icon

Bývanie u svokry

rebelle_fleur
21. okt 2016

Prosim poradte mi. Neviem ako zacat tak len tak v skratke s objasnenim situacie. Manzelova mama zije sama v dvojgeneracnom dome,na ktory ma hypoteku. Chce si kupit byt na dalsi uver. A od syna chce aby kupil jej dom a zbavil ju jedneho dlhu s tym ze v dolnej casti domu bude byvat este asi tak 10 rokov ,chce tam dochovat svojich rodicov. Ale ja sa toho bojim. Bojim sa byvania so svokrou ,dom je velmi obrovsky obcianska vybavenost ziadna vsade treba dochadzat. Brali by ste taku moznost? Ja som vzdy chcela s manzelom byvat sama v nejakom peknom byte ,ale viem ze ked nekupi od nej dom tak ona to neutiahne a bude od nas pytat peniaze. Ako doteraz a dom nechce predat nikomu inemu. :( bojim sa ze nevydrzim v manzelstve za takych podmienok.

puklica13
21. okt 2016

@rebelle_fleur tak sa pozri na kataster..tam by mali byt zapisane kazde bremeno na nehnutelnosti

maminkasisa
21. okt 2016

@sasa1310 ale naco im bude obrovsky dom, ktory je panubohu za chrbtom, ak by chceli pomoct, tak pomozu predat dom, kupia mame byt, kde by nastahovali aj starkych, oni by si pripadne kupili byt blizko, aby mohli pomahat, ale takto? takto si ja pomoc nepredstavujem, ale to je na inu debatu....

meusicka
21. okt 2016

@rebelle_fleur kazdy sa hrnie prec od svokry, a ty tam mas ist byvat dobrovolne??? nehnevaj sa, ale nechapem zmyslanie svokry, akoze ona ma pozicku a chce si vybrat dalsiu a to tak, ze tym uvali pozicku na krk svojho syna??? vacsina rodicov nechava svojim detom dom, ako dedicstvo a nie toto. ja by som do toho nesla.
ked uz si vyberem uver, tak na to, co ja sama uznamza vhodne a nie aby ma do niecoho vnutili. v zaidnom pripade. a
druha vec... svokra si k vam potom chce chodit za oddychom a pod? to co mate fungovat ako hotel??? ja byt na mieste manzela poviem, ze sorry, ale taku zataz na seba zial nemozete brat. a pokial ona nema na to, aby si kupila byt, tak nech si ho nekupuje. tu nejde o to, ze ona nema kde byvat, ide o to, ze by chcela nadstandarne a pritom uvali na krk svojho syna uver. ten sa splaca a ked nahodou nebudete mat z coho, potom ako???
nie nie a este raz nie. nechodte do toho.
jednoducho mozete svokre povedat ze od nej nebudete nic kupovat, pretoze na to nemate. mate kde byvat, ci nie?

sasa1310
21. okt 2016

@maminkasisa to si už oni musia zrátať či je to pre nich výhodné alebo nie. Ak je to malý úver a dom vo vyššej hodnote, tak lepšie ako kúpiť byt v meste a vziať na neho 100%tnú hypotéku.

rebelle_fleur
autor
21. okt 2016

@sasa1310 dakujem musim o tom informovat svokru , mozno si svoj plan rozmysli ;)

maminkasisa
21. okt 2016

@sasa1310 ale je to vsade daleko, dom je velky, potrebuje udrzbu, ja by som do toho nesla.... neviem, ci je toto financne vyhodne.... radsej mensi byt v meste, ked mas vsade daleko a mate deti a jedno auto, tak je to o drzku....

sasa1310
21. okt 2016

@maminkasisa to áno. Ale nikde nie je napísané, že tam budú naveky. Pár rokov vydržia a potom predajú dom a možno im to tak vyjde, že kúpia za neho byt + vyplatia hypotéku a budú v byte bez úveru....

meusicka
21. okt 2016

@rebelle_fleur este mi napadlo, ze ked svokra ma rodicov v susedstve, tak preco nepreda ten dom po rodicoch ked uz si ich nastahuje k sebe. tym by ziskala peniaze z ktorych si moze kupit byt. a vas moze nechat z veci von. a druha vec je, naco jej byt teraz, ked este chce doopatrovat rodicov, ved to nikto nevie, dokedy bude zit. co ked starky este potiahnu roky a svokra pojde uz do dochodku a nebude musiet v meste robit vobec.

maminkasisa
21. okt 2016

@sasa1310 no len kto taky dom kupi....

zuzicek88
21. okt 2016

@meusicka ved nech svokra ide byvat k rodicom a je pokoj

staronova
21. okt 2016

@rebelle_fleur Tak ako to postupne opisuješ a pridávaš nové info, tak to je riadny šach na veľmi veľa ťahov. Také nečisté mi to pripadá.

