Prečo ste mali sekciu?
Ahojte mamicky..uz je tomu nejaky cas co sa u nas presadil fenomen rodenia cisarskym rezom..samozrejme nehovorim o urgentnych nevyhnutnych sekciach casto zachranujucich zivot ci uz matke alebo dietatu..hovorim o sekciach, ktore casto ani nemusia byt, pripadne o tych, ktore si zeny sami "vybavia"..zda sa mi, ze sa coraz castejsie objavuju ocne ci ortopedicke indikacie..opat nemyslim vazne indikacie, ktore skutocne vyzaduju porod cisarskym rezom..casto zeny vravia, ze chcu radsej sekciu, lebo sa boja prirodzeneho porodu a ze na tento strach existuje indikacia..ale ved ktora z nas sa porodu neboji?myslim si, ze ten skutocny patologicky strach sa objavuje u velmi maleho percenta zien..ako ste na tom vy?preco ste rodili sekciou?vybavili ste si ju?myslite si, ze bola nevyhnutna alebo sa dalo rodit aj prirodzene?nechcem sa nikoho dotknut, len by ma zaujimali vase nazory..dakujem a pekny den 🙂
@severankasr ježiš, niektorí doktori sú až neuveriteľní...nechajú trápiť a trápiť a potom cisársky...ved pri problémoch z tlakom ťa mali automaticky dať pod nože a bez žiadneho trápenia a zbytočného rizika... 😒
@veronika426 vieš, bola som prvorodička v 33 rokoch, takže ma nechali sa potrapiť, zaujímavé, že všetko ženy, až chlap rozhodol, že ma viac trápiť nebudú a on urobí sekciu, naozaj som mu vtedy skoro bozkávala nohy za to, keby sa dalo. 😠
maly zle ulozil hlavicku tak som sa prestala otvarat a tym, ze som mala uz trochu krvavu plodovu vodu riskovat nechceli tak ma brali pod noz... inac mu totalne zle odhadli vahu pomylili sa o kilo takze preto mal zle ulozenu hlavku lebo chudacik bol na mna privelky...chcela som rodit prirodzene, ale s odstupom casu som rada, ze sa tak lekar rozhodol...ktovie ako by to dopadlo...
ja som rodila sekciou lebo som nemala na vyber,nechapem tie ktore si to vybavia,,pokusame sa o druhe a rana po sekcii sa mi vtedy zapalila a teraz ?? sa nam nedari,mozno aj kvoli tej zapalenej rane,lebo poda gynekologa podla sona ,moja rana nieje a nikdy nebude zahojena a to som uz dva roky po sekcii, tak sa velmi bojim ze sa nam uz nepodari,keby mam na vyber rodim prirodzene a teraz by som mozno bola znovu tehotna ale takto? neviem co budeme snazime sa stale nic ☹
nevybavila som si, malý mal 2x otočenú šnúruokolo krku a pôrodník mal dobrú intuíciu,že urobil sekciu
ahojte, tak ja patrím medzi vydupané sekcie. Normálneho pôrodu som sa nebála, mala som strach o malú. už tehotenstvo bolo rizikové ležala som 5 mesiacov hore nohami čo zrejme spôsobilo, že malá sa neotočila a potom už nemala na to miesto. Napriek polohe KP a podla uzv vysokej váhe cca 4kila, my nechceli povoliť sekciu. Napriek tomu mi ale lekárka dala spraviť predooperačné vyšetrenia pre istotu, a že skúsi ešte niečo poriešiť ak trvám na sekcii. Samozrejme som trvala, stále mi niečo hovorilo, že nie je