Ako sa vyrovnať s rozhodnutím rodičov po smrti?
Ahojte, chcela by som vedieť váš názor. Sme traja súrodenci, my dvaja máme rodiny, svoje zázemie, deti, vnúčatá, rodičia nám pomáhali za života ako vedeli. Po ich smrti všetko zanechali najmladšiemu súrodencovi - slobodnému, ktorý sa o nich a staral. Ako sa vyrovnať s nespravodlivosťou? Dá sa to?
@anonym_610dcb snazil som sa to napisat maximalne anonymne, ale nepodarilo sa. No v kazdom pripade sa so mnou normalne bavili do precitania zavetu. Potom sek a koniec.
@anonym_autor ved keď je to tak ako hovoríš, tak nemáš prečo byť anonymne, nech to sestra číta, no a čo, hovoríš len pravdu. Skôr by sa mala hanbiť.
@anonym_autor. Aj tak mi to príde zvláštne, lebo vzdy pozmenis počet súrodencov a fakty
Nie vzdy musia všetky deti doopatrovat rodičov, ale napr sa financne rozhodne kto co ako prispieva, práve preto aby bola ako taká spravodlivosť, niekto proste nema na to kapacitu a záujem riesit ošetrovanie, ale dajme tomu prispieva sumou na výdaje apodobne....,ak sa vôbec nepodielali surodenci a ze nemali záujem môžeš to samozrejme opomenúť na dedicskom......pripadne teraz na sude.
Kto znášal naklady na pohreb? Ved take sa napr odratava z dedičského každého podielu..... vsetko je to samozrejme o dohode..... a notar ak vytiahol závet zo zavetoveho systému? Kedy rodicia spisali zavet? To sa uklada zvlast do NCZ.....a po smrti ma notár zákonné pravo nazrieť ci nie je závet......alebo ho rodicia spisali na smrteľnej posteli? A preto to tak vidia aj surodenci.....
Mozno ste mali rodičov dat do domova sociálnych služieb a kazdy s arovnakym dielom financne starať....
Rodicia zomreli rovnako casovo?
@pieksamaki dobre, skusme sa odosobnit od toho, kolko mam surodencov a ci su to sestry alebo bratia. Rodicia zomreli dva mesiace po sebe. Ano, to bola vizia mojich surodencov, rodicov dat do domova, byt predat a peniaze rozdelit. Ale rodicia boli svojpravni a neboli zase na tom tak, aby museli ist do DSS. A hlavne to ani nechceli. A ja som ich volu respektoval vzdy aj po ich smrti.
@anonym_autor bolo to rozhodnutie rodicov, nic s tym nenarobis. To ze surodenci sa k tomu takto postavili, je iba ich problem a raz ich to bude zozierat z opacnej strany.
Ak sestra dostala od rodicov nehnutelnost darom, treba to povedat pravnikovi ak by doslo k sudu, taketo velke dary sa mozu zohladnit pri dedicstve.
Prečo si tento príspevok takto skomplikoval? Je z toho guláš a zbytočne ti veľa ľudí neverí, že nie si troll.
K téme. Tiež sa starám o matku, bývam s nou a s bratom budeme dediť rovnako. Rodičia však nikomu z nás nepomáhali, lebo nebolo treba a všetko, co máme, je len naša zásluha. Ja by som mohla mať vlastnú nehnuteľnost, mamu len navštevovať a žiť jednoduchší život, ale obetujem sa. A tým, že budeme dediť rovnako, som v pohode.
V tvojom prípade buď v pohode s tým, ako to je. Rodičia vedeli, co robia.
Ak sestra dostala od rodicov nehnutelnost darom, treba to povedat pravnikovi ak by doslo k sudu, taketo velke dary sa mozu zohladnit pri dedicstve.
@som_realistka darovacia zmluva sa môže predložiť na dedicskom......moze o to vyzvať súrodenec...teda on....ak vie o tom ze tam nejaky dar bol....inak to ide mimo dedičského.....da sa to vsak napadnúť.....závisí od formulácie a vysky daru......ale áno. ..malo to byt všetko predložené na dedinskom.....a z toho potom ide ďalej na pripadne ine súdne konanie...
