Prečo nemám nárok na žiadnu dávku?
Neviem kam mám túto tému zaradiť no asi nejskôr sem.Ste niektorá v situácii ako ja?Dostávam len 20 euro mesačne na mňa a dcérku.V novembri mi skončila materská a bola som sa spýtať na čo mám nárok no ale ževraj na nič,na hmotnú nudzu nemám lebo mám určené vysoké výživné od ex manžela,ktoré samozrejme neplatí ale to ich nezaujíma.Na sociálne dávky tiež nie lebo nemám 25 rokov.Tak kde teda žijeme ked ja s dcérkou musíme žiť s 20 eurami na mesiac ked len škôlka ma stojí 30 na mesiac...
@kikusa2111 ja som myslela, ze ci ti on nedava ziadne peniaze? nemyslela som, ze ci neprispievate rodicom...lebo dvojice sa zvacsa o prijem delia, keby som mala zit len z mojho prijmu tak by som mala akurat tak na najom ale kedze mame spolocne peniaze, je to ine...
@stela01 napísala!!!kludne skopírujem,hladaj
kolko sa vlastne dostáva ak dieta ma viac ako 3 roky a matka nepracovala? toto ma zaujma
@ela2710 No ono spoločné peniaze ked máme ale teraz v zime je to tažké lebo ludia do krčmi chodia málo,ani ja som netušila čo obnáša krčma ale už viem...Len jeden sud stojí 50 euro a potrebuje 3(kofola,vonie a pivo) Dalej kyslík,platiť nájom,elektrinu,vodu,plyn,veci do krbu a proste ono ho to stojí mesačne viac ako dostane ked to prerátame.Len za auto platí mesačne 200 euro.Je to zlé ale kôli tomu sa nevzdám že krčma nejde,práve naopak,pôjdem aj hnoj kydať ked bude treba
@kikusa2111 a tvoj priatel teraz byva u svojich rodicov ked nema benzin aby za tebou chodil nie,si pisala 😕 ale inak on nikde inde nepracuje ma len tu krcmu?neviem...ci by moji rodicia s tym suhlasili ze moj partner by u nich byval "zadarmo".ale to je vaša vec...teraz k veci-skus si poslat zivotopisy všade,aj tam kde si mysliš ze ta nevezmu,skratka ja som posielala všade ved za to nič nedaš.a hadam motyka vystrelí 😝 inak neviem,ale ty chceš žiť zo soc.dávok?ja viem ze je tažké si nájsť prácu aj u nás v Blave a moja sesterka denne dochádzala zrovna do NZ kvôli práci...tak skús aj tu Blavu...nie je to druhý koniec sveta 😝
všetko som prečítala-a akási som zamotaná 😅
tak:
najprv žiješ s rodičmi, priateľ u jeho rodičov,lebo nemá na dochádzanie z krčmy /práce/ za tebou
potom:
žijete spolu v spoločnej domácnosti- u vašich 😕
cez víkend chodíš za ním robiť-zadarmo 😕 vtedy kde spíte? kde je dieťa?
a prečo robíš zadarmo?
že kúpite spotrebiče?aké? neprispievate pravidelne? prečo?
ak je jeho práca stratová,dávno to mal zabaliť
si neviem predstaviť vašich-živiť navyše 3 ľudí 😒 mladých,zdravých. už dávno ste si mali hľadať prácu. aj ty. sú aj jasle.nie byť spoľahnutá na vysoké výživné od ex. aj tak-aj tých 120 eur je málo na život pre dvoch, nie ešte troch
fakt nechápem. prepáč.
a nevyjadrila si sa napr. k tomu mobilu 😉 to len na okraj 😉
@kikusa2111
a inak-bohužiaľ, už dávno sú preč časy,že sa človek zamestnal šup-pri mieste bydliska
ja bývam 110 km od BA a veru-kopec ľudí od nás denne!! dochádza práve tam za prácou. nenavyberáš si.lepšie,ako doma nadávať na systém.
vezmi si napr. taký Londýn. pánečku. je to síce niekoľko mil. mesto. tam cestujú denne niekoľko hodín ľudia do práce.
to píšem preto,že už je doba,keď vzdialenosti za prácou nie sú ničím výnimočné. treba prijať tento fakt a hľadať ďalej od domu 😉
@kikusa2111
@kikusa2111 citujem :
kikusa2111 @hajanka No hej 120 euro a to ževraj mám ešte pekne určené čo si myslím aj ja...Som u rodičov.Mama pracuje v družstve pri prascoch ale o 3 mesiace ide na dôchodok a otec je už na dôchodku
Mala by si nabehnut do druzstva a rezervovat si fleka po mame ....... a mas pracu ..
