Ako vysvetliť mužovi, že náš byt je malý?
Dobry den. Ako vysvetlit muzovi, že nam je byt primaly? Ide o to, ze mame 2 deti, chlapec 13 r., dievca 12 r. Byvame v 2 izb.byte, 50 m2. Deti maju jednu izbu a my spavame v obyvacke. Chcela by som, aj dcera, väčší byt. Hypo by sme brali max.50 tisic, obaja robime, tak by nam dali. Zarabame okolo 850 v čistom, kazdy z nas. Ale muz sa boji - ze nebudeme mat z coho zit. Pritom nechodime na dov., welnes, žijeme skromne. Ako ho rozumne presvecit? Dakujem
@mimkax druzba v ba, jednotka zrekonstruovana stoji 120€..a urcite najdes aj drahsie
@mimkax navyse studova vs a cs je sakra rozdiel...ja by som bechcela stugovat hocijaku vs, ale taku, co ma bavi a je akobtak vo danom odbore kvalitna...napf.takz vs sv.alzbety je vtip a nie vs...
Keďže pracujem v bankovníctve, pozrela som sa aspoň približne na čísla... Pri základnom prepočte s dnešnými úrokovými sadzbami to pri 50tis. úvere vychádza na splátku cca. okolo 315 Eur (pri splatnosti na 20 rokov). Neviem presný vek žiadateľov, podľa toho, na akú dlhú dobu by sa dal úver natiahnuť sa splátka môže hýbať ešte hore, dole... Každopádne, pri spoločnom príjme 1700 Eur by splátka okolo 300 Eur nebola žiadna tragédia. Takže ak berieme do úvahy to, čo by to znamenalo pre Váš komfort bývania, tak za to tie peniaze podľa mňa stojí.
@dankamg .9ja znams rob/nerobi na ministerstve skolstva..pisdm tl preto tak, lebo cele dni nemabfo coho pichnut a zarobi 1800 v hrubom...ja uz tym platom v st.sprave nerozumiem
@evamarek77 an studenti na tazkych skolach mozu brigadovat, poznam kopec farmaceutov, elektotechnikov, matfyzakov, kt.brigaduju a to su sakra tazke skoly
Ja by som šla do trojizbaku. Plat mate normálny. Deti ešte nie sú až také veľké, aby zachviľu odišli..a ak aj odídu, chceš hádam aby sa aj vracali. Moja mama býva v dvojizbaku a ja tam s deťmi ani nechodím, lebo tam nemáme ani kde prespať. Je pravda, ze teraz tie hypo nie sú už také výhodné, ako pár rokov dozadu, ale ešte to nie je také zlé, aby ste sa mali uspokojiť s dvojizbakom do konca života. Za mňa radšej dobrý byt než dovolenky pri mori, lebo veď väčšinu života trávime doma, nie na dovolenkách. Tak sa tam chcem dobre cítiť.
@dankamg však? Ja som zacala citat diskusiu a sanka mi padla. Chcu brat hypo 50 000 , odist do vacsieho .za 200eur mesacne,s platom 1500 dokopy.podla mna super. A tu len plat 2000 eur zena , 3000 eur muz.. akoze asi reku som v skupinke modry konik rakusko ci co 😃 My mame hypoteku 220 000 preboha ,to co by uz mne odporucili neviem 🤦♀️
@dadka_bb jaaaj to my v BB musime zarabat prezidentsky plat :D skoda ze realita inde a ceny nehnutelnosti uplne inde :D pri Hrone by sme stany stavali, podal tychto parametrov alebo sa donemoty nahanali a 24/7 makali vo fabrikach priapdne inak... :D
Ja mám síce len jedno dieťa ale chcela som ostať v jednoizbovom byte väčšom, to boli dve izby, obývačka s kuchyňou a spálňa a nevadilo mi,....len u nás zas manželovy .Úver by bol rýchlejšie vyplatený , a peniažky sa dajú aj inak využiť,....
@veronikastrickova aj na skk sa daju zarobit pekne peniaze bez cachrov-machrov, dokonca aj sko zamestnanec
@erikavesela kde, alebo v akom okrese,..manžel robí v zbrojárskom priemysle, čo si mysli okolie že valí, a príde 900 eur výplata,..z toho 180 prevezie,..tak neviem kde sa sypú také veľké peniažky,...
@ollynka v bratislave, kedze min.skolstva je v bratislave...a to tak robi rok a par mesiacov
@erikavesela min školstva to je ministerstvo školstva???? Dobre čítam???? No to my sme potom obyčajný ľudia,..nie každý môže robiť na ministerstve,...to sa ani s prezidentkou nejdem porovnávať, ....ja sa preto pýtam, kde dobre sa dá zarobiť na slovensku pre ľudí čo sú ,,dole,, t.j. stredná vrstva.
Ahoj,
my tiež teraz riešime hypo s finančným poradcom, volá sa Michal Ducký, robil tu aj finančného poradcu na MK, skús mu napísať. Máte dve nehnuteľnosti - dom a byt, z môjho pohladu pekný a stály príjem, nevidím žiaden problém v hypotéke, žeby Vám ju nedali, ani v tom, žeby ste mali problém ju splácať s vašim príjmom. To sa tu len zopar dôležitých ide hrať na takzvané finančne podraďkyne. 😀 A určite, do nehnuteľnosti sa vždy oplatí investovať, tam nie je o čom. Deti vyrastú, kľudne cez leto môžu brigádovať, ja som od svojich 16-tich tiež vždy brigádovala každé leto, aj počas VŠ neubudlo zo mňa a je to zmysluplnejšie strávený čas ako sa len flakat alebo byt celé dni na sociálnych sieťach. Taktiež to deti naučí finančnej gramotnosti. Za mna do toho určite choďte.
