Čo môžem odmietnúť ako rodička?
Baby, mám to už o 7dní a stále rozmýšľam, či pri pôrode môžem lekárovi povedať "nie" keď mi prikáže napr. kontrolu krčku na koľko cm som otvorená, alebo pri pôrode nástrih hrádze a pod. Máte s tým skúsenosti? Pri prvom pôrode som bola na "vzdychárni" 4dni, lebo voda mi nie a nie prasknúť a stále som bola len na 3-4prsty tak ma nechali čakať + vyvolávačky nezaberali... no tých prstokladov - kontrol som si užila za tie dni až až! Bolesť väčšia ako samotná kontrakcia, tak sa pýtam, či môžem odmietnuť toto vyšetrenie ak viem, že ešte nemám tlaky na konečník = nie sme v štádiu, že ideme von 🙂 taktiež ma zaujíma, či môžem protestovať proti nástrihu hrádze... (pri prvom ma nestrihali a úplne v pohode) - taktiež lekári (hlavne chlapi) to vraj robia automaticky aj keď netreba (čítala som, že doba hojenia po nástrihu je dlhšia ako keď sa roztrhnem do 1-2stupňa) Prosím poraďte, čo môžem ako rodička ovplyvniť a čo musím proste akceptovať a vytrpieť aj keď to nie je až tak potrebné. Ďakujem za všetky názory!!!
@dulkagabulka ja viem,ale kusnut si moze aj bez muza 😀 😀 😀 jasne ,ze teraz to strasne nadlahcujem 😉
tak jedine v tej na boku si to neviem predstaviť, mala som možnosť strávi´t v tejto polohe nejaký čas pri druhom pôrode, kvôli tomu, že sa mi zle otváral krček, ale mala som pocit, že skolabujem...inak výber neskutočný, v PP v polosede/poloľahu s vyvesenými nohami...presne ako bola tá fotka vyššie.
@dulkagabulka mne sa najvaic paci ta tretia poloha. polosed.. ostatne sa mi moc nepacia. ale tato vyzera fajn
@raffaella bohužial ale s vynimkou BS a možno Topolčian sa tak nerodi nikde inde..to som tym mala na mysli 🙂
@bobocka pod rodit do UK 😉 😀
to kreslo je tam uplne genialne...zda sa take "obyčajne" bez vystupkov" - ta obruč pri zahlavi, za ktoru sa da chytit- aj ta je super..plus tie oné na nohy...no podla mna tam ma dobry pristup aj lekar a tiež žena ma viac možnosti
@slniecko77 poznam ženu, ktora letela posledny den ,kedy ešte mohla letiet do UK-aby tam mohla porodit
ja v centre kam chodim tak tam maju taketo paradne kresla. nie su sice porodne ale dosla som vyliezla som si na kreslo a to si napolohovali tak ako chceli... v narkoze strmene boli... ale ked sa to da polohovat, tak preco to nepolohuju pri porode????? nechapem... ozaj baby.. a lekar pri porode pri vas sedi alebo stoji 😅 ?
@pici stojí
@pici to nevieš, lebo sa to tak predsa nerobí, tak prečo by mala žena "vymýšľať"? 😝 Alebo prečo by nebodaj mali vymýšľať oni? 😅
@dulkagabulka pri tomto príklade je zase férové uviesť, že tá žena má v UK rodinu, takže tam neletela len tak na blind 😉
@veronikapp fakt? a co si nesadne?ved ho tiez musi chrbat boliet ked sa stale sklana a kuka co sa deje nie? 😅 😀 😀
niečo ine je robit zakrok, pri ktorom je žena znehybnena a lekar musi mat dobry pristup aby aj dobre videl,aj mohol robit zakrok...je to niečo, čo robi lekar a tam je nutne,aby žena bola napolohovana pre neho.
ale dieta rodi žena-mala by to byt ona, kto sa napolohuje...a PA ta,ktora si "počka" ako ta v tom reflexe
@dulkagabulka veru, je skoda ze je to take obmedzene a nie kazda buduca mamina moze cestovat za porodom daleko. Ja som z BA a isla som rodit do BS kvoli akceptovaniu porod. planu a som velmi stastna, mala som krasny porod. Inak som zvedava, ako sa bude rodit v novom sanatoriu Koch. Dnes som si akurat pozerala ich stranku, vyzera to tam krasne ,a ja pevne verim, ze tam budu rovnake nazory na moderny porod ako v inych vyspelych krajinach a zeny budu moct konecne rodit tak, ako v tom videu 🙂
@bihan ale jasne,že ano..nešla na blind 🙂
@pici tie strmene su na to, aby si lekara nekopla, nie aby si nespadla 😉.
Ja som pri dcere bola cely cas nevyviazana, mala som rytmus, ze bradu k hrudniku, stehna pritiahnut a zatlacit. islo mi to super, nehystercila som, neziapala, ani hlaska som nevydala a to som bola bez epi. ked uz bola mala na 2 zatlacenia, tak odrazu sa lekarka rozhodla mi vyviazat nohy do strmenov. Kukam na nu ako puk, ze a teraz co mam robit? vraj to iste, ako predtym, len namiesto noh mam tahat k sebe tyce 😠. Ale ved nohy sa hybu, tyce nie, cize uuuuuplne odveci...pointa, stratila som uplne rytmus, ale mala uz isla von ako drak, bola rozbehnuta a tak ma dr.nastrihla, vraj aby sla von rychlejsie. Bola malinka, 2780g a mala som len 2 stichy, cize uplna zbytocnost a k tomu mala dcera 2 'tiple' na hlave vyse pol roka, moj certik maly 😀.
