Ako zvládnuť pocit vyhorenia pri starostlivosti o deti?
Vzdy som chcela vela deti ale ja to nezvladam, som na ne sama, som vyhoreta. Citim sa ako slaboch alebo neschopak. Vsade vidim ako maju zeny 3-4-5 deti a mne je smutno ze toho nie som schopna😢 hlava mi hovori ze som sprosta ale strdce place za velkou rodinou. Bojim sa ze na smrtelnej posteli budem lutovat, ze som sa neprekonala a nemala tych deti viac.
Prosim nepiste mi, ze niekto nema ani jedno, aj my sme si presli potratmi a neplodnostou.
Pocet deti zo zeny predsa nejaku nad-matku nerobi... praveze rozmyslas rozumne, ze ked zu si teraz unavena, na deti vacsinou sama, nie je rozumne si to este viac stazovat dalsim dietatkom. Vzdy si opakuj, ze deti ta potrebuju oddychnutu, spokojnu samu zo sebou, v plnej sile a potrebuju, aby si sa im venovala a nielen prezivala od momentu, kedy otvoris oci, ze „kedy konecne pojdu spat“… nikde som nepocula, ze by sa za pocet „zvladnutych“ deti davali nejake odmeny ci tituly… verim, ze mas dnes len proste taky blbsi den a zajtra bude lepsie..
Nie je dieťa ako dieta, situácia ako situácia. Takže sa neporovnavaj. A SU NA NE SAMA! To je normalne ze si vyhoreta. Koľko zvládaš toľko máš, za rok -dva -štyri ...to môže byť iná situácia a možno budeš mat dalsie...
Mam 1 dieťa……podľa tvojej logiky som totálne sprostá alebo čo?
Čo tak byt vďačná aj za 2 zdravé deti a ľúbiť ich
Ja mám jedno dieťa nemám pocit, že som neschopák. Nám stačí aj to jedno. 🙂 Dve deti je tak akurát.
@stanulienkat nie nemam karierne ambicie, absolutne ma kariera nezaujima. Nie nemam deti aby som sa vyhla praci, s nimi je prace dost. Proste mi je smutno, ze nebudem mat velku rodinu ako som vzdy po nej tuzila.
@anjelicek26 dakujem
Absolútne som nemala na mysli kariéru. Mala som na mysli normálny život, plný pohody. Nezvládáš dve deti, ako chceš zvládať viac deti? Také stavy sa podpisujú aj pod manželstvo, alebo chceš mať štyri deti a zostať s nimi sama? Aký to má zmysel?
A kvôli čomu chceš mať vlastne veľa detí?
@pribinak urcite nie. Lenze u mna je tu ta tuzba po vela detoch ale racionalne si uvedujem ze to nezvladam a tak neviem ako prestat tuzit po vela detoch. Proste tie prve 2 roky su pre mna hrozne a neviem ci sa obetovat aby som to v starobe nelutovala.
@stanulienkat ano presne toto si uvedomujem
@cecilia29 vdaka
Prečo chceš rodit deti do rodiny, v ktorej si na ne sama? Je to voči tým deťom egoistické.
@lucia147852 nikto tu necita co pisem? Vsak ich preto “nejdem rodit”. A je mi z toho smutno
V starobe budes lutovat akurat to, ze si premarnila zivot rozmyslanim co by bolo ak by bolo, lutovanim nenaplnenych snov a neuzila si to co mas najlepsie ako sa da.
@viestta mas pravdu. Ale ja sa nad tym nezamyslam 24/7, proste dnes mi je tak smutno, plodne roky ubudaju, aj dnes tu vyskocila MAMA so 4 dievcatkami a tak sa pytam sama seba, ze preco ine zvladnu 4 a ja len 2. Ci mam sa zapriet a vydrzat tie prve dva roky alebo kaslat na to. Cely zivot som chcela velku rodinu, tak ci mi nebude luto ze som sa “nezmuzila” a vydrzala to. Proste obycajna diskusia o mojom aktualnom pocite. Zajtra sa zobudim, ako pisala anjelicek, a vsetko bude zasa v poriadku
Autorka ta Mama co ma 4 krásne baby ma ja vacsie vekové rozdiely. A urcite zaziva lahsie a tazsie dni ako kazda. Ja mam doma 3 malé deti, je to masaker.
ja si myslim ze ked to takto beries “vydrzat 2 roky” tak ani pre to dieta to nie je dobre taky pristup.. urcite si skvela mama aj ked mas 2 deti a setri si energiu na starsie kolena mozno budes mat kopu vnucat😄
Tak ak ich chces mat tak ich maj vedoma si toho co vsetko to obnasa a vedoma si toho, ze to musim zvladnut. A ak nie, tak sa musis uspokojit s 2 detmi. Nic zle sa nedeje
Určite si dobrý človek. S nikým sa neporovnávaj. Radšej dve deti ktoré majú šťastnú mamku. Ako veľa detí ktoré by mali unavenú a smutnú mamku. V takom prípade by si bola smutná ty aj tie deti.
