Vyvolávaný pôrod - skúsenosti
Zdravím, dievčatá,
Dnes som prišla z poslednej poradne v 39 tt, povodne bola plánovaná sekcia, /prvy pôrod bol sekcia, syn bol koniec panvový s porodnou vahou 4250 gr, bolo to v roku 2009/. Môj gynciar ma teraz, v súčastnom tehotenstve od 36 tt poslal do ambulancie rizikovej gravidity, pretože mi bola potvrdená tehotenská cukrovka / od 26 tt, nie som na liečbe, ale mam glukomer a musím byt na diete a 3 krát denne si merať krv/ a tento plod je opäť väčší , v 36 tt ma váha plodu stanovená mojim dr cca 3600 gr. a bola nameraná aj vacsia hlavička, o cca tyzden oproti ostatnym castiam tela- co samotne osebe nie je problem, len je to tazsie pre zenu pri prirodzenom porode.....Okrem toho máme s mužom nekompatibilné krvné skupiny - ja rh negatív, muž rh pozitív.....a posledná vec, ja som teraz v júni mala 40 rokov.... Mame syna, 9 rokov, dávno sme mu chceli s mužom dopriať súrodenca, ale bohužiaľ to nešlo.... Už sme to dávno vzdali, keď som teraz v lete zistila, ze som tehu....veľmi nas to prekvapilo, ale neskutočne sa tešime, syn povedal, ze krajsi vianocný darcek by si nevedel ani len predstaviť....všetko prebiehalo hladko, až na tu cukrovku..... Keď som začala chodit teraz na konci tehu do rizikovej ambulancie, lekár, ktorý tam bol prvé dva razy, vyhodnotil môj stav a napísal doporučenie, aby sa vzhľadom k všetkým popísaným okolnostiam tehu ukončilo sekciiou, ja som sa tak nastavila a dnes, na moje veľké prekvapenie, keď sme mali naplánovať dátum, tam bola iná, mladá dr., ktorá povedala, ze to muśi konzultovať a nakoniec ma síce objednala na hospitaliźaciu budúci pondelok, ale s tým, ze najskôr skúsia pôrod vyvolať a ak to nebude úspešné, sekciu naplánujú až potom... Že mi najskôr pichnú oxytocín a uvidíme...... Lebo ze keďže plod je už teraz veľký , nemá význam čakať na termín pôrodu 25.12., pretože by mal cca 4-4,5 kg .......
Bola som z toho taká prekvapená , že som sa nestihla ani na nič opýtať.....ale teraz mi to dobilo a začala som hľadať na nete info... Asi to nebude bohviečo, aké máte skúsenosti s vyvolávavným pôrodom vy? Ďakujem krásne, obávam sa, že začínam byť pototo.... aj za usami.....na jednej strane sa teším, ze to bude za mnou, už som dosť vyčerpaná, ale nepredpokladala som takýto koniec....
Mne vyvolavali porod kvoli protilatkam ale nie pichnutim oxytocinu ale vkladanim tabletkami...kedze som rodila len raz a s epi az take hrozne to nebolo ale trvalo to dlho
Ahoj mne vyvolávali porod pred dva a pól rokom pomocou gelu mala bola tiež uz dosť veľká odhadom 3800 v 38 tt ale narodila sa s poriadnou váhou 4050g prvá dcérka bola prenášaná a mala 3390g porod bol bez epi a bez nastrihu okolo desiatej mi dali gél bolo pár kontrakcii ale v norme potom som sa bola prejsť na horúcu čokoládu do kaviarne a o pól druhej mi praskla voda. Kontrakcie stále v rámci normy o tretej prišiel manžel kedže som bola hospitalizovaná pár dni kvôli vysokému tlaku tak nebol so mnou v nemocnici a mala sa narodila 17,13 hod porod taky isty ako pri prvej akurát som nemala nastrih (v Nemecku sa nerobí) a bez šitia mala vonku pomerne rýchlo na to aká bola veľká.
Mne vyvolavali porod v ukoncenom 38t tiez kvoli tehotenskej cukrovke (od 33t som mala aj inzulin), takisto pri poslednej poradni namerali o 2t vacsiu hlavicku ako zvysok tela (zaroven vsak skonstatovali, ze v tak vysokom tyzdni sa to zle meria a nic to neznamena) a v 38t mala odhadovanu vahu takmer 4kg, cize do terminu by potiahla urcite 4,5kg.. Vyvolavacku mi dali rano a o 12h bola dcerka na svete a porod postupoval ukazkovo a v podstate bezbolestne. Asi 4 hodiny pred narodenim malej som si dala pichnut epi, lebo som sa strasne bala bolesti z vyvolavacky, ta zabrala uzasne, voda mi praskla spontanne. Strasne som sa bala vyvolavania a nakoniec to bol naozaj krasny porod, v podstate bezbolestny (az tak ze si to po 17m idem dobrovolne a planovane zopakovat 🙂).