@kikusa2111 poviem ti moj pohlad na tvoju situaciu.. To, ze teraz mas priatela, neznamena, ze nim bude aj o 3 roky...robis u neho zadarmo, aby ste nemuseli nikoho platit. Ale ty si uvedom, ze krcma je jeho, nie tvoja..to su jeho vydavky a jeho prijmy...Ak sa nahodou rozidete, on sa len bude tesit, aku lacnu pracovnu silu mal...Toto dobrotu nerobi..
@kikusa2111
nuz, casy sa zmenili, dnes ta uz stat nebude dotovat, vsetky prachy rozkradli papalasi. ale vlastne stale dotuje: dostavas prispevky na dieta a stat ti plati zdravotne odvody. ked ochories, dostanes zdravotnu starostlivost (nehovorim, ze vsetko zadarmo, ale keby sme si mali za vsetko platit, tak sa nedoplatime). doteraz si dostavala rodicovsky prispevok, dostala si peniaze pri narodeni dietata. to su prachy, ktore nie su v inych statoch bezne. ty si asi pred nastupom na matersku nikde nepracovala, preto nemas narok na podporu v nezamestnanosti.
baby ti dobre radia, frajer nech sa vykasle na stratovu krcmu. ty by si si mala hladat pracu, nie systemom posielania zivotopisov, ale priamo idem a klopem na dvere.
@kikusa2111 tak tiez som citala od zaciatku a suhlasim s @macamac je to nejake dopletene raz to a raz ono
Vidím to ako začarovaný kruh.. "nedá sa, nemožu, nemajú, nedáva...."
@kikusa2111 Na tú krčmu by si mal Tvoj priateľ nájsť dobrého a šikovného účtovníka, ktorý by urobil poriadok v účtoch aby krčma nebola stratová, pretože podľa nákladov, čo krčma má, ktoré si opísala, tým viac tvrdím, že nemôže byť stratová. Fajn, jeden sud napr. kofoly stojí 50,- eur: koľko kofol sa z neho predá a za koľko? Zrátaj dva a dva a uvidíš, či dostaneš zisk alebo stratu, toto urobiť so všetkým a jasne stanoviť, či pokračovať v tomto podnikaní alebo nie. A keď má krčma plyn a elektriku, načo kupovať veci do krbu? Je to pekné ho tam mať, no ak nemám na jeho prevádzku, tak ho jednoducho neprevádzkujem. Sorry, ale možno by bolo fajn pouvažovať, či Ťa ktosi neťahá za nos. A pracovať zadarmo . . . . aj keď je to priateľ . . . . ani u rodičov by som nepracovala zadarmo . . . . A keď je prevádzka auta taká drahá (200 eur mesačne? neviem, môj MM má tiež auto na podnikanie, plus ho využívam i ja, niekedy častejšie ako on, a stojí nás mesačne 50-max.100 eur mesačne) tak obmedziť jazdy. . . .
Neviem, ale skôr mám pocit, že rady sú tu zbytočné, treba začať konečne konať a nie čakať, kto čo dá na podnose . . .
Netreba hladat dôvody prečo to nejde,ale nájsť sposôb ako to pôjde 😉 A ja neviem,my máme deti 2 chlap robí od rana do večera aby sme sa ako tak mali a nikdy som sa nespoliehala na ziadne dávky...To mi pripada ako rozmýšlanie určitého "etnika" 😕 Nepíšem to konkretne nikomu,tak dúfam že to nikto nebude brať osobne 😎 Ale ako píšem,mna ani nenapadlo si najprv zisťovať soc.dávky predtým ako si hladám prácu a vyčerpám všetky možnosti...
presne tak prvorada je dcerka tu sa mi zda ze vo vyhode je len priatel pracovna sila zadarmo, byvanie zadarmo
nech skusi do toho krbu drevo narubat sam a nech radsej tebe spravi pracovnu zmluvu
@kikusa2111 zhodou okolnosti som aj ja po škole tesne..nepracovala som teda nie dostatočne dlho aby mi vymerali matersku...ale nebduem čakat po 3 rokoch čo mi dá štat ved v tomto štate je to tak že keby si hladom umierala nikto ti nič nedá len tak za "pekný usmev" 😒 takže ja asi nebduem čakat ani tie 3 roky a pojdem do práce,,,uvidíme ako to bude teraz to 😒 máme dobre...mm dobre zarobí aj rodičia pomáhaju...ale na štát sa netreba spoliehat
..no to je gulas 😀 ,som sice blondinka....ale toto sa fakt neda pochopit,kazdu chvilku pises nieco ine...skus este raz a polopate🙂))...
preco nejdes pracovat?dcerka dovrsila vek,nech ide do jasli,ty do prace a nestazuj sa.moja dcerka ide do jasli ako 1,5 rocna,ja do prace....manzel pracuje....mohli by sme si dovoli t dalsie dieta,ale neplanujeme...tak nechapem...preco planujes dalsie,ked mas problemy.....ako fakt.
