Pôrod doma
Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...
@kukulienka_ taka zena si dieta nezasluzi
tato nemecka firma MENTOP PHARMA :http://www.mentop.de/plazenta-homoeopathisch.html robi homeopatika z placenty. neviem, co tam pisu, lebo po nemecky nerozumiem. ale z toho som pocula: napisete im, ak budete mat zaujem. funguje to tak, ze oni poslu falsticky z roztokom, kde po porode vlozite kusok placenty a poslete im to spat. oni z toho urobia homeopatika - rozne - aj tekute aj gulicky, rozne potencovane. vyuzitie to ma naozaj sikore. pre vsetkych clenov rodiny a na kadejake problemy od bolenia prerezavajucich zubkov az po teploty, urazy a vazne ochorenia.
@lubikan prepac, ale asi si tie temy necitala pozorne, inak by si nepisala o fajnovosti 😠. Ved v poriadku, tebe tvoju volbu nemocnicneho porodu nikto neberie, tak nerozumiem, preco ti vadi, ze niekto iny to chce inak. Teba to predsa nijak neohrozuje, ani tvoj nemocnicny, lekarsky porod. Pre mna je fajnovost lahnut si na porodny stol, nechat si pichnut epi, aby nic nebolelo a odovzdat sa plne lekarom. Povedz mi iny dovod, preco si davaju zeny epi? vlastne pohodlie, nic viac, ulahcit si to co najviac a este potom kritizovat druhe, ktore sa rozhodnu inak. Zeby zavist? ze niekto zvladne porodne bolesti? lebo uz fakt neviem, co si mam o takychto prispevkoch mysliet 😕.
A este k tym bolestiam, ak rodis bez epi, tak prave v polohe na chrbte su bolesti najhorsie. Zmena polohy prinesie praveze zmiernenie bolesti.
@lubikan kazda rodiaca zena je v momente porodu pupok sveta🙂 a je velmi smutne, ze si to lekari neuvedomuju. pretoze presne tak by sa k nej mali spravat. s uctou a s respektom a vyhovovat jej poziadavkam.
statistika hovori, ze kazdy 10ty lekarsky ukon je chybny. takze take jednoznacne s neomylnostou lekarom a s tym, ze vedia, co robia, to nie je....ja si lekarov velmi vazim, ale tiez su to len ludia, ktori maju urcite vedomosti (casto plati 10 lekarov , 10 nazoro, tak kde je potom pravda?) a funguje v urcitom systeme, ktory je, bohuzial, dost zle fungujuci u nas na sk. je to neucta aj k lekarom, aj k zenam...co sa tyka porodov....
a niekedy to, ze si zena nenecha nieco preventivne pichnut, ju i dieta moze uchranit od mnohych problemov (zdravotnych i psychickych). tieto rozhodnutia nie su z rozmaru alebo z pohodlnosti, ale z pocitu zodpovednosti, ktory citime voci sebe a svojim detom. pretoze vieme, co ma ake nasledky - pokial sa to robi rutinne a bez priciny.
ja som pri porode cupela, klacala, stala na styroch a bolo to vyborne🙂 telo si to same riadilo tak, aby dietatko mohlo co najlepsie vyjst. neviem si predstavit, ze by som svojho 4,3kg syna rodila po leziacky....v tychto polohach som si ani nenatrhla hradzu a aj siel pekne von sam, nikto mi nemusel tlacit na brucho ano tahat dieta von z tela... ale zase kazda z nas je ina a kazdy porod je iny. mozno raz pri dalsom dietaktu to budem mat uplne inak🙂
placenta ked sa vysusi, rozmelie sa na prasok a uskladni sa. je to liek pre celu rodinu na mnoho problemov. liek bez vedlajsich ucikov usity presne na dietatko a v podstate aj na ostatnych clenov rodiny.
@aliza Ze preco epi? No lebo nie som masochista.
Porod pre mna nie je ziaden posvatny ritual, ale proces, ktoreho cielom je zdrave dieta a snaha aby tento proces prebiehal poial mozno bezbolestne.
Ty si pravdepodobne epi este nemala, tak si nevies predstavit ake uzasne to je, ked zrazu kontrakcie prezivas uplne bezbolestne a pocitujes ich len ako "tvrdnutie".
