icon

Ako sa vyrovnať s krivdou v rodine?

3. aug 2024

Už sa s tým borím 5 rokov.Tu na MK som dlho a poviem narovinu, je to stále pre mňa citlivá vec a nepotrebujem také to typické odsúdenie,o ktoré tu nie je núdza. Zrejme vyhľadám aj psychológa, lebo ma táto krivda bolí stále. Zaujímali by ma skutočne názory iba tých, ktorí niečím podobným v rodine prešli, alebo ma aspoň dokážu pochopiť. Rozumiem, že niekto by to videl inak a že by mu to žily netrhalo tak ako mne.K veci: Sme dvaja súrodenci. Starý otec -má väčší majeto a má iba nás dvoch. Starý otec má na mňa ťažké srdce ohľadom chybného kroku v dávnej minulosti Svoju chybu som napravila, oĺutovala, splatila a žijem najlepšie ako viem ,slušne, som už roky vydatá a nemáme žiadne problémy. Nešlo o alkohol, drogy, hazard, ani nič pod. Bol v tom muž, ktorý ma dostal do problémov a je už dávno minulosťou. Keď sme si s mojim terajším mužom kupovali byt, požičal mi starý otec peniaze. Neochotne .Do posledného haliera sme mu to splatili-rýchlejšie o niekoĺko rokov oproti dohode. Brat, ktorý neurobil v živote žiaden chybný krok, starý otec ho podporoval počas štúdia a po jeho ukončení sa rozhodol si kúpiť dom, tak mu starý otec nepožical, ale dal obrovskú sumu peňazí...a odvtedy sú vzťahy s ním aj s bratom na bode mrazu. So starým otcom som sa odvtedy nevidela. Myslela som si, že nás má rovnako rád a bolí ma to stále. S bratom sa snažím komunikovať, ale už to nie je také ako pred tým. Uvedomujem si, že sme dospelí ľudia a že starý otec nie je povinný nám ,ani nikomu dať ani deravý groš, ale bolí ma, že jednému áno a druhému nie. Sú to jeho úspory, jeho vec, komu sa ich rozhodne dať-tomu všetkému rozumiem, ale naozaj sa s niečím takýmto dať prejsť a zároveň mať dobré a srdečné vzťahy aj so súrodencom? Vedeli by ste niečím takým prejsť naozaj bez toho, aby vám to bolo ľúto a aby ostali vzťahy v poriadku, či len ja som taká slabá?

deti95060810
3. aug 2024

ach jaj.. takýchto poznám veľa... peniaze a majetky hotové nešťastie...
ako hovorí moja teta - najlepší rodičia ostanú pre deti tí - ktorým sa treba ešte aj na pohreb zložiť...
čistá pravda. zažila som v rodine.

tykat
3. aug 2024

Nema vas rovnako rad, to je fakt. A dava ti to najavo cez jeho priazen.
Nic s tym neurobis. Brat za to asi nemoze (teda ak ho nejako nedomanipuloval k tomu aby mu daroval peniaze). Ak mas brata rada skus na tie peniaze zabudnut a mat s nim normalny vztah. Deda by som uplne odstrihla, asi o kontakt s tebou ani nestoji. Peniazmi pokazil vztahy medzi vami, mozno sibmysli ze si nimi u brata nieco predplatil.

autor
Autor odpoveď zmazal
colsami
3. aug 2024

To mi je strasna krivda.
Nieze by bol clovek rad, ze nemusi najprv roky riesit aby mal dostatocny prijem na hypoteku, setrit 20% co nie je mala ciastka, chodit po bankach ako na hodiny klavira a potom sa upise za uroky na 30 rokov aby mal vlastne byvanie.
A nie ze peniaze len tak dostanem, do par rokov splatim dedkovi. Uvedomujes si vobec, ze hoci jeho pozicku "zhadzujes" ako neochotne vam to dedko pozical, tie peniaze na byvanie, tak je to obrovska pomoc a velky dar?
Skus sa zamerat na to co si dostala, a nie zavidiet a zivit v sebe krivdy za to, co dostali ini. 🙄

