Koľko peňazí dávate 12-ročným dcéram ako vreckové?
Kolko dávate 12 ročným dcéram?Samozrejme.davam jej aj úlohy doma.ako upratať izbu,vybrať riad,utriet prach....
Deti nikdy nedostavali vreckové . Peniaze čo dostávajú na sviatky atd , sú samozrejme ich a s tým si robia čo chcú . Keď niekam idu , dám im podľ asvojho uváženia . Ale aj veľmi zalezi , čo pre teba znamená vreckové a čo všetko si z toho ma dieťa platiť . Lebo ja napríklad ako začalo teplo a otvorili pri dcerinej škole zmrzlinu , len to som jej dala každý deň 3 € , aby si mohla kúpiť 2 kopčeky zmzliny po škole s kamoškami . Keď idu do kina , tak treba minimálne 20€ lístok + popcorn , keď idu na bicykle , tiež sa na hrádzi zastavia na kofole s babmi atd … takze pre mna je najviac otázne , čo všetko si akože to dieťa z vreckového ma hradiť ?
@lily14
11r syn 20€
16r syn 50€
12 a má 10 eur týždenne, má svoje povinnosti ktoré musí plnit
Nedostavali ani jeden keď niečo chceli tak sme sa dohodli či to treba
10e mesačne. Upratuje zadarmo, veď aj ona tu býva a mne tiež za to že upracem, nararím nedávajú €
Ja som dostávala 30-50€. Z toho som si kupovala hracky/knihy, alebo keď sme išli na jarmok/hody tak som si brala z tých peňazí.
Za upratovanie som peniaze nedostávala😅 ved to sú povinnosti ktoré majú mať všetci členovia domácnosti (samozrejme podľa veku).
5eur mesacne
@lily14 vreckove som nikdy nedostavala ak mi trebalo popytala som od mami alebo babky.
Nedostávali, ale čo dostali od starkých a napr.za kúpanie, bolo ich. Skoro začali brigádovať a to je ich vreckové. Ak chceli ísť do kina, na zmrzlinu, alebo na kúpalisko s kamošmi, dala som im.
v 12r nič... chodili do zš o 2 ulice od domu...
syn v 12 chodil do mesta tak dostával pár korún. je to dávno, ešte neboli ani eurá...
Ja som sa rozhodla pre vreckové, aby si uvedomovali to množstvo ktoré si musia strážiť ak chcú míňať..
Ja som napríklad dostávala vreckové tiež, kupovala som z neho aj desiatu na strednej ak som mala chuť na niečo iné.. ale to bolo 100 korun na mesiac..
20 eur,
vzdy chcela blbosti, tu chcela to, tam chcela ono, v stanku casopis s hrackou.... tak som jej zacala davat vreckove, najskor menej, teraz ma 14, stale dostava 20, aby pochopila ze jej nemozem pri kazdej navsteve stanku, ked ideme na autobus kupit casopis za 5 eur. zacala s tou sumou hospodarit, niekedy to minula hned, potom si dobre rozmyslela co si kupi. a na to sluzi vreckove, aby dieta vedelo hospodarit s.nejakou sumou.
Nasa tiez dostava 20 Eur na mesiac. Ked mala 12 nechodili tolko po meste s kamoskou, aj si usetrila. Teraz ma 15 a chodia do mesta, vacsinou do sekacov, pokupi si veci - ale nechce nove, cize ona kludne aj na narodky povie, ze by sme jej mohli dat radsej peniaze, ze si sama vyberie v sekaci, potom si vselico presiva, vyraba, cize je to hospodarne... Na kozmetiku by ale vedela pominat vela. Farbi si vlasy, cize raz za dva mesiace si kupi aj farbu, tekute linky na oci, spiralu...
@lily14 Nikdy sme deťom nedávali vreckové a už vôbec nie peniaze za práce v domácnosti.
Kupovali sme im všetko potrebné, stravu, financujeme koníčky. Keď ide dieťa do kina, von a podobne, vždy dám vhodnú sumu peňazí, výdavok späť nečakám.
My máme tak celkovo v domácnosti peniaze spoločné, každý si berie podľa potreby a rozumného uváženia. Deti to od malička vidia a tak aj k peniazom pristupujú.
@lily14 Nikdy sme deťom nedávali vreckové a už vôbec nie peniaze za práce v domácnosti.
Kupovali sme im všetko potrebné, stravu, financujeme koníčky. Keď ide dieťa do kina, von a podobne, vždy dám vhodnú sumu peňazí, výdavok späť nečakám.
My máme tak celkovo v domácnosti peniaze spoločné, každý si berie podľa potreby a rozumného uváženia. Deti to od malička vidia a tak aj k peniazom pristupujú.
@abbey1 S týmto úplne súhlasím . My mame doma peniaze na jednom mieste , samozrejme nie velku sumu , ale aj deti o nich vedia a v prípade potreby si z nich kedykoľvek môžu zobrať . Ako tu jedna mamička písala , to, že nemajú vreckové , neznamená , že nepoznajú hodnotu peňazí , ani že im kúpime v stánku /obchode všetko na co ukážu .
Ale ako píšem , zalezi velmi od toho , čo kto považuje za vreckové a na čo má slúžiť . Ja som mala spolužiačku na strednej škole a ona si z vreckového musela sama kupovať aj kozmetiku , tým je myslené aj deodorant , opaľovací krém , balzam na pery, tampóny atd … no pre mna je toto nevyhnutnosť a beriem to ako samozrejmosť a povinnosť rodiča , že to dieťaťu kúpim a nie že mu dám dvacku , ono len na základne hygienické potreby minie všetko .
