icon

Mám dovoliť 13 ročnej dcére oholiť si ruky?

petruska573
12. apr 2015

Dobrý deň! Mám dovoliť svojej 13-ročnej dcére oholiť si ruky? Má zo svojich rúk komplexy a hovorí, že nemôže ani nosiť krátky rukáv. Snažila som sa ju upokojiť, ale ona namieta. A nechcem aby sa strápila. Mám jej to dovoliť? Ak hej, tak je podľa vás lepšie nech si ruky oholí žiletkou, epilátorom či niečim iným? Ďakujem!

rebroza
12. apr 2015

@petruska573 Ahoj, ja si tak 2-3 krat do roka oholim ruky so strojcekom - najprv som brala manzelovi holiaci, mal tam taky nastavec na zastrihavanie brady, teraz mame doma strojcek na vlasy a tam je tiez taky daky nastavec, co nepouzivame na vlasy. S tym kremom veet (pouzivam na podpazusie) mi to na rukach nejak neslo. a nohy zasa riesim epilatorom, co je na rukach bolestive podla mna. Praktikujem to uz cca 10 rokov, na chlpkoch nepozorujem zmeny k horsiemu. skor si myslim, ze ich je menej a su kratsie. su blondave a byvali dlhe 2cm, takze mi to tiez cez leto vadilo alebo ked bola nejaka akcia a mala som saty na ramienka. Je pravda, ze do tyzdna mam na rukach "strnisko", ale ked uz maju chplky tak pol centimetra, nie je to citit na dotyk. a aj mesiac trva kym dorastu uplne.
este ma napada, jeden doktor mi hovoril, ze nadmerne ochlpenie suvisi s hormonmi a ja mam za tych 10 rokov za sebou dva porody aj gyn. problemy, takze chlpkov moze byt menej preto. Na druhu stranu nadmerne ochlpenie mame v rodine, aj mama tupila staremu otcovi ziletky na rukach.

oli18
12. apr 2015

@adkat13 Aj v 80. rokoch sme odstraňovali ochlpenie, len nemali sme toľko prostriedkov, ako dnes.

adkat13
12. apr 2015

@oli18 áno, odstraňovali, ale to neznamená, že by sme si v dnešnej dobe mali chĺpky odfarbovať peroxidom... nie všetko, čo sa robil vtedy je vhodné robiť aj dnes, predsa len, doba pokročila a niektoré metódy sú už značne zastarané...

katka1981
12. apr 2015

@petruska573, pamatam si ako som si chcela holit ruky ja, myslim ze som este nemala 18. A preto som strasne chcela trhaci holiaci strojcek. Brat mi ho kupil pod stromcek, maminka ma odhovarala, ze budem starsia budem mat deti, nebudem mat cas si ruky holit. Vytrhala som si, a dlho som mala potom problemy co sa mi zapalovali korienky. Asi 2 roky sa mi ruky vyhadzovali, hoci som si ich vytrhala len 2x lebo mna to priserne bolelo a boli. Tak som presla na holenie. Ano, teraz mam dieta, spomeniem si na to co mi maminka povedala, ale nelutujem. Ked mam cas, oholim si. O nic horsie ich nemam ako ked som s tym zacala. Setsernica si dava robit voskom, cele nohy a cele ruky. Je spokojna. Takze treba zvazit viacere moznosti. Chapem, ze ma len 13. Ja som si nohy holila prvykrat ked som mala 13. A nelutujem. Moja spoluziacka mala sice chlpy na nohach blond, ale take huste nemam ja teraz dokopy snad s celou mojou aj muzovou rodinou ako mala ona vtedy. Keby som bola jej mama, poviem jej nech si to oholi, je jedno ci ma 13 alebo 16. Takcitak si to bude musiet riesit cely zivot a nema vyznam, aby malo dievca komplexy. Ja si stale hovorim, keby tak vymysleli nejaku vodicku alebo krem, kde natriem, viac chlpy neporastu 😀

