Ako sa správa partner k svojej matke, tak sa bude aj k tebe

simonka197
29. mar 2015

Ahojte žienky,
Hneď v úvode sa opýtam, či súhlasite s týmto výrokom a aké máte skúsenosti vy. Či sa k vám partner správa rovnako ako k svojej matke alebo práve naopak?

Jedná sa totiž to o to, že už dlhší čas pozorujem ako sa správa môj partner k svojej mame. Odvrkne jej, často krát je na ňu mierne arogantný reaguje na ňu podráždene a pod. Viem, že ju má rád, viem, že on city nejak neprejavuje špecialne ale toto sa mi moc nepozdáva/prekáža. Vie o tom, upozornila som ho na to, opýtala som sa viac krát či sa bude ku mne správať inak, odpoveď bola ,, s tebou to je iné "

Moja mamina stále tvrdí, že jej niečo na ŇOM vadí, nemá ho rada ( s predošlými partnermi tento problém nemala ) a ja teraz stojím pred dilemou či je to ten správny partner. Pretože ak sa bude správať ku mne rovnako, (čo pravdepodobné byť môže ) tak s takýmto mužom ja určite žiť nechcem. A radšej pobaliť kufre a zdrhnúť, kým je ešte čas...
Inak je to chlap pozorný, vzdelaný, ambiciózny... Od prvej chvíle som z neho bola očarená avšak, obávam sa tejto možnosti. Nechcem premeškať iné životné šance ( možnosť ísť do zahraničia a pod )

magic08
29. mar 2015

ak uvazujes tak, ako,pises, tak by som zo vztahu odisla. Ak mas pocit, ze mozes premeskat ine zivotne sance, tak to nie je ten "pravy". Pretoze, ak by to bol, tak toto neriesis 🙂

simonka197
autor
29. mar 2015

@magic08 Ja som mala možnosť byť v zahraničí a rozhodla som sa žiť tu s ním avšak , obávam sa či to ,, nie je strata času " aj napriek tomu, že náš vzťah je aktuálne bez akejkoľvek chybičky a nič mu nechýba...

maria1989
29. mar 2015

@simonka197 haha, veľa svokier nemá rado svojich zaťov, z maminých rečí by som si nič nerobila 😉

sharmana
29. mar 2015

@simonka197 a ako dlho ste spolu? žijete spolu či zvlášť? po roku spolužitia by si si už všimla, ako sa správa a ver mi, chlapi sa velakrát zmenia aj vtedy, ked prídu deti a klasické problémy, práca, peniaze, starostlivosť o deti, bežné starosti.... Vtedy sa ukáže charaktery partnerov, ked budú riešiť spoločné problémy.
Ja som si tiež nebola istá na začiatku s mojim manželom.

timea7
29. mar 2015

počula som už tento výrok, aj by so ho považovala za opodstatnený, pretože každý si zo svojej rodiny odnáša podvedome určitý model správania sa, ale mne sa to nepotvrdilo, ani v manželstve, ani v terajšom vzťahu, Zrejme to bude tým, že matka a partnerka sú odlišné bytosti, s odlišnou povahou.
Čo sa týka tvojho priateľa, pozoruj ho, nikam sa neponáhľaj, to odvrkovanie matke sa mi nejako zvlášť nepáči, ale sú ľudia, ktorí si nesadnú a môže to byť aj matka so synom. Počúvaj názory na neho aj od ostatných, nielen od matky.

hradnapani
29. mar 2015

@simonka197 no pozoruj ho velmi pozorne, ale este by som kufre nebalila. Niekedy nase vztahy k rodicom nie su idealne a prejavuje sa to potom aj v komunikacii (moze to mat x pricin). Pozoruj, ako sa sprava k zenam (ale aj ludom ako takym) vseobecne a vnimaj signaly aj k tebe samej. Ak ste spolu kratko a nebyvate spolu, pretvarovat sa dokaze. Predpokladam, ze sa tak nesprava iba k matke, lepsie si ho vsimaj a potom si sama zhodnot, ci by si taketo pripadne spravanie zvladla aj na vlastnej kozi. (ale ak je to naozaj len v pripade matky, tak mozno bude naozaj len "vynimocne" v tomto pripade).
mne moja mala toto "pravidlo" tiez hovorila, a v nasom pripade to plati (pozitivne).

