icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

lubikan
24. nov 2011

@dazdovka ked sa babtko narodi necakane,treba ho hned zabalit do uteraka,deky,plachty...znama tak raz porodila doma,sanitka sa kdesi tulala,ona male v tom soku nechala tak a sa podchladila....snuru nestrihali,cakali na Dr.ale vsetko dopadlo ok

magdal1
24. nov 2011

@dazdovka taka dobra mala publikacia je vid.

http://www.pdcap.cz/

publikace, prood doma...chcela som ti z toho vypisat...ale mozes si to pozriet, da sa to stiahnut

bobocka
24. nov 2011

@lubikan hovorim,u teba je to roboticke vimanie porodu...
ide o vzajomnu kominikaciu lekar-rodicka.ak sa lekar rozhodne pre ten ci onen zakrok,tak by mal patricne rodicke aj vysletlit preco to chce spravit. a nie ju brat ako kus masa a pokusneho kralika a skusat si na nej vsetko co sa na skole naucil.pokial ide o komplikaciu,tak je jasne,ze ju nebude lakar rozoberat s rodickou,v skratke jej vsvetli o co ide a kona.ale pokial ide o to,ze zena je kontrolovana dobreze nie kazdu polhodku zospodu,tak na tom nic opodstatnene nevidim.ako zareagujes sa vec,ze jedna zena porodila superrychlo bez nastrihu-nestihol sa spravit,no kedze v danej porodnici boli nastrihy v kurze,tak ju nastrihli po narodeni jej dietata??? toto som citala tu na fore a tlak mi hned stupol. 😠

magdal1
24. nov 2011

@dazdovka a este ma napadla nejaka nadoba na placentu..ak by naozaj zachranka tam este nebola a placenta vysla velmi rychle...

lubikan
24. nov 2011

@bobocka ale tomu by som neverila,daky blud...ze nastrih az po porode 😕 😕 😕

bobocka
24. nov 2011

@lubikan pochybujem,ze sa niekto po nociach nudi a taketo porodne pribehy si vymysla.

stardust
24. nov 2011

@bobocka nemozes predsa verit vsetkemu, co tu popisu zeny.

mataharyy
24. nov 2011

@magdal1 Já se nebála ani jednoho porodu, oba jsem si užila, byla to docela sranda a v obou případech doktorka přišla až ve chvíli kdy jsem tlačila... Takže já si nestěžuji, přístup personálu kolem porodu paráda (jak v čechách tak na slovensku) a víš co na případnej třetí porod se těším a to i když jsem druhej měla vyvolávanej, prostě paráda 😵 To jen aby jsi obohatila ten seznam těch co nemají trauma 🙂

zuzi118
24. nov 2011

@bobocka
@lubikan to o nastrihu po porode som tiez citala, ale na zahranicnom blogu jednej PA - bola toho svedkom. Zdovodnenie doktora bolo take, ze predsa ju nemohol nechat taku roztahanu.. tak ju musel nastrihnut a potom zasit. Ved co by nato povedal manzel, keby to nechal tak. Kedze lekari samotny siria nezmysli ako lepsie sa to sije, hoji.. a nastrihneme vas, aby sme vam ochranili hradzu pred poranenim a podobne, tak sa potom niet co cudovat, ze niektori su presvedceny, ze nastrih je povinnosu sucastou porodu (tak ako su niektori presvedceny, ze strihanie snuryje povinnou sucastou porodu)

bobocka
24. nov 2011

@stardust no myslim,ze je na mne samej comu verim a comu nie 🙂

magdal1
24. nov 2011

@mataharyy tak to je dobre ze si to mohla zazit takto radostne, tiez som rodila v Bojniciach 1,dieta...ale spomienky som nemala az tak pekne

bobocka
24. nov 2011

@stardust @lubikan tak a zuzka mi to teraz potvrdila.je to realny pribeh .bohuzial.ani neviete aka by som bola rada,keby to bol blud. a aka rada by bola samotna ta rodicka,keby sa jej ta hroza nestala ☹

stardust
24. nov 2011

@bobocka tak si ver, comu chces 😝

zuzi118
24. nov 2011

@dazdovka ale to je uplne ina otazka co si teraz polozila.. lebo v prvej si sa pytala, ze co ak zacnes rodit nahle a porodis doma - v tom pripade ide o neplanovany domaci porod. Ak vsak planujes porodit doma, tak v tom pripade je odpoved nato co potrebujes k porodu uplne ina.