všetkov poriadku. To bolo v deň terminu porodu o hodinu na to ako som odišla mi volala že na druhý deň mám prísť do nemocky ráno so zbalenou taškou a spravia mi sekciu. Spadol zo mňa strašný kameň. Na druhý deň som ešte prešla rukami troch lekárov vrátane primára aby si potvrdili že je indikovaný stav na sekciu každý jeden spravil uzv. Malá bola stále vysoko, ja ledva na jeden prst otvorená. Ja som sa na sekciu tešila fakt, na sálu som išla ako slniečko vysmiata v absolutnej pohode. Všetko prebehlo v poriadku, najhoršia pre mňa bola tá bolesť ked som sa prebudila z celkovej narkozy, najhoršia v mojom živote. A prechádzka do sprchy po 6 hodinách ale potom to už išlo v pohode. A moja zlá predtucha sa potvrdila na vizite mi povedali, že som mala obrovské šťastie, lebo zistili že by som nikdy nemohla rodiť normálne vdaka dvom materniciam zrasteným s krčkom tu druhú nie je vôbec na uzv vidieť. Inak nemám žiadne problémy. Jazvu mám super aj tu vnutornú aj vonkajšiu, už zopár gyndov pochválilo že dobrá práca 😀 takže ja okrem rád lekárov spolieham aj na svoj šiesty zmysel, ktorý iba málokedy sklame. 😉
ja som mohla mat sekciu vybavenu - jeden ortoped mi ju napisal (ked ma pozeral vravel ze dobre ale potom podla dokumentacie napisal sekciu). chcela som aj nazor ineho - ten sa ma vo dverach spytal ci chcem sekciu (sla som k nemu protekcne, kedze vymenny listok som dala prvemu), ale vravela som, ze radsej prirodzene, ked sa da... a on ze kludne mozem prirodzene, ze nie je problem...
tak som sla do porodnice po odtoku casti plodovej vody (38tt), bez kontrakcii... tam mi to zacali vseliako urychlovat ale som sa neotvarala, nakoniec mi robili sekciu. doteraz som kvoli tomu nahnevana, lebo si myslim, ze to bolo zbytocne 😠 jendak sa nemali ponahlat a este mam podozrenie, ze mi to vybavila jedna sestricka "po znamosti" (preto uvodzovky, lebo ja som ju nepoznala, ale v rodine ju poznali), napriek tomu, ze som nechcela, aj som to davala najavo. bala som sa oponovat, doverovala som lekarom... ☹
druhy krat to budem riesit inak - dufam ze sa podari
@severankasr to je sila, ze s vysokym tlakom ta nechali tak dlho vytrapit...ja som tiez mala vysoky tlak (ale len v tehotenstve) a hned ze sekcia, ale aj maly bol KP, takze to inak neslo
nasa mala zle ulozenu hlavicku, prestala som sa otvarat, tak mi po 8 hodinach robili cisarsky. ale na salu som sla s tym, ze som sa prestala otvarat aze som vysilena tak rpeto mi spravia cisarsky, az ked ma otvorili zistili ze mala mala zle hlavicku. este ze bol cisarsky, lebo ze by to nedopadlo dobre inak. a ja som chcela velmi prirodzeny porod, este stale nie som celkom ok s tym, ze bol cisarsky. ale lahsie sa s tym zmieruje ked viem, ze by to prirodzene neslo, ale ked ma brali na salu tak nevedeli ze by to enslo prirodzene. a vtedy by som na nich bola veeelmi nahnevana.