Nám sa to nastavili samé. Syn dostal 10eur keď sme sa nasťahovali a začal chodiť autobusom(má predplatenú aj kartu na autobus teda tie peniaze má len pomimo)dohoda je že si môže kúpiť jedlo ak majú zlý obed alebo niečo fajne keď idú spolu zo školy so spolužiakmi. Ale vždy ma má popýtať do tej 10tky doložiť aby ml vždy 10eur pri sebe. Nekarham ho áno sa nevyputujem lebo je to ale v medziach dohody a nemčina na sprostosti. Ak potrebuje že idú ešte na zmrzli vždy mi dáme alebo na Kofolu. Nemáme to presne stanovené ale je naučený že sa nemá báť poprosiť si peniaze ak na niečo potrebuje / chce. Som na nho hrdá že vie hospodáriť. Narodeninové si šetrí sám do toho sa mu nestarám od 7 rokov.
Dcéra 14 rokov, mesačne 20 eur, ma to čisto vreckové pre ňu. Cestuje autobusom do mesta, do školy, na dobitie karty jej dávame, aj všetky výdavky platíme. Ma to výhradne vreckové, môže si kupit, co chce. Nezvykla míňať, šetrí si. Teraz v lete zvykne ísť s kamoškou do mesta, tak si z vreckového platí zmrzlinu, pitie, pripadne si kúpi niečo, co chce ona.
Dcéra od prvej triedy dostáva 10€ mesačne. Posielam jej na účet, ma kartu a keď chce tak si kúpi čo chce. Naučí sa šetriť si na nieco väčšie ale aj hospodáriť keď chce nieco menšie a podobne. Sem tam mi povie hlavne teraz v lete že jej nemám poslať ale dám jej hotovosť aby mala na zmrzlinu a tak.
Minule sa tak rozhodla že nás pozve na zmrzlinu. Sú to jej peniaze a nechávam to na ňu. Sem tam usmernujem.
@abbey1 S týmto úplne súhlasím . My mame doma peniaze na jednom mieste , samozrejme nie velku sumu , ale aj deti o nich vedia a v prípade potreby si z nich kedykoľvek môžu zobrať . Ako tu jedna mamička písala , to, že nemajú vreckové , neznamená , že nepoznajú hodnotu peňazí , ani že im kúpime v stánku /obchode všetko na co ukážu .
Ale ako píšem , zalezi velmi od toho , čo kto považuje za vreckové a na čo má slúžiť . Ja som mala spolužiačku na strednej škole a ona si z vreckového musela sama kupovať aj kozmetiku , tým je myslené aj deodorant , opaľovací krém , balzam na pery, tampóny atd … no pre mna je toto nevyhnutnosť a beriem to ako samozrejmosť a povinnosť rodiča , že to dieťaťu kúpim a nie že mu dám dvacku , ono len na základne hygienické potreby minie všetko .
@lenka.25 Presne tak to vidím i ja.
Zatiaľ nič, ale už rozmýšľam, že začnem. Doteraz si svoje výdavky financovala z peňazí z narodenín, Vianoc. Keď ide na výlet alebo kina s kamoškou, tak jej dám koľko treba
Tak nemam mesačnú sumu. Ale ked ide vonku cca 2e 5e kedy ako ked idú do mc 12e jed do kina 20e takže mesacne to vide aj na 100-150e. Ved len zmrzlina stojí 1.50 a vonku chodí skoro kazdy den 🤷♀️
syn má síce 14, ale odvtedy, ako prešiel na druhý stupeň, mu posielam 40 € mesačne, má svoj účet
20€
U nás 15€, stredoškolák 20€. Plus príspevok na kredit na mobil plus všetko ostatné okolo.skoly hradim ja, výlety dostávajú tiež mimo toho. To je čisto pre ich potreby. Ale, zase viem, že neminaju na blbosti. Maju všetci derske účty, vidim pohyby na účte. Už si všetci traja našetril na herné počítače, starší si šetrí na auto.
A 10 eur tyzdenne alebo mesacne? 10 eur mesacne je zufalo malo podla mna v dnesnej dobe. 7rocna dostala do tabora denneho 10 eur na tyzden, to mala 2 eura na den a kazdy den si kupila nejaku jednu vec, nanuk alebo tak. Ja ako 12rocna som dostala 300 korun na mesiac, to malo na tu dobu aj vacsiu hodnotu ako 10 eur teraz, no rozkotulali sa rychlo
@lily14 syn 12. ročný dostávál peniaze podľa potreby na pizzu atď., tetaz má 15 a jednorázovo dostane odo mňa 50,00€. Ak chce viac, odpočítam to z budúceho vreckového

Mám tri deti vo veku 13, skoro 12 a skoro 9r.. všetci raz mesačne dostanú na svoje účty po 5e.. zväčša si šetria na niečo, dávajú si tam aj peniaze ak dostanú na nejaký sviatok.. tak to maju celý školský rok.. na prázdniny im dávame na dlhú dovolenku každému 20e v juli a na kratsiu v auguste 10e.. (po 10 im dava aj babka, lebo jej je ľúto že nemôze na nich dávať pozor) to sú peniaze ktoré môžu míňať ako chcú, zväčša si to minu na suveníry a podobne blbosti musia si však kupovať sami a hospodárit..
Na učte majú však aj šetriaci ucet kde majú uloženú sumu ktorú si neminaju.. (napr najstarší syn je odhodlaný si takto šetriť na vodičák)
Samozrejme oblečenie, jedlo, kozmetika ,, tábory a krúžky platíme my, toto čo dostávajú sú peniaze ktoré sú len ich na čo chcú.. tiež majú doma povinnosti, ktoré musia spĺňať..