icon

Štedrá večera bez ryby

jajka257
27. nov 2016

Mam taku hlupu otazku. Moze byt na stedru veceru aj bravcova panenka? Nechcem teraz pocut o vseobecnych zvykoch, ale pocut normalny nazor. Totizto, ja poznam, co ma byt na stedru veceru, ale je tu problem a velky, u nas doma neznasame ryby, nejeme ich, nechutia nam. A moji drahi vzdy isli aj so mnou od stedreho stola hladni a nervozni. Tak som sa rozhodla, ze koniec tradiciam v jedle. Ved to ma byt aj o tom, ze si v klude uzijeme atmosferu a nie, ze pozeram na vyhladovanych ludi, ktori su este aj podrazdeni. Je tu niekto, kto robi na stedru veceru ine ako rybu? Dakujem za odpovede.

fantinka
27. nov 2016

My jeme na Vianoce napr aj rezne 😀.

jasminet
27. nov 2016

my mame biele vinne klobasy - ceske tradicne a kvoli babke a otcovi par kuskov kapra. polievku zo sucheho hrachu, a zemiakovy salat a v nom nastruhane jablka - proste pozliepane tradicie z kazdej rodiny 😀

jana_eyre
27. nov 2016

Jaaj a teraz som si precitala upozornenie kto ma reagovať, tak sa ospravedlnujem.. Aby som to napravila - moja sestra robí rezne, lebo si to tak zaviedli doma kvôli manželovi keďže on nezje hoc co.. Ked sme slavili Vianoce spolu, tak som robila aj rybu aj rezne, lebo som varila ja spolu so svojou druhou sestrou vo bola tiez u nas..

Ja nie som krestan a tradície dodrzujem len kvôli atmosfere takže mi nevadivrobit aj nieco iné ako je zauzivane..

sense
27. nov 2016

@ajana1 aj u mojej babky byvala kapustinca bez masa dokonca biela...len kkysla kapusta a huby, dokonca ani zemiaky v nej neboli

a mama ma skoro zozrala cez telefon ked som jej oznamila ze my sme mali kapustnicu s udenym a klobasou na vianoce...

yanni
27. nov 2016

@aniele u nas presne tak isto. Moji rodicia su obaja z "Smer Horehronie" a tam je /bolo tak, bez ryby a salatu. teraz je to samozrejme uz pomiesane. Nasi si toto drzia stale ako tradiciu. Mojmu muzovi to bolo fuk, takze mame na stole vsetko z mojho detstva ale len male mnozstva a k tomu este ten rezen/rybu ale tu nie kazdy rok.
A potom nevarim tri dni. Pokym sa nepoje😂

simca06022011
27. nov 2016

Na vianoce nemusí byť ryba... U nás sa robilo vždy aj aj... Rezne aj ryba... A keď nik rybu nechcel, nerobila sa jedny dobu. Teraz už len ryba :D

san_dra11
27. nov 2016

u svokrovcov je to tak ze ryba a rezne, a u nasich je to zase tak, ze kto co chce. Bud ryba alebo rybie prsty alebo vyprazany syr alebo rezne 🙂 dopredu sme sa vzdy dohodli kto co chce a to sa spravilo. Ked raz niekto neoblubuje rybu tak naco nutit?

yanni
27. nov 2016

@loginexistuje urob jej cestoviny na cinsky sposob. Tie ryzove priesvitne nudle, nie tie velmi tenke, tie hrubsie uvaris. Na panvici lahko orestujes hocijaku cerstvu zeleninu, ochutis ako chces, ako omacku trochu sojovej, potom to zmiesas s tymi nudlami a je to. My si toto robievame ako rychlu veceru vegie ale aj s kuracimi prsiami nakrajane na pasiky. Nie vela, len tka postrasit. A da sa to vselijako obmienat roznou zeleninou, raz stiplavo, raz nie atd.

ajana1
27. nov 2016

@sense inak ja si este teraz pamatam ako som bola jedny Vianoce na Orave a tam som jedla "kapustnicu". Tradicia netradicia druhy krat by to uz do mna nikto nedostal 😂

atrami
27. nov 2016

U nás je kapustnica, ,,pupáky'', oplátky s medom, klasické rezne, zemiakový šalát a pečené zemiaky. Nikoho nenútim, aby zjedol všetko, ale z každého stačí po lyžičke. Jeden rok sme sedeli pri stole hodinu lebo syn sa nemohol dojesť kapustnice. Tento rok uvažujem nad duhovym pstruhom. Je každého osobná vec, čo si dá na stôl. Ide o atmosféru.

