icon

Prečo sa na Slovensku platí za prítomnosť partnera pri pôrode?

maggie2
11. máj 2011

Zakladám túto, tému vzhľadom na to, že už dlhšiu dobu ma nesmierne rozčuľuje fakt, že slovenské nemocnice si účtujú od rodičiek platby (pohybujú sa okolo cca 16 eur) za prítomnosť partnera pri pôrode! Zdá sa vám to normálne?

Naopak, nezdá sa Vám, že je to nehorázoznosť, pýtať si peniaze za službu, ktorá službou vôbec nie je?

Náš partner predsa nie je zamestnancom nemocnice, na základe čoho si nemocnica osobuje vyberať tento poplatok? Takisto partner prítomný pri pôrode nepotrebuje lôžko, neužíva zdravotnícke služby, nespôsobuje žiadne materiálne náklady, nanajvýš jednorázovú rúšku, či návleky za pár centov, nemyslíte si, že je čas, aby sme sa budúce maminky obrátili na zdravotnícke zariadenia a žiadali zrušiť túto absurdnú platbu, ktorá nie je ničím iným len vyťahovaním peňazí z vrecák častokrát mladých rodičov, ktorí sú v situácii príprav na príchod potomka ochotní vynaložiť akékoľvek prostriedky na to, aby sa dieťa narodilo v zdraví, v pohode a aby mu zabezpečili len to najlepšie?

Prečo musí byť Slovensko krajinou, kde i nemocnice si osvojujú praktiky pochybných firiem "agentov s teplou vodou" a žiadajú z ich strany za nič takéto absurdné platby?

aduskatt
11. máj 2011

@janinah myslim, ze odpoved bude, ze je to nadstandard a zaplatime....ale za pokus to stoji

nadenkaaa
11. máj 2011

my sme platili v ZA 35e a bolo to vykazane ako "dar nemocnici" 😝 takze na bloku bolo udane prave toto .Ale dala by som tie peniaze pretoze mne to velmi pomohlo ked moj manzel pri mne...ale nepaci sa mi ze za toto ma clovek platit najma ked za to nic nedostane a ma zaplatit za to pravo byt pri narodeni svojho dietata -ved bez chlapa by k tomu dietatu clovek tazko prisiel tak preco taketo nezmyselne poplatky, ktore ktovie kde koncia? 😕 😔

janinah
11. máj 2011

@aduskatt tak nech nemocnica vyčísli,koľko taký nadštandard stojí a toto si otec zaplatí,nemôžu si predsa pýtať peniaze za to,že otec chce byť prítomný pri narodení svojho dieťaťa...

janinah
11. máj 2011

@nadenkaaa,presne o to ide,komu tie peniaze idú? na maľovku izieb rodičiek alebo na lepšiu stravu pre ne asi sotva 😒

vodnarky
11. máj 2011

uaaaau...tak teraz som zostala v nemom uzase.. 😅 som ani len netusila,ze sa za nieco taketo musi platit...my zijeme v Irsku a tu som aj porodila...tu sa za nieco take neplati..len sa mi znova potvrdilo,ze ten nas stat dokaze zarabat ozaj uz na vsetkom...ake je to smutne...pomoct vam nijak nemozem,ale drzim vam vsetkym peste,nech uz podniknete cokolvek... 😔

nadenkaaa
11. máj 2011

@janinah no mozem hovorit som zdravotnik-pracovala som dlhe roky v ba a mozem porovnat antolsku a nemocnicu v Za - to je neporovnatelne -a to samozrejme nehovorim o nadstandarde a veru bola som dost rozcarovana z prostredia ake som mala moznost vyskusat a dokonca 2 tyzdne -kedze maly sa narodil predcasne strava bola hrozna -nosili mi stravu z domu ,o dvoch toaletach na cele oddelenie nehovorim 😝 😕 😕

maggie2
autor
11. máj 2011

@janinah lenže vec je tá, že otec je tam len účastný, on tie služby nevyužíva, že použije záchod? Ale veď v nemocniciach chodia na záchod aj lekári, aj iní návštevníci, nielen otcovia. Zachvíľu budú pýtať peniaze za vstup do verejnej budovy (oddôvodnenie napr. dýchanie vzduchu z ich klimatizácie 😀 ) alebo za sadnutie na lavičku vo verejnom parku.

abbey1
11. máj 2011

Ja si o poplatkoch v nemocniciach a u lekárov myslím svoje. Nemám problém zaplatiť, ak za to dostanem adekvátnu službu. A to sa mi v nemocnici stane málokedy. Pri hospitalizácii s dieťaťom si rodič platí. Ale začo? Periny som si priniesla svoje, spávala som na kresle, jedlo bolo nejedlé, čiže mi nosili, alebo som si kupovala. To isté s jedlom pre dieťa. Ano, môžem platiť, ale za niečo, čo využijem.

