icon

Manžel na materskej

rudy252
21. nov 2012

Odišli by ste do práce od 10 mesačnej dcéry a nechali ju doma s manželom?

Strana
z2
snehulienka_mrazova
22. nov 2012

@mima4 Ja si nemyslím, že tým @kinna chcela povedať, že otec ľúbi svoje dieťa menej. Ale tiež si myslím, že mama je mama. Nehovorím o rozsahu lásky. Ale napr. keď dieťa v noci plače, mama okamžite reaguje, kým otecko kľudne ďalej spí (samozrejme nie vždy a nie každý) a pod. situácie. Mama má akési vnútorné prepojenie so svojim dieťatkom, akýsi vnútorný radar..je to proste niečo, čo má len mama (samozrejme, možno nie každá). Vôbec si nemyslím, že otcovia ľúbia detii menej, majú s nimi horší vzťah alebo sa o ne nevedia postarať-môj sa napríklad musel keď som bola v nemocnici a zvládol to bravúrne. Ale jednoducho nepodceňujme rolu mamy. Dieťa jej žilo 9 mesiacov v brušku, kojila ho (kojí)..je jasné, že to jedoducho miusí byť iný vzťah. Nie lepší, ale iný. A myslím, že dieťa do roka-a aj dlhšie svoju mamu pri sebe potrebuje. Jasné, že to zvládne aj bez nej, keď musí a určite s oteckom mu nebude zle...keď sa inak nedá, tak sa nedá no..ale ja by som od dieťaťa tak skoro neodchádzala. Neviem, možno taký názor máme len my mmamičky, čo sme na deti veľmi citovo naviazané :D

kukucka1979
22. nov 2012

@rudy252 ano, odisla.... a pri druhom dietati by som si to vynahradila 🙂

avanti
22. nov 2012

Niekedy, nie je na vyber a situacia v rodine sa moze otocit tym smerom, ze naozaj financie (alebo neviem ake ine vazne dovody) nepustia a robit musi ist mama 😒.
Tiez je podla mna druha najlepsia volba, aka moze byt v tejto situacii, ze o dieta sa postara jeho otec, ak je s tym samozrejme vnutorne zmiereny a skratka prijme momentalnu situaciu taku, aka je- ze je potrebne podporit rodinu nejake obdobie aj takymto sposobom. Tiez si myslim, ze si tym utuzi svoj vztah s potomkom, no mam trochu pochybnosti o stave domacnosti 😀 - ale asi nemozeme od nich ziadat vsetko to, co by za rovnakej situacie zvladla doma zena, su skratka inak naprogramovani.
Tiez si myslim, ze nie je vobec ziadna hanba, ked muz ostatne doma s dietatom, na Slovensku si to vyziada asi urcity cas, kym sa ludia zmieria s faktom, ze o dieta sa v urcitom stadiu vyvoja dokaze rovnako postarat aj otec.

mima4
22. nov 2012

@snehulienka_mrazova S kazdym clovekom mas vo svojom zivote iny vztah, to je normalne. Co sa tyka vela veci okolo dietatka, je prirodzene ze maminka inak reaguje, ked je s tym dietatom, ako muz, ktori tieto veci, tym ze chodi do prace nemusi riesit a preto prirodzene ho v sebe nema taky vybudovany.
Ja nepodcenujem ulohu matky v zivote dietata, ale myslim si, ze v nasej spolconosti je skor podcenovana uloha otecka. Skor je ten otecko len na peniazky... a vsetci sme spokojni 😀
Moj nazor je taky, ze otecko a mamina su v tomto rovnoceni, az na ten porod a kojenie 🙂

Neviem v ktorej europskej krajine (asi norsko) je povinna rodicovska dovolenka aj pre tatinkou...asi tri mesiace...

snehulienka_mrazova
22. nov 2012

@mima4 To je asi tak, každý podľa svojho gusta 🙂 Ja určite rolu otca nepodceňujem, dokonca si myslím, že v určitom veku má možno pre dieťa väčší prínos ako mama. Ale myslím, že do určitého veku je mama proste mama 🙂 Ale každý má na to svoj názor, každému to všetko vyhovuje inak🙂 Každý nech robí tak, aby bol spokojný .-)

hajajanka
22. nov 2012

Ja som pri prvom dietati odisla do prace, ked malo 15 mesiacov. Doma s nim zostal manzel. Musela som, financie nepustili. A zvladli sme to vsetci bez ujmy 😀 Otec sa vie o dieta postarat rovnako dobre ako jeho mama. O tom niet pochyb. Ze mozno nema taky system v domacnosti nie je az take podstatne. Ja mam stastie, ze pracujem 5 minut peso od domu, takze na obed som chodila domov. Dala som maleho spinkat a ten spal az do 15.30 az do 16.00. Takze teoreticky bol bezo mna len to doobedie, poobedie prespal. Ked som prisla z prace, vzala som ho von alebo na bicykel a pod.

