icon

Ako presvedčiť babku aby dávala malej len to čo môže?

suzieqiu
12. feb 2011

Ahojte, potrebujem poradit ako na moju mamu. Moja mala ma 8mesiacov a moja mama by jej stale davala same nevhodne potraviny. Este len sme prisli z porodnice a ja som nacapala moju mamu ako jej namaca dudlik do cukru,a to sa ma este opytala,ze ci nemame med!?! Vobec ma nepocuva, minule malej doniesla monte. Potrebujem,aby mi mama sem tam malu povarovala,lebo chodim do skoly. Ale snazim sa to obmedzit. Dnes som jej ju nechala,vratila som sa trosku skor a moja mama malej dava krupicovu kasu z kravskeho mlieka a samozrejme,ze ju nezabudla osladit. Dokonca na krabici bolo napisane,ze vhodne pre deti od 3rokov! Uz som z nej zufala. Myslela som si,ze konecne si dala pokoj a malej nic nedava co nema,ale nie. Je tvrdohlava ako mulica! Nemate podobne skusenosti? Poradte ako na nu? Vopred dakujem za rady 🙂

Strana
z2
cucuriedka
12. feb 2011

ahoj, no ja som jeden z tych radikalnejsich ludi a asi by som volila strategiu bud sa babka podvoli tomu co chces ty alebo koniec stretavok... ale to niekomu nemusi vyhovovat (tato strategia funguje vtedy ak dohovaranie a racionalne argumenty uz nezaberaju)... ale ako hovorim niekomu to nemusi vyhovovat.

ludka140281
12. feb 2011

aj ja mam taku istu mulicu 😅 ked som prisla z porodnice tak mala dostala na uvitanie dudel do medu...to som odisla len na wc..... mame 10 mesiacov a mamina jej uz dala urcite vsetko,vraj ked ja som bola mala,tak mi davala vsetko a som tu 😅 tebe povie nedala som malej nic zvlastne,ale urcite dala....ja myslim,ze tato generacia je nepolepsitelna 😠

janinah
12. feb 2011

babka je presvedčená,že pre dieťa robí to najlepšie,skús jej presne nachystať,čo má malej dať jesť,vysvetli,že je iná doba a cumel sa nemeduje...ale zas...že po tej krupici spala malá ako "zabitá? "😉

ela2710
12. feb 2011

ahoj ja si myslim, ze jej otvorene a aj ked drsnejsim sposobom povedat, ze ty si mama, a ze si to nezelas, jasne, potrebujes aby ti malu postrazila...no ked tak citam, asi jej nevyhovoris jej spravanie, niekoho ineho na strazenie nemas? keby toto robila moja mama, tak by som radsej na strazenie zavolala niekoho ineho 😒

jani2
12. feb 2011

tak ja mám podobný problém....mám väčšiu dcérku, má už 3 roky. Ale z vlastnej skúsenosti viem, že mamu nepreučíš, kým som bola na materskej, tak som si všetko ohliadla, ale teraz chodím do práce, dcérka chodí do škôlky a keď ochorie je pri mojej mame.....no aj napriek môjmu dohováraniu, vyzeral napr. jedálniček v piatok následovne:
raňajky - rožok so salámou, desiata - puding z Lidla, obed - majonézový šalát a udené mäso (deň predtým zas vyprážané fašírky), po obede - koláče z liskového cesta plnené slivkovým lekvárom (chemicky konzervované),.....a pomedzi to jej dáva čokolády (aj keď má problémy so zápchou), čaj strašne sladí, malá mi po toľkých sladkostiach na ovocie, či zeleninu niekoľko dní ani len nepozrie.Naposledy som bola teda dosť nahnevaná, som veľmi rada že ju mama postráži, aby som ja mohla byť v práci, ale s tým kŕmením ma vytáča. Nie som nejaký bláznivý bio zastanca, ale podľa mňa malé deti salámy, udeniny, konzervy, vyprážané jedlá a farebné vody by jesť a piť nemali a ak, tak len občas. Sladkosti dám tiež, ale s mierou.
...už som sa s mamou o tom rozprávala x-krát ale zbytočne. Viem ako sa cítiš, ale poradiť ti neviem. 😒