guiseppinka
27. nov 2016

tak na napisem nase menu na veceru - obidvaja rodicia su region dolny zemplin a robime kapra, toho mame radi, ale k nemu jeme cisty kolac a cviklu - ziadny zemiakovy salat. dalej mame opekance (pupaky, bobalky) s kyslou kapustou (tie nemam rada, ale musim aspon symbolicky, ked ma mama dobru naladu, tak spravi aj male mnozstvo s makom). Tieto opekance su s kapustou len kvoli tomu, ze makove alebo tvarohove sa zdali dedovi moc suche... a kapustnicu mame normalne s masom... a salat robime bud na silvestra alebo az na novy rok... napr. kamarat ma mamu od starej vsi a oca z liptova a jeden mal kapustnicu s masom, druhy bez masa... tak robili doma aj taku aj taku a kazdy si dal co chcel...

a inak panenka je fajn...

yanni
27. nov 2016

A cudujte sa svete, ja poznam z oboch dedin odkial pochadzaju moji rodicia, plus starsie generacie z Horehronia (mlad uz neviem) kapustnicu z kyslej kapusty, z hubami, bobkovym listom, susenymi slivkami, hrozienkami, vyvara sa v tom udene a klobasa. Mäso sa v celosti po uvareni vyberie, dovari sa kapusta a sup tam mlieko/smotanu. Cize na kyslo. A robim to tak aj ja. Jasne, poznam aj som jedla aj na "sladko" ale my len bielu varime. A ja ju milujem. Akurat, ze huby nejem. A moj muz sa ide za nou dotrhat. On taketo slovenske nepoznal.

A evanjelici 24. postia alebo jednia len striedmo a ziadne mäso az do vecere. Potom je uz mäso povolene.

A niekto tu spominal tu polnocnu. Ano, u katolikov. Evanjelici polnocnu nemaju.

tajka1986
27. nov 2016

@jajka257 ja robievam kazdy rok vyprazane kuracie vykostene stehna,rybu nerobim kvoli dcere,chcem si veceru vychutnat nie sa sparat v rybe a trpnut ci nahodou sa nebude dusit kostou. A kaslem na vsetko"malo by sa". Urobili sme si ako vyhovuje nam 🙂

mirage
27. nov 2016

Ja nerypem, len sa pytam. Ked uz teda nie tradicne - ryba - preco nie nieco slavnostnejsie, ako hus, divina, ci iny druh "lepsieho " masa. Mne sa lacne kuracie stehna na slavnostny stol akosi nehodia.. Ci?

erickatt
27. nov 2016

My máme rybu a kdo nelubil syr. Ale minulý rok už jedol rybu každý .. drahý sa prispôsobil

stanulienkat
27. nov 2016

Podla mna, ak nie si bigotny katolik,tak si sprav co mate radi. 80% slovakov sa v jeden den tvari,ze su katolici a ze nesmu jest nic i e ako rybu. Je mi to smiesne. Dva dni po sviatkoch sa ako katolik uz nikto nechova. Aspon nebudes pokrytecka 🙂

natalka13
27. nov 2016

@stanulienkat to sa teda mylis, 80%slovakov sa ako katolici tvaria cely rok.
To co myslis ty nema s cirkvou nic spolocne, beru to ako tradicie.

zuzitko74
27. nov 2016

80% Slovákov? To je iba štatistika, nemôžem uveriť, že to niekto berie vážne.

sitina1
27. nov 2016

Vianoce sú kresťanský sviatok, do polnoci je pôst, ale ktože ho už len dodržiava, ani veriaci nie. V kapustnici údené a klobása, na stoloch piate cez deviate, ako keby nik nevedel že obžerstvo je hriech. Ale ja pôst asi tento rok dodržím vyprážaný kapor mi až tak nechutí, ani hríbovú polievku čo varia nemusím, no v mužovej rodine je takýto zvyk a jednu porciu kapustnice variť nebudem, snáď ma zachránia opekance s makom 🙂.