Predstav si ze vacsina ludi ziadnych takych dedkov nema, ani take dary od hocikoho.
A nie, nikoho by som neodstrihavala, ani dedka ani brata, ale tak to sa clovek musi vediet preniest cez peniaze a majetky a a nie na zaklade toho kalkulovat, kto ma koho ako rad.

subartic
3. aug 2024

brat sa so starým otcom stýka ? Poskytuje mu tú predplatenú starostlivosť ?

mamina7070
3. aug 2024

chapem ze to vidis ze stary otec uprednostnuje podla teba tvojho brata
ale tebe pozical peniaze najskor bezurocne a nemusel a ty si s nim prerusila kontakt na toto sa hodi za dobrotu na zobrotu a tyka sa to aj tvojho spravaniéa sa vovi starkemu
co chces s tym robit vysporoadaj sa sma so sebou dedko neni pokladnicka ani uctovna spolocnost

je to cele smutne pre toho dedka radsej mal dat peniaze na zvierata ako na vas

nominativ
3. aug 2024

Chcela by som vidieť všetkých, čo to komentovali, ako by sa tvárili, keď jeden súrodenec dostane napr.dom alebo byt a druhý prd. 😄 Tam idú všetky presvedčenia do zabudnutia, 99% rodín rozdeľovanie majetku a dedičstva nerovným dielom poznačí.

Bez ohľadu na to, že dedko má, samozrejme, právo za svoje peniaze aj kostol postaviť.

Ale jediná možnosť je povzniesť sa nad to.

mamina7070
3. aug 2024

@nominativ a si myslis ze sa toto nedeje ale ano a toto vovec nie jenz takej kategorie tazkych krivd jej aspon pozical

nominativ
3. aug 2024

@mamina7070 poznám také pôžičky cez zuby, preto by som od rodiny niečo chcela až fakt v prípade, že umieram na rakovinu a bez toho je po mne.

autor
3. aug 2024

@mamina7070 Vieš, ja chápem,že mnohí moje pocity nevedia pochopiť.Mnohí z nich by pochopili,až keby to zažili na vlastnej koži a tu veĺmi nejde už o pocity vďaky.Starému otcovi som bola velmi vďačná,že sme mohli splatiť svoje bývanie bez úrokov. Aj som,ale pocity neviem v sebe zmeniť a jedno mi to nie je.Pravda je taká,že keby sa hneď teraz rozhodol, že aj mne dá to,čo bratovi,tak by to bolo už neskoro.Proste to nie je už o peniazoch a len ma tak normálne ĺudsky bolí,že som preňho menej ako brat.

subartic
3. aug 2024

@nominativ pripájam sa k tebe, tiež si myslím že by to zatriaslo emočne viacerými , teda aspoň v začiatkoch . Ale ako rokmi vyplávalo to , že si tak snažil predplatiť starostlivosť tak by pocit mojej krivdy slabol . Ani toto nebol dar voči vnukovi .

subartic
3. aug 2024

autorka - stretáva sa brat so starým otcom ? Pomáha mu , stará sa o neho ?

abbey1
3. aug 2024

@nominativ Napríklad môj manžel sa vzdal dedičstva po otcovi. Nie, žiadnu krivdu z toho necíti a kvôli peniazom ani ja.
Ľudia sú príliš upnuti na statky a peniaze až tak, že ich povýšili nad vzťahy.

canany
3. aug 2024

Autorka tu ta 80 % zien nepochopi, lebo oni nicim takym nepresli a kazda z nich zije zo vzduchu. Ale ja ti rozumiem. Len u nas rozdiely robili rodicia medzi mnou a bratom.
Ja som sa nakoniec odstrihla, chodim na povinne navstevy len kvoli detom, ale ziadny vrucny vztah k rodicom nemam. Dufam, ze brat ich aj dochova za to vsetko co mu dali od malicka a nejedna sa len o peniaze, ale aj o pozornost, cas.
Mne staci, ze moj dedko na smrtelnej posteli zistil, ze sa mylil cely zivot, a ze ja jedina z celej rodiny som nieco dosiahla bez pomoci druhych.

