icon

Pôrod doma

kamilia
20. nov 2011

Veľmi sa mi páči myšlienka domáceho pôrodu. Myslím si, že pôrod je niečo tak úžasného, že by som ho chcela prežívať so svojím partnerom v kľude doma a s minimálnym počtom ľudí. Bez cudzieho doktora, ktorý by do mňa pchal necitlivo prsty, stresoval mňa a tváril sa aký ťažký zákrok robí. Veď zdravý pôrod nieje zákrok pre skalpel, chirurgické náčinie, gumené rukavice a rúšky na ústach... Práveže je dokázané, že pri pôrode doma ženy a ich deti sú kľudnejšie, väčšina žien, ktoré rodili doma nemajú vôbec potrhanú hrazdu a tak ďalej.... Prečo by sme mali nechať tu najdôležitejšiu vec na svete, to čo nás robí ženou, doktorom? Vec, ktorú máme tak hlboko zakorenenú v nás samých? Veď pri jeho splodení tiež nestojí doktor a nevraví ako a čo. Ako potom prežili ženy keď neboli doktori? A čo Indiánky nemajú doktora, a práve ony sú tie, od ktorých by sme sa mali mnohému učiť. Pôrod je inštinkt a je to najkrajší zážitok a my si ho nechávame brať nemocnicami. Každý človek má v sebe inštinkty prežitia a pôrod je jedným z nich, ženy nepotrebujú vedieť ako majú dýchať ony to už vedia nepotrebujú počuť kydy majú tlačiť ony to už vedia a nepotrebujú ani vedieť ako majú ležať.... Každá žena cíti ako kedy a kde si má ľahnúť, zatlačiť či dýchať. My to všetko vieme len sa musíme prestať pýtať doktorov a začať sa pýtať samy seba...

anjelicek26
28. nov 2011

@quaxi - v tomto uplne suhlasim.

mataharyy
28. nov 2011

Mě by jen zajímalo, u těch co rodí doma, berete v potaz i případná rizika a s PA máte jasno kdo v případě potíží nese zodpovědnost? Docela živě si pamatuji jeden porod v čechách, dítě dopadlo dost špatně a rodiče pak obviňovali asistentku, ta je, soud všechny... Byla to docela "sranda" tak by mě zajímalo jak to máte (ne)ošetřené... Protože podle zákona rodíte doma na vlastní riziko, ale když se (nedej bůh) něco stane ať už s dítětem, nebo matkou, tak v tom stavu si to slízne PA od vás (protože při tragédii kdo bere na zřetel že na ní nese i svou část...) no a pak se to řeší většinou i soudně a kdo si případnej malér pak půjde odsedět...? To nemyslím jako útok proti domácím porodům, ale i to se prostě stát může... A tedy prosím neříkejte že je rodit doma bezpečnější, možná ano, možná ne, ale jde mi o to co když... 😉 Když se něco poto v nemocnici, tak se útočí na lékaře, nemocnici atp. a v tomto případě? 😕

bobocka
28. nov 2011

@mataharyy no ja som domaci porod neriesila a ani riesit nebudem (asi-nikdy nehovor nikdy 😉 ) ale v pripade,ze doma nastane komplikacia,tak matka je stale laikom a pa je tam na to,aby zhodnotila,ci je dostatocne vybavena na danu komplikaciu a vie si s nou poradit,alebo hned zavola lekarsku pomoc.pretoze pa,ktora pride k domacemu porodu si musi uvedomovat,ze ona je tam ten odbornik a na jej skusenosti a prax sa rodicka spolieha.neviem ako to maju pa podchytene a ci je nejaka pisomna zmluva medzi nimi a doma rodiacou maminkou,ale aj tak,matka je a ostava pri domacom porode "laikom" ,nech ma o porode nastudovane cokolvek.(teda takto si to ja vysvetlujem,neviem ci to aj v reali tak je )
ale zaujimavy by bol pripad,ak by pa rodila a zavolala by si k porodu domov inu pa.a nieco by sa skomplikovalo.kto by mal vtedy zodpovednost,kedze obe maju vo veci porodov rovnake znalosti.ale asi zas len pa prizvana k porodu,lebo zena co rodi je predsa len "rusena" bolestami a emociami.

mataharyy
28. nov 2011

@bobocka No jo, ale za dítě (po porodu) zodpovídá rodič, tedy pokud se něco zvoře, tak i rodič nese svou část... No nevím počkám jak se to řeší, protože toto by mě celkem zajímalo, ač se teda doma rodit opravdu nechystám 🙂

mataharyy
28. nov 2011

Navíc jak byl ten případ v čechách, tak dítě zůstalo dost vážně postižené, zkončilo v ústavu a rodiče podali žalobu na PA, ta se bránila, tehdy se to vleklo dost dlouho a jak to nakonec dopadlo nevím, pač jsem se z čech odstěhovala a nějak to dál neřešila

bobocka
28. nov 2011

@mataharyy neviem ci ma taketo nieco nasa legislativa podchytene 😕 asi by z toho boli len zbytocne dohadovacky a pravnici by mohli hrat na obe strany a nakoniec by z toho aj tak nic seriozne nebolo(seriozny postih myslim).ale som zvedva co ine baby na to napisu.zaujimava otazka 😉

mataharyy
28. nov 2011

@bobocka No ono legislativně nemáš myslím na slovensku porod doma ošetřenej v žádném směru...