mamutka
12. feb 2011

tu uz nezmenis, ale na priblble argumenty - "aj tebe som tak davala a tu si" existuje u mna len jedna odpoved - volakedy ludia zili v jaskyni a neumyvali si zuby, tak nech sa paci, vratit sa na stromy, kto chce vsetko robit ako volakedy....dnes uz je davno dokazane, ze veci ako med su silne alergeny ( mna by lyzica medu zabila ) u deti to moze vyvolat vemi nepeknu reakciu, nehovoriach uz o zaklade na skazene zuby. Vytlac jej clanky z netu o tom ako to, ze dieta si takto pokazi mliecny chrup pekne postupne znici aj trvaly chrup. a clanky o tom ako oblicky deti do 1 roka nevedia sol spracovat a nicia sa tym a pod. A surovo od nej chci aby ti to prerozpravala, nech vies ci to citala. Povedz jej, ze toto dnes vie a hovori kazdy lekar, a ze ci je ona mudrejsia ako lekari....babky lekarov zvyknu lubit....

A inak mam dojem, ze u nej byvate, ze to nie je len obcasne riesenie, ze ti postrazi malu....takze samozrejme pekne zobrat hypo, nech manzel zamaka a splaca a prchat odtial, lebo inak si mozes hlavu tlct o mur ako ta bude vytacat poza tvoj chrbat....my radsej splacame ako blazni, ale mame klud a nemenila by som, ani za nic!!!

salvinka
12. feb 2011

vitaj v klube 🙄
ja to nenavidim! u mna to ale nerobi mama ale svokra kedze byva blizsie pri nas.. akoze ked mu chcela asi polrocnemu vopchat cokoladu do ust, som mala kusok od vybuchnutia.. ako na truc o dva dni prisla ku nam a malemu doniesla celu Milku ci co to bolo a ze to som tebe doniesla.. (jasne ze som ju spraskala ja 😀 )
nedavno mu vovalila korbac do ruk, co ma este dost problem rozhryzat vacsie kusky.. chvilku bol klud ked jej chlap povedal ze sa na to hnevam, no uz je to tu zasa... a moze sa cudovat ze jej ho nechcem nechat postrazit.. 😠
myslim si ze tieto generacie su nepoucitelne.. vkuse by do nich nieco pchali 😠

beruska.zuzanka
12. feb 2011

Tak ja s mojou maminkou takýto problém nemám, ale so svokrou a buď si teda dá povedať, čo je málokedy, lebo hrá buď hlúpu, že o niečom takom a takom nepočula, alebo až moc múdru a že ja neviem, čo je dobré, tak sme obmedzili stretanie a basta... nič sa nedá robiť...

atrami
12. feb 2011

Za svoje dieťa si zodpovedná ty, rovnako za to aké návyky si vypestuje. Moji synovia u svokry zjedia tolko sladkostí čo doma za mesiac, našťasti nechodia k nej často, tak to neriešim.
Určite sa treba porozprávať. Aj ja som to tiešila radikálne, nechceš moje pravidlá, neuvidíš deti.
Mamu nemám 4 mesiace a neviem, čo by som dala za to, aby dala malému ,,medový" cumel.

merikac
12. feb 2011

ahoj,,,tazko o tomto niekho presvedcit- tiez sme si tym doma presli, ale ak ti na tom zalezi, tak treba sa s maminou o tom rozpravat,,my to mame doma podobne, aj ked nie v takom rozsahu ako pri prvom dietati- syn trpel v detstve na atopicky exzem,,a teraz pri dalsom nasom mimi ma mamina viac pocuva a nedava nepripustne potraviny, aj ked obcas nieco zakazane da opacit,ale nenakrmi - nezasyti moje dieta,,,pretoze som jej vyspvetlila,,,"vidis " mami,,mozno keby sme to Denisovi nedali,,tak by mu ani neprepukla alergia,,,,,,,,dalsim riesenim je,,ze jej presne nachystam jedlo na cely den-- co kedy jej ma dat presne papat, takze sa ani nebude pokusat experimentovat nieco varit a chytat,,ked uz je o to postarane,,,takto myslim najrozumenejsie zabranis tomu, aby mamina chystala, tvojej ratolesti jedla, ktore si neprejas aby konzumovalo 😉

