icon

Ako nemať stres v dvojgeneračnom dome?

8. sep 2021

Áno mali sme to inak riešiť som si toho vedomá,no človek inak už rozmýšľa,keď ma 20 a inak v 35. A samozrejme finančná situácia je iná. Mám zdravotné problémy vraj tetaniu ,no som si plne vedomá toho,že je to nervového pôvodu. Dnes ma to fakt presvedčilo,že zbytočne chodím po lekároch. Ženy takú arytmiu a vysoký tlak som chytila z nervov...Ešte len človek príde domov z práce a svokrovci ťa dokážu nasrať do nepríčetnosti akoby sme ,, naša rodina ,, celý deň hore pi..ležali a nič nerobili. Máme zemiaky ešte v zemi a ich ide normálne poraziť,akoby bol koniec sveta. Podotýkam ešte stonky od zemiakov neuschli sú zelené a u nás cirkus....no máme tichu domácnosť, nakoľko už som fakt vybuchla. Myslela som,že infarkt dostanem

autor
9. sep 2021

@dianka318 áno bola aj jej svokra. 100 x horšia. Moja svokra má psychické problémy a plné to chápem. No tu fakt nejde o zemiaky ale o to aké robí rozdiely. Ten kto je ďalej a príde si len po zasoby je svätý,tak isto aj vnúčatá bože chráni povedať krivé slovo, no my ,čo sme doma sme ako 😈 a hlavne môj pubertalny syn. A to porovnavanie detí. Minule som jej povedala ako môže porovnávať ,keď s nimi nežije v jednej domácnosti.

luuubik
9. sep 2021

Ako nemat stres v dvojgeneracnom dome? Mission impossible. ODSTAHOVAT SA za kazdu cenu.

autor
9. sep 2021

@azurova99 tiež som zbierala v 9 mesiaci aby bol kľud v rodine a tak isto po operácii srdca

basska_b
9. sep 2021

Ja ťa chápem! Človek si povie, že sak to sú len zemiaky. Prd len zemiaky! To je neustály stres a nervy, ako sa hovorí, stokrát nič umorilo osla. Vieš čo, to sa vyrieši asi až odsťahovanim. Neviem poradiť. Im môžeš hocičo povedať, hocičo urobiť, aj tak si tá najhoršia. Vždy si niečo nájdu. Fakt máš moju úprimnú ľútosť. Svokra moja bývala celý život v dvojgeneracnom a ma z toho neurozu

annamalaga
9. sep 2021

Autorka. Neodpovedala si ani na otázky a keď sa nechceš odsťahovať tak trp

maryon1
9. sep 2021

no ako sama píšeš, inak človek rozmýšľa v 20 a inak v 35-tich. vtedy už by mal mať človek svoj rozum, hlavu, vedieť sa postaviť za svoje myšlienky.

tiež bývame v dvojgeneračnom dome, máme úplne samostatné bývanie - dva byty, každý osobitný vchod, a v záhrade máme tiež svoje oddelené časti. každý sa staráme o to svoje. mala som tendencie dávnejšie - presne ako ty - pomáhať svokrovcom, ked si vymysleli sadiť zemiaky - pritom zdravotné problémy im neumožňovali sa o tie blbé zemiaky starať samým, tak som pomáhala ja, a práca, deti, moja záhrada a ešte oni - som povedala dosť. nech si každý zasadí toľko, aby sa vládal o to starať a nezaťažoval ostatných, nie sú odkázaní na tých pár vriec zemiakov, čo sa im urodí, vedia si ich aj kúpiť, zo zemiačiska sme s mužom urobili ovocný sad, o ktorý sa staráme, avšetci sú spokojní.
tiež som už sekla s tou pomocou typu: urobíme spolu lečo, kapustu, a potom sa porozdáva celej rodine, finito. bolo to na úkor môjho voľného času, ktorý som mohla stráviť sama, alebo s rodinou, alebo si len tak oddýchnuť pri knihe, a ľudia berú veci ako samozrejmosť potom, tí obdarovaní, a ani nie sú nejak extra vdační. ani bú ani mú pomaly.