somavi
27. nov 2016

My jeme hus 😊👍👍

sitina1
27. nov 2016

Zabudla som, veď ja budem mať na Vianoce ,,beľuš,, to je taký ,,chlebokoláč,, čo sa u nás pečie na sviatky. Jej už sa teším, nebudem hladná, to isté želám aj Vám.

natalka13
27. nov 2016

@sitina1 post je do vecera kedy vyjde prva hviezda nie do polnoci.
A je to iba zvyk, podla kat.cirkvi to nieje postny den.

sitina1
27. nov 2016

... neviem odkiaľ toto máš natalka13 no mňa to učili inak. Ale viem že je to iné aj u evanjelikov. Ale internet má mnoho výhod tak som si pre istotu pozrela Wikipédiu a tam som našla toto. Štedrý večer v rímskokatolíckej cirkvi[upraviť | upraviť zdroj
Štedrý večer je u niektorých kresťanov (napr. rímskokatolíkov) vyvrcholením adventu a zároveň začiatkom vianočných sviatkov. Štedrým večerom sa v rímskokatolíckej cirkvi končí pôst a polnočnou omšou sa začína sláviť Božie narodenie.
Mäso sa mohlo jesť vždy až po polnočnej omši, ale kedže ja nie som praktizujúci katolík možno sa mýlim

jojo76
27. nov 2016

Každý praktizujúci katolík vie čo by mal-nemal večerať, ostatný majú na výber čo komu chutí...

triciachloebrody
27. nov 2016

Liptovska kapustnica - dajte dakto recept 😝

jvlo
27. nov 2016

U nas tento rok vzniknu uplne nove tradicie. Dcera ma silnu alergiu na vajcia a mlieko, tak nebudem riskovat ziadny anafylakticky sok. Ziadny majonezovy salat, ziadny vyprazany kapor, ziadna kapustnica so smotanou, ziadne kolace... Urobim hribovu kyslu polievku, pecene zemiaky, tresku na prirodno a nejaku raw tortu. Ak nezozeniem oblatky bez vajec, nebudu ani tie. Hlavne ze budeme vsetci spolu. 1x budeme mat zivy stromcek ☺

timea7
28. nov 2016

Pre mna nie je ziadna ryba delikatesa, je jedno, ci je to kapor na Slovensku, alebo morska ryba v dobrej restauracii pri mori, mne je ryba skratka protivna a vzdy bola. Inak zbytok rodiny ju miluje. Takze ja Vianoce v pohode bez nej.

anickaaa6aaa
28. nov 2016

My klasika. Rybku mame ale preto lebo mame radi. Sú nejaké tradície, ale jedzte co vám chuti. Ved sú to sviatky pokoja 🙂 a o tom, že je rodina spolu. Napr nás Jakub neznáša šalát. Nemôže sa na to ani pozrieť. U nás je kapustnica s udenou rybou. Mamka dávala aj mäso. Ale manžel chcel (ako už trávime vianoce spolu) bez mäsa. Priznám sa ze mne už tak nechutila. Od mala som bola zvyknutá na in chuť a teraz uznal aj on ze ta "naša" bola lepšia.

sandrasstini
28. nov 2016

myslim ze si to vystihla hned na zaciatku tvojej otazky ze je hlupa...ved je to kazdeho vec co bude jest..nebudem jest hadam rybu ked ju neznasam zato ze by sa mala proste jest..vianoce nejsu o rybe a salate..ale o pohode rodine a radosti, tak sa vykasli na celu rybu a navar to co lubite a nabuduce ani taketo otazky nedavaj 🙂

elise
28. nov 2016

@jajka257 tradicne neznamena zemiakovy salat a vyprazanu rybu. Volakecy totoludia nejedli je to len zvyk mestanov ktori to zaviedli. Na vianoce si sprav menu take ake vyhovuje vam, vasej rodine, vy sa musite citit prijemne, konfortne a musimam to chutit. Ja nerobim ryby. Nase menu je slepaci vyvar, opekane zemiaky, ryza a hranolky s reznami z bravcoveho mazsa alebo zapecene maso so sunkou syrom a smotanou. Striedam s bravcovou panenkou pecenou v trube na nizssom stupni viac hodim, masko stavnate. Neries ostatnych. Je to vasa rodina, vase spolocne zvyky.