icon

Býva sa lepšie s deťmi v dome alebo v byte?

stastnamamulka
7. aug 2012

ahoj kocky,mame moznost odist z domu v hlucnejsej stvrti/hulakajuca mladez pod oknami atd./ do bytovky v kludnejsej stvrti..no mame dilemu/ja som byvala 20r v bytovke,manzel v dome...5r byvame v dome,manzela to taha do bytovky/.najvacsou vyhodou byvania v dome,ktoru si ako dieta z panelaku neviem vynachvalit je velky dvor,ktory mame,klud,ked zamknem branu a dieta mam pod oknom ALE zasa okolo domu je stale potrebna nejaka robota,min.kosenie travy a pod.momentalne byvame na ulici,kde to bude s hlukom uz len horsie 😖 prosim,napiste mi vase PLUS a MINUS pre byvanie s detmi v DOME/BYTE...rozloha obytnej plochy je takmer identicka...konecne rozhodnutie ostane na nas,ale rada si necham poradit,ako neskor lutovat 😉

Strana
z3
janinah
9. aug 2012

dom resp. domček je dobrý,kým sú deti malé,nezabúdaj,že čím väčší dom a záhrada,tým viac roboty s tým a teda menej času na rodinu a oddych, čím som staršia,tým som viac spokojnejšia s panelákom,chodíme aj na zdedený /po svokre/ dom,ale tam chodím len z povinnosti /90%času tam je robota a len 10% relax/..mysli aj na lokalitu domu či bytu,ako blízko sú obchody,lekár,pošta,MHD,školka,školy...

monika15
9. aug 2012

podla mna urcite dom, mas sukromie a mas krasny dvor... nemusi manzel kosit travu ak budete mat krasne kamene 🙂)
a popripade mensie ihrisko pre dieta 🙂)))
no ale ovsem musi byt v dobre lokalite... a aj na susedov musite natrafit 🙂)

sea23
10. aug 2012

ja som vyrastala v panelaku,nestazujem si,ale ked som sa vidala,sli sme do domu a nevratila by som sa uz do panelaku zanic,maly je ovela spokojnejsi ,ked som s nim na dvore,a zahrade🙂

lenkacka
10. aug 2012

Tak ja by som do bytu už nikdy nechcela ísť.My sme bývali do mojich 14 rokoch v byte ,ale stále nás to ťahalo do domu.Naši si potom kúpili dom a urobili dobre.Proste je to úplne iný život-nepočujem nad sebou a pod sebou žiadneho suseda-veď v byte počuť aj keď niekto ide na wc a hlavne ide o záhradu.My sme si s manželom postavili dom ,máme veľký dvor a tak sa máme kde hrať s našou malou slečnou-tá je tu úplne šťastná.Do bytu by sme nešli za nič na svete.Aj keď je pravda,že v byte je pohodlnejšie bývanie-myslím,že Ťa nič netrápi a okolo dome je stále niečo robiť a ide to samo aj do koruniek.Ale závisí to aj od susedov.Tak dúfam,že sa rozhodnete správne-hlavne,aby ste Vy boli spokojní.Proste my by sme za nič na svete nemenili!!!

santine
10. aug 2012

Som za dom a praca okolo je pre mna relax, ved praca slachti cloveka a pohyb na cerstvom vzduchu je zdravy 😀 Navyse mna to nabija energiou a nie som taka otupena ako z panelaku, po prichode z roboty sa da pekne zrelaxovat. Byvali sme v byte do mojich 33 rokov a vyhody boli - lahka dostupnost vsade, vela kamaratok blizko. Ale problemy, ktore si mozu robit susedia navzajom dokazu poriadne strpcit zivot, mna nicil zapach od suseda a nad nami tlupa mladych hlucnych ludi. Ked som vysla z bytu s malou, tak sme sa ocitli na spinavej tmavej chodbe a oplutom schodisku a potom von na ulici tiez plnej mestskej spiny. V dome zase je clovek viac s prirodou, tesim sa, ked mi nieco rozkvitne, vymiename si rastlinky so znamymi, mame bylinkovu zahradu, mame ovocie. Dieta beha povonku, vonku aj jeme, pise si ulohy cez skol.rok a teraz v lete su super aj vecery, chodime povonku v pyzame 😎 v zime zase sa mozeme vyjasit sa v cistom snehu. Ale auto je nutnost, najma ak je vsetko daleko a to su uz dalsie naklady navyse. Ale za komfort sa plati.