A kde všade vidíš ženy, čo majú 3-4-5 detí? 🤔 Lebo ja všade vidím ženy, ktoré majú 0-1-2 deti.
Keď tak strašne chceš mať viac detí, tak čo ti bráni? Koľko máš rokov? Počkaj, kým ti tieto dve trochu podrastú a snáď ešte stihneš jedno -dve.
Z tvojho prispevku mam pocit ze chces vela deti len preto aby si si nieco dokazala, aka si nadmatka 🤔 a tym ze mas VRAJ LEN 2 deti, si nula.
Strasne
Normalne mi Ta je luto
Aj ja som chcela 4 deti a nemam ziadne, bohuzial. Nasla som v zivote iny sposob, ako byt spokojna🙂 neupieraj sa na velku rodinu len preto, ze si si ju vysnivala, ked si mala napr. 12. Urcite nesuhlasis so vsetkym, co si si myslela v tom veku. Nazory a plany sa mozu menit🙂
Koľko máš rokov? Aké veľké sú deti? S malými je veľa práce, no keď pôjdu do školy/škôlky, tak potom by si ešte jedno možno zvládla. Ja mám väčšie vekové rozdiely a je to fajn, každé dieťa som si užila.
Myslim, ze by si si hlavne mala prestat hovorit, ze to nezvladas 🙂 ved robis najviac, ako mozes najlepsie, ako vies 🙂 fotky maminy s dalsimi detmi neznamena, ze nie je vycerpana, nahnevana, nevyspala. Je to lem o tom pohlade a ano, ked si s nimi sama, je to tazsie, ale neklad na seba este vacsie naroky. Viem uplne ako to myslis, ze keby si mozno mala viac casu aj pre seba a trochu pomoci, nevahala by si nad velkou rodinou. Bohuzial, nie kazdy ma take moznosti... niekedy sa musime vzdat svojich predstav, ale teraz sa sustred na svoju rodinku a cas ukaze 🙂 a urcite si skvela mama, vacsina z nas sa citi ako ty, ci mame doma 1, 2 alebo 4 deti, ver mi 🙂
V prvom rade zapracuj na tom aby si na deti nebola sama, ich otec je len sploditeľ? Keď toto poriešiš, môžeš začať uvažovať o ďalšom. Ja tu registrujem len pár žien s viac ako 3 deťmi a žiadna nepíše aké je to ľahké.
Nie je lepsie dar dvom detom stastne detstvo, spokojnu mamu a mozno lespi financny start do zivota ako sa trapit a umarat za hypotetickou vidinou velkej rodiny, ktora v mnohych pripadoch znamena nervoznu, nestastnu mamu a financne stradanie?
Ja napríklad poznám skôr také rodiny, kde majú jedno, maximálne 2 deti. Áno, poznám aj viacdetne, ale tam tie ženy majú buď väčší vekový rozdiel alebo bývajú s rodičmi,ci veľmi blízko rodičov, ktorí sa plne angažujú v pomoci, takže nie sú na ne samy.
Je lepšie mať 2 deti a psychicky byť v pohode ako mať 4 a byť odpilena. Prečo sa porovnávas? Reálne si uvedomujes, ze už 2 deti ledva zvládaš, si na ne sama, si vyhoreta, tak co chceš potom dat potenciálne 3,4 deťom? Vynervenu, zufalu a nešťastnú matku?
To co velke rodiny na internet neukazu je stres, nervy, vycerpanost, nedostatok financii, hadky atd, ukazu fotku ked sa 4 deti usmievaju a vklude sedia, nie ked hucia, vrestia, biju sa, beru si veci a valaju sa po zemi v amoku. Verim ze vacsie deti, s vacsim vekovym rozdielom uz toto nerobia, ale tak nejak vyzera realita matiek co rodila s 1-2-3 rocnym odstupom. Ale s tym sa chvalit nebude. Uzivaj co mas, mozno casom prirobite tretie, ktovie.

Čo ťa ženie mať toľko deti?? Ty nemáš iné ambície?? Deti nie sú všetko. Buď rad, ak máš jedno, alebo dve deti zdravé . Ja zas nerozumiem matkám, ktoré každý rok rodia. Chcem žiť aj pre seba, nielen pre plienky a obetovanie sa. Chcem tu byť nielen pre seba, ale aj pre manžela. Nemám chuť byť 15 rokov v kuse nevyspata, nervózna a vyhoreta.