Ako voláte svokru?
😁 neškodná otázka žienky ..možno už tu aj bola ..
Nejde len o svokru aj svokra.. ako ich voláte mama oco?🥴mne sa to nedá, pretože ich neberem ako rodičov ..áno môžem volať aj starká starký ale keď všetci ich volajú ako mama oco ..vykam im a to pre mňa znamená také cudzie ako aj k iným ľuďom..
Môj manžel si s mojou rodinou tyka .🤷
@mamusa34 áno, tykám im a volám ich mama a oco. Máme veľmi dobrý vzťah, tykanie mi navrhli na mojej svadbe, chvíľku to haprovalo, kým som si zvykla, teraz už v pohode. Vôbec mi to nevadilo mať dve mamy a otcov. Ale rozdiely tam sú také nepatrné, napríklad svokre som nikdy nepovedala maminka/mamina, ako som hovorila mojej mame (svokre "mami", alebo keď sa o nej bavím tak mama). A svokra volám aj "tato"(oni to doma používajú), čo zas môjho otca nikdy, ten je oco, ocino, ocinko. Pro svokrovi tiež nepoužívam "ocino, ocinko". Neviem či som si to v hlave tak oddelila alebo je to tým, že manželova rodina tieto výrazy nepoužíva. Naša rodina zas nepoužíva "mama, tato".
Mama a oco, alebo babka a dedo. Ked tu citam, ze mamu a otcou uz mate, spomenula som si na muzovu babku rano po nasej svadbe. Boli sme u naj na kave a davala nam obalku, lebo nechcela nosit na svadbu. A ja jej hovorim : teta nerobte si starosti. ( Nema penazi na rozdavanie )
A ona na mna hned vrazedny pohlad : aka som ti ja teta? Ja uz som ti babka... 🤣🤣🤣 A to bolo rano po svadbe...
Tak ju volam odvtedy babi. 😊
Tykame si, no osloveniu sa nejak vyhybam🙈 ked je to fakt ze nutne, tak babka/dedo kvoli vnucatam🤷♀️
Ja ich neoslovujem nijako. Teta, ujo mi je akože fakt blbé im hovoriť. A mama, otec im nikdy hovoriť nebudem, na to si svojich rodičov veľmi vážim.
Onedlho sa nám s partnerom narodí bábätko, tak potom ich budem volať babka, dedko asi.
Môj to ma jednoduchšie, s našimi si týka skoro od začiatku. Aj keď bolo mu to veľmi cudne najskôr. 😊
Ja si s oboma tykám, so svokrom od začiatku a so svokrou asi po roku, ale aj ked som jej vykala, chcela, aby som ju oslovovala menom. Aj ked ja som sa tomu vyhybala, lebo mi to pripadalo zvlastne niekomu tykat a zaroven ho volat po mene :D
Babka a dedo
Menom.. "Janka, prídeš na obed? "
@mamusa34 svokra a svokru volam menami. ZIjeme v zahranici a tu je to tak, ze sa volaju menami. Neviem si predstavit, ze by som im mala hovorit otec a mama, su to rodicia mojho muza a nie moji. Ja mamu a otca mam. Takze som rada, ze je vsetko ok ked ich normalne volam menom. Vychadzame spolu dobre, nikto nikdy neriesil, ako inak by som ich mala volat, ak nie menom....
Satanov dvorný sluha
pred deťmi starká, starký, vykám im.
a mám ich rada, vychádzame spolu normálne 🙂
V maďarčine sú to podobné výrazy, tak Anya, Anyos, Tak jazyk to vyriešil sám.
Svokra si so mnou potykala po 4. rokoch vztahu, tak ju volam menom, pred detmi o nej vravim ako o starkej. S ostatnymi ci uz ja alebo muz fungujeme na vykani a neoslovovani. Ale teda ani jednemu by nam neslo do ust hovorit svokrovcom mama alebo tato. Akurat muzovej starkej vravim aj ja starka (ako jej vravi muz) a tykame si (na jej ziadost).
@mamusa34 tiež na jednej rodinnej oslave sa vzdialenejši hostia pýtali svokrusi, že či som jej dcérka... ze akú máš krásnu dcéru (a to sme už boli svoji) a ona nieee to není moja dcéra to je synova manzelka🙈😂 a taky pohľad na mňa hodila na to nikdy nezabudnem vždy ma porovnavala a bude porovnávať so svagrinou 😏
V predchádzajúcom vzťahu (neboli sme manželia) som ich volala teta a ujo, neskôr, keď sa narodila dcéra tak babka (dedko sa vnučky nedožil). Ale tam tie vzťahy boli veľmi zlé a chladné. V tomto vzťahu (ešte nie sme manželia) ich volám normálne ich menom, Ivetka a Janko, nakoľko sme si veľmi sadli po všetkých stránkach a oni sami mi takéto oslovenia a tikanie navrhli. Môj priateľ mojich rodičov oslovuje krstnými menami, ale vyká im.
