Ako zvládať návštevy manželovho syna cez víkendy?
Chcela by som asi pocut nezainteresivany nazor. Manzel ma 5 rocneho syna. My este nemame, chceme, mali sme zdrav.problemy. Maleho zboznuje. Ked bol maly mensi, tak chodieval ku nam kazdy druhy vikend plus 3 dni do tyzdna. Bola som s tym uplne ok, bolo to takto naplanovane, ale tym, ze uz je vacsi, tak u nas byva aj kazdy vikend - aj chce, je tu rad, ale jeho mama zrazu chce stihnut vsetko zameskane, a nonstop niekde chodi. Je mlada. Chaty, stretavky, oslavy, nechty, atd. Pointa celeho je, ze cele vikendy sa tocia okolo maleho, robime co chce on, prisposobujem sa vareniu pre neho (a pritom som milovala varenie rozmych specialit), nemozeme ist vecer nikde, dokonca o 8 uz cely dom stichne. Po novom, ked ma muz robotu, tak maleho si zoberie od ex, a mne akoby zrusi plan, ze ja sa mu musim venovat. Ono ja nemam problem, mam ho rada, je to vzajomne. Ale preco v pripade, ze on ma surnu pracu, ktoru musi vybavit a nie je to vec na 10 minut, tak ho proste ten den nenecha ex? Ked som sa to snazila odkomunikovat, tak mi povie, ze ale v ten den mal byt s nim, tak podla dohody si ho zobral. Na druhej strane, kazdy piatok tu spi u nas (potom je az so spboty vecera, ak to bol vikend, ktory nemal byt s otcom; ak mal, je do nedele vecera), lebo jeho ex ma ine plany na piatkovy vecer a tam uz akakolkvek dohoda pada. Ako si nastavit tie pravidla? Priznavam ze mi to zacina vadit a nechcem aby maly to nejako pocitoval. Alebo aby som zle zareagovala ako dnes: mame listky do kina na zajtra, teraz mi volal, ci sa daju zrusit lebo ex maju nejake posedenie z prace. Ked som zacala ziapat, ze toto uz neni mozne, tak sak rodicom skusi zavolat. Jasne, maly tam pojde rad, aj oni budu radi, ale toto je uz moc na mna….
No tak potom uz si ozaj len on musi s nou sadnut a povedat jej ze ak chce menit dohodu treba povedat par dni vopred. Alebo ked naozaj uz nieco mate naplanovane nech jej povie ze sa vam neda. Ale tak velmi mu zalezi na synovi tam vela toho podla mna nezmozes ked on s nim chce byt.
@biba_18 zneuziva? ak si poratas dni, kolko travi dieta u matky a kolko u otca, viac je u matky, matka by pokojne mohla navrhnut striedavku. co bude tato nova manzelka potom robit? dieta tu totiz bolo skor ako ona a otec ma voci nemu zavazky min.dalsich 13 rokov. ci ona si myslela, ze chlapcek sa pride raz za 2 tyzdne pohrajkat, vezmu ho na vylet, urobia si fotecky a vybavene? no zial, realita s dietatom je ina.
😂😂😂 že všetko sa točí okolo malého... celý dom o 8 stíchne ... mojaaaa, vitaj vo svete rodičov 😉 toto ťa čaká. ale 24/7 😁 môj má 4r a fakt že až posledný polrok to je kino, fitko, výlet, večera, predtým ticho, takže ja tú ženu plne chápem. ale rozumiem aj tebe že nechápeš (je to pochopiteľné ale nesprávne)
Preboha...ta matka je s tym dietatom ZVYSOK roka!!! Stara sa. Ked je chore, tak opatruje, cerpa Ocr. Ona sa s nim bude ucit. Ona ho bude vodit do skoly, ona si zlizne 90% vsetkeho-hlavne starosti. Tak nech sa chlap pekne stara. Ja byt jeho ex, tak si to vyzerie este viac. Nie valat si gule s milenkou. V prvom rade je otec. A ze sa milostivemu meni program???? No a?? Je otec. Nemala si si najst chlapa so zavazkani. Keby bol taky uzasny, tak neopusti male dieta. Ta matka musi menit program ovela castejsie. To, ze on hodi chlapca na krk tebe, je jeho vizitka.
@matkahelka ale ty splietaš 2 rôzne veci dokopy ... jedna vec je dohodnúť sa hoci aj na striedavke a druhá dať dieťa k otcovi bez dohody, lebo ja idem na žurku (alebo do kina) - a ten otec to svoje kino zruší ...