modrofuzik11
10. aug 2012

zavisi od typu osobnosti. my sme urcite za dom. kedykolvek si vybehneme s detmi na dvor, je tam pieskovisko, hojdacka. nemusim ich ani seba vyobliekat.... ideme vtedy, kedy sa nam zachce. radi aj jedavame na terase. je to super. okolo domu je samozrejme omnoho viac prace ako s bytom. napr. stale treba kosit. ale stoji to za to.

katrinka8
14. aug 2012

Ahoj, my byvame v byte. Ale ako tu uz bolo povedane, zavisi od mnohych okolnosti. Rodicov mam v dome (po cca 25 rokoch v byte sa prestahovali do domu k starej mame), takze viem aj, co je to byvat v dome. Pre mna je velka vyhoda, ze rodicia ten dom maju (aj so zahradou) a je v meste v tichej stvrti. Cize sa tam dostanem relativne pohodlne MHD za par minut, s dcerkou do zahrady, kde moze byt cely den. Pre mna na nezaplatenie pocit, ze mozes aj v spodnom pradle vybehnut kedykolvek von a dnu, nemas problem s uskladnovanim kocika ci jeho presuvanim v malom (alebo niekde aj ziadnom) vytahu, mozes nechat deti dupat a skakat aj vo vnutri a tisic tych malych vyhod byvania v dome (tie asi poznas). Ale ma to aj tu druhu stranku - o dom sa proste musis starat. V panelaku vlastne prides z roboty domov, nemusis v zime kurit, v lete kosit, nemusis sa starat, kedy urobit revizie kominov, kotlov, skontroluju Ti plyn, elektriku... proste s tymto to je jednoduchsie. V dome sa vecne nieco najde, co treba okolo neho robit - v zime sneh odpratavat, v lete zametat sfuknute listie atd. Zavisi tiez od susedskych vztahov - aj v dome, aj v byte... To je tazko poradit. Ale ten hluk mozes mat aj v byte - nikdy nevies, akych budes mat susedov, ci kto bude hulakat pod oknami...

anjelicek26
14. aug 2012

@stastnamamulka - vydrzte este par rokov, skutocne, dnes je pieskovisko, dvor, pes a hojdacky na nezaplatenie pre tych drobcov. Pubertakom bude nieco ako zahradka volakde ;) Vies ako to myslim, prestahovat by som sa prestahovala neskor ;)

zazalienka
14. aug 2012

AHojte, nečítala som celú diskusiu, len otázku.. ja som vyrastala a žila 34 rokov v rodinnom dome na dedine.. s manželom sme sa presťahovali do bytu pred 4 rokmi ( presne).. aklimatizovala som sa behom jedného dňa.. a neriešim.. ano, chýba mi dom.. teraz a veľmi, keď je Miško malý a som s ním doma.. našťastie naši sú 8 km od nás a mám doma auto, tak hocikedy vybehneme..
keď začne chodiť do škôlky a ja do roboty, bude to jeden kolotoč - škôlka-robota- pre malého, navariť, pohrať sa, uložiť.. neviem si predstaviť starostlivosť o dom a upratovanie a všetko okolo toho a plnohodnotne tráviť zvyšok dňa s Miškom.. no a cez víkendy aj tak chodíme k našim pokosiť a pomôcť, tak si dvora užije.. prípadne cez leto na varovke..
ja hovorím máš dom - už keď chytíš kľučku na vchodových dverách tak je to drahé.. daň za dom.. aj my sme chvíľku uvažovali nad nejakým pidi domčekom, ale radšej v byte a trošku pocestujeme, ako zaviazať sa úverom s mega splátkami a sedieť na dvore na zadku.. a nepohnúť sa nikam..
no a druhá vec - pokiaľ je manžel panelákový a nemá vzťah k robotám okolo chalupy , tak potom niet čo riešiť..
ja by som určite počkala kým pôjde najmladšie do škôlky a potom asi do bytu.. viac času na deti, menej roboty..