Viete, dieta je prvorade, to ano. Ale ked zena zarobi viac a teda jej plat pri tej zobracenke 190 € fakt chyba, tak proste do prace sa musi. Nikdy neodsudzujme zenu, ktora odisla od svojho dietata do prace, lebo neviem, preco to urobila a urcite by aj ona bola najradsej s nim doma. Ale niekedy sa neda mat vsetko a neznamena to, ze ho lubi menej ako mama, ktora je s nim doma do 6-tich rokov.

O dieta sa ma starat ten, kto sa o neho stara s nesmiernou laskou. A tu lasku predsa vie dat aj maminka, aj tatinko (a casto aj babka). Ved obidvaja na babatku pracovali, obidvaja sa na neho tesili, fukali mu bolacky alebo sa spolu smiali. Podla mna nezalezi na tom, kolko casu je zena na materskej. To nevypoveda nic o tom, ako dieta vychovavala, aky ma k nemu vztah. Hovori to len o dlzke pobytu s nim. A niekedy sa kvantita nerovna kvalite.

zaneta08
22. nov 2012

ak sa inak nedá, tak odišla a bola by som veľmi šťastná, že s dieťatkom ostáva otec. Určite to ale neznamená, že bude variť, prať, žehliť, upratovať atď. čo my mamy stíhame počas spánku nášho dieťatka. Takže sa zrejme priprav na to, že po práci ťa doma bude čakať ďalšia zmena, minimálne navariť, aby mali čo na druhý deň jesť.

salome123
22. nov 2012

ano, isla by som.

mimikas
22. nov 2012

@rudy252 ja by som isla v pohode, ved muz sa vie o dieta postarat a dat mu tak isto vela lasky ako matka a ked prides z prace domov tak sa mozes malej plne venovat. neboj sa toho, ved otec je tiez plnohodnotny rodic a je to lepsie riesenie ako jasle. Inak to je sen mojho muza byt na materskej, stale mi vravi ze muzi su velmi okradany o spolocny cas s dietatom ze oni nemaju moznost byt s nimi doma lebo to system anie velmi dovoluje. 😝

klincek
22. nov 2012

@rudy252
ja som sa vratila do prace po roku od nastupu na MD. s manzelom sme sa dohodli, ze sa vymenime. dovody boli na oboch stranach, no vymenu nakoniec navrhol manzel 😉
dva a pol mesiaca boli spolu doma, potom sa nam postastilo ziskat miesto v jasliach..adaptacia trvala dalsich dva a pol mes, plus medzitym sme prekonali trikrat sopel rozneho druhu a tyzdnovu hnacku, obaja sme uz padali na hubu od unavy a depky, dokedy este.. teraz je to druhy tyzden, co si z domacich prac "uzivam" jedine pranie a obcasne kratke zehlenie ci nalozenie umyvacky. je mi jasne, ze to nie je nadlho, ale aj kratky cas pomoze a potesi. medzitym sa nam s mm uz trochu dari riesit aj svoje zdravotne a pracovne zalezitosti. mohlo by to byt sice aj lepsie, ale aj ovela horsie, takze si vazime, co mame.
co sa starostlivosti tyka, smelo mozem vyhlasit, ze manzel ma kedykolvek plnohodnotne nahradi. a nehanbim sa to povedat. obcas dokonca vravim /a nie je to myslene uplne ako vtip/, ze je lepsou matkou ako ja. spolu sa snazime zvladat rodinu aj to ostatne, a ze to nie je lahke, vieme vsetky..no rozhodnutie vymenit sa sme nikdy neolutovali, okrem ineho aj preto, ze prispelo k vytvoreniu ovela hlbsieho vztahu otca a deti, nez je bezne. nase deti takmer nevidia rozdiel medzi otcom a mamou, beru nas rovnako, a to je pocit, ktory som napr. ja s otcom nezazila.
a najlepsie nakoniec-mame dvojicky 🙂. a od ich narodenia sme na ne sami. takze manzel nemohol pocitat pocas dna so ziadnou pomocou. napriek tomu to zvladol a zvlada uzasne.
nechcela som sa chvalit, len ta svojou skusenostou povzbudit. ak vam to ako rodine akokolvek pomoze, neboj sa nechat dieta manzelovi. ved je taky isty rodic ako ty, vase dieta miluje rovnako a urcite urobi vsetko, aby sa malo pri nom dobre. akekolvek "mudre" rady a vycitky hod za hlavu. zariad si veci tak, aby sa tvoja rodina mala co najlepsie. o to sa koniec koncov snazime vsetky, nie? 🙂 rovnaky ciel, rozne riesenia ..😉

lila77
23. nov 2012

skus jasle ja som bola v takej situacii syn ma uz 10 rokov chvilu bol so sestrou lebo som musela ist pracovat a potom som ho dala do skolky doteraz na to spomina ako sa tam mal vyborne a teraz je to lepsie ked ho das do skolky stat mysli plati ti nejake prispevky mne vtedy stat neplatil nic a materska 1800 korun tusim ale maly doteraz spomina na tu skolku mal sa tam ako v raji

Strana
z2