icon

Čo všetko si vyrábate doma?

lili777
16. apr 2012

Zaujímali by ma konkrétne nápady a recepty na potraviny alebo čokoľvek, čo si viete vyrobiť doma. A to nielen kvôli finančnej stránke, ale hlavne pre obsah rôznych umelín, ktorých je v potravinách čoraz viac. Aspoň ja mám pocit, že bez tých ečiek dnes už nič nerobia. Potešila by som sa nejakému receptu na tmavý chlebík z pekárne /overenému/. My sa snažíme polotovarom vyhýbať čo najviac.

kaja73
18. apr 2012

@pink_lady ja som si mnoho ecok overila aj z inych zdrojov-ci je to spravne a vsetko co som nahodne vybrala sedelo 😉 -a neviem preco by nemalo 😕

ichbinich
18. apr 2012

@luciferkax: no, mrazim, a potom este zohrievam v mikrovlnke 😝 Takze podla niektorych teorii by som uz davno mala vonat fialky od spodu... Ja necitim rozdiel v mrazenom a to viem vynuchat "sackove" jedlo od Maggi na mile...

Varila som vo velkom a mrazila davno pred narodenim mojho syna. To sme byvali aj 3 krat do tyzdna na tanecnej a pod., takze cas varit a casto ani chut stat vecer pri hrncoch nebol/a. A to varim rada a dobre. Cez den oficialne 40-hodinova robota, v skutocnosti takych 50 hodin za tyzden... Po narodeni dost narocneho dietata som tiez nemala casu na zvys. Ked konecne spal, robila som. Potom som radsej sla s nim na pieskovisko vonku, ako by som mala mat doma nervy, ze musim varit a upratovat a on mi pri tom mrauci. Takto sme boli spokojni, on si behal a hral sa, ja som behala za nim a robila babovecky z piesku 😉 A mrazene nemame kazdy den, ak ti to tak znelo...

Co sa tyka Eciek a spol.: uz Paracelsus hovoril, ze davka robi jed😉 Kto ex-ne 10l vody, tiez to neprezije, a voda je pritom zdrava 😉

ichbinich
18. apr 2012

@irriss:
Tie rajciny susis na slnku alebo ako? Ja ich zatial kupujem, bud nalozene v oleji alebo uplne susene, ale to je bud strasne mastne (aj ked ich necham odkvapkat) alebo take gumovite...
A limoncelo 😝 Neviem, ci nejake doma este mam (vlastny import z Talianska). Daj recept, nech nemusim cakat do najblizsej dovolenky, prosiiiim 😉

radusiq
18. apr 2012

ak to tu este nikto nepisal tak termix - zohrievam kysle mlieko kym sa neuvolni tvaroh, potom rozmixujem s kakaovym praskom a (tiez domacim) vanilkovym cukrom

emily_666
18. apr 2012

@radusiq a vanilkový cukor v akom pomere dávaš ten struk na koľko cukru?

radusiq
18. apr 2012

@emily_666 ja ten struk tak trosku "rozvrtvam" aby pustil viac aromy, na jeden davam cca pol kila hnedeho Demerara trstinoveho cukru. Nie je nejak extremne silny, vanilka sa miesa s vonou samotneho cukru, ale mne staci 🙂

adriana7
18. apr 2012

@pink_lady , a čo tým chcel autor povedať??? 😀

adriana7
18. apr 2012

@irriss , ako robíš tie sušené rajčiny a z akej odrody? my máme moooc radi, vyskúšala by som

ivett1
18. apr 2012

@irriss aj mňa zaujali tie sušené rajčiny...moje obľúbené ...(všeobecne - paradajky môžem v akejkoľvek forme...mňam...) a ...problémy - tie si dokážem vyrobiť ...rýchlosťou blesku 😀...tak, poprosím len postup na tie paradajky.... 😉

irriss
18. apr 2012

@ichbinich
@adriana7

Ty rajcata bude zrejme problem ususit v podminkach na Slovensku..
vyzaduji teply vzduch, suchy a ventilaci tepleho vanku..
ja je susim na Sicilii a pouzivam odrudu "pomodoro riccio", najdu ho na webu a poslu obrazek..
toto rajce je charakterizovano jemnou slupkou a svou duzninou, ktera prave nema po vysuseni ten dusledek "gumy"...nebo je mozne pouzit i "minirajcata" a take bych doporucovala zn. Pachino ..ale nevim, zda jsou na trhu SK 😒
Olej se pouziva vyhradne EXTRA olivovy,kterym se zalije nadoba s rajcaty, ktere musi byt pevne naskladany v lahvicce, aby nesplesnively..musis je tam "nadupat" a zalit..je dobre mezi nakrajet i cesnek popr. paliva papricka..