julianka777
11. máj 2011

ked som sa pytala v porodnici na tento pronlem,tak som dostala odpoved,ze je to preto,ze nahodou moze partner odpadnut,alebo nieco podobne...ze potom by sa muselo starat aj o neho...pride mi to dost penazi,nepoviem keby 10e....

maggie2
autor
11. máj 2011

@julianka777 tak väčšiu somarinu Ti už naozaj nemohli vyargumentovať. A snáď manžel, keď sa mu niečo prihodí, nemá uzatvorené zdravotné poistenie? Chlapíka čo si zlomí nohu pri skoku z bungee ošetria bez rečí a bez 16 eur poplatku, ale muža čo by mu prišlo nebodaj nevoľno, na toho sa už jeho poistenie nevzťahuje? 😀 😀 😀 😀 😀

maggie2
autor
11. máj 2011

@abbey1 za to aby sme dostali adekvátnu službu si predsa platíme zdravotné poistenie. Za nadštandardné SLUŽBY, akceptujem platbu vyžadovať môžu. Ale tu je problém jeden. Prítomnosť otca, partnera NIE JE nimi poskytovaná služba, lebo náš partner nie je ich zamestnanec a takisto ani on tie peniaze neinkasuje 😀 ale inkasujú ich oni a ZA NIČ, lebo PRÍTOMNOSŤ patnera, otca nie je NIJAKÁ služba 😠

zuzanka111
11. máj 2011

Myslím, že si na poplatky musíme zvyknúť a neriešiť to z tejto strany. Bohužiaľ. Aj v Čechách majú spoplatnené hospitalizácie + paušály za vyšetrenie v ambulanciách. Presne toto, čo u nás zrušil Fico.

Po transformácii nemocníc bude spoplatnených služieb oveľa viac. Inak pre prax... je lepšie niečo platiť na bloček ako mimo do vrecka. Aj čo sa týka napríklad skorších operácií. V podstate sa u nás nič nezmení, len sa zmenia obálky za cash a bloček.

maggie2
autor
11. máj 2011

@zuzanka111 lenže nie sú služby ako služby. Práve tu diskutujeme o tom, že prítomnosť otca nie je zo strany nemocnice poskytnutie žiadnej služby, to nie je možné aby pokračoval absurdistan a zachvíľu sme platili aj za dýchanie vzduchu vo verejnej budove . A pokiaľ ide o Čechy, vyhľadaj si správy, tamojšia česká liga sa angažuje pr´=ave proti týmto poplatkom a označuje ich za nehoráznosť

zuzanka111
11. máj 2011

@maggie2 Plne súhlasím, že je to absurdné. Písala som to vyššie. Bohužiaľ, je to realita. ☹ Tomuto poplatku tiež skutočne nerozumiem. Ale na druhej strane, pohltia nás o chvíľu ďalšie a ďalšie. ☹

scrabble
11. máj 2011

@maggie2 Ja sa priznavam ze som nakoniec nedala ani halier za otca pri porode. Jednoducho som im nepovedala, ze to zaplatene nemame a ano to brali ako samozrejmost, kedze sa manzel hrabal na salu so mnou 😀

martinkatinka
11. máj 2011

Otec je tiež "rodič"., to znamená, že má také isté právo "rodiť", ako žena .... takže to podľa mňa nie je nadštandart... aj keď ako vravím, my sme zaplatili....
Toto bol dobrý postreh,že za toto by sa platiť nemalo...
Tieto poplatky schvaľuje VÚC ako zriaďovateľ nemocnice, asi tam sa treba obrátiť......

maggie2
autor
11. máj 2011

@scrabble a odvtedy vyžadujú doklad o zaplatení VOPRED 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 čo je v podstate rovnako svinstvo, lebo neviem neviem, či podľa nejakého obchodného zákonníka si môžu vyžadovať platby vopred 😀 😀 😀 😀 😀 to by vedela tu nejaká ekonómka, či?

maggie2
autor
11. máj 2011

@martinkatinka nuž, napr. na bratislavskom úrade samosprávneho kraja je šéfom úradu príslušného odboru, bývalý riaditeľ predmetnej nemocnice 😀 , či pôjde proti sebe a svojim ? 😀

zuzanka111
11. máj 2011

@martinkatinka celkom takto to nie je. Ja mám manžela lekára a platíme za všetko a to plné sumy. Zľavy by platili iba pre neho, keby rodil. Ale je chlap a tak má smolu.
V cenníku doslova uvádzajú: cena za bla bla pre zamestnanca FNLP ..... xy EURO (neplatí pre rodinných príslušníkov). Skoro sme odpadli, ked nám to potvrdili aj osobne....
Takže manžel zrejme bude podľa ich pohľadu naozaj nadštandard. Ako ja som nadštandard pre svojho manžela, ak by to náhodou nevedel.... 😀