norikk
12. feb 2011

nooo tak to je aj moj problem 😀 ......mame proste smolu, ze nase mamky vychovavali deti v inej dobe,ked to bolo inac zaujzivane....moja na mna len krivo pozera, ked jej daco zakazem, ale skriknem ze nie....podla nasich som "mudra z internetu"....tak ale daju si povedat........chcem maleho zacat krmit az od polroka, ale bojim sa, ci mu nieco neda aj potajomky, ked pojdem do skoly v marci, ked este nebude mat pol roka.....ale nemala by, ale keby bola taka ako tvoja, tak sa asi pekne pohadame.....ale aj ten cumel mu napr par krat chcela dat....ale nedala, treba byt raznejsi a nedat sa....je to tvoje dieta, jej iba vnuk

andika10
12. feb 2011

namiesto otázky to mala byť diskusia 😉

jasminet
12. feb 2011

ja som mojej mame a svokre na zaciatku prikrmovania vytlacila letaky, doniesla noviny, knihy o vyzive deti v dnesnej dobe, obe si precitali a mozem sa na ne spolahnut. 😵 takmer vzdy sa opytaju ci jej nieco mozu dat. to skor svokor jej doniesol lizatko, chcel kravske mlieko priamo z mliekomatu dat, ale vysvetlila som, ze si take neprajem, ci pochopil neviem, ale nedava malej + svokra ho strazi 😀

cmulinko
12. feb 2011

najlepsie je byt co najdalej od mudrych a skusenych babiciek 😅 ....a ked sa to neda a ich pomoc je nevyhnutna,tak jednoznacne si stanovit pravidla co moze a nemoze babicka robit pocas strazenia....nic neopravnuje babku robit veci proti voli rodicov.....nema na to pravo.....a ak by to bola moja vlastna mama,tak nemam problem jej vsetko pekne po poriadku vysvetlit....moje dieta je pre mna prvorade a ak sa babicka nahodou urazi,tak potom zabudla na dobu,ked ona bola mladou mamickou a kazdy jej tlacil do hlavy same mudre veci.

ani3012
14. feb 2011

ty si už dieťa vychovala,teraz nechaj mňa! Ako môžeš mi poradiť,ale keď sa na niečom s m. dohodneme,tak by to tak malo byť-aj keď nesúhlasíš ......ja sa nepotrebujem s m. hádať a vysvetľovať,že prečo zase .....a ak sa ti to nepáči,tak ti malú budem dávať čo najmenej varovať ....

Je to možno drsnejšie,ale malo by to zabrať...ja som chvalabohu taký problém nemala-skôr teraz,keď je Paťko väčší,tak sa názor na výchovu s mojou maminkou troška odlišuje(ak ho napr. potrestám,tak jej to je ľúto..no čo veď je starká 😀 ),ale rešpektuje to...ako si to zariadiš na začiatku,tak to aj tak ostane
netreba sa toho báť,lebo potom sa to všetko hromadí v tebe a zrazu vybuchneš..hlavne teraz,keď čakáš ďalšie dieťatko, budeš všetko prežívať intenzívnejšie

andreaka11
14. feb 2011

a co tak mamu trocha postrasit, ze mala uz dlho nekakala, alebo vracala celu noc... mamu uz asi nepresvedcis, ale ked ju nejak vystrasis, tak snad zmeni svoje spravanie. a co tak nechat dcerku u svokry? priniesla by si jej, co ma za ten den zjest a o kolkej. a ked sa bude mama pytat, ze preco ju nesies svokre, tak jej vysvetli, ze sa ti nepaci, ako tvoju dcerku krmi. ja tiez, ked idem k rodicom, tak casto zurim, co im moja mama dava jest pred ranajkami/obedom/vecerou........ a tiez som jej xkrat vravela, ze mala sa boji psov a ked len na chvilu vypadnem von, tak hned ju berie k psovi, aby si zvykla.... nastastie sme na sr max. 2x do roka...... 😉