Postup:
1.Najdes slunne misto po dobu celeho dne, nejlepe s "pruvanem"
2. Kazde rajce rozkrojis napul a posypes HRUBOU SOLI (velke mnozstvi)
3. pokladas na stolecek nebo drevenou plochu
4. kazdy den prevracis...
5. kolik dni nelze urcit, zalezi na suchem a slunnem podnebi.. 😉
6. Jakmile jsou ususene, vezmes je a vlozis do varici vody..jen na par sekund - max1-2 minuty..kazdopadne nevaris!!!vyplavila by se duznina a zbyla by Ti jen slupka 😖
7. Smocenim ve varici vode se zbavis nadmerne soli
8. Opet vratis ven na dreveny stul..jedno rajce vedle druheho..nesmi se skladat pres..kvuli plisni..
9. Ususene je za par hodin...
10. Vzdy vybirat slunne pocasi..zvlast pro posledni dosuseni!!
kdyz nahodou pri suseni prsi, vzit je domu... 😉 , ale se stolkem..netvorit hromadu..

ichbinich
18. apr 2012

@emily_666:
Vanilkovy cukor mozes spravit aj z uz vyskrabanych, prazdnych strukov. Aj v tej "supke" je velmi vela aromy. Teda ked pouzijes vanilku, struk nevyhodis, ale das do nadoby s cukrom. Nabuduce, ked budes mat vanilku, tam ten dalsi struk pridas... Niekedy ten cukor moze stvrdnut, lebo tie struky su trochu vlhke, ale to na kvalite nic nemeni. Mozes ale samozrejme spravit aj vanilkovy cukor, ze vyskrabes tie semiacka, premiesas s cukrom a este pridas ten cely struk. Ta aroma potrebuje cas, hned ten cukor nevonia brutal vanilkou, az po par dnoch/tyzdnoch.
Alebo si mozes spravit extrakt: kazdy vyskrabany struk hodis do vodky/rumu, a potom nas vanilkovy rum/esenciu 😉
Inak, ak budes mat vela strukov v cukre, postupne si ich vyberaj a davaj do kavy... Mnam. Ja ich takto "minam", alebo ich pridavam do varenia, ked chcem trochu vanilkovej vone.

ichbinich
18. apr 2012

@irriss:
Dakujem!
Jaaaj, priamo na Sicilii, tam sme boli minuly rok, hned by som sla zas! To sa ti potom susi a aj rajciny si mozes vyberat podla odrody a nie ako tu tie "najmenej zelene"... 😉

Ja mam balkon na juh, to by mozno aj slo. Ale taku odrodu rajciat si asi najprv budem musiet vypestovat sama. A ked budu zrele, uz bude koniec leta a bude po suseni... Uvidim, minimalne si mi narobila chutky spravit nieco z tych dovezenych, co (dufam) este mame doma, hihi.
Este dobre, ze dnesny obed uz mam hotovy, ked si takto piseme o dobrotach, tak uz som aj hladna 😝

irriss
18. apr 2012
31majka12
18. apr 2012

@abriela ja rada vyskusam ten dalsi recept.

luciferova
18. apr 2012

@radusiq to mixujes aj s tou vodou, alebo ten tvaroh nechas stiect?

irriss
18. apr 2012

@ichbinich
kde jste byly na Sicilii?? 😉
Vim, ze mimo tema..ale ber to tak, ze je to k poloze tech rajcat 😀 😉

oscarka3
18. apr 2012

@adriana7 ja som v lete sušila rajčiny, najlepšie na sušenie boli také mäsité. prekrojiť na 1/4 a lyžičkou vybrať vnútro, to tekuté a sušila som na plechu, na papieri na pečenie na slnku,a keď nebolo až tak teplo, tak v aute, vzadu pod zadným sklom, treba nechať trochu pootvorené dvere ak ich cheš mať raw. boli super 😝

irriss
18. apr 2012

@oscarka3
Proc jsi vybirala vnutro?????????????????????????????