bobocka
11. máj 2011

@maggie2 😀 😀 😀 😀 aka optimistka,ze cca 16eur 😀 😀 😀 my sme platili 33 poprosim 😠 😠 pred rokom a pol..nechapem preco si to uctuju.vsak ten chlap tam nic nerobi,len stoji zene za hlavou a aj to len poslednych 15 min a teda ked je uz na sale.na vzdycharni s rodickou byt nesmie.takze vela chlapov to aj zmeska.lebo ich poslu domov a volaju len ked uz mamicky maju tesne pred porodom. a za toto si zaplatit 33 eur bola nehoraznost najvyssieho zrna.no ja som to neriesila.nerisiela som preco a naco,ja som tam muza chcela mat,tak sme zacvakali.v konecnom dosledku som rada,ze tam bola ,aj on je rad,no stalo nas to dost. 😖 ono ked to uz chcu mat spoplatnene ,tak budis,ale nech je to nejaka symbolicka suma odvadzana do detskeho fondu tej danej nemocnice na zlepsenie podmienok (mozno na nove perinky,postielky,vahy... atd) a nech tam ma moznost ten chlap byt pocas celeho porodu a nie si taku sumisko zacvakat len na tlacenie 😠

martinkatinka
11. máj 2011

@zuzanka111 - ja som nehovorila o zľavách... skor som mala na mysli to, že rodičia sú dvaja a preto by aj pri tomto zdravotnom úkone mohli byť obaja, ak to chcú...nedostávajú nič navyše... nie sú vybavení prioritne ani nič podobné... len tam je o jednu osobu viac... nemocnica si dokonca otca pri porode ani "neboduje"...nič tomu otcovi neposkytuje...
@maggie2 - paradox 😀

maggie2
autor
11. máj 2011

@bobocka veď, lenže aj keby tam chlap hocičo robil, on nie je ich zamestnancom, TO NIE SÚ ICH SLUŽBY, oni mu tie peniaze ani nedajú 😀

julianka777
11. máj 2011

@maggie2 ved je tp hovadina,tak ako ten poplatok...je to nezmysel

zuzanka111
11. máj 2011

@martinkatinka Súhlasím.

martinkatinka
11. máj 2011

@bobocka - u nás bol pri celom porode, dokiaľ nerozhodli že sa ide na cisársky... takže bol v boxe pri mne... viď foto na www.porodnicacadca.sk, nie sú vzdychárne, ale celé "boxy" ...strávil so mnou hodín... ale nikomu nezavadzal, jednoducho tam bol... ako v čakárni v nemocnici....

cmulinko
11. máj 2011

tuto jedinu vetu som nsala-zatial ako oficialne odvovodnenie platby za pritomnost otca pri porode.
Aj účasť otca pri pôrode je spojená s výdavkami (zabezpečenie odevu, pranie, dezinfekcia), preto je nutné zaplatiť poplatok vo výške 17.-€.

maggie2
autor
11. máj 2011

@martinkatinka hm, aj ja som to tak pochopila, ako to Ty píšeš. Ono ten muž má naozaj na to právo, hlavne keď na SK nie je možné rodiť doma, v podstate je mu zamedzovaný slobodný prístup k partnerke v tých chvíľach na ktoré má právo ako partner, otec dieťaťa, a samozrejme partnerka si to tiež želá. Zamedzovaný spôsobom, resp. pod podmienkou: zaplať (ZA NIČ). V podstate dochádzam k presvedčeniu, že ten poplatok je vyložene nemorálny až asociálny, nehodný zaužívanej spoločenskej normy medzi ľuďmi.

martinkatinka
11. máj 2011

@maggie2 - chápem to ako sobáš... na to tiež treba dvoch 😀

maggie2
autor
11. máj 2011

@cmulinko lenže vtip je v tom, že tá kalkulácia vôbec nesedí. Zabezpečenie odevu (jednorázový-záležitosť centov-aj tak dajú to zaplatiť človeku extra navyše, ako niektorá písala vyššie, resp. si musí doniesť prezúvky sám, návleky a rúška sú tiež párcentové záležitosti)

Pokiaľ nedisponujú jednorázovými rúškami a pod. tak dezinfekcia má svoj kód a fixnú sumu ktorá sa účtuje poisťovniam, a to sú také položky do 1 eura. Na základe čoho oni potom od extra platcu si potom pýtajú 15 až 50 násobok týchto súm za dezinfekciu, resp. pranie?

cmulinko
11. máj 2011

Ak uz tak stat ci nemocnice trvaju na tej nezmyselnej platbe pre pritomnost otca,tak by som bola zvedava preco sa to neda platit napriklad zo zdravotneho poistenia...ked dovody su vlastne skor technickeho charakteru.Zabezpecit odev,pranie,dezinfekcia....toto vsetko by mohlo byt hradene otcom z ich zdravotneho poistenia pod polozkou ako narok na zdravotnicku potrebu ci vybavu pocas pritomnosti porodu manzelky ci partnerky.