Mimochodom, ja som cez leto počas VŠ išla vždy brigádovať do zahraničia. Neviem ako to je už teraz, ale ja som si na rýchlo urobila akreditovaný opatrovateľský kurz a išla do Svajciarska opatrovať babky. Za mesiac som mala v čistom 1 700€ ( oni vždy prihodia aj navyše, aspoň ja som mala šťastie na rodinu) Bola som tam vždy 3 mesiace, pretože VS väčšinou začína na konci septembra. Čiže som si zarobila 3 x 1700€ = 5 100€ a od rodičov som nič nepotrebovala cely školský rok.
@katkami123 šikulka
ja ked som bola v Uk este davno, boli tam 4studentky na 1 izbe..tie sa narehotali, ani nie ta praca, ale tie ich zažitky stali za to
@karolinakr
Veď toto, dnes sú hranice otvorene. Na 3 mesiace cez leto vycestujem niekam a mám na seba zarobené na cely školský rok a ešte sa jazyk naučím. V UK čo viem len umývač riadov zarobil 1200£ za mesiac a tam fakt netreba jazyk.
No áno 1700e je malo pre 4clennu rodinu. My sme davaja plat okolo 1500, vlastný byt a vyžijeme len tak tak.. Chodíme aj na dovolenky ale žiadna sláva..
@adrianka2606 kašli na istú vzorku... Mali sme ani 1000€ a päťčlenná rodina, kde som deťom musela aj musím kupovať trojmo naraz aj do školy aj oblecenie....trojicky ( všetky vymoženosti tipu príspevky do 1.rocnika,vyssi rodičak nás minuli) a splacame byt... Bolo to o drzku, teraz máme možno toľko co vy a v pohode... Jasne nechodíme na dovolenky ani my, deti neboli každý rok v škole v prírode ale to nebola aj kopa ďalších v ich ročníku a podobne situacie
@sunshine_18 tak potom niekde robíte chybu keď vyžijete len tak tak
@paris1813
Tiež si myslím, ze chyba finančná gramotnosť ak dvaja ľudia nevedia fungovať s 1500€.
Z tohto vyžije moja kamoska s priateľom s dvomi malými deťmi, hypotekou a to majú všetko a chodia na výlety s deťmi.
Mám taký istý byt a teda neplánujem ísť do väčšieho ani za svet ....dobrého sa všade veľa zmestí a pri dnešných cenách hypoték určite nie ...veľkú izbu sme predelili skriňou a vznikla mini spalna pre nás aj postieľka a druhá polovica ,kde je okno dvojposchodova posteľ a mini decká ...všetci ale spíme v podstate spolu ale aj nie a obývačka ostala obývačkou ...mám 12 ročnú a 2 ročnú čo má aj svoje výhody asi v tomto...máme podobný aj plat ako vy a ver ,že ledva vyzijeme neviem si predstaviť platiť 200 a viac úver ...úplne chápem manžela,ale ako radia vyššie skúste odkladať na hypo a uvidíme ....
@zuzanka2588
Autorka nie je ten pripad ako vy. Oni maju dom na dedine, kde chodia na leto 🤦🏻♀️. Take letne sidlo…
Takze vlastnia 2 nehnutelnosti a napriek tomu byvaju v malom byte.
Keby predaju dom, mozno ani hypo nepotrebuju a 2-izbak mozu prenajat.
@ollynka ja som spominala st.zamestnanxa s 1800€v hrubom...zarobit sa da napr.v dell, aj bez vs, v telekome, zse, orange
@u2jana aha tak sa ospravedlňujem to som nejak neprecitala ,tak nechápem prečo táto otazka ak by som mala dom na dedine .. urobím presne to čo píšete ....2 izbak do podnájmu a idem na dedinu prerobit dom 🏠
@u2jana
Netreba zabúdať, ze keby aj samotný dom mal aj nízku hodnotu, ešte stále je tu stavebný pozemok, na ktorom stojí, kde sú vlastne natiahnuté všetky inžinierske siete k pozemku. Niekde majú samotné stavebné pozemky väčšiu hodnotu ako rodinný dom. Čiže byť autorkou, určite idem do hypo a doprajem si. Deti budú pubertiaci, budú chciet mat súkromie aj niekam si kamosov zavolať.
Ja si myslim ze aj z takej sumy by ste v pohode zvladli platit hypoteku, kedze ako pises bolo by to len 30 000? S prehladom podla mna. Samozrejme, podla toho ake mate este ine vydavky ale podla,mna sa to da.
Len ešte počítajte + € poistenie na tu hypo. Bez úverovej asistencie by som nešla do hypo , človek nikdy nevie. My platíme poistenie mesačne 50€ plus
@katkami123 a vs student aj tak jazyk musi vediet ;) cize ani nie je ze, nepotrebuje.. aspon sa zlepsi :D

@olivnik Ja ťa len chcem podporiť v otázke brigád a štúdiu na vysokej škole. Mám študentov medicíny v Brne i v Ba, podotýkam, že výborných študentov a stíhajú brigádu i náročné koníčky. Áno, pri niektorých odboroch je štúdium náročnejšie, ale vždy j to len o šikovnosti a snahe študenta.
Detto moja dcéra, mohla študovať zadarmo doma či v ČR. Vybrala si zahraničie. Vyštudovala dvojodborové štúdium s prácou na plný úväzok a first class výsledkami. Rovnako takto teraz si robí postgradual, už teda pracuje len na cca 75% úväzku, lebo dochádza do školy do Londýna.
Vždy je to len otázka chcieť či musieť. Kto nechce alebo nemusí, bude tvrdiť, že sa to nedá.