Rodičia ti mali byt predať s právom doživotného bývania. Zbytočne ste to skomplikovali a je dosť možné, že súrodencov budeš musieť vyplatiť.
Ty si môžeš stále založiť rodinu, život nekončí.
@anonym_autor aj tak to nesedi, deti za normalnych okolnosti nemozno zavetom "vydedit". Musia dostat minimalne polovicu svojich narokov. Takze ako je to?
@pribinak nie je to vymyslená téma. Ja som ten súrodenec, čo dedil. A súrodenci so mnou prestali komunikovať a vymazali ma zo života. Rodičom na hrob chodia minimálne a sú na nich nahnevaní. V slabej chvíli mi vypisujú výhražné správy.
@anonym_autor tak si pozri, čo si písal/a v úvodnom príspevku, takže ani náznak toho, že si ten súrodenec, čo dedil 🙏
Ak je to teda real, co verim ze je, tak je to uplne klasicky scenar. Dve starsie sestry si zalozia rodiny, maju deti a ktovie, mozno casom zacne manzelstvo skripat a deti stoja vela penazi atd, chcu mat zadne dvierka... Zacnu totalne ziarlit na mladsieho brata, ktory ostal u rodicov a doopatroval ich, ako sa "obohatil" a podobne.
A tu si viem aj predstavit scenar, ze nehnutelnost bola napisana len na mamu, potom zomrel prvy otec a mamina darovala vsetko milovanemu synovi. Lebo syn je v ociach mamy castokrat nieco viac ako dcery... mamy veria, ze dcery sa chytia, poradia si, no syn... ako sa vravi, mama je synova prva laska a syn mamina posledna. Ale je to take stereotypne, nie je to vsade tak, no je to casty narativ...
@anonym_autor aka nespravodlivost? Pomahali vam vo vasich zaciatkoch? Dali nejake peniaze na byvanie atd?
Ja nevidim ziadnu nespravodlivost , respektuj co chceli rodicia a sed si so svojou rodinou vo vasom dome
@pieksamaki dobre, skusme sa odosobnit od toho, kolko mam surodencov a ci su to sestry alebo bratia. Rodicia zomreli dva mesiace po sebe. Ano, to bola vizia mojich surodencov, rodicov dat do domova, byt predat a peniaze rozdelit. Ale rodicia boli svojpravni a neboli zase na tom tak, aby museli ist do DSS. A hlavne to ani nechceli. A ja som ich volu respektoval vzdy aj po ich smrti.
@anonym_autor vsak podla vsetkeho si to zdedil ty, tak co riesis. ci surodenci ta nemaju v laske kvoli tomu?
Ak je to teda real, co verim ze je, tak je to uplne klasicky scenar. Dve starsie sestry si zalozia rodiny, maju deti a ktovie, mozno casom zacne manzelstvo skripat a deti stoja vela penazi atd, chcu mat zadne dvierka... Zacnu totalne ziarlit na mladsieho brata, ktory ostal u rodicov a doopatroval ich, ako sa "obohatil" a podobne.
A tu si viem aj predstavit scenar, ze nehnutelnost bola napisana len na mamu, potom zomrel prvy otec a mamina darovala vsetko milovanemu synovi. Lebo syn je v ociach mamy castokrat nieco viac ako dcery... mamy veria, ze dcery sa chytia, poradia si, no syn... ako sa vravi, mama je synova prva laska a syn mamina posledna. Ale je to take stereotypne, nie je to vsade tak, no je to casty narativ...
@basska_b inac vsimla som si ze naozaj matky su insie k synom ako k dceram, dcery su zase tatinkova zalezitost.
@som_realistka ak moj ujo dostal do daru byt, tiez je to napadnutelne? respektive tam bola Kupno predajna zmluva za 1 euro prosim pekne.
