Ako vám manželia pomáhajú?
Ahojte mamičky, môj manžel pracuje cez týždeň od rána do večera... máme 6 mesačného syna a cez víkend keď potrebujem všetko dohnať, popratať poprať, navariť atd... ved to poznáte tak mu je zaťažko aj malého postrážiť... viem, že toho má vela cez týžden a ze si chce oddýchnut ale jeho predstava je taká ze si vylozi nohy k telke a ja s malým mu dáme pokoj, respektíve sa venuje svojim záujmom... už ho trošku učím, že sama všetko nestíham... a ten naš anjelik si vyžaduje straaasne vela pozornosti.... tak mamičky ako vám pomahajú manželia???
@eeffka presne ako u nas, my mame 2-j mesacnu dcerku a tiez cakam manzela ako na spasenie a doslova mu "hodim" malu na ruky ked dojde z prace.... ved je to aj jeho dieta, tak nech sa stara. Dokonca aj v noci, ked uz ja nevladzem, vstane ku malej, aj ju povaruje na rukach, okrem kojenia urobi vsetko 🙂
Ahoj moj chlap pride domov z prace, chvilu sa pohra s malymi, vypije kavu, cigaretu a uteka na stavbu, lebo staviame. Vecer pride domov, okupe malych, starsieho uspi, mladcsieho ja a zaspi.Kolko krat na seba nemame ani cas, ale teraz je tohk dost kvoli tej stavbe.Sobotu cely den maka na dome a nedele sa snazi byt povacsinou ddoma.Napr.dnes navaril rano obed, mna nechal spat, lebo som tahala tri noci sichtu, maly bol chory a nechcela som ho budit, aby sa vyspal do prace.Navaril a isiel na dom, lebo potrebuje nieco dorobit, tak po dlhom case sa nam v nedelu nevenuje.Pomaha mi vo vsetkom od zaciatku, vysava, vari, upratuje.Periem ja, lebo nemam rada, ked mi ma hadzat pradlo do pracky, zehlim ja, lebo to on nechce, ale nevadi, zehlim raz za cas 🙂 ked pride domov a je bordel, uprace bez kriveho slova a odutej huby, nakupi...Hovorim, teraz je tu chaos tou stavbou, ale vzdy pomoze....
zdvihne nohy, keď potrebujem povysávať v obývačke 😀
@bubu1111 toto si pamatam aj ja.My byvame v novom tri roky a teda deti sme nemali,ked sme stavali,no ked som s nim chcela byt,musela som aj ja ist na stavbu.Isiel tam kazdy den po praci aj cez vikend.On pracoval,ja som sa kochala 🙂 No aj teraz,ked uz byvame,ma stale pracu okolo domu,alebo chodi vo volnom case na fusky.Uz mame dceru 2,7 a slubil jej,ze s nou dnes pojde na ihrisko,ze nebude dlho na fuske.V nedelu sa snazi nerobit az do vecera a venuje sa jej.Zoberie ju na ihrisko,na zmrzlinu,dzusik.A ja namiesto toho,aby som si uzivala volno,vzdy idem za nimi a tesim sa z toho,ze sme spolu.Inak k teme,manzel dceru kupe vecer a dava ju spat.Nic ine od neho neziadam.Uvarim a upracem si pocas dna,ked je on v praci.A ak v sobotu nejde na fusku,tak ide nakupit
@nanka3 Ved sa stara.Zaraba nie? ;) Ja viem,vsetkym sa nam ulavi,ked pride niekto dalsi a prechyti nam ratolesti,no tvoje slova mi prisli trochu tvrde
@katarina644 tak ako u nas :/ čo už s takym chlapom
@aemy no uz nic...