Tie zeny, ktore o epi hovoria pozitivne, sa chcu v dobrom podelit s ostatnymi, aby ani ony nemuseli rodit v bolestiach. Mame tu 21. storocie a ta moznost tu je. Ze zavidia bolest? Si normalna?
@lubikan deti nerodi lekar,ale matka-rodicka.on je tam len na to,aby zakrocil v pripade komplikacie.lenze toto maju niektore zeny pomylene a namiesto toho aby verili sebe a svojmu telu,ktore bolo schopne otehotniet a dietatko donosit,tak vsetku moc davaju do ruk lekara.najlepsie je ked prvorodicka este ani nevie o com porod je a uz sa necha napichat epiduralom,len nech ju to preboha neboli.vsak naco by mala trpiet,ved mame 21 storocie 😠 a pan doktor "poprosim prasknut plodovku",nech to mame rychlo z krku. 😠 😠 😠 ja nevidim absolutne nic zle na to,ked je matka uvedomela a nastuduje si o porode co najviac info a na zaklade toho sa rozhodne akou cestou privedie svoje dieta na svet. a toto vsetko ti pise matka,ktora si lekarov velmi vazi a rodila som v nemocnici a aj kazde jedno dieta tam porodim.to vsak neznamena,ze tam pridem stylom -robte so mnou co chcete,vsak vy viete najsamlepsie 🙄
@skeptik tak toho potom o epi nevies nic, ak si myslis, ze vdaka nemu prebieha porod bez problemov. Porod nie je predsa masochizmus 😕 , porod je nadherna vec a je mi luto, ze niekto sa na to tak pozera, ako ty. A dakujem, epi neprosim, rodila som aj v nemocnici a tiez bez epi, som zena, rodenie je mi dane a porod naozaj nie je nieco, co sa neda zvladnut a ja osobne si zivot nezlahcujem, mam rada vyzvy, ktore ma osobnostne posuvaju dalej. A ano, napadla ma prave zavist, inak nechapem prispevky ako ten tvoj a nerozumiem, co nuti zeny ako ty odsudzovat niekoho volbu a tuzbu po prirodzenom porode. povedz mi uprimne, co ta na tom tak drazdi? este raz opakujem, tvojej volby a tvojho porodu v nemocnici sa to nijak nedotkne, ak nejaka ina bude rodit doma alebo v porodnom dome. O co tu vlastne ide? lebo ja naozaj nerumiem. odsudzovat nieco len preto, ze s tym nesuhlasim a vlastne vela zien ani nevie, preco to odsudzuje, asi uz len z principu 😖.
A v poriadku, ved sa o epi rozpravajte, su tu na to temy, nie?
@aliza juuj..z duše mi pišeš 🙂
dakujem
každa žena, ktora citi, tej netreba nič vysvetlovat...je neodškriepitelne, vedecky dokazane , študiami podložene, usmerneniami WHO odporučane, že prirodzeny, fyziologicky porod je ta najlepšia volba pre ženu i jej dieta...že každym zasahom do fyziologickeho procesu može nastat kaskada nežiaducich učinkov pre matku i dieta....stači si vypočut či prečitat, ako si porod prežili tie ženy, ktorym bolo taketo prežitie dopriate, aku silu z neho načerpali do celeho svojho života...viac k tomu ani netreba pisat..
@dulkagabulka mna to uz pomaly zacina zdvihat zo stolicky...stale dokola to tu pisat ako taky verklik...ze nikto z nas predsa nebojuje za zrusenie porodov v nemocniciach! 😠 ale ze su zeny, ktore chcu mat volbu rodit napriklad v porodnych domoch alebo aj doma. Ci ohrozuju pri tom svoje deti, je cisto ich vec a nikto nema pravo to posudzovat.
