Viete si predstaviť pracovať do 65 rokov?
Ahojte, dnes mi prišla dôchodková prognóza 😨
Vyšlo mi, že do dôchodku pôjdem až v 65 a pol roku. Úprimne si to vôbec neviem predstaviť. Keď sa človek pozrie okolo seba na ľudí po 60-ke, tak nechcem povedať, že sú nepoužiteľní, ale jednoducho už majú svoje limity a je to úplne pochopiteľné.
Ja robím v kancelárii, sedavú prácu, a aj tak mám niekedy dosť a to sa vekovo blížim k 50tke. Neviem si predstaviť fungovať naplno ešte v tom veku. A čo potom ľudia, čo robia fyzicky – stavby, sklady, zdravotníctvo…
A to už ani nevravím, či sa vôbec toho veku dožijem :-/
Taká nejaká frustrácia ma z toho chytila. Vy ste spokojné?
Cize je to jasny signal mladym ze o svoj dochodok sa maju starat sami a tak budu môct ist do dochodku ked sa im to hodi. Kto to bude ignorovat a dufat ze stat sa nejako uz postara ako vzdy tak bude makat do 65-67 a aj viac.
Uz boli take myslienky ze dochodkovy vek nebude vobec dany a posudkovy lekari budu vyhlasovat ci este ides makat alebo uz noe podla tvojho stavu a aku robotu mas
@martinmmartin o 3 a 4 pilieri - vlastnom zdroji financií ekonómovia a analytici hovoria už dávno.
Nie neviem si to predstaviť ,teda ja hej ak ostanem v tejto práci kde som,ale muza si vôbec neviem predstaviť v 67 ako maká
@martinmmartin o 3 a 4 pilieri - vlastnom zdroji financií ekonómovia a analytici hovoria už dávno.
@anonym_2ea41c ale vlada to aktivne nepropaguje , pravre naopak , furt sa snazia ludi presvedcit nejakymi kecami o kasine a nech radsej daju druhy pilier spät do kasy ( ciernej diery) .
S financnym poradcom sa obycajny clovek neporadi lebo sa ho boji a Fico mu non stop trubi do hlavy ze mu zalezi na jeho buducnosti , tak uveri lahsej ceste..... cele zle
@martinmmartin ano a potom naco platim dokelu odvody. OK tak svoje dcery budem instruovat aby neplatili odvody, robili na firmu alebo zivnost a nech sa tento stat aj posklada. Ako super ze ja mam platit nemale odvody zo mzdy a potom sa na mna stat vyserie. OK moje dcery este nepracuju ale ako nahle zacnu, tak im budem vtlkat do hlavy ze nech odrbavaju tento stat, ved aj tak ziadne dochodky nebudu 😖☹
@anonym_411ccb matematika ZŠ problém? Nikdy nevložíš do systému toľko koľko vytiahneš. Dnešní dôchodcovia sú toho dôkazom a najviac to vyhrali. Ty ani nepočítaj s týmz že budeš niečo mať. Ten systém je už teraz neudržateľný. Zvýš ekonomickú gramotnosť dcér, nech investujú od mladosti, točia peniaze. A majú vystarané. Príkladov a podcastov nájdeš na internete dosť
@anonym_2ea41c ale vlada to aktivne nepropaguje , pravre naopak , furt sa snazia ludi presvedcit nejakymi kecami o kasine a nech radsej daju druhy pilier spät do kasy ( ciernej diery) .
S financnym poradcom sa obycajny clovek neporadi lebo sa ho boji a Fico mu non stop trubi do hlavy ze mu zalezi na jeho buducnosti , tak uveri lahsej ceste..... cele zle
@martinmmartin tak vieš, ono sa treba aj trošku zaujímať a vzdelávať. Nežiť len v spomienkovom optimizme a straníckom transparente, že za komunistov bolo dobre a dali nám byty zadarmo. Svet a okolnosti sa dynamicky menia. Už dávno sa požičiava na dôchodky, natalita klesá, viac ako milión obyvateľov žije mimo SR a stále odchadza žiť a pracovať inam= prispievať do dôchodkového systému inej krajiny. Na to fakt nemusím mať VŠ ekonomickú aby som pochopila tieto čísla. To je matematika ZŠ. To ti píšem ako žena cez 50. Nežijem v minulosti
@anonym_autor a nebolo by lepšie pre štát poslať ľudí skôr aby sa mohli starať starí rodičia o vnúčatá a tak rodičia nemusia byť non-stop na očr, unavení, v strachu atď... To je taký môj malý sen žiť v takej krajine, kde trošku rozmýšľajú a systém slúži ako štátu tak aj ľuďom... Akože nemáme sa tu najhoršie na svete ale v 67 budem k.o pod zemou lebo to nedám mám chorobu a robota ma šetriť nebude a to som sa dobre učila ...