bobocka
28. nov 2011

@mataharyy viem presne ktory pripad spominas. teda myslim,ze viem http://www.lidovky.cz/asistentka-vedla-domaci-p... je to ono?

bobocka
28. nov 2011

@mataharyy no ved o tom hovorim.v konecnom dosledku by sa ani jedna ani druha strana pravdy nedovolala

andrealisy
28. nov 2011

baby co sa tyka tej bezpecnosti domacich porodov, minuly piatok bol v spravach na BBC clanok co ma dost prekvapil. Podla najnovsej studie su domace porody rizikovejsie ako porody v nemocniach!!!! Tykalo sa to IBA prvorodiciek, ale aj tak som cumela. Studiu robila zevraj Oxford university ale neviem nakolo je to doveryhodne. Mna to dost prekvapilo ja domacim porodom velmi fandim, nakolko zijem v Uk.....
http://www.bbc.co.uk/news/health-15861280

andrealisy
28. nov 2011

a par dni predtym zas pisali ze chcu presadit aby bol cisarsky ako moznost vyberu pre kazdu zenu..............

mataharyy
28. nov 2011

@bobocka Jo to je ono 😉

bobocka
28. nov 2011

@andrealisy ale preco len prvorodicky? nezachytila som to tam 😕 ci mam znova citat? 😀

bobocka
28. nov 2011

@andrealisy http://www.bbc.co.uk/news/health-15840743 pod tym clankom bol link na tie sekcie volitelne.som si to hned vsimla 🙄

bobocka
28. nov 2011

@mataharyy necitala som cely ten link,len som si pani nasla-tu tvar mam vrytu v pamati. 😖 ale myslimz,e tam slo o to,ze ten rodicke doma odtiekla plodovka a oni cakali,cakali vyse 24hodin. a preto nastali tie komplikacie.oprav ma ak sa mylim,uz sa mi to zas nechce znova citat 😀

andrealisy
28. nov 2011

@bobocka
no to netusim, proste to tak vyslo z tej studie co robili, ze prvorodicky bezpecnejsie porodia v nemocnici alebo birth centre. Pri dalsich porodoch bolo riziko rovnake, kdekolvek rodili. Inak som sa rozpravala hned v piatok o tom s midwife a tiez sa jej to nezdalo, teda z jej osobnej skusenosti to tak nie je. Tazko povedat.

bobocka
28. nov 2011

@andrealisy ono je to podla mna veeelmi orientacne tieto statistiky.lebo kazdy jeden porod je individualny.jedna moze mat uzasny prvy domaci porod a druhe dieta rodene doma moze mat komplikacie a byt chytro prevazane...porod je velmi individualna zalezitost .zalezi aj od samotneho fyzickeho a psychickeho stavu rodicky,z toho ako je na domaci porod pripravena(psychicky nastavena) ci veri sebe a svojmu telu,alebo sa v podvedomi obava,co ak...zalezi od skusenosti midwife,od porpory okolia...strasne vela faktorov vplyva na uspesny domaci porod.

mataharyy
28. nov 2011

@bobocka Oni asi čekali na blesk z nebe 😒 To byl celej takovej zvláštní porod a ty okolnosti... No mě každopádně totálně rozebrala ta matka, která po tomto zážitku řekne že se zkušenou porodní asistentkou by do toho šla znova 😖

mataharyy
28. nov 2011

@andrealisy
@bobocka No nevím myslím že to bude v souvislosti na to že prvorodička neví do čeho jde a je celkem nepředvídatelná (právě tím že je to něco nového), ale že by to mělo až takovej dopad to nevím... 😅 Pokud to zkoumali na takovejch lidech jako semnou leželi v porodnici, tak mě to nepřekvapuje 😀 Pač to bylo něco 🤐

andrealisy
28. nov 2011

@bobocka
to mas pravdu ze je to velmi nepredvidatelne....ja osobne poznam 3 zeny co planovali domace porody a ani jedna doma neporodila ☹ ☹ ☹ ☹
skoncili v nemocnici s emergency cisarskymi.....