@zuzi118
pisala so to ironicky, osobne by som sa nezverila nejakej porodnej babici... nemocnica je nielen o lekarovi,ale aj o vybaveni, ktore doma nie je. tot len moj nazor. ak chce niekto doma rodit, nech si rodi, je to jeho slobodna volba. no myslim si, ze slovensko este nie je na take nieco pripravene, co sa tyka porodnych asistentiek ci dul ci ako sa volaju a toho ,ako riesit a najma casovo zabezpecit rychlu zdrav starostlivost v pripade komplikacii pri porode doma
@aliza ono...momentalne situacia u nas je taka, že je velka množina žien, ktore tužia porodit prirodzene v nemocnici...bohužial, su v mnohych nemocniciach to nie je možne z dovodu postkomunistickeho totalitneho agresivneho pristupu v štyle: Ked nič nechcete /pustit vodu, pichnut oxytocin/ mali ste zostat doma, tu mame predpisy a musite sa podriadit... ina poloha ako v na chrbate sa u nas nepovoluje..dokonca jej nedovolia ist rodit na jedine polohovatelne kreslo, ktore tam maju volne- len preto,aby ukazali kto je tu panom... A za tym nasleduje aboslutne necitlivy , neludsky , agresivny psychicky natlak v podobe vyhražok, ničim nepodloženych tvrdeni typu, že dieta zomrie ,prinajlepšom bude postihnute,ak si žena neda napr. pichnut vodu, pretkavany výsmechom z jej vzdelania, na zakalde ktoreho vraj ona nevie nič o porode, ...a tomuto tlaku nakoniec rodička podlahne a po rokoch si lieči poporodne traumy...
toto je teraz naš problem....najvačší...to že sa porušuju zakladne ludske prava ako pravo na ludske zaobchadzanie - okrem ineho i Zakon o informovanom suhlase i Dohovor o ludskych pravach a biomedicine....verim tomu, že vela žien ,ktore sa rozhodnu pre porod doma su tie, ktore maju strach prave z tohto necitliveho pristupu....a to je dovod na velke zamyslenie...
Preco si myslite, ze bolest nevyhnutne patri k porodu? Ze jedine epidural vas zachrani od bolesti. Som zivy dokaz bezbolestneho porodu BEZ epi. Lucia Sucha Groverova porodila tusim 5 ci 6 deti a od druheho porodu uplne bezbolestne. napisala o tom aj knihu Aby porod nebolel.. a su aj dalsie knihy, ktore sa venuju bezbolestnemu porodu. Staci si uvedomit, ako porodny proces funguje.. okrem oxytocinu sa uvolnuju aj endorfiny.. Ina May Gaskin hovori nie o kontakciach, ale o navaloch energie.. ano presne takto som to citila aj ja... akoby ma od hlavy dole obliala vlna energie... vsetko sa stiahlo.. zuby mi brneli a nemohla som volne dychat.. celu ma to zaplavilo... nedokazala som vydat ani hlaska, len som vypliestala oci a USMIEVALA SOM SA. ano usmievala som sa.. od statstia, ake to je uzasne.. a pritom som sa pozerala na svoju dulu - evku, ze pozria aha.. ja rodim, nie je to uzasne? A ona sa na mna usmievala nazad.. ked som si potrebovala oddychnut od tychto navalov, tak som si sadla na fitloptu a trosku sme kecali spolu.. obcas som sla do sprchy, kde som si nechala pustenu horucu vodu na chrbat a ja som cupela a pohupovala sa ako zapasnik sumo.. obcas som si vydavala zvuky dlhe aaaa obcas som si hmkala mantru Ami tomake... ziadne dlhe predychavanie uf uf uf sa nekonalo.. nic take. Sama som si riadila intenzitu kontakcii - tej energie.. lebo to bola fakt sila, aj ked to nebolelo. Ked som potrebovala oddych sadla som si na WC alebo na tu fitloptu. V pohode, bez stresu s USMEVOM.
@lubikan
pytaš sa: porovnajte si,kolko deti ,matiek,umieralo pri porode kedysi a kolko teraz??
odpovedam ti: POrovnaj si, ktolko deti a matiek umiera pri porode vo vyspelych krajinach, ktore použivaju a ktore sa snažia vyhnut zasahom do fyziologickych porodov.....počet cisarskych rezov, počet nastrihov, počet vakuovych či klieštovych extrakcii sa bude lišit enormne...
