Ako riešiť dedičstvo pozemku s bratom?
Mozno sa niekto v tom bude vediet vyznat. Postavili sme s muzom dom na pozemku rodicov v podstat eich zahrade lebo tak rodicia sa ponukli ze pomozu. Na byt je hypoteka. Keby sa nieco stalo rodicom tak dedime s bratom a mu v podstate patri polovica toho pozemku na ktorom mam dom ci ako to je??
Porieste si svoju prístupovú cestu k domu a rodičia nech ti pozemok darujú v zavete a bratovi dom. Nebudeš musieť nikoho vyplácať a hotovo
Ale brat ak bude chciet predat ten dom rodicov? To v ziadnom pripade vsak to budeme byvat na zahrade cudzich ludi alebo nebudeme mat zahradu ani ziadnu.
Sadni si z rodicmi a nech ti prepisu tu parcelu na ktorej je dom. Ved je to uplne normalna vec, ked ti ho ponukli aby si tam stavala. Bratovi nech prepisu rovno cast zahrady alebo ineho pozemku co maju. Vacsinou kazdy ma este role alebo inu poľnohospodársku pôdu. Ja by som este popremyslala, ze ako spravit ten dom samostatny, to znamena predateľny s vlastným plotom a tak. Fakticky by ti stacila 2,5 m široká prístupová cesta k domu z hlavnej cesty. Alebo aj ine riesenia. To ti podla mna vie poradit nejaky geodet, co presne vidi kde je dom aky je tam pristup.
Len ono je to cele nejake divne ze oni ako keby rucili tym ich domom na ans alebo nieco take ja som to nevybavovala neviem ako to funguje. Tak asi preto ze nam nedaju ten pozemok?Podla mna to asi aj naschval ppravili alebo co tazko povedat. A zas neviem co s tym domom ich potom lebo ak je pravda ze aj on to zdedi akoze aj dom aj zahradu tak nemame z coho vyplatit.
Som myslela ze by som ten dom zdedila len ja a by tam potom deti mohli byvat alebo tak, vsak ked su to ich vnucata tiez by im mohli nieco odkazat ci? Brat ma kde byvat
Ako ta mohlo napadnúť,ze brat dediť nebude? Ze brat býva inde je úplne irelevantné...patrí mu polovica...
A ze rodicia nepredaju... ľudia starnú,menia názory,možno časom budú chcieť žiť inak,v byte, v meste, v domove seniorov,to je jedno.. a nejako to budú musieť financovať...
Tak brat sa odstahoval daleko a k rodicom chodi parkrat doroka len tak som si vravela ze naco by mu tu nieco bolo, ja som tu rodicom k dispozici a mam vacsi zaujem sa o to tu starat.
Prepáč ale ty si dobre vychcana. Postavis dom u rodičov v záhrade, a čakáš, že tvoj brat vďaka tomuto kroku príde o celé dedičstvo? Šak ho riadne vyplať zo všetkého čo mu prináleží a môžeš sa tam rozťahovať. Prečo by mali po starých rodičoch dediť tvoje deti? Tie budú dediť po tebe tak sa snaž až im niečo okrem dlhov aj necháš
To,koľko krát brat chodi-nechodi je jeho vec.. na dedičstvo to vplyv nemá. Hlavne predpokladám,že nejaké dedičstvo je tak 20+rokov ďaleko, ved rodicia nemaju 90.... skôr by mi lepilo,ze to rodicia dovtedy mne pod zadkom prakticky predaju..
Nemam ho z coho vyplatit ledva mame na jedlo. No akoze hocico sa moze stat cize nie je odbre cakat asi. Ale neviem co budeme teraz robit
Tak brata výplat z ceny pozemku a vybavene.
Ale to nie je problém tvojho brata, že nemáš. Nad tým všetkým si mala rozmýšľať skôr ako si to celé spytlikovala. A tá tvoja sebecka úvaha, že celé by to nechali tebe hovorí za všetko
@vilma7 ale to aj tak potom zdedi aj ten ich dom ci?
Samozrejme keď ho vyplatis len z toho pozemku, tak na polovici domu nárok bude mať stále
Tak akože.kef má brat kde bývať, tak nemá mat nárok na dedičstvo?
Ledva mate na jedlo, ale doň postavíte?
Mne sa rozum zastavuje!!!
dievča zlate máš smolu. ak sa rodicom nieco stane, polka pozemku pod vašim domom je jeho a ma právo pýtať nájomné. vzhľadom k tomu že ten dom si nevezmeš a nepremiestnis, tak musíš akceptovať akejkoľvek nájomné. aj keby máš platit bratovi 5.000€ mesacne. takze dajte s mužom hlavy dokopy, pozrite aktuálne ceny za pozemok u vás a odkúpte bratovu časť. odporúčam odkúpiť aj nejakú príjazdovú cestu k vášmu domu
No len my nemame uz peniaze a ani nam uz asi nedaju ziadnu pozicku, tak to je trochu problem
Prečítaj si rady v predošlej tvojej diskusii, choď pracovať a budete mať peniaze 😉🤦 ty len stále rozmýšľaš, ako všetko a všetkých odrbať ...
@kristinka92 zase ju nestraš lebo to nie je pravda, ze si moze vypytat co chce brat za najom. Ak sa nedohodnú ide to na sud a sud určí najomne s prihliadnutím na dom a hodnotu najmu v tom case na tom mieste. Plus ona bude 1/2 vlastnik tej parcely. Spravidla sa to v dedičskom doriesi pred notarom aby ten pozemok pod domom zostal tomu súrodencovi, ktoremu tam stoji dom a zase druhy dostane o iny pozemok viac. Takze take strašenie, ze si moze vypytat co chce nechaj na politikov 🤔🤔.
No podľa mňa sa to teraz ani nedá. Rodičia jej ručia ich domom možno aj pozemkom. Je tam bremeno. Momentálne sa to nebude dať prepisat ani predať
Ty si si naozaj myslela, že rodičia nechajú všetko vám?ani nevieš či rodičia nerucia svojim domom na váš?Aj brat má asi deti nie?ty tiež nechas dedičstvo len jednému dieťaťu?prídeš mi ako spadla z oblakov
Aha tak ked rucia tak sa s tym nic neda robit? Tak aspon sa to nemoze predat
@luccija no brat sa rozhodol odstahovat prec, tam zit a pracovat, este sa ani o rodicov nejak viac nezaujima cize podla mna mam vacsie pravo na to dedenie ja kedzde som pri nich ostala a maju aj vnucata blizko a clekovo vacsiu radost v zivote ze maju blizko rodinu
Nájdi si zmluvu k hypotéke veď to máš doma. Tam presne vidíš čím ručia, veď ste museli dať zhotoviť aj znalecký posudok. Plus tam máš aj napísané koľko hypotéky musíme splatiť aby sa ten rodičovsky dom dal odtiaľ vybrať
Na dedenie po rodičoch máte rovnaký nárok obaja, bez ohľadu na to, kto kde ostal žiť.
To sa muza budem musiet opytat potom on to riesil s otcom nie ja, ja sa do toho nevyznam
Mať teba v rodine musí byť normálne nočná mora. Tebe nič nie sväté ani brat ani príbuzní. To ako ty dokážeš kalkulovať je neskutočné. Hlavne, že ti chýbajú vedomosti základnej gramotnosti, tak presne vieš ako by si koho odrbala
Nie ty nemôžeš zdediť všetko a brat nič. To sa nedá. Na vydedenie by museli byť zo zákona vážne dôvody

@aaadkaaa t
Podľa jej reakcií to bude ona🤦