Ako vám manželia pomáhajú?
Ahojte mamičky, môj manžel pracuje cez týždeň od rána do večera... máme 6 mesačného syna a cez víkend keď potrebujem všetko dohnať, popratať poprať, navariť atd... ved to poznáte tak mu je zaťažko aj malého postrážiť... viem, že toho má vela cez týžden a ze si chce oddýchnut ale jeho predstava je taká ze si vylozi nohy k telke a ja s malým mu dáme pokoj, respektíve sa venuje svojim záujmom... už ho trošku učím, že sama všetko nestíham... a ten naš anjelik si vyžaduje straaasne vela pozornosti.... tak mamičky ako vám pomahajú manželia???
mne absolutne zo vsetkym aj ked som bola doma s detmi robil vsetko okrem varenia, ale to nie ze ja by som sedela a citala knizku a on makal to nie, napriklad som zobrala na 3-4 hodiny deti ku sestre a on vsetko poupratoval, zajtra mame oslavu tak som bola na par nakupoch a mm uz asi 5 hodin upratuje dom......a ja varim co je moje hoby takze som zase vyhrala 🙂 😀 😎 😉 😵
@mirkava ja ta nesudim... vseobecne to nechapem, neist na wc (nadnesene alebo nie) lebo dieta place. ono sa to totiz da praktizovat tak pri jednom dietati, ze skratka jeho potreby su nad vsetko... ale uz pri dvoch, nebodaj troch ci viacerych uz to nejde... skratka clovek sa nedokaze rozdvojit...takze je to vsetko o zvazeni, co je väcsia priorita...a musim povedat, ze ja som v tomto bola sebec. skratka ak boli prebaleni, najedeni, prezleceni a potrebovala som ist, tak som sla... na zachode netravim 20min, takze tu minutku vydrzali...
a to syn tiez nesmel revat, lebo sa dusil - maval laryngiticke zachvaty a mava stale... ale uznavam, nie je to pruh...ale predpokladam, ze uz ho ma zoperovany 😉
Muž musí tiež pomáhať. Môj má veľmi náročnú prácu a ked príde domov zahrá sa s malou, vie sa o nu postarať rovnocenne ako ja. Malá má 3 mesiace a okrem kúpania zvládajú všetko. Ale podľa mna je to o tom,ako bol muž vychovávaný. Ja mám aj svokru takú správnu ženu.
Tak ten môj mi nielenže nepomaha, ale aby som toho nemala málo pri dvoj rocnom dietati, tak mi doniesol psa, korytnačky, papagaje, zajace,ryby, uz sme mali doma asi vsetky zvierata ake existuju a to byvame v bytovke 😖 . Bojujem s nim uz dosť rokov, ale nic nepomaha nič, najnovsie mam volieru pre vtaky na pol balkona a v kuchyni akvarium velke ako svet , tak si myslim ze ste na tom este ok 😉
@mirkava moja otazka je co robil tvoj mm pred narodenim dietatka? Pomahal ti s domacnostou? Toot vidim, ako najvacsi problem mojho okolia ...my hlupe zenicky, zalubene a neviem co vsetko sa starame o svojich anjelikov, rozmaznavame, ich, dame im komplet servis a tu bum bac pride dietatko a nas muzicek ocakava rovnaky servis. My sme prekvapene, ze nam nepomaha.... 😕 😕 😕 No lenze on to nerobil doteraz a urcite sa nepretrhne, aby s tym zacal. Takze bud sa zatnes, vysvetlis mu, ze sa okolnosti zmenili a musite si podelit urcite zodpovednosti v domacnosti ....alebo ako to niekto pisal ak s tym nic neurobis teraz, tak to uz nikdy nezmenis... 😒
Moj muz pomaha so vsetkym co treba, nakupy, varenie, pranie, zehlenie, starostlivost o deti .... Tiez ma narocnu pracu, chodi neskoro domov, ale vzdy ked prisiel zacal sa hrat s detmi, potom ich okupal a nachystal mi ich na vecerne krmenie - ja som dovtedy relaxovala s vylozenymi nohami 😀 Potom sme ulozili deti spat a az vtedy mohli oddychovat i ked pri jeho praci to casto znamenalo, ze si sadol k pocitacu a robil este 2-3 hodky. Napr.aj teraz som chora, isla som k rodicom, lebo doma si podavame choroby a nechceme sa navzajom nakazit...on sa stara o deti a ak bude potrebene zoberie si dovolenku a zostane s nim par dni kym nebudem fit...