@dulkagabulka moja konikova kamaratka teraz caka svoje druhe dietatko kazdym dnom.minuly tyzden bola na poradni a sestra jej zle zalozila pasy.ona ako maminka to vnimala. a sestra,ze ozvy su zle.doktor,ze je to naprijatie.ona sa pytala,ze ci je to skutocne nutne,.ze ma doma dalsie male dieta. a oni na nu s tym-nie pani,nie je to nutne,ale kludne si potom mozte malu rakvicku nachystat 😠 😠 😠 je to normalne??? 😠 😠 😠 prijali ju a na oddeleni jej uz pasy dobre zalozili.ozvy krasne,prietoky super,miminko v najlepsom poriadku a na druhy den ju pustili domov.uuuuplne zbytocna hospitalizacia a vynervovanie tehulky koli nechutne vysokemu egu nejakeho dilinka pana doktora 😠
@bobocka strašne
@zuzi118 kráásneee 🙂 z tvjoho aj alizinho a eevinho porodu sa tešim čim dalej tym viac..dava to silu aj mne
@bobocka hehe..teraz odbočim..len ma napadol jeden vtip pri čitani ...
Vieš aky je najvačši uraz muža?
Ked z vyšky svojho ega spadne na vyšku svojho IQ...
😀 😀
@pifina no ja neviem ako by som zareagovala.dalsia moja kamaratka ked bola prvy krat tehotna,tak sla na poradnu tyzden pred terminom(mozno dva) a doktor pozera a zrazu zacal vypisovat papiere a podal sestre-no to je na prijem.kamaratka panika,ze co sa deje.a on ,ze -no vsak je zle otocene,to bude sekcia. a uz sa s nou viac nebavil 😠 vysla odtial v slzach.ja nie som nejaka fajnovka ,ale myslim si,ze trosku inak sa rodicke oznamuje,ze natural porod, na ktory sa cele tehu pripravovala a tesila nebude a ze rovno sekcia bude 😠
@bobocka ja viem, ze strasne vela zavisi od lekara a ze nie vsetci su takito necitlivi, ale aj tak je to strasne 😝 moja mamima pri poslednom bratovi skoro skoncila na psychiatri z takehoto pristupu, bola v nemocnici na rizikovom, lebo mala ketolatky v moci a vyssi vek, predchadzajuci porod velmi tazky (4,4 mal brat tusim) a rano na vizite jej doktor len tak mimochodom oznamil, ze: "Bude TO mat velku hlavu". Vies ako sa asi citila, v nemocke clovek velmi nema ako nemysliet na taketo veci, nakoniec jej ocino radsej vybavil cisarsky, pri stvrtom dietati sa bala porodit z toho, co jej cele tehotenstvo narozpravali a ako sa vytrapila s predchadzajucim porodom ... a po cisarskom ju tak katastrofalne pozasivali, ze sa jej rana otvarala a hnisala este dlho po porode 😝 a to ani nehovorim, aka bola dobita, ako ju v narkoze prehodili z operacneho stola na postel 😝
Inak som si spomenula ako som citala na jednom zahranicnom blogu taky rozhovor PA s doktorom, ohladom bolesti pri porode.. On hovori, ze nechce aby zeny trpeli pri porode, tak sa im to snazi ulahcit a tak im ponuka stale epidural. A ta PA sa ho pyta, preco si to mysli.. a on jej nat, ze no ved ked oni kricia a vydavaju kadejake zvuky, ze to iste musia mat strasne bolesti a ze to sa predsa neda takto rodit, takto hlucne... a ona mu hovori, ze ano niektore zeny su proste velmi vokalne a vydavaju pri porode rozne zvuky, ale to este vobec nemusi znamenat, ze maju neznesitelne bolesti. Niektore zeny su velmi hlucne aj pri sexe a vydavaju rozne zvuky, ale zaiste si ich partner nemysli, ze maju neznesitelne bolesti a nejde im ponukat epidural od bolesti.