Viem, ale na ciastocny. Inak som kancelarska krysa, na par hodin toto robit uplne v pohode si viem po 60 tke predstavit. Aspon nezakrniem mentalne, budem medzi ludmi, skor mi den zbehne.. do dochodku by som mala ist o 16 rokov. Len aby zdravie sluzilo a rusak neprisiel, vsetko ostatne je ok.
@martinmmartin ano a potom naco platim dokelu odvody. OK tak svoje dcery budem instruovat aby neplatili odvody, robili na firmu alebo zivnost a nech sa tento stat aj posklada. Ako super ze ja mam platit nemale odvody zo mzdy a potom sa na mna stat vyserie. OK moje dcery este nepracuju ale ako nahle zacnu, tak im budem vtlkat do hlavy ze nech odrbavaju tento stat, ved aj tak ziadne dochodky nebudu 😖☹
@anonym_411ccb Veľmi častý omyl. Odvody neplatíš na SVOJ dôchodok, ale na dôchodky súčasným dôchodcom. Presnejšie, na prvých 11 dôchodkov, na ten dvanásty a trinásty si štát musí požičiavať.
@anonym_autor ja si neviem predstavit nepracovat. Ja budem robit, co budem zit. Aj ked mozno nie na plny uvazok. A mozno skor nieco, co ma bude bavit.
Moja mama pracovala do 73r, otec do 70r. Obaja keby mohli, tak by pracovali aj dlhsie. Ked prestali pracovat, tak tak do 2r to zacalo ist dole vodou
Nechápem, prečo tieto zdrapy papiera beriete vážne a zakládate o tom stále nové a nové diskusie. Každá vláda urobí v dôchodkovom systéme nejaké zmeny, takže už o rok to platiť nemusí. Skôr by vám malo prekážať, koho to bol nápad vyhodiť tisíce za doporučené listy, ktoré nemajú žiadnu výpovednú hodnotu. Snáď len pre tých, ktorí majú dôchodok na dosah.
Ja mám skôr takú otázku, ak niekto vie. Nám to s manželom ešte neprišlo, mohli to poslať aj mailom? Lebo moje emailová schránka je plná a nechodia mi odtiaľ už maily. Že či to musia poslať aj klasicky alebo ako mám na to čakať?
Ja mám skôr takú otázku, ak niekto vie. Nám to s manželom ešte neprišlo, mohli to poslať aj mailom? Lebo moje emailová schránka je plná a nechodia mi odtiaľ už maily. Že či to musia poslať aj klasicky alebo ako mám na to čakať?
@30majka71 mne to prišlo iba na email
schránku si vyčisti, vyhoď fotky a videá
Jednoducho proste je to o veku dožitia a ten sa zvyšuje a proste nedá sa tretinu života pracovať a dve tretiny brať od štátu... Toto vyhrala generácia čo išla tak 30 rokov dozadu do dôchodku vo veku 50-55, nezrobili sa, odišli v plnom zdraví, zároveň už nastúpila aj moderná medicína a ak aj prišli časom zdravotné problémy dožili sa/dožijú aj 85tky-90 tky a sú kľudne 35-40 rokov na dôchodku.
@marsmykkok asi tak. Moja babka išla na dôchodok v 52, má 94 rokov, takže je na dôchodku už vyše 40 rokov.
Manžel 29r. ktorému vyšlo že musí pracovať do 69 a 256 dní 😂, smiešne tieto prognózy že by mal pracovať ešte 40 rokov. Na taký smiešny dôchodok (btw. ak si dáte prognózu sily peňazí za 30-40 rokov tak inflácia vám 2/3 zožerie. Ak máte prognózu dôchodku 3000€ - na dnešnú dobu luxusne číslo- tak za 40 rokov to bude akokeby dnes máte 1000€)
@marsmykkok asi tak. Moja babka išla na dôchodok v 52, má 94 rokov, takže je na dôchodku už vyše 40 rokov.
@sisaka sila, dlhsie brala ako platila. Plus tipujem ze tam bola nejedna materska. Jasne ze tento system je neudrzatelny.
@sisaka sila, dlhsie brala ako platila. Plus tipujem ze tam bola nejedna materska. Jasne ze tento system je neudrzatelny.
@anonym_b8f433 No to sa hovori, ze zeny oproti muzom platia menej do soc.poistovne a vyberu si na dochodku ovela viac. Menej pracuju a dlhsie sa doziju.