bobocka
28. nov 2011

@mataharyy mna osobne zarazilo to,ze to nebola prvorodicka matka.teda uz musela krucinal vediet ako porod prebieha a co uz asi nie je v poriadku. 🙄 a ten manzel co? viacej ludi tam na to bolo.nie len pa.jasne,ze ona mala vtedy to hlavne odborne slovo,ale ak sa raz rozhodnem rodit doma,tak si predsa o tom sakra vela nastudujem a viem,ze nepostupujuci domaci porod moze znamenat riziko pre dietatko.nikdy by som to neriskovala len koli tomu,ze nemam z nemocnicneho porodu dobry pocit.mali ist do nemocnice skor,alebo volat zachranku.pre istotu.takto vlastnou chybou poskodili zdravie dovtedy uplne zdraveho miminka. a tento porod je len vodou na mlyn neprajnikom domacich porodov.nie len pa,ale aj rodicia za postih svojho dietata mozu ☹

bobocka
28. nov 2011

@andrealisy no porod je veeelmi i dividualna zalezitost.mne teraz kamaratka v uk rodila druheho syna a obaja sli sekciou.co je na uk dost netypicke. ked sa da dokopy,tak som zvedava co mi i dovodoch sekcie napise.prvu mala po troch dnoch kontrakcii,uplne znicena.druhu nerusim preco.ale boli v dostatocnom odstupe,teda odporucenu ju iste nemala.no potom dam vediet 😉

andrealisy
28. nov 2011

@bobocka
inak ma teraz napadlo ohladne tej studie ze na akej vzorke to robili a tak. No len ked si zoberiem moju babygroup kam s malou chodim, tak z 10-ich zien rodilo cisarskym 6!!!!!!!!!!!!!! Tie cisla su az strasidelne, neviem ci je to len nahoda a sme sa tam take nestastnicky zisli ale ked som pocula tie porodne pribehy len som tak predychavala. Neviem ci 1 alebo 2 porodili tak ako planovali. Jedna viem ze mala super rychly porod a isla domov hned v ten den, bol to jej druhy porod.

bobocka
28. nov 2011

@andrealisy ja neviem.mne tam rodilo viacero kamaratiek a kadejake veci.od skvelych porodov,cez uplne nocne mory.ja osobne som v uk zazila len tehu.do siesteho mesiaca(plny piaty).a cele zle.utiekla som rodit domov a nelutujem. 🙂

andrealisy
28. nov 2011

@bobocka
😀 😀 svagrina tak teraz usla 😀 😀 😀
ma termin za 2 tyzdne, tak hadam este chyti nejakeho lekara co nebude strajkovat 😀 😀 😀

bobocka
29. nov 2011

@andrealisy tak fajn.z dazda po odkvap 😀 😀 😀
ja som rada,ze som domov sla.mne nevyhovoval ich system stylu-nechajme to na prirodu,hadam nejak bude 😠 🙄 viem,ze vela zien toto prave preferuje,no ja som mala pocit,ze mna aj maleho maju na salame .na svk som sa citila lepsie,istejsie,mala som pocit,ze lekar ozaj vie co robi.aj ked pri porode porobil niekolko nepotrebnych veci(oxytocin ,nastrih,superrychlo prestrihnuty pupocnik),tak to v konecnom dosledku beriem ako velmi pozitivny zazitok 🙂 len nejviac ma stve, a toto si neodpustim do konca zivota,ze mi maleho nedali hned po porode.prve dojcenie 6 hodin po narodeni 😠 podotykam krasny rychly porod,bez komplikacii.bola som po porode super fit a aj maly bol superzdravucky 🙂

magdal1
29. nov 2011

@mataharyy myslim ,ze u nas si tu zodpovedenost dost berie zena, pretoze celkova klima spolocnosti dom.porodom az tak nepraje

bobocka
29. nov 2011

@magdal1 tu osobnu vnutornu zodpovednost ma zena rodicka,ale po legalnej stranke(tazko o tom takto hovorit,ked to nemame osetrene ) ma predsa zodpovednost pa,kedze ona je studovana na domace porody.
baby co ste mali domaci porod,ako ste to mali osetrene? podpisovali ste nejaku dohodu alebo nieco podobne?

zuzi118
30. nov 2011

@bobocka MZ SR sa vyjadrilo, ze ak sa zena rozhodne pred dom. porod tresnopravnu zodpovednost nesie ona. Vid. clanok v Dietati (tusim to bolo 6/2010)

dazdovka
30. nov 2011

Dnes mi kamaratka poslala link na clanok v British Medical Journal (vysoko hodnoteny vedeckym indexom current contents) z 15.novembra 2011, kde sa pise o vysledkoch vyskumu, ktory sa zaoberal porovnavanim vitalnych funkcii novorodencov z dvoch skupin - tych, ktorym bola odstrihnuta pupocna snura prirychlo (prerusena do niekolkych sekund po narodeni) a tych, ktorym sa zasvorkovala/prestrihla po 3 a viac minutach. Pri kontrole vitalnych funkcii, krvnych rozboroch a porovnavani fyziognomie deti v stvrtom mesiaci sa ukazal velky rozdiel. Zistilo sa, ze deti, ktorym sa nechala pupocnikova krv dotiect do telicka (prerusenie pupocnikovej snury po 3 a viac min.) mali o 45%viac zeleza v krvi ako deti z druhej skupiny. Deti z druhej skupiny trpeli deficitom zeleza.
Nechat pupocnik dotepat ma velke opodstatnenie a stale vychadzaju vedecke clanky, ktore rozkryvaju jeho pozitiva. 🙂 Ja len tolko na dnes. Pekny den zelam.