@pifina vies,ja si lekarov,ich vzdelanie a prax velmi vazim a pri porode som mala mladeho uzasneho lekara.pristup skvely.mala som stastie.a aj chapem,ze lekari nemozu hikat nad kazdou jednou tehotnou zenou a spravat sa k nej ako keby bola jedina tehotna na svete a na rukach ju nosit.je mi jasne,ze je to pre nich kazdodenna rutina.lenze pre matky to tak nie je.pre ne je to neopakovatelny zazitok.miluju svoje dieta od momentu co nasli dve palicky na tehu teste a tesia sa na jeho prichod . a potom pride najaky zakomplexovany dilinko a aj holou vetou jej dokaze obratit pozitivne emocie naruby a spravit z nadherneho obdobia totalne peklo. 😠 ja osobne som skoro odpadla na novorodeneckom ked som videla ,ako sa tie novorodenecke sestry spravali.sa asi pretekali ktora bude brucat a vrcat na svet viac 😠 a pritom maju tak krasne povolanie.kazdy den sa staraju o malunke ,krasne, krehunke deticky.ja viem,ze jet o narocna praca ,ale dost dobre nechapem ako sa moze niekto mracit a nervacit,ked ma na rukach malunke novorodeniatko. 😠
@skeptik (teraz budem cerpat najma z henci goer, ktora zozbierala mohe dostupne udaje, statistiky a vyskumy)
epiduralka - zabranuje vnimaniu bolesti (u 5-10% zien neucinkuje tak, ako sa ocakava), narusa schopnost ovladat dolne koncatiny a ovplyvnuje aj niektore funkcie autonomneho neroveho systemu - napriklad potenie
proti:
epiduralka nesie so sebou vazne rizika, o ktorych lekari mlcia. su za tym najcastejsie tieto faktory: nevedomost, peniaze, ich vlastna pohoda, a vlastne predvedcenie - kedy su lekari presvedceni, ze porodne bolesti nemaju ziadny zmysel a zenu treba od nich uchranit.
epiduralna analgezia moze sposobit vyrazny a dlhotrvajuci pokles oziev srdca dietatka. viacere studie dospeli k tomu, ze pouzitie epiduralky zvysuje pravdepodobnost cisarskeho rezu pre nepostupovanie alebo pomale postupovanie porodu. preto sa castu pouziva oxytocin k stimulacii maternice (to nesie so sebou dalsie rizika), zvysuje sa pocet nastrihov, kliestovych porodov, vakuovych extrakcii a uz spominanych cisarksych rezov. po podani epi je nutne zenu a dietatko sledovat -preventivne sa zavedie infuzia a matka je napojena na monitor (dalsie zvysene riziko - viac o tom v teme, co mozem odmietnut ako rodicka) dalsi fakt je, ze najcastejsim vedlajsim ucinkom epiduralu je pokles matkinho krvneho tlaku - co vyvolava tiesen plodu, epi samotna moze u zeny sposobit neurologicke problemy atd, kateter moze poranit cievy a drazdit nervovu sustavu.
medzi vedlajsie ucinky/nasledky patria: docasne urinarna inkontinencia, poranenie alebo poskodenie nervov - ma za nasledok napr docasne svalove oslabenie, dalej vznik hematomov, poruchy vnimania, intenzivna bolest hlavy (aj niekolkodnova), henci uvadza, ze epi sposobuje aj komplikacie, ktore ohrozuju zivot matky a dietata. moze tiez sposobovat dlhe - dokonca aj chronicke problemy. sposobuje poruchy srdecneho sytmu u dietatka,, negativne ovplzvnuju okyslicovanie dietata a moze sposobit dychacie peoblemy pri porode,
epiduralka ma vellky vplyv aj na dietako. prechadza az k nemu a ovplyvnuje napr. jeho spravanie - utlmuje ho. potom dietatko nefunguje tak, ako by malo. po prirodzenom porode by malo byt dietatko polozene na brusko matky (z mnohych dovodov). tam sa zacina dlha seria vrodeneho vzorca spravania - ktore zabezpecuje jednak bonding (prve chvile po porode, kedy sa zacina vytvarat silne puto medzi matkou a dietatkom), jednak skvely zaciatok dojcenia, jednak nastartovanie imunitneho systemu...dietatko, tkore je pod vplyvom epiduralky, ma problem s tymto spravanim. je ultmene a tieto vyorce su narusene - cize je ohrozeny bonding, dojcenie atd...henci goer uvadza, ze epi na vplyv aj na fyzicke zdravie dietatka.
je toho vela, toto je zhrnutie...
co sa tyka pozitiv:
- u vacsiny propadov ucinne tlmenie, pripadne eliminovanie bolesti, zatial co zeny su pri plnom vedomi a vnimaju porod.