radusiq
18. apr 2012

@luciferova jaj podstatny krok som vynechala 😀 necham stiect cez huste sitko, ale nie dlho, stale je ten tvaroh taky mokrejsi ako kupny, a menej hrudkasty

ichbinich
18. apr 2012

@irriss: V Terme Vigliatore, kusok od Milazzo na severe. Ale presli sme si samozrejme aj zvysok ostrova 😉
Domaci nam dali olivovy olej, med a cerstve pomarance... 😝 to sa neda porovnat, este aj citrony boli sladke... Doniesli sme si pistacie a kontak na firmu, co predava pistacie a vyrobky z nich. Samozrejme priamo z Bronte 😀 Tie iranske presolene sa mozu ist schovat...

luciferova
18. apr 2012

@radusiq jasne, robievam tak tvaroh 🙂

Ja som tiez robila susene rajciny - nakrajat na kolieska, do susicky a potom sa mozu nalozit do oleja, da sa ochutit bazalkou, celym cesnakom, podla chuti. Davala som domace rajciny 🙂

irriss
18. apr 2012

@ichbinich

No muj manzel je ze spodniho konce Sicilie..je to cip polozeny na mape jeste niz nez Afrika 😀 😀 😀

Ty citrony mame na zahrade na Sicilii take..tojsou citrony vazne sladke, ty se jedi bud nakrajene na strouzky a nebo se dlabou lzickou jako grapefruit...ale ale ale!!
POSOLENE!!! 😀 😀 😀

To, ze se mistni rozdeli s turistama, je zname o sicilianech..jsou daleko vrelejsi a dobrosrdecnejsi k dalekemu turistovi nez rodinnemu prislusnikovi 🤐
"rodinny jim na to neskoci" 😀 😀 😀

oscarka3
18. apr 2012

@irriss ono to aj tak po prekrojení vytekalo a v každom recepte, čo som našla bolo, že mám vybrať to vnútro. nevyškrabávala som to do čista, len tak zľahka som to tekuté vybrala .tá šťava sa vlastne aj tak odparí, len by to oveľa dlhšie trvalo

irriss
18. apr 2012

@oscarka3
Ted se na mne nesmis zlobit, ale postupovala jsi spatne 😉

TY jsi vlastne susila SLUPKY z rajcat..
Nejdulezitejsi je ten vnitrek, jak si sama psala, je nutne vybirat rajcata na suseni - podle jejich masivnosti = duznina je nejdulezitejsi..
jinak je to guma, slupka, na zvykani..

Takto ma vypadat spravne ususene rajce..
http://www.basilicoefragole.it/ricetta/pomodori...

p.s. stava se neodpari..stava zustava nejdulezitejsim faktorem mekkosti a stavnatosti..Stava po uvareni susenych rajcat se prakticky obnovi..

nadhera
18. apr 2012

@abriela kila dodam, net problema 😉 a to ja na sladke teda nie som , brr - nemozem rano ani sladke pecivo

chystam domacu tresku a uz rozmyslam o pribinacikovi - mam receptik z casaku, len sa obavam, ci to decka zjedia, ked to nebude v kelimku - uz mam aj tie pre istotu odlozene 😀 😀 😀

irriss
18. apr 2012

@ivett1
a delala jsi tzv. "aranciny" - t.j smazene ryzove koule 😉 plnene bolonskou omackou nebo jen mozzarellou nebo obycejnym maslem??

lili777
autor
18. apr 2012

@irriss ako robíš súšené rajčiny? normálne v rúre nakrájané sušíš? v čom to potom skladuješ?

lili777
autor
18. apr 2012

@irriss aha, veď je tu už aj ďalšia strana a tam je popis 🙂

irriss
18. apr 2012

@nadhera
jejejej 😲 😲 😲 😲
nekdo potrebuje kila?

zn. daruji minimalne 20 😎

ivett1
18. apr 2012

@irriss aj ja som bola na Sicilii 😉 ...ešte ako slobodná...a len tak mimo tému...aj som si chvíľu dopisovala s jedným chalanom odtiaľ... 🙂 ...jááááj to bolo dááááávno...