17alexis
29. mar 2015

@simonka197 Túto vetu nám povedal kňaz počas hodiny náboženstva na strednej škole. Vtedy som si vravela, že čo on o tom môže vedieť, keď žije v celibáte (alebo aspoň by mal). 😀 😀 😀
ALE je to pravda, pri mojich ex som si všimla, že naozaj ako sa správajú k mame, tak sa správali ku mne. Môj súčasný rodičov už nemá, tak tam mi len ostáva veriť, že sa k mame pekne správal. 🙂

lajlilinka
29. mar 2015

U nás to platí na 100%. Manžel vždy svoju mamu považoval za autoritu, vie si ženy vážiť, nemali veľa peňazí, ale za to dostali od rodičov veľa lásky. Doma bol nauceny pomáhať, dnes pomáha v domácnosti aj mne. Váži si čo v rodine dostal, že vychovali troch synov, všetci traja chodili na VŠ...nemali značkové veci, ale nič im nechýbalo. Po jedle vždy podakuje, dá mi pusu, tak ako doma. Vzor mal aj vo svojom otcovi, kt. sa chová taktiež k žene pozorne. Či už domácnosť, varenie a pod.

Ja ďakujem svokrovcom, že mi muža vychovali tak ako vychovali...

blahowoman
29. mar 2015

@simonka197 ahoj. Z vlastnej skusenosti viem,ze je to pravda! Mne to pri mojom ex vravel moj otec,ale ja mu neverila. Vravel mi,pozri ako sa chlap chova k svojej mame,tak sa bude aj k tebe a co cert nechcel do 2 bola aj rozvedena! nemal problem mamu poslat do pi.. A u mna ani ten najmensi. Ako nerespektoval matku,tak mna a dieta mal uz von koncom na haku. Takze tak.

hameeda
29. mar 2015

@simonka197 : ja s týmto výrokom súhlasim, a myslím že také tušáky na začiatku sa môžu potom ukazať ako pravda, nepodceňovala by som to že sa k matke nespráva s úctou, pretože aj keby bola neviem aká je to jeho matka, ktorá mu dala život a utierala jeho zadok, ak už nič iné tak úctu si zaslúži

svetluska82
29. mar 2015

@simonka197 mne sa skor osvedcilo, že ako sa sprava svokor ku svokre, tak sa sprava moj ku mne. 😒

sari24
29. mar 2015

Podľa mňa to je celkom pravda, lebo na vzťahu syn-matka môžeš vidieť ako si váži ženy. Alebo hoci brat-sestra. Mala som jedného, ktorý bol k svojej mame na môj vkus príliš drzý, arogantný, vulgárny. Namiesto toho, aby dostal jednu po papuli sa jeho mamka rozplakala 😕 No mať takého syna díky pekne. Časom sa takto začal prejavovať aj voči mne. Mama ma na to upozorňovala, lebo tiež mala pocit, že to nie je partner pre mňa. Oponovala som dlho, ale potrebovala som si to sama overiť. Časom sa mi zhnusil. Povahovo vôbec neladil ku mne.
Teraz mám partnera, ktorý svoju mamku zbožňuje, ale nepreháňa to. Len je vidno, že si ju váži, že majú spolu pozitívny vzťah, urobia si zo seba srandu a nikdy na ňu nezvýšil hlas. A ku mne je tiež ako med 🙂 Len rozdiel príde ak sa pohádame my 😅 Ale to už zase netreba zrovnávať so vzťahom k matke, lebo v partnerskom vzťahu sa riešia iné veci ako vo vzťahu rodič-dieťa 🙂

juditka_d
29. mar 2015

@simonka197 niečo na tom pravdy určite je. Určite zo vzťahov v rodine - ako sa správa priateľ k rodičom, k sestre môžeš zistiť aká je povaha. Ak sa ti nepáči ako sa vyjadruje smerom k matke, k sestre, k babke je pravdepodbné že sa tak časom bude správať aj k tebe. Keď nemá úctu k starším ženám - k žene ktorá ho vychovala, tak ju po rokoch nebude mať ani voči tebe.

mamulka211
29. mar 2015

skor plati pravidlo, ako sa sprava partnerov otec k svojej manzelke, tak sa bude spravat syn k svojej.