Ja si zase myslim,ze aj koli veku by ti moi dopriat sekciu...a poradim jedno,bud drza lebo inak spravia ako budu chciet oni.Ak chces sekciu chod si za tym tvrdo...a nehlad na nic.Robia sekcie kadejakym znamym...len tak,bez nicoho.Tak ked je dieta velke a este aj ta cukrovka tak na to tlac.Ak ju teda chces.ak nie tak doveruj lekarom...starsim😉
@zuzcana nechcem ta strasit ale na tvojom mieste dam "vsimne" ak ta sami od seba nedaju na sekciu.ja som bola v 41.tyzdni a malej sa nechcelo...parkrat som dovtedy bola v nemocnici lebo som podla mna mala kontrakcie ale podla lekarov boli slabe na porod.....po termine mi doobeda vlozili prvu tabletku na vyvolanie porodu,urobili klystir a zakazali jest a pit...bolesti prisli nehorazne ale porod sa nedostavil...v noci mi vlozili druhu tabletku....porod stale nikde....prosila som,plakala som,kricala som nech mi urobia cisarsky....vsetci "v pazi to mali"....porodila som po vyse 22hodinach ani sama neviem ako lebo som uz nevladala ani z postele na postel preliezt....dieta malo pupocnu snuru okolo krku a skoncilo v inom meste na intenzivke.takze tak.tolko k dnesnemu zdravotnictvu.nikdy vam to "mili personal" nezabudnem!
@marion09
Pravda
Ja som mala zazmluvneneneho, a je pravda, ze nastastie
Inac by mali v pazi robit sono tyzden pred porodom
Mojmu zazmluvnenemu nedalo, ze som este nerodila ked mal v sobotu sluzbu
Tak mi v sobotu rano volal, ze ci mozem prist na monitor a sono
Lebo som bola uz 2 tyzdne otvorena na 2 prsty
A kontrakcie som mavala uz 3 tyzdne
Na monitore kontrakcie 120
A sono ukazalo, ze placenta uz konci
A mala nie a nie von
Tak mi naplanoval porod s vyvolanim
@zuzcana Ahoj ja som mala tiez vyvolavany porod, lebo som prenasala 🙂 Dali mi vyvolavaciu tabletku o 12tej na obed..otvorila som sa o 14tej na 10prsyov ! :D ale bolesti ziadne 🙂 tak mi sestricka kazala valit na saalu 🙂 .. Vzala som si potrebne veci a cupkala som si tam vysmiata.. ze vsak zatial.pohodka 🙂 no dopol hodiny prisli kontrakcie..ale teda ze RIADNE ( vraj pri vyvolavacke su ovela silnejsie :/ ) To uz som bola po klystire aj sprche a v krcoch sa zvyjala na koze kedy uz konecne niekto pride a zacneme 🙂 .. no a pred 17tou uz bol maly na svete ;) Ale Dr. Co ma rodil mi musel uribit aj ten chmat kedy ti silno zatlaci od hrudnej kosti az dolu, lebo som nevlaadala uz tlacit :/ ( pritom mi nalomil kostrc.) .. no a maly mal asi snuru omotanu lebo nejakych 20 sekund , ze nedychal :/ Sili ma pol hodinu co bolo tiez dost bolestive :/ .No celkom som to zvladla..tak..tolko moja skusenost s vyvolavanym porodom :.. nastastie to dobre dopadlo a syncek ma dnes 3 rocky a je uplne zdravy 🙂 Takze vela vela stastia prajem aj tebe ;) vo februari si idem po dalsieho synka tak hadamto uz bude trosku lepsie ;)
@slamka555 daj do googla Kristellerova expresia, zakázaná je od roku 1952, no Slovensko je v pôrodníctve 100 rokov za opicami, tak sa ešte vyskytuje
mohli ťa aj zabiť, alebo ti zabiť dieťa ... takže áno, dobre to dopadlo, obaja žijete...
Celý tvoj pôrod bol vedený podľa mňa nesprávne, teda na základe toho, čo píšeš, vôbec to tak nemalo byť ... 3 hodiny ťa nechali trápiť na stole v bolestiach, otvorenú na 10cm, čakala si, ked "konečne niekto príde" - to kde boli??? Si tam bola sama? Potom ti nalomia kostrč, lebo vysilená už nevieš ani tlačiť, dieťa nedýcha ... ako toto je riadne cez čiaru. Tiež nie som typ, čo hned udáva doktorov, ale čo je veľa, to je moc.
