Dávka v nezamestnanosti po rodičovskej dovolenke
Ahojte, mohol by mi niekto poradiť?
10. 7. mi končí rodičovská dovolenka (6 rokov veku dieťaťa). Zamestnávateľ so mnou uzatvori dohodu o ukončení PP k 11.7. z organizačnýchh dôvoodv (moje miesto bolo medzičasom zrušené). Dostanem odstupné.
- ako bude počítaná dávka v nezamestnanosti,
- aký vymeriavací základ sa použije (budem mať len jednorazovo vyplatené odstupné), posledný plat som mala pre 6 rokmi.
- odvedie za mňa zamestnávateľ za ten 1deň všetky odvody vrátane poistného?
Ďakujem
@kacenkakatka Odpoveď na tvoju otazku tu mas zoparkrat.
@evittam Dobry den, uz som to tu pisala, ale vsimla som si ze sa vyznate tak som chcela poprosit o radu....21.4 ma syn 3 roky, mala by som nastupit do prace, avsak kvoli dochadzaniu nemozem a zaroven zamestnavatel uz nema pre mna miesto. na aky den by bolo najlepsie sa s nim dohodnut na ukonceni pracovneho pomeru? zostava mi este 20 dni dovolenky. 22.4 je sviatok, je lepsie ak vycerpam dovolenku 23-26.4 alebo je lepsie 23.-30.4 alebo radsej uplne vsetku? chcela by som mat najvyssiu moznu podporu. medzi prvou rodicovskou a druhou materskou som cerpala sice dovolenku, ale odvtedy sa nam celoplosne zvysovali mzdy, tym padom by bolo pre mna vyhodnejsie keby mojim rozhodujucim obdobim na urcenie podpory bolo obdobie po rodicovskej, ale neviem ako dlho to musi trvat, cize kolko dni dovolenky potrebujem na to vycerpat. nepracujem cez vikendy a sviatky. ja tak chapem ze mi staci par dni dovolenky, najlepsie este pred vikendom vycerpat dovolenku. je to spravne? dostanem potom maximalne moznu vysku?
..este som zabudla napisat ze medzi prvou rodicovskou a druhou materskou som sice cerpala dovolenku asi 15 dni, ale aj som bola asi 2 mesiace PN 😞 bojim sa ze ta chyba s tym vycerpanim dovolenky medzi detmi mi ovplyvni vysku podpory 😞 ovplyvnuje to aj PN?
Ahojte, prosím Vás, dcéra bude mať 1.6.2019 tri roky. Pracovný pomer trvá od 5/2011, súčasne som bola od 5/2011 do 8/2013 SZČO. Od 9/2013 som bola na materskej a následne rodičovskej dovolenke s prvým dieťaťom, od 4/2016 znova druhá MD, RD. Ako dosiahnuť maximálnu dávku v nezamestnanosti okrem prípadu skončenia PP dohodou po čerpaní 1-2 dní dovolenky po skončení RD a preplatení zvyšku dovolenky? Zamestnávateľ s tým nebude súhlasiť. V prípade, že by som sa po skončení RD znova zamestnala, mzda 1920,00€, vznikol by mi nárok na maximálnu dávku v nezamestnanosti? Nemocenské by sa tiež rátalo z nového PP alebo z príjmu pred prvou materskou dovolenkou? Ďakujem veľmi pekne
@nicolette1
Ukončiť PP výpoveďou, správne načasovať ukončenie PP a návrat do práce. Podmienkou je existencia zostatkovej dovolenky.
@draik áno, je tu aj možnosť výpovede, avšak zamestnávateľ sa obáva kontrol, a keďže potrebujem zachovať s ním dobré vzťahy, tomuto spôsobu som sa chcela vyhnúť. Ako inak by sa dala dosiahnuť maximálna podpora? Dalo by sa to novým pracovným pomerom hneď po rodičovskej dovolenke so mzdou vo výške 1920,00 €? ďakujem
@nicolette1
Potrebujete mať 2 roky poistenia za posledné 4 roky. To sa práve dá dosiahnuť obnovením poistenia v zamestnaní, z ktorého je čerpaná RD.
@draik Ak by bol PP ukončený dňom skončenia RD, nasledujúci deň by mi vznikol nový PP s príjmom 1920,00 €, ako dlho by musel ten nový PP trvať, aby sa rátala dávka v nezamestnanosti z neho? ďakujem
ahojte. mam otazocku pre kamaratku. ja mam momentalne max. podporu po rodicovskej dovolenke. kamaratka by vsak chcela dat hned po materskej dovolenke vypoved a vybavit si podporu. ale vynde jej tiez maximalna? ked to nieje rodicovska ale materska? teraz je na materskej s druhym dietatom, prechadzala z rodicovskeho rovno na matersku s druhym dietatom. dakujem
@evittam dobry den, chcela som vas este poprosit o radu, skoncim PP dohodou k 23.4 ako ste mi podarili (21.4 mi konci RD). zvazujem ze sa do septembra prihlasim ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, az potom sa zaevidujem na urad prace. pisete mi ze podpora sa pocita zo zdanitelneho prijmu za posledne dva roky, cize ak to spravne chapem, podporu budem mat v rovnakej vyske, ci sa prihlasim od 23.4 alebo az od septembra kedy budem mat syna v skolke a realne si budem moct hladat a nastupit do prace. dakujem velmi pekne.
Mne nik nevie poradit 🤔
@evittam ahoj môžem sa spýtať lebo nie som si istá. 30.5. mi končí RD, chcem si vyčerpat 2 dní dovolenky ale 31.5. je piatok a 1.6. sobota, vyšla by mi maximálna podpora keď mi ukončia PP 4.6.? Že by mi dali dovolenku na piatok a pondelok? Či si mám dať radšej len 1 deň dovolenky na 31.5. a druhý deň dať preplatiť a PP mi skončí 1.6.?
Ahojte, prosim o info ohladne vypoctu podpory. To ako ziskat max podporu po skonceni rp som sa tu docitala, ale neviem ako budu posudzovat moj prijem, ak pocas rodicovskej som mala priznany 1×rocne benefit od zamestnavatela vo vyske 203 eur. Na vyplatnej paske mam uvedene ze sa jedna o nepenazny prijem z ktoreho bol stiahnuty odvod do ZP a odvedena dan( tu som si zaplatila sama). Plati aj v tomto pripade ze vycerpam po skonceni rp par dni dovolenky a ostatnu si necham preplatit a budem mat narok na max podporu? Dakujem

@kamienka Narok na podporu mas do 2rokov od skončenia PP. Ano pocas poberania podpory moze RP poberat manzel. MD je nezdanitelny príjem.