mala_hobitka
29. mar 2015

@simonka197 moja kamaratka sa na jesen rozisla s teraz uz exom....dovod bolo jeho arogantne spravanie k nej... samozrejme az potom co spolu boli cca 2 roky.....z milujuceho chlapa sa stal sviniar.....a rovnako sa chova k svojej mame - bez ucty bez vrucnej lasky...ano ma ju rad ale ked nie je otec doma tak prebera postavenie hlavy rodiny - a ma pocit ze jeho ulohou je rozkazovat a kritizovat...

moj drahy ma mamu v ucte (bez ohladu na to ze od titulu matka roka ma daleko) a nemozem sa stazovat...ku mne sa chova velmi pekne... a uz sme spolu par rokov

janinah
29. mar 2015

Je to pravda...A múdra žena si to správanie k matke ozaj všíma 😉

sardinka333
29. mar 2015

Radary pisatelke našepkávaju správne - správať sa takto k vlastnej mame je sila. Možno by som sa ho opýtala priamo prečo je k mame taký hnusný a prečo s nou tak komunikuje....asi za tým niečo bude. Na druhej strane každý z nás si odnáša z rodiny nejaký model správania, fungovania a prostredie v ktorom vyrastáme na formuje či chceme a či nie. Je až na zaplakanie čítať aké problémy tu ženy riešia v iných diskusiách ohladom sebeckých chlapov, ktorí myslia len na seba, svoje pohodlie, koníčky a často aj iné ženy a tiež su v tých rodinách deti, ktoré to celé vidia a formuje ich to. Čo z nich vyrastie? Bud ludia, ktorí si povedia, že takto v živote nechcem žiť alebo budu žiť podobne ako to videli doma....

mamulka211
29. mar 2015

@janinah no ja neviem, ale kamoskyn muz sa k matke sprava s uctou a k manzelke ako k svini a rvnako sa jeho otec spraval k manzelke takto.

sisika
29. mar 2015

@simonka197 ahoj,neviem kolko mas rokov ani ako dlho si vo vztahu s partnerom-no z vlastnej skusenosti ti radim-VELKY POZOR!
Sama som podlahla totalne zamilovanosti a prehliadala som veci ktore mi vtedy prisli nepodstatne... Bola som samostatna,sebestacna a zamilovana.
Ale ked pridu deti,pridu uplne ine starosti-problemy,situacie kedy budes potrebovat pomoc od partnera. Pridu hadky,konflikty-a vtedy sa ukaze aky naozaj partner je.
A ak niekto dokaze byt odporny k matke-zene ktora ho vychovala-potom asi nebude mat zabrany byt odporny k manzelke,detom.
Tiez som sa utesovala ze je "z dobrej rodiny",slusny,nepije,nefajci....
To nestaci. Nestaci ze kym ste spolu sami-ze ta na rukach nosi...
Vsimaj si jeho spravanie ked ste s priatelmi,k ostatnym ludom v okoli(susedom,predavackam,okoloiducim)... Ci je slusny privetivy alebo arogantny. Lebo ak si nevazi inych ludi-nebude si vazit ani teba.
A matku by si mal vazit v prvom rade.
Nevravim ze tvoj partner je tento pripad-netusim aky je. Ale ak mas pochybnosti-pozoruj ho,daj si cas a netlac sa do nicoho-lebo sa moze stat ze velmi velmi olutujes a nebude uz cesty späť.
Drzim ti palce a budem velmi rada ak sa po case ozves ako si dopadla...
Ps: nezvyknem odpovedat vo fore-no toto akoby som pisala ja pre rokmi-tak sa ma to dotklo ❤️

jankapo
29. mar 2015

skor by som povedala....ako sa sprava jeho otec k jeho matke, tak sa bude spravat aj on....muzi casto okopiruju otcov model spravania sa voci svojej manzelke....aspon mne sa to potvrdilo...aj co vidim okolie, muzi su odrazom svojich otcov...to co nevideli doma, ani vo svojich rodinach nepraktizuju....niekedy zial, niekedy nastastie.... 🙂

