Ako riešiť spory s bratom ohľadom financií pre rodičov?
Prišla som si sem po radu, čo by ste robili na mojom mieste.
Hádam sa s bratom ohľadne peňazí pre rodičov. Obaja rodičia sú na dôchodku (ja a brat sme deti z otcovho druhého manželstva, pred mojou mamou mal otec ešte jednu ženu).
Rodičia bývajú v Bratislave v 4 izbovom byte v ktorom sme ja a môj brat vyrástli, dostali ho za minulého režimu. Nie je to žiadna novostavba ale prerábalo sa celé jadro asi 10 rokov dozadu, kým rodičia pracovali. Obaja sú ešte celkom vitálny aj keď pomaly prestávajú vládať. Mama má 71 otec 76. Celé hádky začali, pretože moja mama začala s tým, že ten byt je veľký a ona už nevládze upratovať. Chodila som doteraz 2x do týždňa pomôcť im nakúpiť a upratať. Bohužiaľ častejšie nemôžem. Mám manžela a dve vlastné deti (mám 29), deti 2 a 3 roky. Môj bezdetný brat tam nechodí vôbec a že ani nebude. Tak moja mama začala, že zaplatia niekoho kto to bude robiť. Samozrejme peniaze na tom im mám dať ja. Strašne ma to naštvalo, lebo jediný argument môjho brata je, že má "vysokú hypotéku".
Môj brat si dva roky dozadu zobral hypotéku na 3i byt v Bratislave na ktorý reálne nemá. Rodičia založili ich byt na jeho hypotéku, lebo nemal našetrené nič. Samozrejme ja keď som si brala hypotéku s manželom (vtedy ešte priatelom), nepomohli mi nijako, povedali ich klasické "nedá sa".
Teraz sme v situácii, že rodičia potrebujú pomoc, on tam chodiť nechce, ja nestíham ale rodičia pýtajú peniaze odo mňa. Nie že by som im ich nechcela dať ale s manželom máme tiež pomerne vysokú hypotéku, mám dve malé deti a pracujem len na polovičný úväzok. Zároveň nerozumiem prečo by peniaze môjho manžela mali ísť na upratovanie bytu mojich rodičov. Ja som navrhla, nech sa rodičia presťahujú do menšieho ale to sa samozrejme nedá, lebo byt je založený pre môjho brata.
Budem vám vďačná za návrhy na riešenie.
Moja mama ma 76 rokov a vari aj upratuje si sama. Vaši sú dvaja a nevládzu si po sebe spratat veci? To sa mi nechce veriť, veď majú nato celý deň. Veď nemajú doma malé deti, čo im tam robia neporiadok. Raz za týždeň si povysávať, utrieť prach, oprať veci, sem -tam umyť pár riadov, to určite zvládnu. A nech im pomôže brat, keď oni pomohli jemu a tebe nie.
@simca06022011 pretože nemal nič našetrené a na byt dostaneš max 80%, tak založil drahší byt a kúpil lacnejší, aby mu vyšla hypo
Tvoji rodičia majú zrejme model "obľúbený synacik a dcéra slúžka". Tebe robotu a jemu prachy. Nevdacni sú a vypočítavy. Aj ten ich byt nakoniec skončí u brata.
Keď nevládzu upratovať 4 izbak nech sa presťahuju do bratovho 3 izbového a on do toho ich. Vyriešené.
hypo sa dá preniesť na bratovu nehnuteľnosť - takže toto by som navrhla ako prvé rodičom nech vybavia…
Nejdem ani brata komentovať, lebo to sa mi rozum už úplne zastavuje. Ale teda beriem si príklad od vašich ako raz dopadnúť nechcem. Aby som si pýtala peniaze od dieťaťa ktoré má malé deti, kopu výdavkov, žena je doma alebo nedávno ešte bola? Brala to automaticky že mi musí zaplatiť upratovanie alebo prísť upratať? Ešte keď sú obaja vitálni. Jasné, treba pomôcť, ale hanbila by som sa ako pes keby pýtam od dieťaťa v takej situácii peniaze. Moja zodpovednosť sa finančne zabezpečiť na starobu, mam na to roky.
musíš rodičom vysvetliť, že to teba nemusí zaujímať, že brat nemá peniaze, každy sa prikrýva perinou, na akú má, alebo pojdete 50:50% napoly platiť upratovačku alebo vôbec nebudeš platiť, za dalšie spomeň , že si tam doteraz chodila upratovať, a brat vôbec nie, a to,že je hnilý alebo lakomý, nie je tvoja starosť..
ako si vychovali, tak majú..ale to im radšej nehovor 😀 😀
Nerozumiem. Máme tiež 4izbovy byť, bývame tu s manželom a troma deťmi, ale zas toľko upratovania s tým nie je, žeby sa kvôli tomu musela platiť nejaká upratovačka.
Raz za týždeň (alebo dva) si snáď dvaja dôchodcovia zvládnu povysávať a utrieť prach. Nechápem, prečo z toho robia takú vedu.