autor
3. aug 2024

@subartic Starý otec nikdy nebol sebecký,ani lakomý.Keď však dal,rád to pri každej príležitosti pripomenul a žije dobrovolne roky sám.Je pracovitý, múdry,ale láska k peniazom je to najviac čo som u neho vždy pocítila.Rád sa aj porovnával so star.rodičmi z otcovej strany.Že narozdiel od nich, koĺko n nám od mala dal,ako máme byť za to všetko vďačnì.Nevracia sa mu to podĺa jeho predstáv ani od mamy ani od nás. Nesplňame asi nikto jeho predstavy a brat bol najnádejnejší z nás,ale tiež sa nechová podĺa neho adekvátne výške jeho daru. V kazdej rodine sa čosi najde,každý máme svoje chyby.Krivdy akéhokoĺvek druhu od mala ťažko znášam-to je môj problém a nie starkého.

betulinka1
3. aug 2024

Preco si sa so starym otcom nevidela? Praveze mozno porozprávame sa s nim, by ti uľavilo na duši. Povedat Dedo velmi ma to zamrzelo, lebo som to zobrala tak, ze mna nemas rad. Nejde o peniaze ale to gesto, ktore si voci bratovi spravil a co som ja pri tom citila. Mozno je cas to uzatvorit aby sa krivda neťahala s tebou do konca zivota. Uzatvorit to kvoli sebe a svojim detom. Ked uz Dedo nebude, tak nebudes vediet s tou krivdou pracovat. Mozno ti Dedo povie svoje dovody, mozno ti to vysvetli a mozno nie ale aspon si ty uľavis. Zamysli sa nad tym.

autor
3. aug 2024

@subartic Veĺmi málo sa stretávajú.Inak si to predstavoval Ako som spomenula, viac a radšej chodíme k ocovej mame, aj keď tá nikomu majetky nerozdávala.Len tam nikdy nie je dusná atmosféra, tak tam každý z nás rád chodí.

autor
3. aug 2024

@betulinka1 Presne toto si predstavujem často.Že umrie a a už nedostanem šancu mu to povedať ,že mi to ublížilo. Ani neviem,či ma chce vidieť.Myslím,že sa ho to dotklo,že sa cítim dotknutá

di1234
3. aug 2024

@autorka ja ťa viem tiež pochopiť aj keď som nič podobné nezažila. Tu ale podporu nenájdeš bohužiaľ. Ja som tu krátko, ale s takými hnusnými poznámkami a komentármi od žien, ktoré sú adresované iným ženám som sa ešte nikdy nestretla (vďakabohu). Je veľmi fajn, že si si priznala to, že cítiš krivdu takto sama pred sebou a aj pred cudzími ľuďmi. To je za mňa obdivuhodné. Rozoberať to po toľkých rokoch s dedkom podľa mňa nemá zmysel, ale ak ťa to ťaží a ovplyvňuje aj nejaké vzťahy s bratom, určite by som sa porozprávala s ním a skúsila by som aj psychológa, ktorý ti pomôže traumu prekonať. Držím ti prsty a tieto nenávistné komentáre si neber k srdcu.

subartic
3. aug 2024

no tak toto ber ako úľavu od tej krivdy. Nebol to dar , ale predplatenie starostlivosti . On mu to nedal len tak nežistne ale očakával od neho za to starostlivosť. Že sa jej nedočkal je už iná vec. Len si tým zvolil človeka ktorý by ho mal doopatrovať.

letfenixa
3. aug 2024

@subartic presne.

momoftwo
3. aug 2024

Nespecifikovala si, aku nerozvaznost si v mladosti urobila, mozno by nam to otvorilo obzory preco dedko bratovi dal a tebe nie. Nikdy, opakujem nikdy v zivote by som sa s mojim bratom nerozhadala kvoli majetkom, nic na svete by mi nestalo zato viac, ako vztah ktory spolu mame. Ano, mozes citit krivdu ze ty si nedostala, ale v mojom ponimani moze kazdy so svojim majetkom nakladat tak, ako uzna za vhodne, takze ja by som to respektovala tak ako to je.