- moze skutocne pomoct a mat pozitivny vysledok pri dlhom pomaly postupujucom ci prilis bolestivom a narocnom porode
zavedenie epiduralky premeni prirodzeny porod na- citujem henci "technicku zalezitost". to ovplyvnuje pohlad zeny na samu seba, na porod. zena nema pocit, ze nieco zvladla sama, neciti sa kompetentna ako matka (o tomto neskor, to je hormonalne podmienene) nema tu dolezitu skusenost, ktoru jej porod ponuka. tiez sa tym ovplyvnuje nazor jej parntera na porod a nazor pritomnych odbornikov.
porod je ovplzvnovani a riadeny z velkej casti hromonami. je to koktejl horonov, ktory sa neustale prisposobuje matke a dietatku pocas porodu a zabezpecuje im tu - pre nich najlepsiu - cestu. pokial sa tento konteil narusi, ma to velkz vplyv jednak na priebeh porodu, jenak na psychiku zeny a dietatka. tak v skratke: pri podani epi je zene pichnuty oxytocin. synteticky oxytocin sposobuje to, ze sa prirodzeneho vylucuje menej. prirodzeny oxytocin so sebou nesie zaroven endorfiny, ktore sposobuju pocit blazenostia ine vnimanie bolesti. tiez mozu bzt z casti zodpovedne za pocit zamilovanosti ci zavislosti k dietatku po porode.takze cim viac syntetickeho oxytocinu, tym menej endorfinov. zena vnima inak porod aj vdaka tomuto. prirodzeny oxytocin dalej v mozgu spusta materske spravanie - co synteticky nerobi, lebo neprechadza az do mozgu. zeny sa potom citia nekompetente starat sa o dieta, nevedia nan vhodne reagovat a citat jeho signaly.
ked to zhrniem, epidural moze okrem zdravia velmi ovplyvnit aj to, ako zena vnima seba samu, ako vnima seba samu ako matku, ako sa citi ako matka. tiez to moze mat velky vplyv na jej vztah k dietatku.
preto je podla mna dolezite, aby kazda zena mala vsetky tieto informacie a na zaklade nich sa mohla rozhodnut. ci chce podstupi riziko - prirpadne sa pripravovat na lepsie zvladanie materstva a dojcenia, ak chce rodit s epi...alebo ci chce popracovat na sebe samej, zmenit svoj postoj k porodu. porod prirodzeny je uzasne zazitok a pokial sa don nezasahuje, posobi vacsinou vemi posilnujuco pre zenu a aj pre dieta. bolest pri porode moze a nemusi byt. je to nariklad odrazom strachu zeny - cim viac sa zena boji, tym je stiahnutejsia a tym je porod bolestivejsi a horsie postupuje napriklad. ak zena ide proti procesu - ak bojuje proti kontrakciam, sustredi sa na nich a je stiahnuta - vnima bolest velmi intenzivne. naopak - ak je zena pozitivne naladena, do porodu vstupuje s radostou a laskou, je uvolnena a bolest nechava volne plyvnut svojim telom na tie spravne miesta, pripadne napomaha vokalizaciou - spievanim, vzdychanim, kricanim AAA, bolest je znesitelna, nie neprijmena, pripadne nie je ziadna a zena kontrakcie vnima ako velku silu, tlak vo svojom tele. ako vlny.
cize podanie ci nepodanie epiduralu neodraza velmi to, ci je clovek masochista, ci nie je. v prvom rade preto, ze epiduralka nesie so sebou rizika a to aj vemi vazne, v druhom rade preto, ze ovplzvnuje vztah matky a dietatka a cih spolocne spoluzitie (nie len) tesne po porode. okrem toho pri prirodzenom porode bez zasahov je to zariadene tak, ze u zeny vplyvom prirodzenych hormonov vznika retrogradna algicka amnezia - zena si nepamata vsetko, co sa dialo pri porode, "zabuda" na bolest a sustredi sa na dietatko. toto pri syntetickom oxytocine nenastava v plnej miere, preto zeny casto hodnotia porod ako strasny, intenzivny, ci velmi bolestivy...