Máš to tak, ako ostatné rodiny, ktoré majú takéto zmiešané vzťahy. Komplikované. Ale nikto ti ani neporadí, čo máš robiť, lebo situácia je špecifická od rodiny k rodine. To je už daň za rozvody a rozchody zo vzťahov, kde je dieťa. Väčšinou iba vlastná mama sa dokáže bez problémov obetovať a prispôsobovať svojmu dieťaťu, často to platí aj pre otca. Ale byt na dieťa sama musí byť náročné a pokiaľ nemá partnera, ktorý by jej pomohol, verím tomu, že ako mlada baba si potrebuje aj oddychnut. Mne pomáha manžel a aj tak chodím obcas s vyplazeným jazykom🙂
A čím bude dieťa staršie, tým to môže byť aj komplikovanejšie, lebo príde puberta atd. Až keď deti odídu bývať samé, vtedy by sa to malo ustáliť. Dovtedy sa však budeš musieť prispôsobovať. Keď budete mať vlastné dieťa, možno sa manželova pozornosť viac zameria na bábo, avšak ako sa postaví k svojej bývalej a ako to nakoniec celé bude, je jeden veľký otáznik.
chyba muža - všetko hádže na aktuálnu partnerku, chce to sadnúť si a dohodnúť sa na pravidlách, ktoré sa budú striktne dodržiavať
@biba_18 nie, nic tu nesplietam, ty ocividne nedokazes pochopit, ze pri dietati sa plany menia. dieta ma otca, je to rovnaky rodic ako matka. matka s nim nemoze byt, tak s nim bude otec. uplne jednoduche. ci otec je otcom len na 2 vikendy v mesiaci?
Ja ta chápem....začala som vzťah s mužom, keď mal jeho syn 7 rokov....fuuh,bolo to ťažké...došiel domov z turnusy,chcela som si ho užiť,byť s ním...sama....a vkuse som sa prisposobovala malému....stále...je to extremne tazke byt vo vzťahu s mužom, ktorý má záväzky...chce to pevné nervy,veľa obety a trpezlivosti....teraz ma ,,maly" už 16 a prvýkrát s nami nejde na dovolenku, že sa tam bude sám nudiť.... chce to čas....
To je take keď sa da žena dokopy s mužom ktorý ma malé decko.. ženy otvorte už oči bože..
Ahoj, ja by som na zacuatku mesiace urobila online calendar, tabulku... Kazdy by zapisal plany. Bolo by jasne a viditelne, co -kto-kedy-kde, apod.
Nuž... žiť s malým dieťaťom, to je tak. Chápem Ťa, že ho neberies ako svojho a chceš si užiť svojho muža len Ty sama. A neprisposobovat sa dieťaťu. Lenže on to dieťa má a je malé. Máš to ťažké, moja. Mysli na to, že čím bude starsi, bude to lepšie. Držím palce!
....a to ešte nemáte vlastné dieťa. Počkaj, to bude ešte žiarlivosť, kto koho uprednostňuje atď. Nezobrala si si iba muža....ale aj jeho syna a jeho exmanželku.Taká je realita a bude to ešte dlhoooooo trvať, pokým to bude konecne v pohode 🙂
Ženy, koľké z vás žijú v takomto vzťahu?
My máme napr.obaja deti. Stále sa tu niečo splieta o otcovi a dieťati - ale tu nie je problém v tomto, ale otec a jeho ex!
Pardon, keď si nejaká frndolína neschopná zorganizovať čas a urobí z našej domácnosti hniezdo záchrany, odmietam to akceptovať. Aby si niekto mohol chodiť po akciách, turistikach, pracovný deň si nastaviť od 11.00 (lebo cvikajú len chudáci) a potom nič nestíhať, pardon, daj sa dokopy, ženská.
A chvalabohu, rovnaký názor má aj môj chlap.
A to neznamená, že by som tu to jeho dieťa nebola ochotná mať aj 24/7. A tiež to neznamená, že sa bežne nedohadujeme a neprispôsobime aj požiadavkám ex. Len treba mať určité pravidlá, to, že sa niekto rozvedie a je tam dieťa neznamená, že musí byť poskokom expartnera.
No mas muza s dietatom, co znamena istu zataz, ale ty si sa tak rozhodla.
@matkahelka ale tie plány sa u nich nemenia pri dieťati - ale pri matke dieťa - a to je rozdiel…
Prečo mám vždy pocit že ženy sú v tomto sebeckejšie ako muži? Ja som ešte nepočula nejakého nevlastného otca takto vyvádzať za čas strávený s deťmi svojej partnerky. Zato ženy toto nedokážu zniesť. Deti partnera im zavádzajú. Veď to sa hrozne číta. Že ty musíš variť iné keď je u vás? Že o ôsmej máte už ticho? Nemohla si ísť do kina? Moja zlatá zobrala si si na krk otecka tak rátaj aj s dieťaťom. Pokiaľ nemajú súdom stanovené kedy kde malý bude tak sa majú rodičia venovať dieťaťu 50/50. Sa zobuď.