Ad jedna) nestaci ti info z diskusie. Precitaj si literaturu.. Odporucam Ingeborg Stadelman a Ina May Gaskin a ujasni si ci vobec chces ist do domaceho porodu (v knihach najdes prakticke info aj ohladom vybavenia)
Ad dva) dohodni sa o tom so svojim partnerom, musi s tym suhlasit aj on
Ad tri) najdi si cloveka co ti bude pri porode asistovat (mozes zvolit aj neasistovany porod, ale vopred ta upozornujem, ze neexituje ziadna statistika nakolko je planovany neasistovany porod bezpecny)
Ad styri) budes potrebovat vybavit papiere po porode - potrebujes vybavit pediatra a taktiez nahlasit dieta po porode na matriku, takze treba si zistit aj dalsie info ohladom tejto veci.

lubikan
24. nov 2011

@bobocka mne bolo vsetko vysvetlene,teraz pustame vodu,teraz do sprchy,nesedte "na hlavicke"teraz netlacte,teraz ano,klystir nerobime,o hodinu kontrola(mimochodom pocas kontrakcii dost neprijemna,ale ked to bolo treba,musela som vydrzat),vyvolavacka preto lebo...takze vzhladom k tomu,ze z medicinskeho hladiska neviem nic o veciach pocas porodu som sa radsej nechala viest lekarmi,ako si stat za svojim a vobec som sa necitila ako pokusny kralik..vseobecne samotny porod je po telesnej stranke neprijemny,ale nic ine nam neostava,ked chceme deti... 😉

mataharyy
24. nov 2011

@magdal1 A kdo byl u porodu? Já měla Mifkovou, ale jak říkám přišla až chytat malého 😎 Mě se tam nezamlouvali jiné věci, jako například že malého vzali pryč a dostala jsem ho až ráno, to mi vadilo, pač stejně jsem nespala a byla jsem v pohodě, bejt po mém ze sálu jdu po vlastních 😉

magdal1
24. nov 2011

@mataharyy no vidis, tak o to musi clovek ziadat...pacili sa mi inak niekt. prispevky o upratovacke, pamatam si ju baba jedna...
mala som ...no meno som zabudla, vyssi, silnejsi na V.
priebeh porodu, to vyvolavanie porodu..neskor mi vsetko doklaplo,co nemuselo byt....a pochopila som pri tretom porode,ze to bolo vsetko o.k. a vyvolavat sa nemuselo...to je jedno uz teraz, mam to spracovane.... ,kopa ludi okolo

paci sa mi,ze tam nedavaju epidural az tak ako inde, prostredie asi teiz vynovili...vtedy to boli tri stoly,, rodilo sa v lahu so zaviazanymi nohami...

Mifkovu si pamatam,velmi som ju chcela, no nevyslo to...aj rodit do vody...

bobocka
24. nov 2011

@lubikan no ked si bola s porodom svojich deti spokojna,tak je to fajn.ked to bolo vsetko vysvetlene a spol.ale nie kazda ma to stastie.ja sa tiez radim medzi tie stastnejsie a porod mojho syna povazujem za pozitivny zazitok.ale zas nezatvaram oci a usi pred tym,co sa deje inym zenam.ze nie kazda prezila krasny prichod jej deti na svet.ze v nasich porodniciach sa deju aj desive veci a vdaka nim vela zien zvazuje prave domace porody,lebo sa boja,ze ta hroza co sa udiala inym zenam,sa stane aj im. 😖 je vela co napravovat a zlepsovat a pritom ide o zakladne uplne lahko zmenitelne veci.vsak nase mamicky nepozaduju superkomfortne izby s telkou v rohu ,ani same porody do vody a spol.chcu len byt respektovane.chcu,aby sa s nimi jednalo slusne.chcu ,aby ich zakladne prava matky boli respektovane.to je tak vela?

lubikan
24. nov 2011

napr. ma napadla kolegyna..ta panikarila pocas porodu,nespolupracovala..mala stanovene podmienky takto a takto to bude...lekari vysvetlovali...nakoniec male muselo ist von zvonom...teraz ma nasledky to dieta .a ona sa este citi aj urazena..ze dr. boli zly