@zuzi118 presne toto vravim tehulkam..
Ingeborg Stadelmann na prednaške v Brne predviedla a nazorne ukazala všetkym pritomnym ženam toto:
ŽEny sa mali postavit dlan ruky položit na prirodzenie , mali uvolnit usta a zakričat hlbkoe aaaaaaaaaaaaaaa...a zaroven mali pozorovat pocit pod rukou...krasne je citit, ako sa vagina otvara a uvolnuje...
potom si mali usta zakryt a urobit to iste- všetko dolu sa stiahne..
schvalne- skuste si to...sranda..
@dulkagabulka jasne,ze to funguje.zena nemusi ani ruku nikam klast.staci si otvorit usta ,sustredit sa na "tam dole"a jemne hlboke aaa zkricat.len trosku,nemusi to hned cely barak pocut. a hned to citit.teda ja to v momente citim.aj futbalka by mi tade pri riadnom aaa presla 😀 😀 😀 jasne,ze spasujem.ale fakt to riadne citit 🙂
@lubikan chapem, ze sa ti to zda divne, ze sa niektore zeny brania lekarskym zakrokom. mozno aj mne by bolo pred par rokmi.
aj ja som kedysi verila lekarom, pri roznych chorobach, ze vedia co robia a vacsinou cih postupy boli mylne, nielen u gynekologov. a u gynekologov sa vacsina ich zakrokov v mojom pripade ukazala ako chybna. napr. mam trvale nasledky z kyretaze a to robia bezne kazdy den ako na beziacom pase. mojej maternici to rozhodne neprospelo a az dodatocne som sa dozvedela, ze su aj zeny na kyretaz nejdu a ocistia sa sami a su uplne v pohode. tuto moznost mi samozrejme ziaden lekar nespomenul....
kedysi davno som si precitala knihu o tom ako sa rodi v inych krajinach, ake su moznosti, ake moze mat zena pocity a zazitky a a odvtedy uz neverim, ze toto nie je mozne, ako to tvrdia slovenski lekari. ( a mezitym som precitala mnoho knih) dobre, niektore neveria ani kniham, tak sa pytajte tych, co poznate...
skuste sa spytat nejakych vasich kamaratok, co rodili v zahranici a porovnajte to so svojou skusenostou.
vela Slovakov zije v zahranici, iste niekoho najdete. spytajte sa ako sa rodi v aglicku, nemecku, skandinavskych krajinach, francuzsku, holandsku, belgicku, kanade.... a zistite, ze je tu dost velky rozdiel.
poznam baby co rodili vo francuzsku ( a to jedna ani netusi, ze to je u nas nadstandard): vo Francuzsku zena rodi s porodnou asistentkou. porodna asistetka chrani hradzu nagelovanim (nech sa prihlasi ta, co to zazila v slovenkej nemocnici, bude ma zaujimat, kde to bolo), zena rodi po sediacky, s otcom dietata je cely cas, porodna asistetka zene ponukne - nechcete si dietatko chytit prva? a zena ako prva, holymi rokami, bez rukavic chyti svoje dieta, nie cudzi clovek, kazdemu otcovi je ponuknute prestrihnut pupocnik a nastroje dostane domov na pamiatku.... dieta sa polozi na bruchu a samo vysplha k bradavke. dieta pri porode vobec neplace. (nema preco, nikto ho nikam neodnasa, namanipuluje s im,nemusi sa branit krikom a placom). oxytocin na vypudenie placenty sa nepicha, decko sa prilozi k prsniku a prirodzeny oxytocin sa vylucuje sam .....to je prosim porod v normalnej standardnej nemocnici, ziadna tzv. alternativna.
to iste moja sesternica v kanade - decko si chytila prva sama...... nechapala, ze to tu tak neni, lebo tu nezije.....ked som je vravela, ze tu este nedavno odnasali deti prec a doniesli az na druhy den, tak nechapala, ako je vobec mozne zacat kojit.