katy1979
14. feb 2011

ja som jej takto nechala na precitanie knizku o stravovani malych deti. ale moja mama nebola az taka tvrdohlava nastastie. takze respektuje a nedava teda aspon dufam. aj ked toho starsieho naucila na chipsy nastastie sa nechal mlady presvedcit a uz sa ich ani nedotkne.
keby to neslo po dobrom asi by dostala ultimatum ze jednoducho tam jej vnuca chodit nebude alebo jej dones stravu ze toto jej ma dat a nech jej nedava nic ine.
naposledy mna dorazila suseda ked malemu ktory nemal este ani pol roka davala caj s medom som myslela ze ju roztrham v zuboch

maca_p
14. feb 2011

moja mati zasa malemu dala "tajne" kyslu polievku z kravskeho mlieka i napriek tomu, ze maly je atopik a vtedy pil iba hypoalergenne mlieko. a splechla mi to so slovami: vies ako mu to chutilo? alebo ho cpala jogurtami, po ktorych bol do 30 min pokadeny az za usami...
naposledy ho krmili kyslymi uhorkami, vyzeral ako pomaranc, ale to priznali az po telefonate, preco maly vyzera tak ako vyzera...
mozem im ja 1000x hovorit, dohovarat, ze on je iny, ze to nemoze jest...

kisska
14. feb 2011

U nas to bolo podobne a kedze moja mama skor zoberie do uvahy nazor cudzieho cloveka ako moj, tak dostavala vsetky clanky, casopisy, knizky... vtedy si dala povedat. Alebo pomohlo aj ked som obcas namiesto nej zavolala strazit kamosku (a tak aby sa to dozvedela). Dnes je pre mna najjednoduchsie nachystat jej na cely den jedlo od ranajok, desiatu, uvareny obed, olovrant, jogurty, pripadne "sladkosti", vodu alebo ine veci na pitie... Jednoducho vsetko. O starsieho si uz starsoti nerobim, ale mladsia este stale neochutnala "vsetko"... U nas tiez mame aj zlate susedy, ktore daju detom cokoladu rovno do ust a ked mi maly vykasliaval oriesky, tak asi aj z pohladu pochopila, na co myslim 🙄

rybka13
14. feb 2011

Moja mamina je celkom v pohode v tomto, ale u svokrovcov je to trocha tazsie, dorazilo ma ked malej svokor daval v pol roku ochutnat studeny bublinkovy tonik alebo cokoladu... to som bola na pokraji vybuchu... svokra je tolerantnejsia, hoci stale hovori o krupici, ze uz sa davala tusim od pol roka alebo neviem ci este skor nie...
Ja som si povedala, ze so svokrom malu nenecham osamote, taka som bola nahnevana, ale jemu podla mna stacila aj minuta, kym som vysla von aby jej ako babatku dal nieco ochutnat... Z toho plynie ponaucenie, bohuzial, ze s nim skratka nemozem nechat nikdy osamote dieta starsie ako 2 roky ak je v blizkosti akekolvek jedlo! Ak si niekto neda povedat, tak si neda...
A pre mna z toho plynie ponaucenie, ze ak budem mat vnucata, tak si na toto spomeniem a budem sa snazit pochopit moje deti a ich sposob vyzivy v tej dobe.
Suzi a ty kedze musis dieta nechavat u mamy, tak ja by som sa asi z frustracie rozrevala, aby mama videla ze robi nieco zle a pochopila ako ta to trapi, alebo ako Ti uz radili, poriadne ju nastrasit, ze mala vracala, alebo mala alergiu, ze ste boli na pohotovosti alebo take nieco...!