@basska_b inac vsimla som si ze naozaj matky su insie k synom ako k dceram, dcery su zase tatinkova zalezitost.
@anonym_0b84ac Hej hej... moj muz dceram viac odpusti, na synov je prisnejsi. Moje druhe a tretie dieta by sa chceli obe maznat, su take kontaktne, ale ja sa radsej objimam so synom ako s dcerou, aj ked viem, ze by som to mala obom splnit...
@anonym_0b84ac Hej hej... moj muz dceram viac odpusti, na synov je prisnejsi. Moje druhe a tretie dieta by sa chceli obe maznat, su take kontaktne, ale ja sa radsej objimam so synom ako s dcerou, aj ked viem, ze by som to mala obom splnit...
@basska_b aj u nas tak bolo, tatinko mna a mama brata .
@anonym_0b84ac preto dostala sestra za zivota vsetko, co potrebovala. Peniaze na byt, peniaze ked zacinali podnikat, peniaze ked bol covid a podnikanie stalo... a vies co urobili s pozicanymi peniazmi? Odleteli na dovolenku na mesiac. To len ako priklad. Ja som nedostal nic, rodicia v case, ked som vyrastal ja uz boli na dochodku. Vobec im nic nevycitam, mal som pekne detstvo, studoval som, rodicia sa o mna starali ako mohli. A ja som sa staral o nich. A stacilo, ze som povedal nieco - ze ci by mi pomohli - ja nemam deti, nemam rodinu, tak ja to mam robit, snad nie oni.
@anonym_0b84ac preto dostala sestra za zivota vsetko, co potrebovala. Peniaze na byt, peniaze ked zacinali podnikat, peniaze ked bol covid a podnikanie stalo... a vies co urobili s pozicanymi peniazmi? Odleteli na dovolenku na mesiac. To len ako priklad. Ja som nedostal nic, rodicia v case, ked som vyrastal ja uz boli na dochodku. Vobec im nic nevycitam, mal som pekne detstvo, studoval som, rodicia sa o mna starali ako mohli. A ja som sa staral o nich. A stacilo, ze som povedal nieco - ze ci by mi pomohli - ja nemam deti, nemam rodinu, tak ja to mam robit, snad nie oni.
@anonym_autor a vlastne s cim sa nevies vyrovnat? ja som sa stratila a necitam vsetko.
@anonym_autor veľmi smutný príbeh.. musíš o seba zabojovať, neexistuje aby si prišiel o bývanie v tvojom zdravotnom stave.. takým hyenám by nestačilo ani keby si obličku predal..
Ty nemáš dedičov, tak im ten byt aj tak zostane, alebo ich deťom.. držím palce, nech sa sestra spamätá🫶
@anonym_autor veľmi smutný príbeh.. musíš o seba zabojovať, neexistuje aby si prišiel o bývanie v tvojom zdravotnom stave.. takým hyenám by nestačilo ani keby si obličku predal..
Ty nemáš dedičov, tak im ten byt aj tak zostane, alebo ich deťom.. držím palce, nech sa sestra spamätá🫶
@anonym_8e6194 to povedali ako prvé po prečítaní závetu, že aj tak všetko po mne zdedia oni. To už ma pochovávajú? Sú starší odo mňa ... a práve pre takéto správanie oni po mne dediť nebudú. Lebo ja som spísal závet.
@anonym_8e6194 to povedali ako prvé po prečítaní závetu, že aj tak všetko po mne zdedia oni. To už ma pochovávajú? Sú starší odo mňa ... a práve pre takéto správanie oni po mne dediť nebudú. Lebo ja som spísal závet.
@anonym_autor zaloz si rodinu, a bude dedit zena a deti. a bude po probleme. divne ale ze toto spomenuli tvoja vlastna krv, vlastni surodenci, niekedy je naozaj lepsie byt jedinacikom. :(
@anonym_autor je mi to luto, musis byt velmi z nich sklamani ja by som bola , ale mne jediny bracek umrel.