a moja teta je pediater v kanade a pri porodoch vidi, ako dieta samo vyleze matke po bruchu az k prsniku a vravi, ze je to uzasne. sama rodila v 68 a sesternicu jej doniesli na druhy den - nie skor nemozu, to sa nesmie.... tak si to porovnajte, ake su praktiky vo vyspelych krajinach dnes a ake su u nas - az tak vela sa od toho 68 nezmenilo a to sa tvarime, ze sme v europe a sme svetovi. este sme stale v komunizme, v totalite. preco: lebo ludia stale nepreberaju zodpovednost za svoj zivot - nechavame autority a institucie rozhodovat o nasom zdravi, nesnazime sa ziadat od lekarov informacie...
ked som sa ja par razy spytala nejaku otazku, odpovede boli casto hned urazene, ironicke, necitlive..... je nejaka ina moznost ako liecit myom ako operacia? ano, vybratie maternice (mudr. vedel, ze chcem dalsie dieta)
ma ten liek vedlajsie ucinky? aj paralen ma vedlajsie ucinky. (odpovei mlada mudra dr.)
nechcem viac dostavat tento liek, pretoze mi sposobuje silne bolesti v maternici a necitim sa dobre. no dobre teda, tak vas tu tyrat nebudeme. (potom som sa dozvedela, ze ten liek sa dal nahradit inym, menej drastickym, pripadne nebol potrebny vobec, stacilo nechat maternicu na pokoji - odvtedy uz naozaj neverim, ze doktori vedia, co robia - nie, nie vzdy to vedia a navyse kazdy reaguje na liek inak. dobre, mohli sa pomylit, ale potom to priznam a nie ze to zacnem vysmievat.
z rozpravania mojej tety viem, ze jej POVINNOSTOU je s pacientom podrobne prebrat vsetko, vysvetlit. je dokonca zakazene, aby pacient sedel na horsej stolicke ako lekar....pretoze to by bolo porusenie rovnosti.
vsimnite si zeny, na akej stolicke seite v ordinacii a ako sa s vami vas doktor rozprava. domnievam sa, ze vacsina doktorov by teda v krajine ako Kanada veru ordinovat nemohla, pokial by nezmenili pristup.
problem nie je, ze chcu robit svoju pracu a pichat vsade, co ich napadne, to chapem, ze tomu proste tak veria, problem je, ze nekomunikuju a pacietntky to akceptuju.
ked pracujem, nemam cas sa so zenou rozpravat, povedal mi raz jeden 28 rocny gynekolog v civile v sukromnom rozhovore, ked som sa ho na to pytala, ci informuje pacientky. alebo - ked pacientka nevie, ze nemusi suhlasit s ocumovanim medikmi, tak ja jej to nepovei
iem. medzitym siel zarabat prachy do norska, takze predpokladam, ze ho tam naucili, ako ma pracovat, lenze ten sa uz asi nevrati....
takze nejde o to, ze nieco odmietam, ale o to, ze trvam na tom, aby tu bola taka uroven zdravotnej starostlivosti ako inde v europe a v civilizovanych krajinach, kde je slusny pristup standard. kde sa rodi inak a je to normalne a ide to, staci len chciet a vnimat skutocne najnovsie trendy v porodnictve - nie len pristroje a lieky, ale nove pristupy, ktore inde su bezne a u nas o nich lekari ani netusia.
proste neverim v ich odbornost a v to, ze nazoaj vedia co robia, ked je na trhu tolko zahranicnych knih, a to od ajlekarov-odbornikov, ktori popisuju, ze sa da rodit inak.

boze baby,uz dlhsie sledujem tieto temy,ale fakt neda mi povedat,boze ake ste niektore fajnove,preco si kazda rodicka mysli,ze je pupok sveta??
nesmu mi pichnut toto,urobit tamto..atd...porovnajte si,kolko deti ,matiek,umieralo pri porode kedysi a kolko teraz??
lekari hadam dobre vedia,co mozu,co nemozu..denne odrodia tolko deti,niekolko rokov,tak vedia,co smu a co nie..
jedine co sa mi nepaci poloha v leze..koli gravitacii,ale v tych bolestiach si neviem predstavit,ze by som cupela,ci bola na boku,ci ako..