lucia20
14. feb 2011

my az taketo problemy nemame, ale ja by som miesto dohovarania a vysvetlovania zvolila iny sposob, ktory sa nam osvedcil.

ked ides dat dcerku k mame, priprav malej stravu na cely den. ranajky, desiatu, obed, olovrant, pitie, pripadne nieco na zobkanie. kukuricne chrumky alebo tak...a ked prides spat, tak si mozes pozriet, co vsetko popapala. a ak z toho nebude adekvatne odjedene, je ti jasne, ze ta neposluchla a taktne jej povedz, ze toto ma mala jest a dost. u nas sa to 100% osvedcilo. aj u babky aj u svokry. :Ddrzim palce.

maggie2
15. feb 2011

@suzieqiu Ahoj, takže v tomto prípade by som to riešila radikálne. Našla by som na nete obrázok nejakého dieťatka ktoré utrpelo nejakú potravinovú alergiu v dôsledku nesprávneho podávania primeraného jedla jeho veku. Poriadne dovyrážkované a doriadené. Prípadne aj nejaký článok o vážnom poškodení zdravia, vnútorných orgánov atď. A toto by som mamke vylepila na chladničku a dôrazne ju upozornila, že ak ešte raz niečo podá alebo urobí Tvojmu dieťaťu bez Tvojho súhlasu a vedomia bude nasledovať to, že vlastnú matku nakopeš do zadku, ale tak, že sa týždeň neposadí. A toto vyjadrenie by som urobila patrične hlasito. Je to primitívne, ale zaberie. 😉

ivett1
15. feb 2011

Ahoj...moja mama sa nastastie vzdy opytala...ale u svokry zabralo, az ked som na nu zvysila hlas 😠...a to jej pravidelne moj manzel (jej syn) dohovaral...ale pravdu povediac, aj tak si robi po svojom dodnes🙂...takze, asi ti neporadim, len ti zazelam pevne nervy 😉 (a v duchu ratanie do 10 ... )

zuzka1008
15. feb 2011

ja mam presne taku istu mamu, a to bohužial zatial bývame u nej ☹ takže ťa uplne chapem !
Podla mna ,to z vl. skusenosti, nikdy to babky nepochopia, ja som to skusala, kludne aj krikom a nič! proste ich same nemožem nechať, ak nechcem aby ju napchavala krupicou!

berus222
15. feb 2011

tak toto robi aj moja mama. nepomohlo normalne dohovorenie, ani zvysenie hlasu, ani hadka. az ked som povedala, ze tam prestaneme chodit. v jedle sa trochu "unormalnila", ale nas maly do teraz tlcie u nich v kuchyni normalnym kladivom, startuju motorovu pilu v obyvacke, dava mu drzat mixer ked nieco robi,... u nich ho sameho nechavam minimalne a doma ked potrebujem, varuje svokra. inak sa to u nas neda vyriesit.

evabb35
15. feb 2011

Tá krupicová kaša by už bábätku uškodiť nemala. Neviem, čím ju osladila. Skús ju nahovoriť na hroznový cukor. Ale sú nátury, ktoré musia bábätkám sladiť bežným cukrom. Kravské mlieko - v tomto veku už to nie je až také strašné, aj keď to ozaj mohla urobiť aspoň s dojčenského mlieka...Každopádne, čím bude dieťatko staršie, tým bude jej pomoc potrebnejšia a jej zásahy menej škodlivé pre dieťatko. Mnohé mamičky čo poznám a boli v rovnakej situácii, tak to vyriešili tak, že robili všetko podľa mamy, aby mali pokoj a maminu pomoc. Vraj to tak musia. /A naozaj mamy im pomáhajú obetavo aj niekoľko desaťročí a dnes je im sveta žiť - deti už majú veľké a pomoc zo strany mamy naďalej obrovskú/.