Ja som nebola vobec otvorena a nic nenasvedcovalo, ze by som mala porodit do terminu. Bola som v 39tt a doktor sa smial, ze porodim az na Vianoce, ak to pojde takymto tempom (mala som termin ku koncu novembra). 6 dni pred terminom mi v noci odtiekla plodova voda, v nemocnici mi dali vyvolavacky, po 12 hodinach som sa otvorila az na 1 prst. Potom si maly otocil snuru okolo krku, zacal mat slabe odozvy, tak som sla hned na salu a spravili sekciu. Ja som vdacna, ze mi ho zachranili 🙂
ja som mala prvu sekciu akutnu. Aj ked doteraz si niesom ista, či bola nutna, teda, či by bola nutna, keby mi neprepichli vodu ked som bal len 2 cm otvorena a potom šli ozvy dolu vodou 😖 Navyše v tšej nemocnici akosi vela akutnych sekcii s rovnakou pričinou je - teda hypoxia plodu 😕 zaujimave, no ale budiš možno to tak muselo byť. Druhy pôrod prirodzený, napriek velkej nevôli lekarov kvôli velkemu odhadu. Nakoniec sa malička narodila den po termine s hmotnosťou 4,26kg pôri mojej vyške 161cm. Mojou vyhrou bolo, že nakoniec mi v nemocnici nerobili UTZ, takže nevedeli kolko važi, pred tym som v tej nemocnici pre istotu ani nebola. Malička sa narodila v poriadku, jazva tiež v poriadku....
Ženy čo si vyberu sekciu nechapem, nerozumiem ich zmyšlaniu, ale kjaždý sme iný. Ja som mala pri druhom tehu zo sekciu totlanu paniku. Chvalabohu dopadlo to dobre 🙂 A neda sa to porovnať, pevne verim, že ak bude tretie, tak bude opäť prirodzený pôrod. Ale samozrejme ak by šlo o život babätka, tak nevaham aby ma rezali. Ale len tak kvôli tomu, že je lekarom pohodlnejšie naplanovať sekciu do tej spravnej hodiny a neparať sa 20 hodin s rodiacou ženou, to určite nie.
V mojom prípade to bola tachykardia plodu. Max. to malo byť 160 za min. a môj krpec mal ozvy cez 200. Dali mi magnézium, na chvíľku sa krpčo ukľudnil a potom zas. Tak doktor povedal, že nebudeme čakať a riskovať a ukončíme tehotenstvo cisárskym rezom. Aj do plaču mi bolo, ale dôverovala som lekárom, bolo to už potrebné, lebo plodovú vodu som mala odtečenú (spontánne, neprepichovali ma). Mala som spinálku, ktorú mi dllllho nevedeli napichnúť a bolesť po sekcii nebola veru žiadna výhra, však to poznáte 🙂 ale už je dávno zabudnutá a jazvička zahojená 🙂
malý otočený KP, odtečená plodová voda ale bez kontrakcií, minimálna reakcia na oxytocín / otvorená na špičku prsta/..po 24 hodinách "rozhodli" o sekcii ale ja som už od 30 tt vedela že bude sekcia🙂že sa malý proste neotočí.U mna cisarák takmer bezbolestný!na tretí den som bola hotová íst domov. o malého som sa starala po 12 hodinách.
@liz_lemon neviem to naisto... ale ta sestricka (vrchna sestra na porodnici) je mi v podstate vzdialena rodina (cez sobase, nie pokrvne, dovtedy som ju nikdy nevidela), no a po porode mi bolo v rodine povedane "XY povedala, ze si mala stastie, ze mala sluzbu, inak by si porodila az rano"... dalej z tej istej strany v rodine bolo manzelovi povedane, ze treba doniest doktorovi flasu (ja som zasadne proti takymto veciam)... a vlastne kratko na to, ako zacala jej sluzba sa zacali veci hybat, zobrali mi krv na predoperacne a tak... dovtedy nikto sekciu nespominal... inak vsetky tieto veci som sa dozvedela az potom, vtedy som myslela, ze je to rozhodnutie lekara, inak by som protestovala.