Určite by som im na to nič neprispievala. Tak raz sa mesiac by som prišla pomôcť upratať, keďže vravíš, že su ešte vitalni.
Neviem, čo si mám predstaviť pod slovom vitálny, lebo moja stará mama má cez 90 rokov, je vitálna a upratuje si dom! sama. Vitálne dcéry 70níčky, jej chodia pomáhať len s veľkým upratovaním a chodia jej na nákupy a do zahrady pooberať úrodu. Už nič nesadia, ale ovocné kríky a stromy stále rodia…
Moji vitálni 74 roční rodičia majú dom aj záhradu a nikto sa im nechodí o to starať, zvladaju sami (našťastie, lebo s bratom sme mimo Slovenska). Nebyť schopný po 2 ľuďoch upratať 4 izbový byt si neviem predstaviť, jedine že fakt nejaké vážne zdravotné postihnutie u obidvoch alebo lenivosť
No dajme tomu, že sa dožijú 90tky a možno aj vyššieho veku. To ako chcu byt ešte 20 rokov nesamostatní? Čím menej činnosti budú vykonávať, tým viac budú upadat.
Ale teda ja poznám aj 90 ročne babky a aj viac, ktore sa dokážu o seba postarať, a to aj keď chodiť nemôžu, tak prejdú 2 kroky s chodítkom, dostanú sa kam potrebujú a aj si navaria aj si operu v umývadle, teda moja babka vždy tak prala ručne nohavičky, ponožky, podprsenku z predošlého dňa 😁
To je tá generácia, čo dostala takmer všetko zadarmo. Najprv práca zadarmo na istotu (lebo komunizmus a rodinkárstvo), potom tým istým štýlom byty za pár korún.. a nakoniec keď nepomôžu svojmu dieťaťu, tak mu ešte naložia prácu navyše. Slabá generácia, ktorá vytvorila slabú spoločnosť (preto sa má autorka tvoja generácia ťažšie a musíme/te si na všetko zarobiť sami a ešte idú nároky z iných stran..).
Vôbec sa mi to nepáči. Rodičia ak im je byť veľký a nezvládajú ho, nech ho predaju, kúpia si menší a peniaze čo budú mať navyše z predaja, nech použijú na financovanie upratovacích a opatrovateľský u služieb. Ty máš práce a povinnosti viac než dost.
Otec ma aj deti z predchádzajúceho manželstva?
No nič pekne by som si sadla s bratom a porozprávala sa o tom či je fér založiť rodičovský byt a, keď je treba nakúpiť, pomôcť nemá čas a nebude, nemá peniaze...Ja som za pomoc určite áno, ale tiez, neviem ako tvoja mama prišla na to, že to máš platiť ty?Okrem toho žijú dvaja viem, že dôchodky nie sú veľké, ale tak snáď by si študentku vedeli zabezpečiť.S bratom sa treba určite porozprávať, lebo to je vek kedy dnes je dobre a o týždeň môžu potrebovať zdravotnú starostlivosť, chodiť po lekároch atď ...
Veď môžeš povedať bratovi, že keby nebol založený byt mohli ísť do menšieho atď...a tie, ktoré píšete čo len môžu upratovať...moja mama ma psa a to treba každý deň upratovať možno majú mačky, možno je jej matka pedant🙂
V každom prípade treba brata zobudiť do reality, že situácia sa už otáča a už on bude rodičom pomáhať a nie oni mu zachraňovať zadok, aby dostal hypo.Ty si žena samozrejme, že tie emócie a spolupatričnosť sú tam iné, ale nedaj spravit zo seba Popolušu poznám aj také rodiny kde žena chodí pomáhať a mladý pán v nedeľu na obľúbený koláč a ešte sa ho mama zastáva, že on má náročnú prácu a je chlap😉to je robota pre ženy
a okrem toho, kolko vyjde taka upratovačka? ked zoberie 5e na hodinu, ale to si sami musite zaistiť, za 3 hodiny = 15eur, tak brat chce povedať, že nema 15eur? keby chodila každy tyždeň, vyjde vas to 30eur na každého
nemusite cez agenturu hladat super drahe upratovanie, ale nejaku študentku, čo si chce privyrobiť
Nevh rodicia pouzivaju spalnu, obyvacku a kuchynu. 2 izby mozu byt zatvorene a nech si tam sedi prach, to vadi?
Tvoj brat ma hypo, ty mas hypo- nemate na to dotovat ich upratovacku.
No a vseobecne? Ako vychovali, tak maju. Brat mal asi vzdy vsetko
@sunshine_007 ja by som zamkla dve izby, ved im staci spalna a obyvacka, v tych zvysnych dvoch izbach co robia? To boli asi detske, tak teraz ich predsa netreba. A hned je z upratovania polovica
@biba_18 pracuješ ? Máš svoj iný program, koníčky ? Žiješ aktívny život, Tak je aj ok si zaplatiť výpomoc. Ale 2 vitálny seniori nepotrebujú gruntovať celý byt pomali každý týždeň.