musíš si aj ty stanoviť, čo je pre teba dôležité a nech sa hnevá kto chce ako chce, ty nie si povinná otročiť a zvlášť na druhých ľudí. je iné pomôcť niekomu, s nutnými vecami, ako sadiť pole, aby celá rodina mala plné pivnice.

pri mne našťastie stojí môj muž, ten ma podporuje v týchto rozhodnutiach, ved vidí, že len starosť o tri deti, domácnosť, škola, nákupy, moja práca dajú zabrať.

rozhodnutie, ktoré sme urobili dávno, že zostaneme bývať s rodičmi, už neriešim, či bolo dobré, alebo nie, mali sme na to dôvody, ktoré rozoberať nebudem, to je na dlho - nebýva sa nám zle, určite je to lepšie ako na bytovke, pomôžeme si vzájomne, svokrovci, kedže sú obaja už dlhšie na dôchodku, nám pomôžu s deťmi, hlavne cez prázdniny, my zabezpečujeme všetky opravy domu, okolia domu - a na staršom dome teda tých opráv stále bolo a je. už to zožerie kopec času, peňazí.

ked si stanovíš svoje pravidlá - na začiatku sa budú hnevať rodičia, možno aj muž, ale potom zistíš, že to bolo to najlepšie, čo si mohla urobiť.

janickacrazy
9. sep 2021

No nikto by ma nedonutil zbierať zemiaky v 9.mesiaci alebo po operácii srdca. Veď keby si neprišla, tak čo? Pofrflali by deň-dva a zabudlo by sa. Sama si musíš stanoviť hranice, nikto to za teba neurobí.

autor
9. sep 2021

@basska_b ja mám tetanicke záchvaty už skoro každý deň, vysoký pulz aj 160, komorové extrasystoly a vysoký tlak. Zbytočne budem chodiť po lekároch,no môj muž si stále melie svoje,že to mám z chrbtice a bla bla bla. Proste nepripusti,že už som po tých rokoch fakt psychický labilna. Proste on to nepripusti,že tam je môj problém. Ja som sa už x krát o tom presvedčila

autor
9. sep 2021

@janickacrazy no a ja som ten typ,že musím pomôcť. Nedalo by mi to. Už som si x krát povedala,že sa na to .... No nejde mi to.

maryon1
9. sep 2021

milá autorka, aj ja som ten typ, že pomáham, kde môžem, celej rodine, či už mojej, alebo manželovej. a VER TOMU, že sa dá stanoviť si hranice. lebo tiež som to už preháňala, aj na úkor svojho zdravia, a urobila som bodku. joj, ked si pomyslím, ako som krátko po operačnom zákroku čistila okná, .... no koza koza koza. len som si uhnala zápal. ale koza sa poučila, teraz by som už tie okná nechala tak, nech sú pre mňa za mňa aj čierne, že cez ne vonku neuvidíme. človek si musí uvedomiť, že zdravie je len jedno, ked sa vylikviduješ teraz v 35-tich po fyzickej aj psychickej stránke, čo bude o 10-20 rokov? aj tvoj syn ťa bude ešte potrebovať....

basska_b
9. sep 2021

Ty kks, tak to je sila. Tak už chápem, prečo moja svokra infarkt v 53, dnes kardiostimulator... jej svokrovci už dávno zomreli, no ma celoživotné následky 😢 hovorila, že na nervy v kybli, napríklad keď mala ísť na vlak, tak tiež tep 160 a aj malé každodenné stresove situácie ju vedia úplne roztriast 😐 ma 80 rokov a so svokrovcami bývala od svadby v 22 rokoch do ich smrti (vtedy mala ca. 50 rokov).