katrinka8
12. apr 2015

@petruska573 - to sú také voskové prúžky. Nalepíš to na kožu (taký papier, na ktorom je z jednej strany vosk) a potom potiahneš, ono to vytrhne chĺpky 😉 Je to jednoduché, to zvládne aj sama. 😉

tomiholjubavi
12. apr 2015

inak ja som si v 13tich prvy krat nafarbila vlasy. vyuzila som chvilu, kym mama bola na zlcnikovych kamenoch a z rysavkastej som isla na modrociernu. ked mama prisla (uz bez kamenov), skoro ju museli odvazat zas 😀 myslim, ze 13 je dobry vek na zaciatok experimentovania...ale ruky by som aj tak neholila. veet je dobra vec 🙂

katrinka8
12. apr 2015

Som myslela, že ten Veet existujú aj tie voskové prúžky - nielen krém 🙂

emma181
12. apr 2015

@petruska573 depilacny krem je fajn ale mne potom ked chlpy rastli tak sa zapalovali, vrastali pod kozu. Skuste ist ku kozmeticke a ta to vytrha horucim voskom. Prvy krat to boli, ale co uz pre krasu treba trpiet 😉. A ked si na to potom neskor trufnete tak si mozte ten strojcek aj vosk kupit a mozte jej to robit Vy, vyjde to o vela lacnejsie. Chlpky potom rastu pomalsie a je ich menej a nie su take hrube a dokonca tym ze su slabsie tak su aj bledsie a v lete uplne vyblednu. Taku mam ja skusenost. Ja si sama trham chlpy na nohach horucim voskom 2 roky.
A urcite jej to dovolte, pretoze decka v tomto veku vedia byt naozaj zle, tak aby sa Vasej dcere neposmievali. Vela stastia mladej slecne prajem 😊

tjaden
12. apr 2015

ahoj tiež mám ten problém už v škôlke som mala ruky ako starý chlap, na zš začala šikana tak som si ich začala holiť, no lenže bolo to vidieť tak som ruky nadalej skrývala, dnes si hocikedy myslím že už mi na tom nezáleží a potom príde leto a ja neviem čo na seba, odporúčam opaľovať sa, na opálenej pokožke to menej vidieť a tiež tie chlpky zosvetlejú ale zázrak nespravíte aj tak to bude vidieť ... ☹

janka279
12. apr 2015

@petruska573 Ja som tiez vzdy mala na rukach take tmavsie chlpy. Ako pisala @tjaden, cez leto po opaleni to bolo lepsie. No mne pomaha skratit si chlpky na rukach takym strojcekom na bradu mojho muza. Skratim si chlpky na 1 mm. Chlpky sice na rukach mam, ale vypada to lepsie a hlavne prirodzene. Kedze si ich neholim ziletkou, nie su tvrde a zhrubnute a nevypada to ako strnisko.

renesens
12. apr 2015

@petruska573 ahoj, z mojej vlastnej skusenosti : holim si ruky uz od 12tky, chlpy nemam ani zhrubnute ani tmavise, staci mi oholit sa raz za cca mesiac a pol a je to uplne v pohode, ja by som jej to na tvojom mieste dovolila.