anxuska
15. feb 2011

ked som minule zbadala, ako dedko do mojej 7 mesačnej dcérky pchá rybaciu pomazánku, dostala som hysterický záchvat a spravila z toho taký cirkus, že už sa určite nikto neopováži do nej niečo pchať 😉
síce celá rodina ma riadne ohovorila, ale dosiahla som svoje.

bosoriak
16. feb 2011

Velakrat citam a pocuvam staznosti na to, ze ked necha mama svoje dieta so starymi rodicmi, ze nerobia presne to, co chce. Nechcem byt zla, ale tak nech im teda dieta nedava. Viem, ze by mali respektovat priania rodica a mam velke stastie, ze moji svokrovci to robia vo vsetkom, na com mi naozaj zalezi.
Ale do roka som bola s malou sama, prvykrat spala cez den u starych rodicov, ked mala tych 14 mesiacov. Mam svagrovcov, ktori davaju svojho syna od jeho 6 mesiacov k babke a k dedkovi kazdy vikend a este zoparkrat aj cez tyzden, aby si oddychli. Fakt neviem, naco potom to dieta mali.
Mamicka potrebuje ist do skoly? No to si mala rozmysliet predtym, ako mala sex alebo predtym ako sa jej narodilo dieta, ci bude studovat. Proste mi to pride strasne sebecke chciet absolutnu sluzbu od starych rodicov bez vyhrad, s uplnou poslusnostou a vacsinou aj zadarmo (teraz nemyslim na peniaze). Vztah deti a starych rodicov by podla mna nemal byt postaveny na suplovani rodicovskej ulohy a preto ho treba tak aj brat.
Jasne, ze do mojej dcery napchaju cukriky, ale o tom su stari rodicia. Nemaju vychovavat a starat sa o malinke miminka, maju rozmaznavat a uzivat si vnucata.

pavucatko
16. feb 2011

Keď mamička nechá svoje dieťatko s niekým iným, vkladá do tej osoby dôveru, že o maličké bude postarané po každej stránke. To, že ho zverí mame, alebo svokre, netreba brať len ako využitie, ale skôr ako prejav maximálnej dôvery. Keď píšem, po každej stránke, mám tým na mysli nielen dať pozor aby nedošlo k úrazu, aby mal kto dieťatko utíšiť... V tom je zahrnutá aj starostlivosť o výživu, teda o zdravie dieťatka. Stravovanie dieťaťa do jedného roka by sa dalo porovnať so stravovaním detí, ktoré majú diétu, čiže stravovacie obmedzenia. V oboch prípadoch treba naozaj dávať pozor, čo dieťa zje, lebo nevhodná strava môže vážne poškodiť jeho zdravie. A preto po tejto stránke musia byť pravidlá jasné pre každého kto sa o dieťa stará.
Áno, starý rodičia majú právo deti rozmaznávať, ale tu nehovoríme o výchove, tu hovoríme o zdraví dieťaťa a preto sú starí rodičia povinní rešpektovať stravovanie, ktoré určí rodič. Ak toto starí rodičia ani po rozhovoroch nechcú rešpektovať, je to zneužitie dôvery a vtedy by som už hľadala iné možnosti starostlivosti o dieťa.
Čo sa týka štúdia popri deťoch, nesúďme, aby sme neboli súdení. 🙂

erikaka
16. feb 2011

Vidím, že nie som v tom sama kto si nevie poradiť rodičmi alebo svokrovcami. Aj ja to poznám, ked ti dieťa krmia potravinami nevhodnými pre ich vek. Napoledy mi po mojom upozornení a vzatí čokoládky z ruky vtedy 6mes. dieťatka bolo povedané aj vy ste boli takto krmení a ste tu a zdraví. Lenže neviem prečo to nedokážu pochopiť že odvtedy ked sme boli my deti pribudlo veľ roznych alergií a chorob.
Ja to riešim tak že ak naozaj potrebujem toho drobčeka dať k rodičom alebo k svokrovcom tak v čase ked spinká alebo tam dám aj staršiu dceru, ktorá už im nedovolí aby ho krmili niečim čo nemusí.

Strana
z2