karolinakr
9. sep 2021

Celá tato debata je zbytočná, načo robíš svokrovcom sluhu, ked su ešte nevďační? Pošli ich do teplych krajín alebo to trp a sa nesťažuj, Bohužiaľ niekedy neni dohovor možný

autor
9. sep 2021

@basska_b no aj ja tak skončím. A čo sa týka práce svokor pracant a svokra 20 hodín denne prespí. Teraz sa chystá na liečenie ,lebo sa cíti veľmi unavená. Skôr nadopovana liekmi,keď ich za mesiac spotrebuje aj 700 ks a to myslím smrteľne vážne.

autor
9. sep 2021

@karolinakr asi kvôli tomu to píšem,že nemám sa komu posťažovať a potrebujem to dostať zo seba von.

karolinakr
9. sep 2021

Ja si myslím, že ste v tom vzťahu moc submisívny a ako vidíš, odnieslo si to tvoje zdravie

autor
9. sep 2021

@karolinakr áno určite odnieslo

miriam11
Odpoveď bola odstránená
karolinakr
9. sep 2021

Proste tu sa mi ukazuje, že ľudia frflu na to, že svet je zly nespravodilivy a ked sa najde nejaky dobry človek, ktory pomaha, namiesto vďačnosti len ho využiju odkopnu, z tychto prispevkov viacerych zrejme, aj ja by som o tom roman mohla písať,, Ludia chcu dobro tužia po ňom, a ked ho dostanú pod nos, tak po ňom šlapú

sasa1310
9. sep 2021

@basska_b každý si je strojcom svojho šťastia. Vždy sa nájde nejaká iná cesta života.

lujza123
9. sep 2021

Pri čítaní tvojho príspevku som si spomenula na minulý víkend, boli sme na hornej Orave až kdesi pri poľských hraniciach.

Obrovské dvojgeneračne domy, v každom dvore traktor (a pes na reťazi ci v koterci) a všade naokolo polia zemiakov, na nich celé rodiny, od detí až po dôchodcov a makali.
Kraj kde voľny víkend asi neexistuje, buďto chystáš drevo alebo sa rypes v zemi pri zemiakoch, kapuste a navečer sa slavnostne povozis po dedine na traktore z horného konca na dolny a späť. Posedíš si akurát tak v nedeľu na omši, ináč dreš jak mulica 24/7.

V tomto keď sa narodís veľmi ťažko sa oslobodís. Nikto sa ta nepýta, život tu ma jednoduchý scenár, tu ti synak postavim polku domu, podedis role a budeš makat. Obzvlášť ak mas tu smolu že si mladší z deti, súrodenci dávno zdrhli za iným zivotom ale niekto proste musi ostať.

Kraj kde funguje niečo ako generačná pamäť, zemiaky to bola po stáročia jedina istota ktorá ťa chránila pred hladom. Starej pani ich z hlavy už nedostaneš, ako ich malicka okopavala ešte s jej mamou tak ich pojde okopavat aj keď bude jednou nohou v hrobe. Moja babička pochádzala z Oravy a ani 60 rokov bývania vo veľkom meste z nej tu goralsku náturu neznicilo, ta sa aj po operácii kolien doplazila na záhradu k zemakom.

To su putá ktoré si musíte vy sami s muzom dat dole. Opustiť polia a začať žiť inak. Sobota sa dá stráviť aj ináč, napríklad rodinným výletom na hríby, opekacku.... Športovať.
Véd v 35 by mala byť žena v najväčšom rozkvete, hlava funguje na 200% kondicka na vrchole nie sa trápiť s vysokým tlakom ako starenka. Zemiaky predsa kúpiš aj v lidli.

maryon1
9. sep 2021

@lujza123 presne tak. už dávno nemusia ľudia žiť ako pred sto či dvesto rokmi. doba sa zmenila. len treba zmeniť myslenie ľudí. život si treba užívať, a nie najlepšie roky stráviť pri motyke, a potom tesne pred 60-kou sa už nevedieť dočkať, kedy príde vytúžený dôchodok, ktorý si už človek aj tak skoro neužije, lebo zdravie zničené z roboty, už len tak vybrať farbu truhly a pomníka.