@montinka ano,presne tak by to malo byt.Tahas cely mesiac ty,ale manžel zas finančne.Ste zohrata dvojka.Ale ak je zena doma s jednym dietatom a všetky vymozenosti,k tomu rodicia,ktory zamerkuju a navaria a nabalia,preco take naloženie na chlapa,ktory pride domov vecer z roboty,a navarit,kupat,a venovat sa.Myslim,že stači chlapa zapojit cez víkend.No a teraz sa do mna pustite 🙂
@mirkava Môj muž je niekde medzi dvoma extrémami, sám od seba nepomáha, ale keď mu poviem, spraví. Teraz keď som doma, väčšina práce v domácnosti je na mne, príde mi to OK, pamätám si ešte dobre aká vyflusnutá som chodila z práce 🙂 Keď sa vrátim do roboty, buď si zasa domácnosť rozdelíme podľa toho, koho čo baví, alebo si nájdeme pani na upratovanie. Nevidím význam v tom vyvolávať hádky kvôli takej hlúposti ako je upratovanie.
Čo sa týka dieťaťa, u nás sa to lepší vekom. Keď bol syn maličký nevedel sa s ním vôbec pohrať, teraz je to už oveľa lepšie, keď mu už syn odpovie alebo si môžu spolu stavať alebo sa hrať.
@mirkava mm maka tiez od rana do vecera ake ja som mu vysvetlila ze ja niesom stroj ked boli mensi a pili v noci mlieko piatok sobotu vstaval a daval im mlieko v noci on ...ranajky zasadne robi on pretoze ja sa navarim pocas dna dost, rano ich oblieka umyva ked ide do roboty jasne ze nic 😉 pride z roboty vecer okolo piatej ale skor siestej ak pride skor ide s nami von ak nie hra sa s detmi do pol osmej kedy ich ide on okupat a ulozit spat avikendy sa im max venuje ....ja si myslim ze je to malo 😉 lebo je jasne ze ja musim robit dalsich milion veci aby rodina a domacnost fungovala na 100% ale viem aj to ze maloktory chlap tolko pomaha... Aby som nezabudla postrazi ich bez reptania ..,
Mne manzel absolutne nepomaha, ale ani to nevyzadujem. Mam rada ked si vsetko spravim po svojom, na poriadok som velmi narocna. S malym pomaha len tak ze sa hraju alebo ho vezme von. Moja chyba, nenaucila som ani prebalovat ani krmit ani kupat...🙂 Ale nestazujem sa takto mi to vyhovuje🙂
@mirkava U nas to od narodenia maleho funguje tak, ze mm rano doslova uteka do prace, aby z nej mohol co najskor odist. Obvykle mu ideme s malym naproti (kym bol mensi, tak este v tom case spaval, teraz sa ide vybehat), mm sa mu venuje na ihrisku, ja si pokojne sedim na lavicke a sledujem ich. Prideme domov, maleho okupeme/osprchujeme, ja mu dam veceru a manzel zatial uprace vsetko co treba a urobi veceru. Uspavam vacsinou ja, pretoze maly si to tak vyzaduje. Ale ked uspava mm, tak dokoncujem veceru, ak treba. Cez vikendy je s malym vacsinu casu mm. Rano mu ho odovzdam a idem si este pospat. Napriklad vcera mi ho len o pol deviatej doniesol, ze uz xce spat, uspala som a spali sme dalej spolu do desiatej. 🙂 Vacsie upratovanie si delime podla aktualnej nalady. Jeden ide s malym von a druhy ostane doma a povysava, vytrie podlahy, utrie prach, umyje WC a kupelnu atd. Zehlim len ja, pracku naplnim a dam prat, mm vyvesi vecer pradlo, ked uz maly spi a sme navecerani.
Krpcok ma 14 mesiacov a ako pisem, fungujeme takto od zaciatku. Po porode mal dva tyzdne dovolenku a bol s nami doma, aby mi co najviac ulahcil zaciatky.