pravoslava
24. nov 2011

@lubikan ano, to je presne to, cim maju zeny zapadnej civilizacie naplnenu hlavu - porod boli, porord je nebezpecny, porod je neprijemny, ale musis to vydrzat, to je bozi trest.... aj ja toho mam plnu hlavu a zbavujem sa toho len pomaly, proste to do zien je programovane od malicka a preto tomu veria.
zaujimave, ze zeny inych civilizacii nerodia ani v bolestiach, ani to neberu ako trest - lebo v ich kulture im to do hlavy nikdo nevlozil. to si vsimli uz cestovatelia pred par storociami, ze tie indianky a cernosky nerodia vobec v bolestich.... a plati to aj dnes, aj dnes si to lekari v inych kulturach vsimli a niektori svoje poznatky preniesli na zapad a aplikuju to v amerike ci europe a zrazu ani tie biele zeny porod neboli, neuveritelne.
a tak je to s celym zenskym telom, nasa civilizacia tvrdi, ze rodicka po 35 je stara, ze menopauza je problem.... v inych kulturach zeny rodili v pohode po 40 a nevedeli o tom, ze su stare, lebo im to nikto nevravel. zeny po menopauze neboli vadne a menejcenne, ale naopak skusene, tie, co radili vsetkym ostatnym. v inych kulturach nebol kult mladosti a fyzickej krasy..... to vsetko najdes v knihe, co som tu uz dnes uviedla - c. northrup: zdrava zena. nikdy som nic lepsie o zenach necitala a zmenilo to aj moj pohlad na moje telo.
preco statistiky uvadzaju vysoke percento zien bez orgazmu? to je zaujimava otazka, preco asi....tiez to suvisi so vztahom k vlastnemu telu. mnoho zien si len povie, ano je to neprijemne, ze ja z toho nic nemam a musim to vydrzat a dalej to neriesia, lebo tak to proste je.... a dalsie zeny tak aj rodia, je to neprijemne a tak to proste je a nebudeme to riesit. jednoduche. ale kazdy ma volbu a repektujem, ze niekto to proste nechce riesit. blbe je, ze potom tie zeny, co to nechcu mat neprijemne, su v slovenskych porodniciach divne, zatial co inde by ich poziadavky boli standardne.

dazdovka
24. nov 2011

@zuzi118 jasne ze mi nestaci info z diskusie, len ma nudi tato 27 stranova diskusia, kde sa stale toci okolo toho isteho a mna to nikam neposuva. Ked sa tema vola "porod doma", tak cakam, ze tu skusene matky, alebo duly, alebo porodne asistentky, alebo lekarky popisu k veci - co vsetko musim mat zabezpecene, ked budem rodit doma, ci uz planovane, alebo neplanovane.
Literaturu o porodoch vyhladavam a prechadzam so zaujmom, jeden porod za sebou uz mam a myslim, ze po tej skusenosti by som rovnaky porod 100x zvladla sama doma bez nejakych valiacich sa sestriciek na moje brucho, alebo otraveneho lekara, ktory sa na mna pozrie len kvoli tomu, ze ma isty uplatok... Viem ze sa to moze skomplikovat vselijak, no viem, ze su aj veci, ktore nemozem ovplyvnit, takze chcem byt pripravena na vsetky alternativy. Rozhodnem sa v momente podla toho ako to budem citit. Ked to zvladli miliony zien bez lekara, ved deti sa rodili hocikde - na poli, v lese, kdekolvek miliony rokov...

bobocka
24. nov 2011

@dazdovka vsak sa obrat priamo na baby co doma rodili a oni ti napisu ako sa na domaci porod pripravili 😉

lubikan
24. nov 2011

@bobocka vies,kazde telo je ine,kazda pocas bolesti reaguje inak..niekto si vysvetlit necha,niekto nie..proste neda sa to zovseobecnit,ze toto je dobre,toto je zle...oddelenie na ktorom je niekolko doktorov moze byt ustretove k rodickam,ale staci,ze sa jeden dr. zle vyspi,pri porode bude neprijemny, ta mamina to pusti do eteru a hned je ohen na strechce,lebo mozno jej jedinej nevyhoveli.....