majka99999
29. mar 2015

@simonka197 je to pravda. S tebou je to ine, lebo ste zrejme vo vztahu menej ako 2 roky, takze je zamilovany, si sebestacna a sikovna zena, nemate deti, tym padom si ho nevies overit v roli otca (zivitela) rodiny, ked uz nebudes sebestacna, sikovnost sa bude merat poctom lyzic prikrmu, ktore tvoje babo zje, zamilovanost bude fuc a nastupi tvrdy stereotyp - co navarit, aby to zjedlo aj vase vyberave dieta, vstavanie v noci na krmenie alebo k choremu dietatu... Potom uz budes rada, ze vies, kde si si nechala telefon a co si chcela pred 5 minutami urobit. Ak pohrda svojou matkou, na 90 % bude aj svojou zenou, ked sa sama stane matkou. Tolko moj pohlad, sleduj ho, rozmyslaj, rozhodni sa.

sisika
29. mar 2015

@majka99999 aaaaaaaano! Presne tak to je 😝

romanco
29. mar 2015

@simonka197 Fíha, to akoby si písala o mojom. K mame je nevrlý, odvrkne, zosmiešni ju, no nezvyšuje hlas ani nie je vulgárny, ale jeho správanie sa mi nikdy nepáčilo, čo mu aj stále hovorím. My sme spolu 15 rokov, máme 2 detičky a ku mne sa takto NIKDY nesprával. Osobne si myslím, že ju považuje za nie príliš inteligentnú osobu, lebo občas niečo také zavalí, že len dvihnem obočie...P.S.: Niektorým členom mojej rodiny tiež "nerezal" a dávali mi rady do života, ale nedala som si povedať 😀. Vzor správania otca k matke je dôležitý! Ten sleduje od malička a vidím, že to funguje aj u nás. 🙂 V každom prípade ver svojej intuícii a vnútornému hlasu, ten neklame!

tjaden
29. mar 2015

ahoj moj muž sa ku mne správa ako ku svojej matke ...hrozne, moj otec sa ku mojej mame správal tak ako ku svojej matke - hrozne. Mama mi vždy hovorila túto vetu: ako sa správa k matke bude sa i k tebe. Ked som jej vravela : ale ved zo začiatku bol tak dobrý! vieš čo mi na to povedala (jedna z jej najoblubenejších viet) : KEĎ VTÁČKA CHYTAJÚ, PEKNE MU SPIEVAJÚ!

tomiholjubavi
29. mar 2015

@simonka197 moze, aj nemusi to byt pravda. moj byvaly mal z matky bohynu a ja som mala pre neho vyznam kopky hnoja. nic som nevedela spravit tak dobre, ako jeho dokonala mama. dokonca aj nakrajat zemiaky vedela jeho mama na krajsie kocecky.

a na druhej strane, moj tomik miloval svoju mamu, vzdy ju respektoval, nikdy k nej nebol hruby, aj ked sa povadili, hned sa zmierili, nikdy jej nerobil naprotiven a vzdy o nej len pekne rozpraval...a presne tak isto sa sprava aj ku mne 🙂 je to moj milacik.

cloveka, ktory je hruby k svojim vlastnym rodicom by som za partnera nechcela ani teoreticky.

janickacrazy
30. mar 2015

@simonka197 Moj muž tiež niekedy odvrkne mame, alebo je na ňu trochu odporný, lenže vždy len vtedy, ked ona mu napr. začne uhládzať vlasy, že takto to bude mať lepšie a podobné veci, ktoré mu prekážajú, lebo ona sa k nemu chová ako keby mal 12 rokov niekedy. Takže záleží možno aj na situácii. Moj to vyslovene neznáša, ked mu začne radiť, čo si má obliecť a podobné capiny a ja ho chápem. Ku mne sa správa vždy pekne, lenže ja mu v týchto veciach neradím, lebo viem, že je dospelý a hádam sa vie učesať a obliecť sám. 😀 😀 😝