My sme ale participovali na starostlivosti o domacnost od zaciatku nasho spoluzitia, dietatom sa nic nezmenilo, len pribudli povinnosti.
moj mm rano vstane a jedine co mi pomoze, ze starsiu odvezie do skoly, potom pride z prace domov vecer medzi 20:00 - 21:00, takze mu len podakujem za pomoc, kedze deti uz mam v posteli! nemam ani babicky, ani tety, ani sesternice, som sama, niekedy rozmyslam, preco som suhlasila s dvomi detmi, ked som na to sama..
@strociatka ja to mam rovnake s tym rozdielom, ze ja som vedela, do coho idem a ze budem na deti stale sama - napriek tomu planujeme este 1.. 😅
@mirkava Ja tvojho manzela viem celkom pochopit ze po praci si chce oddychnut, ked cely den maka, pride domov unaveny, nemozes od neho cakat ze sa hned bude hrat s malym. Viem to podla seba, vstavam rano o 6tej a som v jednom kolotoci, domov pridem niekedy o 18tej, niekedy o 20tej, keby mi rodina nedala cas vydychnut tak ich snad "postrielam". A presne, dam si sprchu, vylozim nohy, zapnem telku ci pc a nechcem nikoho vidiet polhodinku az hodinku, zatial sa o vsetko stara manzel. U nas ja pracujem a on je doma. Je sice pravda ze ja vozim deti aj do skoly a jasli, takisto po kruzkoch a potom domov, takze on ma cas doma porobit, aj si oddychnut ked tam deti nie su. Ked som si po praci vydychla, normalne pridem ja za nimi a dalej uz fungujeme normalne. Je to ine cez vikend, ked si uz oddychol, vtedy by mala nasledovat delba prace raz je s malym jeden, raz druhy a vzdy ten druhy moze nieco porobit. Treba najst taky zlaty stred, lebo zas ked budes unavenemu manzelovi robit sceny, tak ti moze zduchnut z domu. Treba robit rozdiel medzi ozajstnou unavou a lenivostou 😉
ahoj, pokud manzel je doma a nema praci na zahrade nebo ve vinohradu, tak pomaha (krome kojeni zvlada vse, treba nakupy dela jen on), stihat praci na zahrade, domacnost a deti(bez babicek) je nekdy narocne, tak jsem rada, ze pomuze 🙂Manzela ale pomaha sam od sebe. Pokud nektery manzel nechce pomahat, ani se starat o ditko, doporucuji ho nechat s ditetem aspon na jeden cely den samotneho 🙂 a uvidi, co je to za fusku
@vevesh tak klobuk dolu, ja som neplanovala ani to druhe, mozno aj preto to tak zle znasam, o tretiom nechcem ani pocut. Ale u nas je to aj tym, ze deti nemam zdrave a nestiham to, starsia aspergerka s ADHD, mladsia s narusenou komunikacnou schopnostou, lietanie po vysetreniach, terapiach a sama na vsetko od domacnosti po behanie s detmi po vysetreniach a terapiach. Teraz mam chvilku pre seba, ale to uz nahanam pracku, lebo mladsia sa vyvracala do postele a so starsou ideme robit ulohy na zajtra do skoly, kebyze som si vcera nenavarila, tak tu teraz nesedim 😉
mne napriklad moj manzel v domacnosti nepomaha... on sa na nej podiela... je jedno ci financne, fyzicky alebo psychicky, ale myslim, teda viem, ze u nas je to vyrovnane, rovnako ja ja sa podielam na tom aby sa mal on co najpohodlnejsie, on robi to iste pre mna.
a co sa tyka travenia casu s detmi, neberiem to ako " domace prace" je to cas ktory venuje len synovy a ten sa kupit neda, je to v zaujme oboch aby si budovali vztah / kedze muz je vacsinu dna, tyzdna v praci /..
a s takymto muzom si viem predstavit kludne i dalsie dve deti, lebo viem, ze je nanho spolah, a to, ze malho nakrmi a ulozi spat neberie ako povinnost
Moj nerobí nič ja pratam varím proste všetko a ked mu dam jest až pod nos tak ani tanier nieje schopen odniest do umyvadla a nie to ešte ho umyt ... ked mu dojde balik cigariet nikdy ho nevyhodi ale necha na stole proste ja už neviem ako ho vychovat ... ked ma volno tak cely den presedí pri tv alebo pc... ked ja nap.varím on sa ani mojej dcerke nepovenuje a ked chcem ist vonku aby sme šli spolu tak mi povie že jemu sa nechce mam ist s malou ... no katastrofa to je ako ho zmenít hm ??