mne pri prvom vsetko,ale vsetko vadilo....za to ale nemozem povedat,ze by bol personal neochotny...preto som pri druhom chcela EPI,co mi zakazali,ze vydrzim 🙂

ja ked si precitam niektore porodne plany,sa mi rozum az pozastavuje,co niektore pozaduju..tam nech si radsej zaplatia lekara so sestrou a pristrojmi domov,

mataharyy
24. nov 2011

@magdal1 žádala jsem o to dost intenzivně, ale bylo mi to prd platné, ale jsem rozhodnuta u třetího si to vyhádat (když nebudou komplikace jinde...) K vyvolání já jsem nechápala proč, ale ono mě začali puchnout nohy, tak se asi bál preeklampsie, tak mě poslal a nebylo to na škodu, ne že bych měla nějak extra blbou vodu, ale už teda dobrá nebyla... Jináč já jsem tlama a navíc když jsem dostala první kontrakci, tak jsem byla na oddělení, tak jsem si tam začla štrádovat po chodbě a sestřička se bála mě odvést na sál, pač den předtím tam vedla holku co byla semnou na pokoji a ta rodila ten samej den co já... Tak jsem "dlouho" chodila po chodbě, prodejchávala kontrakce a bylo mi fajn, pak už asi došla k závěru že opravdu rodím, odvedla mě na sál, tam se mě zeptali zda praskla voda, tak jsem řekla že ne, oni že už jo, což mě celkem překvapilo 😅 Pak příprava, šla jsem do sprchy a oni že když budu mít dojem na tlačení ať řeknu, tak jsem oznámila že to už mám pár minut, šupem mě dotáli z hekárny (ta je hrozná, myslím že by si nemocnice zasloužila nějakou novou) dotáhli na sál, přišla doktorka a malej byl venku během pár minut... Nohy jsem měla taky přivázané a rodila na nakloněné rovině, ale musím říct že jsem byla ráda (teď mě sežerte), ale u prvního porodu byl manžel, rodila jsem na porodním lůžku a nohy si držela sama, ale byla jsem tak vyflusaná že jsem při tlačení ty nohy neudržela, jako to přivázání bylo zbytečné, stejně bych jim neutekla, ale jináč mi nevadila poloha při porodu 😉 Před porodem mi nic nepíchali (krim té ranní vyvolávačky) po porodu ten bordel na stahování dělohy, ale zas já když chci tak se zeptám a nebyl problém s komunikací 😉 V konečném důsledku bych určitě po mejch zkušenostech takovej porod dala i sama, ale doma bych nerodila, ač to v některejch případech neodsuzuji, ale není to pro mě, já potřebuji tu "záložní jistotu" navíc kdo by to pak doma uklízel 😀 Jo a s tou upratovačkou, ona tím koštětem nezametá, ona na něm létá do práce 🙄

stardust
24. nov 2011

@lubikan preco ti zakazali epi??

pifina
24. nov 2011

o tom, ze lekari "najlepsie" vedia, co je treba 😝
http://www.topky.sk/cl/11/1292041/V-nemocnici-o...

dazdovka
24. nov 2011

Vlastne na MK som zabrusila pri hladani pribehov, ci niekto rodil doma, ako to prebiehalo, ako sa na to pripravovali... Nasla som tu jeden uzasny pribeh maminy (zda sa mi ze je ceska), ktora ma jedno dievcatko, ktore porodila tusim v Anglicku, doma s manzelom, pochadzajucim z Juhoafrickej republiky. Neviete mi prosim niektora poradit ako sa tu na Konikovi vola? Chcela by som to dat precitat mojmu muzovi, ale citala som to dost davno a este som nebola rozkukana, ani registrovana tu, tak som stratila o nej info... Prosiiim, viete mi s tym poradit?

magdal1
24. nov 2011

@dazdovka no zakladatelka temy polozila taku otazku na zamyslenie sa,nepisala,ze chce konkretne rady
tak za zeny k tomu aj tak vyjadrovali.....

vacsina zien, kt. rodili doma rodili s niekym, nie same.....
az teraz si napisala konkretnu otazku, co robit v pripade nahleho porodu...a je to trosku ine ako planovaneho porodu

v tej brozurke najdes info, plus knihy ,kt. som ti pisala v IP

a napokon chap,ze urcite info si clovek necha pre seba, kedze toto je verejne forum a nie kazdy je tejto teme nakloneny

bobocka
24. nov 2011

@lubikan ja osobne si myslim,ze rodicka az tak uplne strasne riesi spravanie personalu.samozrejme,ze ked nejaky doktor ci pa na rodicku steka,tak to posunie rodicka dalej a jej kamaratky iste nebudu zvazovat zazmluvnenie toho ci onoho lekara po takejto negativnej skusenosti ich priatelky.ale skor sa to negativno zapise do hlav vtedy,ak na zaklade nespravneho lekarskeho ukonu dojde k poskodeniu zdravia ci matky,ci dietata.

bobocka
24. nov 2011

@dazdovka chod na temu -co mozem odmietnut ako rodicka.jeden prekrasny pribeh domaceho porodu str 104 🙂