@nominativ prečo by mala byť frndolina?....je otec, rovnako ako ona matka, ona ho ma ďaleko viac ako on. Ja nehovorim, že majú s dieťaťom robiť pingpong hore dolu hocikedy ale koľko mužov po rozvode dostane dieťa 2 krát do mesiaca na víkend a zbytok času ma free a robi si co chce. Žiadna škola, ulohy, krúžky, lekár....to riešia matky cez týždeň. Tento sa chce starať aj mimo určeného času a jeho partnerka už zúri. No hold, cudzie dieťa nikdy nebude ako vlastné. Tam je zmena programu úplne bežná vec a verím, že by to vtedy chápala úplne prirodzene.
Vies, mala si by porozmyslat nad tym, ci ty chces vlastne dieta/deti.. lebo toto bude tvoja denno denna rutina a pokial sa s tym nevies vysporiadat tak teda budes mat na 💩 zivot
Brala si si muza s dietatom, bohuzial s tymto vsetkym si mala pocitat
koľko máte rokov? podľa popisu tipujem kúsok po 25-ke... stanovte si hranice, za ktoré nie ste ochotní ísť a dodržujte ich, viac sa robiť nedá
@nominativ žiadna frndolína, toľko času kedy si otec dieťaťa užíva s tebou, si môže aj jeho žena užívať s iným/v kine/na prac.večeri 😉
Ano, chyba je v tom, ze Tvoja predstava bola ze "ved chlapcek pride raz za cas na vikend". Ak sa situacia o mesiac zmeni, kludne moze dieta dostat muz do vylucnej starostlivosti a je to uplne normalne. Takze nebudes musiet len o 8mej vecer chodit doma potichu lebo dieta spi, ale budes ho vyzdvihovat zo skolky, skoly, riesit ked na neho budu staznosti ze nieco vyviedol (lebo uplne prirodzene to budu riesit aj s Tebou (ci uz sa nazves druha manzelka, macocha alebo zena u kt dieta byva)), budes chybat v praci lebo chlapec bude chory a treba s nim aj po doktoroch behat, budes mu davat cipky do zadku a proste starat sa uplne plnohodnotne, pretoze je to dieta Tvojho manzela, ktore ma mat plnohodnotnu starostlivost od svojho otca. A kedze zdielate domacnost a zivot, tak tieto veci prirodzene budes riesit, najma ak sa jedna o male dieta. A to uz nie je az tak male, co je vyhoda pre Teba.
Alebo sa potom nehrajme na to "mam chlapceka rada ale prekaza mi tu". No ano, v prvom rade, prekaza Ti. Ty chces romantiku, volny cas a uzivat si s manzelom vyhradne jeden druheho, postupne ist do prveho babatka a pod - lenze jemu tento vlak uz usiel, on je v uplne inom zivotnom stave.
BEZ OHLADU na to ci ho exka dava viac alebo menej casto... Si uprac svoj postoj k tomuto, pretoze to dieta tu bolo prve a s tym faktom si si brala manzela. To ze ste si zvykli ze ved o dieta sa stara exka kazdy tyzden a vsetko riesi a pravdepodobne sama, a vy "sa milostivo onho postarate nejake vikendy" je chyba predstav.
@zuzanka.zuzu ved ex ten cas nikto neberie, ale raz je ten cas dohodnuty tak nech ho dodrziava.
@taktotedanie ale to je rutina s vlastným dieťaťom a nie služba bývalej ex.Ale je pravda, že keď muž chce tráviť čas s malým exka to vie a robí si svoj program, lebo on ustúpi veď je to jeho dieťa a asi mu chýba, tak si nepomôže nič.Jednoducho autorka bude vždy tá druhá s tým sa musí pri mužovi s dieťaťom zmieriť.Listky do kina by som použila na kino s kamarátkou.Ked má prácu a nemal byť so synom, tak je hlúpe zobrať syna ulahodiť ex a dať ho na "krk" autorke
@natalka13 To už si musí vydiskutovať s manželom, že nemá jeho zodpovednosť prenášať čisto na ňu. Avšak, žijú spolu, sú manželia, tak si i povinnosti delia spolu. Ak by išiel s kamarátmi na pivo, tak mu dieťa strážiť nebudem. Ak rieši povinnosti v prácu, okolo domu a podobne, tak jeho dieťa s radosťou zabavím. Bohužiaľ, partner s dieťaťom mi do života nevystúpi len ako partner, ale i ako rodič toho dieťaťa a teda chcem či nechcem, stáva sa akýsi rodič i zo mňa.

Ale jeho matka sa stara, to vobec nie je tak, ako to bolo pochopene. Ano, mala som v dnesnej dobe dost skoro, ale na druhej strane, maly bol po celom slovensku na tolkych vyletoch, na kolkych ja za cely zivot nie. Cize starat sa stara, uplne alo normalna mama. POINTA bola, ze sa tu menia dohody a ako to vykomunikovat s muzom, lebo on ma pocit, ze ked odmietne ju, tak odmietne zaroven syna.