moj je tiez od siedmej rána do vecera cca siestej v praci, ale ked pride domov, prvé čo ide k malému a je s ním...ked nieco potrebujem urobit, tak sa mu venuje. Niekedy, ked pride skor a je vonku este pekne, nema problem ist s nim aj na prechadzku alebo detské ihrisko. Aj ked viem, ze je unavený, je s malým proste rád. Úsmev a stebotanie malého by nevymenil za ziadnu telku ani PC. Teda pomáha mi tým, že sa postará o malého, ked ja potrebujem nieco robit a mat pri tom klud a plus denne mi robí ráno napríklad nákup a plus veľké nákupy.
@strociatka my mame planovane, aj to tretie bude..( ale napr. Mm by chcel teraz, ja som posunula o 2r.- kedze je vsetko na mojich pleciach, a aj tak ostane, tak mam pravo veta 😀
ja som zistila, ze s dvomi detmi mam viac volneho casu ako pri jednom 😀 😎 a myslim,ze pri tretom to bude este jednoduchsie, az vyrastie z plienok... 🙂
Ahoj kedže ja chodím na VŠ denne, malá do jasiel. Obe sme v Martine a manžel 150 km od nás doma. Tak cez víkend sa stará o malú skoro len on. Od narodenia malej musí robiť všetko okolo nej tak ako ja. Bol donútený.
Ako akoze pomahaju?Pomaha mi dcera-uci sa,mm byva v nasej domacnosti tak isto ako ja,nie som sluzka a to ze som na RD neznamena,ze do totho spadaju aj upratovacie povinnosti,takze kto ma cas -upratuje,druhy je z detmi-je to dohoda...zvladne vsetko,nema problem umyt okna,oprat,povysvat,uvarit....ale vacsinou je to tak,ze on je z demi a ja upratujem...tak nejak si to lepsie spravim po svojom....MM chodi na tri smeny,takze je doma minimalne,ale akonahle pride domov berie mi maleho a ja varim,upracem,alebo proste si sadnem pred telku a on ide s nim von,pre dceru do skolky,potom na ihrisko-venuje sa im.Nikdy to u nas nefungovalo tak,ze ty si na RD deti a domacnost tvoja povinnost,ja chodim do prace,pridem domov-nohyhore...a dufam,ze nikdy nebude...
@mirkava pomaly uz nijak, bud furt sedi v robote a ja doma vsetko robim, kedze som na predlzenej materskej so synom zo zdravotnych dovodov, alebo chodi na vysoku skolu. detom sa venuje vtedy, ked sa pohadame. ako dnes. mozno banalita pre niekoho, ale uz pri niektorych veciach ma riadne serie. on dokaze akurat povedat, ze nic cele dni nerobim. ze by som mala ist do roboty a maleho vopchat do skolky, aj ked to ziadny doktor pri jeho diagnoze nedoporuca. slak ma traf s chlapmi. doma mi ani trt nepomoze a ked raz za mesiac umyje riad, tak mi vie povedat, ze nic nerobim. to aby som kazdy den kmitala a ani si nesadla, lebo on musi chodit do roboty.
@exupery v dobrom ti zavidim. mne sa vytyka uz hadam vsetko.
moj robi skoro cely tyzden od rana do noci tak sa ani nevidime ale ked je doma, pomaha so vsetkym, okupe deti, uspi, nakrmi navari, uprace proste vsetko aj deti vezme von, doktorovi proste vsetko, robi to rad, proste detom sa venuje na 1000 000% on dokonca nema rad ked mu poviem za nieco dakujem on ze sa nedakuje ze to je samozrejmost ale ja rada podakujem ked si vazim... s muzom sme na vsetko sami tak si musime pomahat

@bubelko kazde dieta je ine a vyzaduje si ine veci... potreby dietata su ped mojimi a ked má napríklad pruh a nesmie plakat tak sa potom rýchlo naučí ze je cicíkane.... ono je to jedno s druhým... tazko sudit ked nezazijes rovnaku situáciu... avšak je to obrazne a trochu nadnesene povedané ze nestihnes sa ani najest.... všetko sa dá zariadit len pri kazdom dietati si to vyzaduje rozne usilie...