@anonym_autor zaloz si rodinu, a bude dedit zena a deti. a bude po probleme. divne ale ze toto spomenuli tvoja vlastna krv, vlastni surodenci, niekedy je naozaj lepsie byt jedinacikom. :(
@anonym_0b84ac ano moja vlastna krv. Ani nechci vediet, ako sa ku mne spravali po ich smrti. Vsetko, som vybavoval ja, oba pohreby komplet, vsetko okolo, matrika, mesto, spravca, elektrika, plyn, starostlivost o druheho rodica, ja pritom po vaznej operacii. A vies co urobila moja sestra? A vies co urobil moj brat? Vypytal si papier pre seba a svoju zenu, ze vybavovali pohreb, aby mali den volna. Nehadal som sa, bol som maximalne zdrveny, rozbity po operacii, nemal som silu. This is rodina.
@anonym_autor nikto ťa nepochováva, len je to logické, keď rodinu nemáš..
Práve preto mohli byť len kľudní.. a teda to správanie sestry je otrasné..
Asi by som to urobila rovnako, že po tomto si môžu pískať..
@anonym_autor nikto ťa nepochováva, len je to logické, keď rodinu nemáš..
Práve preto mohli byť len kľudní.. a teda to správanie sestry je otrasné..
Asi by som to urobila rovnako, že po tomto si môžu pískať..
@anonym_8e6194 ale nechapem preco to uz teraz riesiaa? fuj
@anonym_0b84ac ano moja vlastna krv. Ani nechci vediet, ako sa ku mne spravali po ich smrti. Vsetko, som vybavoval ja, oba pohreby komplet, vsetko okolo, matrika, mesto, spravca, elektrika, plyn, starostlivost o druheho rodica, ja pritom po vaznej operacii. A vies co urobila moja sestra? A vies co urobil moj brat? Vypytal si papier pre seba a svoju zenu, ze vybavovali pohreb, aby mali den volna. Nehadal som sa, bol som maximalne zdrveny, rozbity po operacii, nemal som silu. This is rodina.
@anonym_autor je mi to luto :( hnusny svet zijeme a kto nezazil, nepochopi.
@anonym_8e6194 ale nechapem preco to uz teraz riesiaa? fuj
@balerina2025 takže keďže toto bolo prve, čo ich zaujimalo, tak som to ako prve osetril. Zavet mozem samozrejme vzdy zmenit v buducnosti. Svoje deti mat nebudem, ale manzelka tam este moze byt. Hlavne moja sestra mi nezabudla pripomenut, ze zena po mne nebude dedit byt, lebo je nadobudnuty pred manzelstvom. Na co som jej povedal, ze nech si nemyli BSM s dedenim.
@balerina2025 takže keďže toto bolo prve, čo ich zaujimalo, tak som to ako prve osetril. Zavet mozem samozrejme vzdy zmenit v buducnosti. Svoje deti mat nebudem, ale manzelka tam este moze byt. Hlavne moja sestra mi nezabudla pripomenut, ze zena po mne nebude dedit byt, lebo je nadobudnuty pred manzelstvom. Na co som jej povedal, ze nech si nemyli BSM s dedenim.
@anonym_autor tak už asi chápeme, prečo sa sestra hnevá… lebo si s nehnuteľnosťou po rodičoch naložil po svojom..
Ako právo na to máš, ale rozumiem, že to sestre nie je úplne jedno..
@anonym_autor tak už asi chápeme, prečo sa sestra hnevá… lebo si s nehnuteľnosťou po rodičoch naložil po svojom..
Ako právo na to máš, ale rozumiem, že to sestre nie je úplne jedno..
@anonym_8e6194 ved ona o tom nevie, nikto o tom nevie. To som im neodkomunikoval.

Žiaľ, sesternica živiť sa točí len už o majetkové. Smutné a veľmi. Nič s tým neurobíš. Škoda.
Napísala by som jej, že pokiaľ sa bude naďalej správať ako krava, tak všetko zdedí po tebe len brat ;)