ďalšiu novinku priniesol nový zákon o rodine, ktorý zaviedol inštitút tzv. minimálneho výživného vo výške 30% zo sumy životného minima (58€). Minimálne výživné musí platiť každý povinný rodič bez ohľadu na jeho majetkové pomery a finančnú situáciu.
to je skoro to iste co som dala vyssie, len inak povedane 😉 ale znamena, ze rodic je povinny platit minimalne vyzivne bez ohladu na cokolvek, ci zarobi 117e alebo nulu. Musi si na to najst sposob.
@hajanka ja stym plne suhlasim tak by to malo bit len keby ty sudcovia na to aj mysleli mna uplne zarazilo ked mi ta kamoska povedala ze sud jej urcil 17€ vyzivne rozhodnutie dostala pred 10mesiacmi hlavne to ze tam pracuje koli tomu sa hned pytal na pracu aby mohol posielat peniaze jej lenze nemohol pokial sud neurčil vyživne no ked mu strhnu to vyzivne +poplatky za väzbu neostane mu nic....ja som bola v tom že väzni zarabaju aspon minimalnu mzdu no velmi som sa mýlila ...... a aj tak malo že jej urcili uplne som bola s toho v šoku takže ked si vezmes ani to väzenie ti nezaruči že ti bude platit a na nahradne vyživne nema narok nakolko jej vyživne chodi z väzenia.podla mna mi malo bit minimalne vyživne aspon životne minimum na dieta.
@kikusa2111 - prosím ťa, uveď na pravú mieru ako to je - kde kto teda býva?
- otec tvojho dieťaťa s vami nežije, máš od neho výživné 112 €, ale nevymáhaš ho? prečo?
- tvoj priateľ teda býva s tebou a dcérou u tvojich rodičov alebo nemá peniaze na dochádzanie a býva u svojich rodičov?
- ak býva tvoj priateľ u tvojich rodičov - ako platíte stravu, energie atď
- si veľmi naivná, ak pracuješ dve noci v týždni u priateľa zadarmo + ho tvoji rodičia ešte živia
- ako zhrnutie - absolútne by som sa nespoliehala len na výživné od otca dieťaťa, len na dávky od štátu, len na starostlivosť od rodičov - najprv si treba usporiadať to čo máš jasné : vydiskutovať s rodičmi na ako dlho tam môžte ostať, za akých podmienok, proste jasná dohoda, potom by som riešila výživné na dcéru a spôsob vymáhania a POROZPRÁVAŤ sa s priateľom - ste pár, takže nebuď hlúpa a nenechávaj sa zdierať !!! samozrejme popri tom hľadať prácu
@kikusa2111 dorob si maturitu. Najlepsie pocas dalsieho tehotenstva - materskej, pripadne ak sa ti nedari najst pracu, tak aj teraz.
Uvedom si jednu vec, priviedla si na svet cloviecika, pricom absolutne nie si schopna sama sa on postarat. Vlastne nie si schopna uzivit a postarat sa ani sama o seba. To nie je utok, to je suche konstatovanie. Nie vzdy tu budu rodicia/stat/muzi, ktori ta budu zivit. Takze nacase zacat nieco robit pre buducnost. A myslim ze problem mas obrovsky so vzdelanim. V dnesnej dobe, ked VSkolaci nemaju job, tak niekto bez maturity si ho zozenie velmi tazko. A ked nechces maturitu, tak zacni s nejakym remeslom (kadernicka, alebo cokolvek co nevyzaduje velke naklady a da sa robit aj doma) .
A teraz osobny nazor. Rodicom mozes ruky - nohy bozkavat, mas naozaj obrovske stastie. Preto nechapem, naco im na krk vesias este aj svojho priatela. A uz vobec nechapem naco ti taky priatel je. Nevie sa postarat, peniaze nedonesie ale chladnicku rodicom vyje, v ich vode sa osprchuje, tebe pracu bez papiera nalozi.... S kazdou dalsou osobou sa stupnuju naklady tvojich rodicov.

@stela01 to som pochopila, preto som napísala, že si má priateľ hľadať inú prácu, keď krčma dostatočne nevynáša a ex treba stŕhať výživné z platu pomocou exekútora . . .