bozzie
9. sep 2021

Je to o nadstaveni a fakt poznam malo rodin, ktorym sa v takomto dvojgeneracnom byvani dari nejak bez hadok, kvoli zivotynm rozdielom. Ich nejak neodnacis a ani si myslim, ze nevsvetlis, ze to chcete mat inak. No prisposobovat sa nema zmysel. Treba si proste stat za svojim

karolinakr
9. sep 2021

@lujza123 vyvrcholením celého týždňa je slavnostne povoziť sa na traktore z horného konca dediny na dolný, umrela som 🙂 ....

cecilia29
9. sep 2021

Podla toho čo čítam to tam mate náročne. Zemiaky, keďže sa o ne staráš , su vaše. Rozdeľ teda tolko,kolko uznaš za vhodné a komu. Musíš si povedať svoje, nedus to v sebe lebo to skutočne niči zdravie. Zaklad je pohoda v tvojej rodine. Ako som písala, aj my tak žijeme a mam so svokrovcami skutočne dobré vzťahy. Udržať ich tak je ale náročné pre obe strany aj ked sú obe strany v celku normálne. Chcelo by to debatu s manželom a aj ujasnenie si vecí a hraníc. Držím prsty

annamalaga
9. sep 2021

@lujza123 normálne , keby odtiaľ nepochadzam ani nezverím. Ale ani mladi im to už nechcú robiť. Zase sú tam chlapy šikovní a vedia zarobiť dobre.

elizabet173
9. sep 2021

ja sa ti divím, že si celé roky bola ticho. Dávno si to mohla urobiť tak, ako som ti navrhla. Každý si k tebe dovolí toľko, koľko mu dovolíš ty. Ak si niečo robila len preto, aby bol kľud, tak na tebe všetci orú. Vrátane tvojho manžela. Jemu je jedno, že ty tam makáš a iní si poberú? jemu bolo fuk, že si v deviatom mesiaci muklovala? A prečo si to vlastne robila? Nikto a nič na svete by ma k tomu nedonútilo. Bolo by mi srdečne jedno kto a či sa ofučí. Nejde ti povedať nie? Myslíš vôbec na svoje deti? Je ti jedno, čo bude s nimi, ak by sa ti niečo stalo? Prečítaj si o asertivite a začni sa podľa toho správať.

jeennyv
9. sep 2021

Necitala som diskusiu, ale Viem o com hovoris… my mame chorych starkych, relativne, ajko jasne o nieco sa treba starat, ale my sme mladi zrobeni, ze dovi a oni pomaly ruka hore, treba sa starat no nezijeme s nimi, ale presne pico….viny riesia atd, ze je to na prasky, moja mama si uz zvykla, ze je to tak ja ako vnucka este nie, ale chodime okolo nich, ze az aj tak furt drflu atd nedobre…uprimne poradim ti je….v na to uz sa to nezmeni je to vek a uz aj ja mam z toho, ze si vecne pomaly v strese problemy

bluka2
9. sep 2021

....by mi tie zemiaky ani nechutili

basska_b
10. sep 2021

@sasa1310 Presne, ja si myslím, že moja svokra keby sa ozvala, mala by lepší život... ale bola dosť submisivna voči svojmu mužovi, jedináčikovi mamičkarovi 😐

autor
10. sep 2021

No predvčerom som mala výstup pred manželom. Samozrejme hľadám problémy,kde nie sú a vraj nemajú problém pracovať. Včera som bola celá nadšená,keď si nahnal sestru a netere s odutym ksichtom plným nadšenia z práce a očami pripomínajúcimi zdochnuteho psa makať. A keď videl ich nadšenie skoro ho zabil krvný tlak.