adriana1609
12. apr 2015

@petruska573 ja vobec neoporucam holit si ruky...strihanim, holenim vlas, chlp pevnie, teda aspon u mna. Pocit neviditelnosti a hladkosti rychlo prejde, ked po par dnoch opat chlpky povyrastu...a navyse moze to este aj svrbiet...ja mam tiez ruky chlpate jak dikobraz dlhe pichliace..to seriozne...a tiez som mala mierne komplexy, a nastastie tie boli potlacene inymi v puberte, takze na rukvy s chlpmi som casom zabudla, prestala riesit🙂 Nech chodi na slniecko, chlpky zblednu...a povedzte, nech sa vykasle na mindraky, vyda sa aj tak, a este za akeho fesaka🙂 kazdy mame nieco, a musime si tym prejst..nejak citlivo by som jej vysvetlila, ze holit ruky nie je nutnost, a skor naopak, aby to neskor neolutovala...ak to nezabere, tak ju nechajte tak, nech si to vyriesi po svojom...iba jej dajte najavo ze ju chapete...ja stale dcerkam hovorim, ze su krasne.....vsetci to potrebujeme pocut, aj ked si myslime nieco ine...castym chvalenim potlacime nase nedostatky, nase komplexy, a podporime zdrave ego...viem, niekto ho ma na rozdavanie, a iny by mohol mat aj 100krat viac, a vidi sa inak....prajem vasej dcerke, nech sa vidi takymi ocami, akymi ju vidite vy, jej mamicka. nech sa citi krasna s tym cim je, taka aka je....🙂

applede
12. apr 2015

@petruska573 ...ziletkou by som to nerobila, bud jej zaobstaraj holiaci strojcek a nech si skrati chlpky uplne na minimum ..a uvidite potom ako to bude..aj ked si osobne myslim ze toto bude stacit...ak by jej komplexy pokracovali zober ju ku kozmeticke..a nech jej ich ostrani depilaciou....sice je to bolestivejsie ale nic tragicke a ak ma dcera take komplexy ako pises tak pojde...rada....dnes to nie je nic extra tak si aj na ruke chplky odstanit depilaciou a opakovat ci uz mesacne alebo podla potreby....

lulistek
13. apr 2015

@adkat13 ahoj, no ja ked som bola v puberte bola taka pena co sa nastriekala, nechala 8 minut, zotrela handrickou a chlpky boli prec. ano su aj kremy. neviem mozno uz tu penu nevyrabaju, nemyslela som tu na holenie obycajnu :D ;)

karamel
13. apr 2015

Kludne jej to dovol, na zaciatok nech pouziva ziletku🙂

6699333
13. apr 2015

Baby a ten veet krem sa moze uzivat aj v tehotenstve

adkat13
13. apr 2015

@lulistek ja viem, čo myslíš, kedysi to vyrábala OPILCA. volá sa to depilačný krém. lebo keď dáš do googlu penu na holenia, nájde ti to penu na holenie 🙂

adkat13
13. apr 2015

@6699333 nie

cwilinge77
13. apr 2015

ano ked ma mat s toho traumu, som za 🙂, ja som takto ked som mala ...nást 🙂 rokov nenosila kratasy ani sukne pretože som mala chlpate nohy a nikto mi neporadil , že si ich možem oholit-depilovat 🙂, dodnes na to spomínam ako som sa hanbila aj na telesnej ani na kupko som nechcela chodit.A na ruky použivam manželov holiaci strojcek 🙂

6699333
13. apr 2015

@adkat13 diky

senka111
13. apr 2015

Nohy depilujem a ruky pozdravujem. Je to v pohode.

maryennn1
13. apr 2015

Ja som mala 13 a oholila som si ruky, a ľutujem to do dnes. Vtedy som mala pocit, že to neprežijem aké je to otrasné (my sme v rodine také tmavšie typy, takže aj chĺpky máme tmavšie a bolo ich na tých rukách požehnane) no od oholenia, to musím robiť stále, pretože neoholené to vyzerá ešte otrasnejšie. Oholené chĺpky sú pevnejšie, tvrdšie a rastú rýchlejšie, neuľahnú ako tie pôvodné, ale stoja ako ježko do hora...no vyzerá to katastrofálne 🙂 takže ak má z toho komplexy, asi by som jej to nezakazovala, ale pokecajte si o tom a nech si to najprv riadne premyslí 🙂 ak oholí raz, je to starostlivosť na vždy.