mirinda10
16. aug 2012

Urcite dom, ja som vyrastala v bytovke a do domu sme sa nastahovali pred 4 rokmi a ani za nic sa uz nenastahujem do bytu. Dcera je vonku na zahrade a ja varim a obcas pozriem aka je situacia, keby som bola v byte musim ist s nou von ako 2 rocnu ju nepustim samu, takto zavriem branku a je stale vonku, doobeda,poobede a este si odrhne bio maliny, hrozno, cernice, sused poda broskynu a ked sama oberala hrasok a jahody mala zazitok. Takiez vidi, ze otec ked pride z prace nelahne na gauc a nepozera TV ale nieco robi kosi travu, okolo domu a deti mozu tiez pomahat a nie sediet pred PC ako vacsina deti.
Dom ma stale nejaku hodnotu ale byt niekto poskodi vchodve dvere, stale spaky pred dverami nakolko mladez by mala daleko sa presunut tam kde nie su male deti atd.

arieska
29. jan 2013

ahojte.
s prvým dieťatkom sme bývali v bytovke...bolo to strašné...sused pod nami aj pri najmenšom pokuse malého o hranie sa vybuchoval na radiator, malý spal len von v kočíku, takže či som mala robotu alebo nie a bol jeho čas tak som sa musela obliecť a ísť sa na 2 hodinky prechádzať. keď bol malý väčší a chcel ísť von tak som musela ísť s ním cez pol sídliska na uzavreté ihrisko a tam pri ňom sedieť kým sa vyšantí. keď mal necelé 3 roky presťahovali sme sa do domu.
teraz máme druhé dieťatko. Keď chce spať von tak ho dám do kočíka na dvor, zapnem vysielačky a môžem si robiť dnu čo potrebujem. Máme veľkú záhradu a v nej trampolínu, bazén, takže sa starší syn v lete vyšantí. Priamo zo záhrady sa ide na veľký kopec, takže v zime sa chodí sánkovať aj sám - všetko vidím z okna. Ja by som do paneláku už nešla.
Mesto nie je ďaleko, takže keď treba, skočím do auta a o 15 minút som v centre. Hlavne v lete sú cez víkendy stále u nás nejakí známi z mesta, aby sa trošku zrelaxovali 🙂. Mne mesto vôbec nechýba. A už vôbec nie prechádzky do obchoďákov...

kykka
29. jan 2013

Radsej dom. Platit nekrestanske peniaze kazdy mesiac mestu za najom bytu nie je tiez ziadna vyhra. Hlavne, ked susedia trieskaju dvermi, hadaju sa, hraju na klaviri, alebo buchaju v case, ked chcete mat doma klud. Dom = tvoj vlastny zivotny priestor a sukromie. Kdezto v byte musis davat pozor na to co hovoris, len aby to nahodou sused nepocul... A pre deti, samozrejme, ze je lepsi dom s vybehom. To neznamena, ze ked ziju v dome, tak budu okamzite izolovane. Ved si lahko najdu aj kamaratov z inych domov a mozu sa chodit hrat ku vam atd... A vybrala by som dvor s malou zahradou, aby bolo co najmenej prace...

kika050
29. jan 2013

Ahoj mi sme sa pred polrokom prestahpvali z bytu do domu. Dom je fajn fakt omnoho lepšie,ale jedina výhoda bytovky čo môžekm porovnať ked maš deti ktoré chodia do školy že ti pride zo školy a hned kamarat zvoni z dola nech ide von. Tu v dome to nejde teda my sme skôr v dedinke kde nikoho nepoznám. ja si sľubujem,že na jar-leto to bude lepšie.... Ale rozhodne jedina nevýhoda domu inak same plus zatial čo sa tyka v byte kde je plno susedov,my napr. sme mali fuj fajčiarov..a to je strašne..Ked nastupim do vytahu kde pred tým fajčili.- 😨

sviezost
29. jan 2013

Ja byvam v byte s troma malimi detmi a vyrastala som tiez v dome chyba mi dvor a teti by sa tam aj vyhralimkym ich po obliekam a vychystame sa tak nam to trva v dome by som ich obliekla otvorila dvere a uz by boli vo dvore🙂 ale zasa v byte je teplo a netreba vykurovat tolko ako v dome.