@exupery u nas rovnako.. akurat mne uz MD skkoncila a som doma bez prace, maly v skolke, a mm momentalne chodi kazdy den domov, ale onedlho zas nastupi kolobeh , ktory sme zili niekolko rokov.. teda 5 dni z tyzdna v zahranici, a ja sama. no ked pride, tak tiez dokaze navarit, alebo mi spravy ranajky ja obed, on da prat ja vyvesam.......
ale pozor, aby ste si nemysleli, ze mam doma vycviceneho panacika na snurke... rovnako aj ja robim prace, ktore inde robievaju len muzi.. stojim s nim pri miesacke a nahadzujem do nej piesok / ked sme stavali / naucila som sa omietky zasuchavat na steny, izolovat, drevo chystat na zimu ..... a ine.....
ako som uz pisala na zaciatku, on sa stara o moje pohodlie a ja o to jeho
Moj mm vstava o 04:00 do prace pride o 12tej. a nic z neho :D je jak polozdochlina.Niekedy ide do garazu niekedy je pri pocitaci.V sobotu povysava a to je vsetko cely chod domacnosti a starostilost o deti je na mne. S detmi sa hra malo,sam od seba ich nezoberie von.Ked vidi ze som vytocena tak sa prebere a trosku sa snazi.
@mirkava hlavne sa nedaj odbit, lebo ako si zvykne a ako sa nauci, tak to bude aj nadalej :P Ja som sa prave vratila z vyletu, kedze ma uz sedenim na zadku a "oddychovanim" tak vytocil, ze som sa zbalila s dcerkou a odisla... U nas nerobi nic, a to hovorim vonkoncom nic. Doma nepohne ani prstikom vazenym kralovskym, maximalne tak sadne pred TV alebo PC. Ano, nezainteresovani, mudruju, ze nosi peniaze... ale ja na to poviem len tolko, ze iba z penazi sa clovek nenaje. Peniaze na ucte, neupracu, nenavaria a ani neoperu a neozehlia. A kedze pracujem aj ja a teda peniaze nosim aj ja a o tom, ze ja som ten co vsetko plati, tak by sa malla aj domaca praca delit (aj keby som nepracovala... tak minimalne spravodlivost s pracou by mala byt, nebyvame na dedine, kde ma robotu okolo statku a domu.. byvame v malom byte a aj tak pocuvam o zenskej a muzskej praci... ked on chce ozehlenu koselu, ja mam lietat hned.. ked nam tecie umyvadlo, tak to vydrzi aj niekolko rokov...). U nas doma to byvalo tak, ze vsetci robili vsetko a tym padom bolo skor urobene a potom vsetci mohli lezat s vylozenymi nohami... nevidim nic dobre na to, ze ja sa zoderiem, kym chlap bude mudrovat z gauca alebo sa ako najvacsi hrdina (aj trpitel zaroven) postara "nasilu" a po hodinovom proseni o vlastne dieta aspon chvilu (o tom ako to po ich hrani vyzera pomlcim :P). ODmietam si na to zvyknut a nech sa postavi aj na mihalnice, je mi jedno ze je tak vychovany a zvyknuty... kludne budem chodit na vylety castejsie.
@mirkava kto si ako zariadi tak ma...moj muz teda rozhodne nebol navyknuty moc v domacnosti pomahat, ale jasne som mu vysvetlila, ze o spolocne veci sa budeme aj spolocne starat...pri dietati je to samozrejme detto. divim sa zenam, ktore spadnu do pasce typu: ty si doma na materskej tak sa budes o vsetko starat, ja predsa chodim do prace a zivim nas....najvacsia sranda je, ze taketo zeny potom maju nejedna problem s tym ze im manzelik z tych tazko zarobenych penazi ani nie je schopny dat primerany diel...milujem citat Oscara Wildea: "pred svadbou treba mat oci dosiroka otvorene a po svadbe obe privrete"....nie naopak!
@canama "primerany diel"? Ved za tie peniaze robi veci okolo nasho spolocbeho domu,ideme na spolocnu dovolenku, uzivame si ich spolocne...