Budem pracovat, pokial mi to zdravie dovoli, ale ja pracujem na seba. Moj manzel ma 64 rolov, do dochodku by mal ist na rok, ale nechysta sa, a to sa fakt od rana do vecera nezastavi. Poznam ludi, co maju 70 a pracuju, a na otazku preco odpovedaju, ze ak by boli neaktivni, tak do roka dostanu infarkt, to sa tyka najma muzov, lebo zena ma aj nadalej svoje zaujmy a aktivity, ale chlap spohodlnie a zakrnie. Myslim, ze ak cloveku praca prinasa uspokojenie a neskor sa jej moze venovat len par hodin denne, je to ovela lepsie pre jeho zdravie, nez nerobit nic...
@anonym_411ccb Veľmi častý omyl. Odvody neplatíš na SVOJ dôchodok, ale na dôchodky súčasným dôchodcom. Presnejšie, na prvých 11 dôchodkov, na ten dvanásty a trinásty si štát musí požičiavať.
@ivka225 pozor, už pred 10 rokmi si štát pozičiaval na každý mesačný dôchodok 50 €
Nechápem, prečo tieto zdrapy papiera beriete vážne a zakládate o tom stále nové a nové diskusie. Každá vláda urobí v dôchodkovom systéme nejaké zmeny, takže už o rok to platiť nemusí. Skôr by vám malo prekážať, koho to bol nápad vyhodiť tisíce za doporučené listy, ktoré nemajú žiadnu výpovednú hodnotu. Snáď len pre tých, ktorí majú dôchodok na dosah.
@anonym_8ad570 hlavne tie bludy plat dnes najvyssi pocas celeho obdobia 40 rokov 1400 a dochodok niekto vypicital na 1800😂
@anonym_8ad570 no vidíš, pre niekoho je tento zdrap papiera téma už pár týždňov. Ohrýzajú si pri tom nechty kedy a koľko dostanú 🙄 Namiesto toho aby si priznali reálne fakty.
@anonym_411ccb praca na firmu je aka?
Zivnostnik neplati odvody?
Ved nemusia platit a ani poberat matersku ocr pn davku v nezamestnanosti, staci si nasetrit a cerpat z vlastneho uctu dcerenkam.
Dochodkovy vek sa zvysuje preto, aby sa ho co najviac ludi nedozilo, aby isli dobrovolne do predcasneho a nevyplacala sa im plna suma … z dnesnych odvodov sa platia dnesne dochodky. Kto sa o seba nepostara sam … ma smolu a stazovat sa bude moct … ak dozije a nebude mat telo alebo hlavu na kasu. DE … akurat sa zaoberaju na zvysenie dochodkoveho veku na 70 … kym zostarnu 25 rocny, budu pracovat do smrti …. V USA ide do dochodku ten, kto si to moze dovolit … samozrejme kazdy vidi tych bohatych dochodcov … ziadna krajina neukaze 80 rocnu babku zbierajucu plastove flase na stanici v Mnichove alebo 75 rocneho pana este makajuceho v supermarkete v US lebo nemoze zaplatit manzrlkine ucty za liecbu raka a pod … kym budu dochodcovia terajsi 30 rocni este sa vela zmeni
@anonym_autor Ja si neviem predstavit, kto zamestna 65 rocneho? Mne vychadza skoro do 68 a to si absolutne vobec neviem predstavit.
Pojdem do dochodku, ked budem mat 68 rokov, momentalne sa tu ide v 65.
Ano byvam v UK, a praca sestricky je rovnaka ako vsade inde.
Poslednych par rokov pracujem ako district nurse a musim povedat, ze je to menej stresujuce ako v nemocnici. Kolegine mam od 35 - 78.
Ja ani neratam, ze v 68 pojdem do dochodku, napriek tomu, ze budem mat statny dochodok, co bude za tych 20 rokov almuzna, budem mat aj fajn NHS dochodok. AK ho dovtedy nevytuneluju, co je velmi pravdepodobne.
U nas sa chvalabohu da ist robit na part time a tak by som aj chcela robit.
Full time by som v tom veku asi uz nezvladla.

stale len to Nemecko, dokelu oni maju uuuplne ine pracovne podmienky ako my a nerobia tka ako my, tak uz prestante porovnavat. Maju milion dovoleniek, sviatkov, skratene uvazky v neskorsom veku. Je bezne ze robia len 4 hodiny denne a za dobry plat.
@anonym_411ccb prosim ta a to kde si na to prišla že v Nemecku sa nerobí ako na Slovensku,pracovne podmienky sú uplne rovnaké ,len si zamestnávatelia nedovolia toľko, ake množstvo sviatkov
Ano robi sa tu že štyri dni v týždni ,ale to je jedna práca a potom je tam druha kde sa robi tri dni a plat je potom dobrý to máš pravdu ,ale je aj odpracované
Ja nechapem kde na toto chodíte