@hettinka fuuu tak teraz som aj ja mimo a som rada, že som toto nevedela, tiež mi na brucho museli tlačiť, tiež som už nevládala, ale našťastie to dobre dopadlo. Bola som vyvolávaná, na moje požiadanie. Doktor bol fantastický, ale sestričky mi teda pôrod svojim správaním naozaj znepríjemnili. A som naozaj rada, že to už mám za sebou, aj keď teda po tomto zážitku mám stále blok a druhé dieťa nechcem.
@hettinka ja uz to tu radsej ani necitam, co si tie baby nechaju lubit, to preto si toto mozu dovolit, ved to nie je uz ani mozne doslova
@celasapremenim No vies..ked si prvorodicka ..a mas potom uz bolesti ..ale ze ukrutne..tak uz si rada ked nieco robia a pomozu.. :/.. nieto este protestovat .. druhykrat budeme mudrejsie ;)
Ja som mala vyvolávaný aj prirodzený.pri vyvolávanom bol rozdiel len v tom,že to trvalo dlhšie..
@zuzcana no ako nakoniec?Ja som mala sc tiež v 2009,4260g...V 41+2...,a v 2012 druhý..3900g...Tu hneď po prvom robia druhy,možno keby nebola zase veľká by som si možno vydupkavala prirodzený,ale bála.som.sa...Takto vieš ,že za 10min je babo v poriadku vonku...A v 2015 3sc...A pri posledných som si užila aj 8 hodín fajnovych kontrakcií...Takže viac menej ta sc bola vykúpenie pre mna...
P.s...Určite je lepší prirodzený pôrod,ale ked sa očakávajú neake problemy tak radšej sc..
@marissenka a vlastne všetky dievčatá, ktoré ste sa zapojili - ďakujem krásne za vaše rady a skúsenosti, nakoniec som včera mala konzultáciu s mojim pôvodným lekárom, ktorý mi povedal to, co už veľa krát- ideálna situácia je prirodzený pôrod, on je síce zástancom aj vyvolavanych pôrodov, ale určite nie u mna, povedal, ze je tu príliš veľa rizikových faktorov naraz, najmä veľkosť plodu, /včera odhadom 4100 gr, predchádzajúca sekcia a jazva po nej sa počas terajšej gravidity zuzuje, a bral do úvahy aj môj vek/ teda aby som to skratila, pondelok príjem, utorok plánovaná sekcia. Moj lekar stanovisko jeho kolegyne nekomentoval.....Neviete si predstaviť, ako sa mi ulavilo, včera som sa od pondelka prvy krát poriadne vyspala.....viem, ze sekcia nie je ideálna, ale aspoň viem, do čoho idem.....,
@zuzcana prajem krasne zdrave babatko a rychly navrat k otcovi
@zuzcana drzim palce. Ja uz lezim po sekcii na Antolskej. Vyvolavacka nezabrala, maly nevedel zist dolu, mal pevne omotanu snuru okolo krku. Ale je to bolest poriadna a absolutna neschopnost po tom cisarskom. Vobec som necakala, ze to bude tak tazke. Mlieko ziadne zatial. Drzim palce nech ty to zvladas lepsie, uz vies do coho ides.
@moonikajan myslim na teba, posielam ti pozitivnu energiu.....najhorsie su prve dva tri dni, potom to uz u mna islo, drz sa
@moonikajan ahoj..Neboj mlieko bude...Stále si ho prikladaj,aj každú pol hodku..Drž sa...Hlavne to musíš rozchodiť,nelezat😉
@zuzcana aj naša malá je utorková...😀držím palce
Ahoj dievcata. Mlieko v porodnici krasne naskocilo ked mi dali maleho. Mali sme oneskoreny bonding, dala som si ho na hrud a mlieko ako zazrakom naskocilo a pekne sa zacalo spustat. Mala som ho cez den stale pri sebe v posteli a nechala som ho nech si pyta kolko chce. V podstate okrem prvej noci nebolo treba ani raz dokrmovat umelym.

@elzena2 tak to si mala stastie ked si to mala pri oxytocine rychle....ja som rodila vyvolavackou ktoru mi napichli rano o 7 a v jednej velkej neprestavajucej kontrakcii som porodila dceru poobede 16:20 o vahe 4200 g a dlzke 56 cm. Neprajem nikomu, nebol cas predychavat, chodit, nic......boli to neskutocne bolesti a ked by mi teraz pri druhom niekto chcel podat oxytocin vyhodim ho z okna!
@rastikovalucka ja rovnako, o 18trj som končila a už nikdy viac. Nevládala som už nič. Ostatné prirodzene odrodili popri mne raz dva... Oproti mne :D

Mne vyvvlavali kvoli cukrovke v 38tt, ale mala som inzulin. Po dvoch dnoch vyvolavania sa nic nestalo tak sa pristupilo k sekcii. Ked si na diete vacsinou sa caka do 40tt na samospustenie resp vyvolaju potom. Nemala by si prenasat. 🙂