Môj vstáva o 05.00h do práce, pracuje ťažko, často prichádza až o 19.00h, umyje sa prezlečie, naje a napije a ide pomáhať s drobcom a robiť doma čo treba. Zastúpi ma vo všetkom. Ja tiež cez deň nesedím na zadku, točím sa v domácnosti celý deň a muž má vo všeobecnosti väčšiu silu a viac energie ako žena, preňho je drobná pomoc manželke "malina", pokiaľ pravdaže chce. Pravdaže by som mu nedala po celodennej práci murovať alebo tepovať koberec, ale prezliecť dieťa, umyť riady z večere, zotrieť podlahu, zabehnúť na menší nákup do neďalekého obchodu alebo urobiť sebe a malému suchú večeru a pod. nie je nič ťažké a mne to dosť pomôže. Keď som bola napr. chorá, tak cez víkend nemal problém urobiť všetko čo som chcela spraviť ja, mali sme aj veľmi krízové situácie s dieťaťom a vtedy som videla, že sa naňho môžem spoľahnúť. A hlavne, ľúbi nás, preto sa na to teší, rád mne pomáha a s našim dieťaťom trávi každú voľnú chvíľu a robí to s láskou a rád. Často ho posielam nasilu si oddýchnuť, keď vidím, aký je unavený, tak na chvíľočku ide, ale už vidím ako to v ňom "hrá" a beží sa aspoň hrať s malým. Neviem načo by mi bol muž, ktorého by som musela "prekladať", aby som pod ním mohla povysávať /ako sa hovorí/, alebo ako mnohí muži, ktorí si myslia, že keď zarobia peniaze, tak tým celá ich povinnosť v rodine končí. Smutné.
Moj je ako druha mama 🙂 no okrem zehlenia a prania spravi uplne vsetko, navari ,napecie, venuje sa detom nie vzdy ma na to naladu, predsa ma svoju pracu kde jedost vytazeny , ale vzdy sa vieme doplnit a nahradit 🙂 mam v nom max 100% spolahlivost , ved sme spolu uz 22.rokov a dalsich min 50 este planujem 😀😉
@katarinka289 Hmmm. Keď myslíš. Nepáči sa mi delenie: Ja zarábam peniaze, ty sa staraj o ostatné. Ale budiž. U nás to tak nie je.
@katarinka289 no nie v kazdom vztahu je to tak ze si zarobene peniaze uzivaju spolocne. a jedna vec je spolocne uzivat a druha je budovat zo spolocnych penazi spolocne zabezpecenie. ja mam kamaratku, ktora je vyse 2 rokov na materskej, byvaju s muzom v byte, ktory je jeho a veru, ona robi vsetko okolo domacnosti a peniaze jej nedava. ziadne. ona mina tie ktore si nasetrila pocas rokov co pracovala. 😒
Moj mi pomoze así tak, ze ked potrebujem poriadit ( velke upratovanie ) tak Zavala nech mi pridu upratat nikdy nenavaril radas ej ma zoberie do restiky a upratat to nie dokonca ani psa nevyvenci. A to staram sa o deti a pracujem....a na célu domacnost som sama. Jedine, co mi pomoze su nakupy raz za 2 tyzdne a ak saco potrebujem BID to kupi alebo posle niekoho aby to zariadil....
@canama mne manzel tiez nedava peniaze na hociake cacky do domu typu zrkadlo,zavesy atd.Popri rodicovskemu pracujem,tak si vzdy kupim sama.A nepripada mi to divne.On za peniaze,ktore zarobi robi veci okolo nasho spolocneho domu(dlazby,ploty atd.) On ti tiez moze povedat" zaplat ucty,ved je to aj tvoj dom-byt"
@koniarova ani u nas to tak nie je.Len nesuhlasim s riesenim,ze mu dieta hodim do narucia, hned ako otvori dvere.Snad ho necham trocha vydychnut,najest,osprchovat...
@katarinka289
a ako to budete riesit, ked ty budes chodit do prace, dajme tomu vezmes deti zzo skolky aj s manzelom..a pridete domov? kedze obaja budete chciet oddychovat, najest sa, osprchovat.. kto bude mat nastarosti deti?
RE: Ako vám manželia pomáhajú?