autor
3. aug 2024

@momoftwo Veĺmi zlý výber partnera.Po 3 rokoch som od neho odišla ošklbaná a poučená.Odvtedy sa však veĺa zmenilo a už nežijeme z ruky do úst.Mám dobrého muža a mám prácu.

iv007
3. aug 2024

Chapem, ze ta skrie ze vam nedaroval. Avsak su to jeho peniaze, moze ich darovat komukolvek, aj uplne cudzim ludom. Bratovi dopraj, nezavid. S velkou pravdepodobnostou bude musiet doopatrovat deda. Ty zi svoj zivot a bud rada ze sa vies o seba postarat sama.

betulinka1
3. aug 2024

To je teraz uz jedno kto sa citi dotknutý viac. Vzdy je ten spravny cas na zmierenie. Zavolaj mu a povedz, Dedo rada by som ta videla, mozeme za tebou prist? Potrebujes nieco? Prinesiem ti? Je to velmi jednoduche. Ak mas deti, tak je fajn ak by svojho pradeda parkrat do roka videli. Uvidis Dedo sa potesi. Pridi a daj mu jedno velke objatie, celková atmosféra sa krasne uvolni. Ked prides a len mu podas ruku, atmosféra bude chladnejšia. Aby si sa naladila, spomeň si vsetky pekne momenty co ste spolu mali, co ste spolu robili, ked si bola mala.

luccija
3. aug 2024

Pozri sa dedo tiež nemá super povahu myslel si, že peniazmi si brata kúpi.Dal peniaze a kašle naňho ani nebol v tom dome.Asi taký dobrý nie je, keď nemá ani dobrý vzťah s mamou.Teba, keď to trápi obnov vzťahy s dedom.Vzdy a vždy je v každej rodine jeden oblubeny od rodičov, starých rodičov atď...áno, trápilo by ma to, keby niekto robil takéto veľké rozdiely, ale dedo si tým niečo len kompenzoval a možno sa vo vnukovi videl a píšeš, že rypal do svokrovcov ..možno dedo nemá nič iné len tie peniaze inak je to prázdny clovek

nifnea
3. aug 2024

To su ale hrozne komentare,neda sa to ani citat cele. Vies co mna by to tiez mrzelo a velmi, ze robi take rozdiely..baby vazne ruku na srdce, ktoru nie?chcete ppvedat ze by vam to bolo jedno??vazne?

mamina7070
3. aug 2024

ja som to zazila a v omnoho horsej podobe ako ty (neporovnatelnej) a je to len a len na tebe ako sa s tym vysporiadas
osobne by som proste bola vdacna za to ze aspon pozical a aspon formalne ho navstevovala
ale to som ja ty zivis v sebe negativne voci nemu a nevidis to pozitivne co urobil voci tebe

autor
3. aug 2024

@nifnea Neprizná to väčšina.Je ĺahšie urobiť zo seba vysokocharakternú osobnosť, ktorá by to brala úplne pragmaticky.Všetko však v teoretickej rovine.Prakticky zhruba viem ,aká by bola realita.Pracujem na mieste, kde to vidím na vlastné oči,aké zložité vedia byť vztahy v rodinách. V práci by som si však svoje súkromie pred nikým neodhalila.Som však naozaj vďačná za viacero názorov od žien, ktoré majú v sebe toĺko empatie,že sa vedia vcítiť aspoň trochu do toho,čo cítim. Ďakujem.

autor
3. aug 2024

@mamina7070 Buď na seba pyšná, že si s tým dokázala prejsť so vztýčenou hlavou.Ja sa skôr plazím,ale idem vpred.Verím, že sa tie vzťahy napravia,lebo si uvedomujem,že aj horšie veci sa stávajú.