korra
30. mar 2015

S týmto výrokom sa dosť stotožňujem. Pred tým ako som sa zoznámila so svojím mužom som mala takú známosť. Ono vyzeralo to veľmi pekne - týpek milý, pozorný, lichotiaci až hrúza. Zoznámil ma s mamou. Obyčajná žena /nemyslím nijako pejoratívne/. Taká s utrápeným výrazom, poznačená životom a robotou. Veľmi milá a príjemná. Ale keď som pozorovala ako sa ku nej tento môj "tetrov" správa, v hlave sa mi všetko výstražné rozblikalo ako na ringišpíry 🙂 Bol arogantný, vulgárny /nemyslím také tie...ku....pi..../, ale takým zvláštnym spôsobom. Nech by tá úbohá mama povedala čokoľvek, prevracal očami a vzdychal. Ako tak mi rukou cukalo a tomu hajzlíkovi by som pričapcovala jednu že až! Aj som ho napomenula, ale videla som ako sa tváril i keď si na to netrúfol mi nič povedať. Ešte medzi rečou som postrehla, že aj jeho otec sa tak chová. Hold, do dvoch dní bolo po "vzťahu" 🙂) Neľutujem! Ďakujem intuícii 🙂 Keď som sa zoznámila so svojím mužom, veľa som sa pýtala ako to doma mali a tak /nenápadne!/ 🙂)) Keď ma zoznámil s mamou /svokrou/, tam som si už kurňa veľa dávala pozor ako sa ku nej chová! Našťastie dobre 🙂 Mame pomáha, ale vidno /keďže sú traja bratia/, že mama je tak trošku dominantnejší typ. Chalani museli aj domáce práce. Arogantný k u nej rozhodne nie je. Keď sa doťahujú, tak vždy len zo srandy. To robíme aj my 🙂 Svokor je taký submisívnejší. Keďže mám aj ja dvoch ženatých bratov, vidím, že sa správajú k ženám presne ako náš tatuš. Pomáhajú, sú úctivý. Takže podľa mojich pozorovaní na tomto tvrdení skutočne niečo je. Nesieme si jedoducho vzorec chovania z rodiny. Niečo sme schopný zmeniť,niečo jednoducho nie.

natalym
30. mar 2015

Treba si všímať ako sa správa jeho otec k jeho matke. Podľa mňa je toto rozhodujúce. Aj ako sa správa celkovo, tak sa bude aj partner správať v spoločnej domácnosti. Toto keby som vedela skôr, tak áno nikdy nepoviem. No čo ale človek mladý, zamilovaný, aj tak sa čudujem, že to riešiš
@simonka197

Podľa mňa už keď nad tým vôbec uvažuješ niečo Ťa mýli a nemala by si sa so spoločným životom ponáhľať.
Určite ešte mysli, ak už človek špekuluje na začiatku nebude to dobré ani neskôr.

zuzka38
30. mar 2015

@simonka197 ked vahas tak odid.. Mozno blne prirovnanie pre niekoho ale ja ked si aj xcem kupit nieco na seba a vaham ci sa mi nieco paci alebo az tak nie, ak som si neni ista nekupim
.ak vahas vo vztahu nema to zmysel. Partnerom si treba byt isty.. Co bude potom ak pridu nezhody, rozne zivotne okolnosti?

moonlight1210
30. mar 2015

@simonka197 tiez som si na paroch okolo seba mohla overit, ze aky je vztah medzi rodicmi, to do velkej miery ovplyvnuje vyber partnera, aj pristup k partnerovi, rieseniu rodinných situacii a pod.

dokonca aj mnohi z tych, ktori vztah svojich rodicov kritizovali a chceli byt ini, casom nevedomky sklzli presne k rovnakemu modelu chovania.

myslim, ze uz nepouzivany zvyk pred sobasom si preverit info o tej druhej rodine (nielen statky, ale aj vztahy), mal nieco do seba.

a ak mas pochybnosti, rozhodne sa nehrn do sobasa.
pamataj na pravidlo, ze prve dva roky vztahu nevypovedaju vôbec o nicom. je to milostne otukavanie sa, nie skutocny zivot. (uz x-krat som pocula vetu: prve dva roky boli super, potom sa to zacalo kazit, uplne sa zmenil/a, ... - nezmenil/a, vzdy boli rovnaki, len prve dva roky bolo obdobie zamilovanosti a vtedy podvedome hrame divadlo a ukazujeme svoje lepsie ja. co sa neda navzdy.).
dalsie pravidlo je, ze kym je vztah v rovine "chodime spolu" (stretávame sa na rande, ideme na prechadzku, do kina, restauracie, koncert, potazmo dovolenku, chatu, atd.) - nemas predstavu, co bude, az budete spolu 24/7.