Myslis do hrobu? 😀
No niekedy menej...niekedy viac 😀
@mirkava moj manzel momentalne nepomaha vobec - rano odide do prace o cca 4:20, pracuje do 15:00-16:00 - stane sa, ze aj dlhsie a hned po praci ide pracovat na dom, do prace chodi aj v sobotu a ak nie je v praci, tak je na dome ... aj v nedelu ... ja chodim do prace, staram sa o syna, domacnost, nakupy 🙂 ... je to prechodne obdobie, ked sa doeriesi byvanie, tak casu bude viac ... ak ma chvilu cas, tak sa venuje synovi
@mima4 tak co ja poznam deti,ktore chodia do skolky,uz nepotrebuju taku starostlivost a pozornost,ako rocne...Aj pri nasej dcerke 2,7 uz nemozem povedat,ze by som na mm cakala vecer,ako na spasenie,aby mi s nou pomohol.Dokazem veci porobit aj pri nej a lavou zadnou.Uvarene,upratane atd...a kedze cely den nikto nebude doma,nebude ani neporiadok
@katarinka289 ja tiez nie som zastancom riesenia hodit hned do ruk ... ked som bola doma tak ked prisiel muz mal nachystanu veceru, ako tak popratane ... a hned po prichode sa siel prezliect potom najest a potom mal polhodinku pre seba bez deti ... ja som bola s nimi ..
ked chodime spolu do BA do prace tak sa striedame .. /on chodi s detmi k lekarovi resp. podla toho ako mame naplanovane pracovne veci ale primarne ide on/ kazdy mame svoje veci co robime rano ... rozdelene .. a rovnako po prichode domov ... tam neriesim decka sa postaraju same o seba resp. si zapnu telku ale neriesim my sa v klude prezlecieme a tak .. a kazdy robime to co treba .. samozrejme aj deti ...
ostatne prace v domacnosti si delime ... ak on robi z domu a ja som v praci v BA tak vyzadujem aby to bolo tak ako to mal on ... ked som doma bola ja a neni problem .... /ako nevari nejako ale tak spagety alebo objedna pizu a pod/
moj tiez doma nepomaha.ma fyzicky aj psychicky narocnu pracu,domov chodi neskoro vecer.naje sa,osprchuje a zvali na gauc pred telku.niekedy ma z toho ide porazit,lebo som na vsetko sama,aj ked chapem,ze ma toho vela v praci.
@mima4 to o chvilu caka mna...uvidim,ako si to zorgznizujeme.. Starsi sa rad hra aj s nami (so mnou,kedze mam viac casu zatial). Mala si ma teraz uziva cez den,kym je bracek v skolke,ja zas ju,lebo doteraz som delila pozornost medzi oboch plus domace prace k tomu.
Ale obe deti maju chvile,kedy sa hraju samy alebo vynimocne spolu (hoci mala sa este nevie zapojit do hier s bratom podla jeho predstav). Ale o 6m.budu opat vacsi a zas to bude lepsie. Do prac sa zapajaju od mala,neodradzam ich, ved raz chcem,aby sme si prace doma delili.
A moj si to dovtedy bude musiet zariadit tak,aby mi viac pomahal. Teraz ho nenutim,staci,ze robi to,co som uz pisala v prispevku vyssie.
Si myslim,ze ked musis,tak si to jednoducho zorganizujes.
Ja dokonca viem,ze pri 2detoch stiham viac ako pri jednom,hoci mam viac roboty.

Moj mm chodi na smeny a ja som doma s malym (2,5 r.). Ked je v praci, ja varim, upratujem a som s malym. Ked nieco nestihnem, nic sa nedeje. Manzel, ked pride domov, ideme spolu s malym von a cely cas je s nami. Malemu sa venuje rovnako ako ja., ma s nim super vztah. Ked nieco potrebujem, vzdy pomoze. Takisto ja pomozem jemu (napr. pilenie dreva, ukladanie- ked syn zaspi). Ked ma volno, prace si podelime, chvilu si robi co potrebuje on a chvilu ja. Zatial ten druhy je so synom. Ked je v praci chodim so synom von sama, ale ked je doma, alebo pride z prace, vzdy ide s nami. Takto to bolo vzdy aj ked bol syn maly. Zhruba do 1 roka to bolo narocne dieta stale si vyzadujucu pozornost. Mm ked chodil z prace, vzdy mi zo vsetkym pomohol. Tak je to dodnes. Ja som velmi spokojna, mam super manzela.