2 izby môžu mať zavreté, takže bordel nenarobia, ostatné si fakt môžu vládať upratať sami. Veď sú vitálny.
Chces naše návrhy na riešenie ? Nehadaj sa s bratom, debila neprehádaš. To je hlavné maslo na hlave tvojich rodičov. Sadnite si s nimi ( rodičia, brat , ty a tvoj muž ako rodinná rada), a pýtaj sa otvorene, akú majú predstavu a o čo im ide. Nech to počujete všetci a naraz, aby nedošlo k dezinformáciam. A podľa toho by som reagovala a vyjadrila sa. Aj tvoj muž, nakoľko sú vaše príjmy a výdavky spolocne, patria do BSM.
Načo je 2 seniorom taký veľký byt?
1.Takže trvať na upratani hypotéky z rodičovskeho bytu na bratov byt.
2. Keby otec nedajbože zomrel, tak dedia aj deti z jeho 1. manželstva (ak mal), tzn. ze by ťarcha dlhov prešla na všetkých a hodnota dedičstva by sa rátala na veľa dedičov, takže by ste dedili veľké prd, napríklad...
3. Urobiť finančnú analýzu rodičom, aký majú príjem a výdavky, keď nemajú pár € na platenie výpomoci. Čo by možno bolo 50 € na mesiac.
4. Podľa rečí by som sa ich opýtala, či im nie je kokotno nútiť dcéru aby u nich makala , keď ma prácu, domácnosť na krku a 2 malinké deti , či ťa majú za slúžku a Popolušku
5. Podľa rečí by som sa opýtala, či im nie je kokotno pýtať € od dcéry, ktorej veru finančne nepomohli keď potrebovala, (viem že nemusia), má hypotéku , potrebuje investovať do svojich malých detí a nemá lukratívny príjem v tisícoch €
6. Opýtala by som sa, prečo robia rozdiel medzi synom a dcérou, on hojno ( viď obrovská pomoc s hypotékou, žiadne nároky na pomoc od neho) a ty hovno (žiadna pomoc financiami, žiadne ocenenie tvojej driny v ich byte, a k tomu drzosť žiadať makať upratovať, alebo platiť ).
7. Brat byt má. Ty byt máš. Ok. Keby habkali, že ten 4i držia pre tvoje deti, tak nech sa nedajú vysmiať, reči sa vedú , a sľuby sľubujú. Realita vás dobehne, syn chudáčik ich spracuje, prepisu ho na neho, alebo predaju aby si on chudátko mohol splatiť hypotéku, a tvoje deti utrú hubu. Prípadne oň príde, tak zase prúser. Alebo sa pominú skôr, ako byt prepisu na deti, deti budú dospelé.... Ja by som napr kašľala na byt, ktorý je fatamorgana, aby mi pomohol o 20 rokov, keď pomoc potrebuješ teraz.
To rodičia nemajú žiadne uspory, ziaden majetok, z čoho by to mohli financovat? Inak moja 90 rocna nebohá babka sama upratovala. Taký dôchodca poväčšinou sedi, narobi bordel, co potrebuje toľko upratovat?
Mmch. Moja mama ma tesne pred 80, ťažko chorá, pohyblivosť mega znížená, bolesti všetkych klbov, chrbtice.
Má takmer 4i dom, prach utrieť, povysávať, vyčistiť wc a kúpeľňu si zvládne sama, okná a pavučiny 1-2x ročne jej pomôžeme. Posteľ si prezlieka sama, aj takmer všetko prádlo si operie sama.
Okope si 2 zahradky s kvetmi, obriadi záhradu so zeleninou na 65-70 % , ťažšie veci jej cca raz za mesiac pomôžeme my. Práca a povinnosti ju držia, aby nepadla, aj keď sa veľmi hnevame keď toľko robí, a ledva si odbremení a zníži prácu. Takže fakt nechápem, prečo si bežnú prácu v byte nevedia rodičia zvládnuť, a vy deti, prípadne výpomoc by ste pomohli to najťažšie a iba občas.
Svokrovci detto, 83-85r, diagnóz kopa, obaja operácie nádorov, doteraz zvládali bežnú údržbu záhrady, 5i domu, pomáhalo sa s tazsimi nákupmi a ťažšie práce, až posledné mesiace potrebujú pomoc viac, takže 🤷.
A to sa teraz nechcem pretekať, ako sú naši rodičia supermani a tvoji odpad, to naozaj nie, len je to divné a veľmi podozrivé. Či ešte bratovi nepomáhajú €, potom im nezostáva na život a takto ťa chcú vydierať a manipulovať.
@regsy presne. Ked rodicia nechcu pytat peniaze od brata, nech jednu izbu prenajmu....

Nejdem sa vyjadrovat k bratovi a roddinnej situacii, takze iba ponukam pragmaticke riesenie. Zamknut jednu izbu a tym padom budu mat 3-izbak, povyhadzovat lapace prachu ak maju, aby bolo menej upratovania a kupit roboticky vysavac, kt im povysava.