@judar, toto je poetické 🤣🤣🤣
Volala som svokrovcov krstnými menami a tykali sme si (už zomreli). Môj muž si s mojou mamou tyka a oslovuje ju svokra 😁 (ale môže to súvisieť aj s tým, že mamino meno je pre nemecký jazyk nevyslovitelne)
Ja zase nechápem vzťahy, že ja svokrovcom vykam, oni mi tykajú. Nuž, ja nie som sluzticka z pitvora a oni pani velkomozni, aby som niečo také akceptovala. Môžeme si vykat alebo tykať, ale takéto hybridy určite nie. Aj keď, odmietnuť vrámci rodiny tykanie je asi rovnake hulvatstvo.
Ja svokrovcom tykam.Svokrovi hovori dedko a svokre som vravela babka.Tak ju aj volam pred detmi.Ked som iba s nou,tak ju oslovujem menom.Kedysi v zaciatkoch nasho manzelstva som so svokrou bola v Tescu,nieco sme hladali,nasla som to,tak na nu krizim ,,babka,,. Zviezla ma pod ciernu zem,ze ona je este cica,ze ako ju to volam.Tak odvtedy menom
Svokor zial zahynul skor nez sme sa s muzom spoznali a svokru volam babka. Lebo uz je babka a hotovo 😁 inak moja mama si s mojim vtedy este nie muzom potykala hned na prvom stretnuti a jeho mama mi to "nakazala" hned mesiac po tom 🤣 neslo mi to z pusy hned ale tak babka sem, babka tam, uz je to fajn 🙂
ja mozem povedat ze mam ozaj velmi dobru svokru, nemam s nou najmensi problem a ak nieco nahodou aj treba "poriesit" stojime s muzom na rovnakej strane takze aj ked sa mala narodila a svokra to na nas skusala s cervenou stuzkou na kocik a ocikanou plienkou na "zocu" ci ako to volaju, nepreslo jej to, pochopila, prijala, stale sa mame rady a zivot ide dalej 😉👍❤️
Krstnym menom
Ja ich pre deťmi volám "babka a dedko". Ked ich chcem priamo osloviť tak im poviem menom, pritom im ale vykam 😀 je to taka divočina, ale som tak zvyknutá. A ked sa o nich bavíme s mužom, tak ich zasa nazvem "mama a otec", aby zas on vedel o kom rozprávam 🤭
@vroni - to vykanie - tykanie nie je podľa mňa v zmysle "sluha - pán". My to tak tiež máme, ale je to tak dané skôr zvyklosťami v danej lokalite, alebo ako to nazvať. Mne svokrovci tykajú, ja im vykám. Dlho mi to bolo také zvláštne, ale už som si na to zvykla. A viem, že v tom nie je nič osobné, normálny pekný vzťah máme. Aj švagriná im vyká.
Starká môjho muža napríklad všetkým tykala, ale vnúčatá jej vykali, deti - svokra so súrodencami - nie. Pravnúčatá jej už tykali - také zvláštne to je, neviem to vysvetliť sama. Ale nikto to nikdy neriešil, normálne to tak bolo (starká "druhá" už umrela) , tak to každý bral tak prirodzene. Normálne sa spolu bavili, nemali nejaký špeciálny "tón" k tomu alebo zábrany ako k cudziemu alebo čo.
Ja svokrovcov oslovujem starká a starký, už keď som sa zoznámila s mužom, mali 2 vnúčatá. Švagriná ich volá mama a otec, svojich rodičov volá maminka a ocko.
@katrinka8 moja mama napr. svojim rodičom teda už len starkemu vyka a my vnúčatá tykame. Tiež mi to nepríde nejaké zvláštne že mi svokrovci týkajú a ja im vykam. My sme aj v rodine tak naučení že mojim tetam a ujom z otcovej aj maminej strany vykame. Z ocovej strany sú to už staršie panie okolo 60 ale mamine sestry sú o cca 15-20 rokov staršie. Príde mi to ako prejav úcty a nepaci sa mi napr. ze moje sesternice mojej mame tykajú.
@katrinka8, určite to môže byť aj lokalitou. Ja snáď od 20 nevykam nikomu, kto by mi tykal. Z princípu nie. Jednoducho je neslušné niekomu tykať len z titulu veku. A ze je tetuska šesťdesiatke nevychovany hulvat, to fakt nie je môj problém 🤷♀️ Ale zase chápem, že na dedinách, kde ta poznajú fakt od plienok je to iné.
Ja mojich oslovujem menom, tykanie navrhli hneď od začiatku.

Mňa raz svokra predstavovala rodine ..najprv že toto je moja dcéra jedna druhá a hento je moja nevesta .😂🤦to slovo hento si mohla odpustiť