@pikino
po šiestich hodinách do sprchy? sranduješ ... kks, nás čo sme boli po sekcii prvýkrát len posadili po 24 hodinách a ešte sme sa museli postaviť, ale nič viac, do sprchy sme išli po viac ako 36 hodinách ... neviem si predstaviť prejsť po šiestich hodinách do sprchy a neodpadnúť ... uf
Ja som rodila prvu dcerku per SC lebo bola otocena KP a mala som preeklampsiu, dalsie dietatko bolo otocene spravne, avsak preeklampsia sa objavila znovu a mesiac som lezala v nemocnici na neslanej diete..fuj....takze dalsi porod per SC, no a tretie uz bolo indikovane kvoli prvym dvom sekciam, a tiez prisla preeklampsia hoci uz len dva tyzdne pred porodom. Teraz uz mam sterilku, dufam, ze sa nepodari stvrte, lebo doktori by ma zrejme zozrali zaziva 😀
@moon1979 ja som rodila najmladsieho rano, narodil sa 8:47, celkovo som sa prebrala okolo 11-tej doobedu, chvilu som sa snazila predychavat bolesti, o 13-tej mi doniesli maleho ukazat, potom som trochu polezala, o 16-tej som si sadla, o 18-tej sa sla umyt...neviem si predstavit 36hodin lezat..rodila som v utorok rano a v stredu o 11-tej som sla o tri poschodia nizsie schodami prijat navstevu.. ale je pravda, ze po prvej sekcii som myslela, ze sa nikdy nepozviecham, ale aj tam som rodila vecer o pol siedmej a rano ma uz sikovali do sprchy a umyt zuby... som myslela, ze sa zblaznili.
@severankasr no ja mam tlak uz teraz vysoky a srdce vobec na tabletky nereaguje poriadne. Ja len dufam ze nejaky doktor ktoreho dostanem bude normalny a nebude ma dlho trapit.
@kamajka
no ja som prvých 24 hodín takmer celých prespala, takže som ani moc o sebe nevedela a každý pohyb ma tak bolel, že som bola rada, že sa nemusím hýbať. nedokážem si predstaviť postaviť sa po šiestich hodinách a to fakt nepatrím medzi padavky ... prvé dva dni sme boli nonstop na infúziach, ja som dostala aj krv. takže by nam ani nedovolili vstať a chodiť, kedže vkuse nám niečo tieklo do žily
ale je pravda, že jedna baba, čo mala spinál bola na tom podstatne lepšie ako my, čo sme mali celkovú narkozu ...
ja som rodila akutnou sekciou, maly mal zle ozvy, ale nechali ma 8 hodin vytrapit a ked uz povedali, ze mozeme ist na to, tak mi napriek mojmu porodnemu planu pichli snazive sestricky oxytocin a skolabovala som. pozviechala som sa pomerne dobre, sekciu mi robili skoro rano a poobede o stvrtej som uz isla na wc a vecer sa snazila prechadzat sa po chodbe. ale bolest paradna, najma pri vstavani a posuvani sa po posteli...
mala som naplanovany prirodzeny porod a dala by som vsetko za to, aby som aj tak rodit mohla. druhy porod chcem prirodzeny, no netusim, ako to vybavim, kedze pre lekarov je jednoduchsie automaticky indikovat dalsiu sekciu, ako sa co i len pokusit o prirodzeny porod... 😢
tiez sa bojim nastrihu a dalsich milion veci pri prirodzenom porode, ale pre dieta je ovela lepsie, aby prislo na svet prirodzene a nebolo z matky "vystrihnute". nechapem matky, ktore sa same rozhodnu a vybavia si sekciu. je to sice vasa vec, ale poradim vam, ked uz to robite, doprajte si aspon par hodin kontrakcii. pre dieta je potom jednoduchsie adaptovat sa na tento svet a vam to tiez pomoze k menej problematickemu kojeniu.

ahoj, ja som hypertonicka, trapila som sa 13 hodin s kontrakciami a vysokym tlakom, pricom kazde dve hodiny tabletka pod jazyk na znizenie tlaku, nepomahalo, az treti doktor co sa pri mne vystriedal pocas zmeny mi konecne navrhol sekciu v celkovej anesteze a pre mna to bolo vyslobodenie a som mu za to rozhodnutie nesmierne vdacna. keby som mala naplanovanu sekciu, nemusela som sa takto trapit.