marsmykkok
29. mar 2017

To sa nedá povedať, väčšinou tu odpovedali mamičky na MD/RD, ale ked skončí "dovolenka", je to potom niekedy horšie, sklbiť prácu, starostlivosť o domácnosť, kosenie, nosenie dreva, odhrňanie snehu a iné práce čo dom vyžaduje popri tom ešte stráviť dosť času denne v aute alebo inom dopravnom prostriedku cestovaním do práce a robením taxikára deťom, lebo dom v meste alebo jeho tesnej blízkosti každý nemá. Dom je výhoda možno pri maličkých deťoch, ale neskôr ak rodičia pracujú, nemajú veľkú pomoc od rodiny čo býva blízko nich, ľahko sa môžu stať otrokmi domu... A dnes sú už aj dediny husto zastavané, súkromie nie je také ako kedysi, problémy so susedmi môžu byť aj tam.

kulumulu123
29. mar 2017

Cele detstvo som prezila V panelaku v bratislave potom som 16r zila V byte V londyne momentalne som s dcerou 3r na sk V rodinnom dome a nice lepsie som nezazila milujem to ticho a klud na dedine a dcera Travi cele dni vonku na dvore V lete ma bazen pieskovisko a k tomu cez vykendy grilovacky s rodinou priatelmi nikdy viac do panelaku 💞💞💞💞💞💞

somavi
30. mar 2017

Dom je dom, to je jasne - žiadni hluční susedia, záhrada , kde sa deti môžu pohrať ( aj ked my chodíme na ihrisko vačšinou - deti chcú medzi kamarátov samozrejme😊) plus možnosť vlastnej záhradky a zvieratiek. Ale treba si uvedomiť , he v dome je oveľa viac roboty , ci uz uprataovania ( my mame dosť veľký dom , schody...) , treba sa starat o záhradu , kosiť , neviem odkiaľ si, ale v zime pravidelne odhŕňat sneh a pod. A môže ti chýbať spoločnosť - my v blízkosti nemáme susedov v našom veku ani s deťmi , takze dosť času trávim s deťmi na ihrisku v inej časti mesta 😀Ja som bývala celé detstvo v byte , 10 rokov bývam v dome. Za mna je v konečnom dôsledku dom asi lepší , ale vsetko ma svoje plusy a mínusy . Ale ak by som isla naspäť do bytu , tak len do nejakého s veľkou terasou 😀 Ale to asi nehrozí , som v dome spokojna - aj ked niekedy nadávam , ze tak trojizbak by som mala uprtany uz dávno 😀

santine
19. jún 2017

Ahojte, pisala som tu este v r. 2012 a stalo sa, ze zivot nas zavial zase do bytu 🙂
Zahradka mi chyba, aj dcerke, ale zase snazime sa to brat z lepsiej stranky koli dostupnosti, pohodliu, dcerka sama pride domov, aj kamosku si zavola a je fajn. Okolo bytovky je pekne prostredie, teraz sme v novej slusnej bytovke s peknym inriskom a terennymi upravami, vchod cisty slusny, susedia fajn a teda oproti staremu panelaku je byt omnoho lepsie odhlucneny, tichy. Byva sa nam teda dobre a sme spokojni. Navyse je tu dobry teren na skateboard a korcule (pri dome sme to nemali) a ked sa nam chce, vybehneme aj 3x za den von. Samu ju poslem do obchodu a nemusim vyvazat, ako ked sme zili v dome, ale zato 3 km od centra. Vsetko ma + aj -... hlavne pre vacsie deti je coraz viac dostupnost dolezita, kamarati, kruzky, uz nestaci pieskovisko a bazen.

sfet
11. feb 2025

Dom, dom, dom a este raz dom. Sice je roboty okolo toho, ale nevadí. V bytovke som večer nemohla nic, tu si mozem spravit diskotéku. Teda nie že by som robila, ale to je k nezaplatenie. V lete bazén na zahrade, prisun domaceho ovocia a zeleniny,co pestujeme, nie je nad to.

Strana
z3