ivanya
13. apr 2015

Hlavne ju asi treba zobrat gynekologovi resp. endokrinologovi, zvysene ochlpenie moze naznacovat hormonalny problem. Ak je tmavovlasa, chlpy ma tmave az cierne urcite by som volila skor laserovu epilaciu (pozor nie IPL), dnes uz je cenovo dostupna a vydrzi aj 2-3 mesiace.

lulistek
13. apr 2015

@adkat13 ano mas pravdu s tym googlom naslo aj mne len ze pena na holenie. Pisem preto ze Veet pena lebo ja som v mojej dobe pouzivala penu, lebo kremy Veet mi nepomohli

katka1981
13. apr 2015

To ci budu chlpy na rukach po oholeni vekom horsie, je podla mna individualne. Ked si pozriem teraz na svoje neoholene, vyzeraju omnoho lepsie ako ruky niektorych bab co si ich vobec neholia. A mne osobne sa na zene chpate ruky nepacia rovnako ako chlpate nohy. Ak su na rukach chlpky jemne a svetle, netreba holit, ale ak ich vidno, vyzera to zle. Aky je rozdiel v tom mat chpate nohy a mat chlpate ruky? Je to o tom komu sa co paci a ako sa citi lepsie. Ked nemam cas oholit si ruky, da sa, ale hole sa mi pacia viac. Takze snazim sa najst si na to cas.

le4
13. apr 2015

ahoj, holenie neodporucam. ak je to vo vasich moznostiach tak laser, alebo potom bud epilator, vosk alebo voskove pasiky z drogerie. a predtym ako zeny radili ist na vysetrenie k endokrinologovi. ak je to hormonalna porucha, po liecbe chlpky zmiznu. myslim ze ziadne dievca/zena nie je stastne z neziaduceho ochlpenia, tak preco ho neodstranit, ked su moznosti.

sosanna88
13. apr 2015

ja by som chcela vidie foto...ci je to ozaj take strasne...lebo pozname to, taka pubertacka je na nervy zo vsetkeho..vsetko je tisíc krat take skarede ako naozaj..🙂
ja som mala presne tolko ked som si oholila nohy. v tom case som uz mala dost tmave a huste chlpy na nohách...nechcela som nosit sukne, parila som sa v lete v rifliach. aj tak som mamu nezlomila aby mi dovolila nohy oholit. bola som na nu nasrata, neznasala som seba aj cely svet 🙂 nakoniec som sa aj tak nasrala, slohla ocovi ziletku a nohy si oholila...hned bol ten svet krajsi..🙂 a mama o rozdychala...

o par tyzdnov na to som si zaumienila, ze aj ruky mam chlpate, tak hura, oholila som si ruky...a to uz mama nerozdychala....🙂
nahucala na mna, ze mi chlpy narastu a este väcsie a tmavsie, tak som sa zlakla a viac to nespravila...

Inak, casom mi tie chlpy zbledli...neviem ci len ja ich vidim ako bledsie, kedzde uz davno nie som v puberte, alebo ozaj zbledli. neviem..neriesim...
ale je pravda, ze ak by som bola ako opica, tak idu dole...

preto je tazko posudit ci je to v takom stave hroznom, ak ano a dievca ma komplexy reba to riesit...a ked si myslite, ze nie je tak sa s nou treba porozpravat a nejako ju odradit..🙂

iwesska
13. apr 2015

Tak ja som sa zacala holit v puberte na nohach a uprimne, nechcela by som mat to, co sa mi robi teraz na nohach este aj na rukach. Tam mam sice chlpy tiez, blede, malo viditelne, ked sa opalia ruky, ani ich nevidiet, zato, holit si kazdy druhy den vyhadzane, svrbiace nohy je daleko horsie 😝

buba1993
13. apr 2015

V tejto dobe vážne ešte niekto verí tomu, že holením chĺpky silnejú, pribúdajú a neviem čo všetko? Ach. ☹

petruska573
autor
13. apr 2015

Ďakujem Vám všetkým za rady 🙂