Mne poloha na chrbte vobec nevyhovovala, kedze bol porod vyvolavany, kontrakcie boli dost brutal a ta poloha na chrbte to len zhorsovala, az som stracala medzi kontrakciami vedomie. Takze ja som bola pevne rozhodnuta, ze na chrbte uz nikdy viac! Viem, ze poloha na 4 je taka 'cudna', nezvycajna v nasich koncinach, kedze s desatrocia rodi iba na chrbte, ale prave poloha na 4 alebo v podrepe je uplne najprirodzenejsia pre matku aj babatko. ako uz bola spominana prirodzena gravitacia, dietatko ma moznost spravne narotovat a ide von pod spravnym uhlom, cize je nizko riziko poranenia hradze. to su fakty, nie 'zeny na nete povedali'. Ja som rodila na 4 a mozem povedat, ze mi bolo uprimne jedno, co moja midwife vidi a ako vidi. Dokonca mi muz povedal, ze to zozadu az tak nebolo vidno, ako pri polohe na chrbte s roztiahnutymi nohami, vraj bolo vidiet iba hlavicku a nebolo to vobec take strasne. je lekar, nejake porody ma aj za sebou, urgentne na pohotovosti.
@dulkagabulka ano ved ja som to nezrovnavala... ze zakrok a porod je to iste.. to urcite ze nie... ale ked vedia vyuzit kreslo pri zakroku, tak preco nie pri porode?
@raffaella lenže aj Koch bude sukromne zariadenie v ktorom si ženy budu musiet platit..či sa mylim??
vieš..ak to je tak..tak mi je dvojnasobne luto...žena,ktora na to ma, može porodit dostojne a podla najnovšich ,lekarsky osvedčenych postupov..a ta,ktora roky plati odvody a nema na to prostriedky,aby si ešte bokom zaplatila, tak ta nech rodi na 40 ročnych kreslach s nohami v strmenoch..
@jussti akoze ja dodnes nechapem ako tak mohla rodit.a ze ju vobec jej partner dokazal udrzat.ono sa v podstate tak aj rodi.niektore porodne domy to iste aj teraz tak maju,ze v strede izby je zo stropu natiahnuta plachta ci lano a zena sa pri kontrakcii na tu plachu zavesi,dokonca niektora vysloci ako keby sa sla ako na lane splhat.ja som o tom pocula a potom som pozerala serial off the map o americkych lekaroch v juznej afrike niekde v bohom zabudnutej krajine,kde su oni odkazany na infuzky z kokosu atd.je to super serial a tam jedna zena tak rodila.skusim pohladat link z youtube ...na youtube som to nenasla,ale cela epizoda je tu na project free tv http://www.free-tv-video-online.me/player/megav... ten porod je od 15 min(15:40),par sekund po 15min to zacina
@dulkagabulka nie nemylis sa... a urcite to nebude malo a za tie prachy ti dovolia rodit aj v stojke, neboj sa... ten panko odtial ma priviedol na svet... vtedy este len zacinal svoju karieru :D
@slniecko77 ty neprovokuj! 😀 ale nie nie,mna by tam ani parom volov nedostali.vsak vies ake som to tam ja mala,ake ja mam odtial zazitky 😅 ale ten tvoj porod ti fakt zavidim 🙂 mozno sa ti ja pochvalim tym druhym,ze bude ako ten tvoj 🙂 jaj,kiezby 🙂
@pici asi záleží od polohy rodičky a keďže sa na SK rodí ako sa rodí, kreslo je vyššie, nohy ešte viac, ku kreslu sa pri pôrode dáva sterilný stolík, kde má lekár všetko čo potrebuje a on stojí vedľa neho. a či ho bolí chrbát, no tak ku mne prišiel až ,,nakoniec,, keď už išlo do tuhého, dovtedy ma sledovali PA, aj vnútorne vyšetrovali.
@dulkagabulka co sa tyka kocha, bude to "len" porodnica.. v pripade akychkolvek komplikacii nemaju a nebudu mat vybavenie pre starostlivost o dietatko, matku atd...
@veronikapp aha... no ja by si to tam chcela zorganizovat po svojom :D akoze nech si lekar sadne nech ho chrbat neboli a nie ze si pride na posledne potlacenie...

kurnik, píšem ako tatár 😅
@pici tie moderné kreslá sú úžasné v tom, že sa naozaj dajú dať do akejkoľvek polohy aj opierky na nohy aj opierka chrbta, všade sú držadlá.. v tom videu to krásne vidieť. Žena nemusí rodiť na balóne či žinenke alebo zavesená na rebrinách.
Napr. v pôrodnici, kde som rodila, mali na normálnom kresle ešte taký nástavec, oblúkovú hrazdu, ktorá sa zapichla do stola pri nohách a žena mohla rodiť v sede a zapretá do hrazdy.
@jussti mám kamarátku, ktorá mi tiež písala, že by do vody rodiť nemohla, lebo sa jej pri dlhšom kúpaní v teplej vode robí zle 😅