by sme sa mohli prebrat a uvedomit si,ze lekar nie je svaty.

denisocka
5. júl 2011

@estterka tak,ako píše esterka ,plne sa stotoznujem !

bubulka722
5. júl 2011

@bobocka Ja mám tú knihu doma a práve ju čítam. Ako môžeš niečo také tvrdiť keˇd ani nevieš o čom je? Daj dole klapky z očí aby si videla objektívne.

bobocka
5. júl 2011

@bubulka722 neprovokuj .hovorim ze sudim nazov,ktory ma irituje,nie obsah knihy.

abbey1
5. júl 2011

Niekto tu nepozná staré známe.Nesúď knihu podľa obalu!"Tu by sa dalo povedať ani podľa názvu.
Preskákali sme si teda toho u lekárov a v nemocniciach dosť,ale skutočných odborníkov s ľudským srdcom je málinko.Tým by som dala vyznamenanie najvyššieho rádu a vďačná im budem až do smrti.Bohužiaľ mnohý ani len nechyrujú o lekárskej etike a často i pramálo o ďalšom vzdelávaní a predspisujú podľa toho ako im farmakologický priemysel diktuje.A takým sa ozaj veriť nedá.
Takže radím,knihu prečítať a potom súdiť.Nielen túto, i iné na aké naďabíš.

pici
5. júl 2011

@estterka tvoj nazor sa mi velmi paci, dufam ze lekarov nenavstevujes a vsetko mudre precitas v knihe

bubulka722
5. júl 2011

@bobocka Tak to by si nemohla čítať nič, pretože názvy kníh bývajú nadsadené aby zaujali. Skús si pozrieť na nete aspoˇn obsah aby si sa mohla k nej vyjadriť a nesúdiť len podľa názvu a svojho pocitu. 😉 Prosím vysvetli mi čím ťa provokujem???

maggie2
5. júl 2011

@bobocka nesúdiš názov. Omyl. Súdiš obsah knihy. Tie príspevky čo si napísala o tom svedčia. Nemaj ľudí za blbcov