puklica13
21. okt 2016

@sasa1310 osobne by som si iluzie o hodnote starsieho domu na vychode v lokalite kde ako pise zadavatelka je mala vybavenost a velke vzdialenosti do vacsich miest nerobila..kazda nehnutelnost ma len taku hodnotu aku je za nu niekto ochotny dat....okrem toho.vykurovanie,udrzba..bohviecije to zateplene,rekonstrukcia...a skrtit rozpocet rodiny len preto aby bolo v zime na drevo...? U mladych cerstvo zobratych..?
Za mna ani omylom

mihula
21. okt 2016

@rebelle_fleur no dakujem pekne,vecne bremeno na dome SVOKRA a bez tejto tiarchy by ste dom nikdy nedokazali predat-keby nieco

staronova
21. okt 2016

@rebelle_fleur pozri sa, pre mna najčistejšia a najkorektnejšia reakcia a odpoved by mala byť nie. A nech sa aj na hlavu postaví. Mužovi vysvetli, že ty jej to povieš, ked on chce ostať pre nu dobry syn. Lebo chlapi sú proste poväčšinou takí. Zaťažení na mamičku.

sweetlife001
21. okt 2016

...chod tam, kupte to domisko co vam bude na hovno, zi so svojou svokrou a jej rodicmi,daj sa odzubat.. necitala som vsetko len to,ze mate 24 rokov... ja mam 24 ale mam rozum narozdiel od vas...

monilik
21. okt 2016

@rebelle_fleur citala som len uvodny príspevok... za mna-NIE! moja podmienka pri hľadaní byvania bola byt dostatočne daleko od jednych aj druhych rodicov,zaroven tak,aby sme do hodiny vedeli byt u nich v pripade potreby...a tak aj byvame.ja si neviem predstaviť byt v jednom meste so svokrou,nie to este pod jednou strechou.urcite by som neinvestovala kopu penazi do nevyhovujucej nehnuteľnosti len aby bol pokoj v rodine.ak si nevie svokra dat rady s uverom tak nech dom preda a manzelovi narovinu povedz aky mas nazor.

mamutka
21. okt 2016

Tak svokra chce byť v meste, aby mala dostupnejsiu prácu a mladi sa majú zahrabat čo najďalej od práce, keď príde dieťa, nech si vlasy trhajú, že ho nestíhajú ani vyzdvihnúť zo škôlky, ak nejakú nájdu, lebo všetko je ďaleko..... Pekná egoistka tá svokra. Dochádza ti? Absolútne NIE tomu domu. Akurát si kamoska vlasy trhá, že pred rokmi pristúpila na takúto vec. Však veľký dom.....Však starkí doziju...Však autom sa všade dostaneme..... No, prežíva ťažké časy dievča. A to jej ani svokra meničom život. Ten veľký dom v zaspatej dedine kde si žena široko ďaleko nenájde prácu ani nič, ho je jej peklo, vezenie aj bremeno.

jankalukasova
21. okt 2016

tak toto mi normálne vyrazilo dych... svokra chce aby dom kúpil niekto z rodiny aby mala kam chodiť na weekendy, ona chce byt vo väčšom meste, aby mala lepšie možnosti práce... A ak na to nepristúpite, tak bude pýtať peniaze na ten dom, lebo ho neutiahne??? k***a, tak keď raz na niečo nemám a neviem si to sama zabezpečiť, tak to hold mať nebudem... Tak vy ako mladá rodina alebo budúca mladá rodina, sa máte sťahovať niekam do prdelákova a všade dochádzať a ona si kúpi pohodlne bytík v meste a vy budete financovať ten dom, nehovoriac o tom, že ju tam budeš mať nalezenú cez weekendy a pravdepodobne Ti bude ešte diktovať čo a ako máš robiť, lebo ten dom bol celé roky jej... no rozhodne nie!!! manžel by mal počúvať hlavne Teba a nie svoju mamu a ona by mala rešpektovať to čo chcete vy a nie šiť na Vás takéto super "výhodné" ponuky. Na toto by som rozhodne nepristúpila.

mamutka
21. okt 2016

@mamutka svokra jej nenici život malo byť vyššie....

staronova
21. okt 2016

@mamutka
@jankalukasova
@monilik divné, že? Súhlasím na sto% s vašimi príspevkami. To v akom svete žijeme, keď takéto problémy musia kvôli najbližším riešiť mladí začínajúci manželia!!!

mamutka
21. okt 2016

Nenazranost niektorych ľudí nemá dna! Madam chce veľký dom. Deti platte! Vnúčatá nebudú, kto by ich živil? Keď som žila v zahraničí, starší ľudia uznali, že nepotrebujú veľa izieb a nevladzu sa o to starať, kúpili si bytik a nežiadali aby im to niekto platil, tešili ich návštevy. Tu? Multigeneracne opachy po dedinách, nikto to nechce, kto by to kupoval? Svokra vie, že to hebedo ďaleko od všetkého nikto nekúpi, preto prehovara syna. Ta sa nebojí cudzieho kupca, kto by to chcel?

jankalukasova
21. okt 2016

@staronova ako toto je podľa mňa úplne nenormálne... resp. inak... je to najrýchlejšia cesta k rozvodu.. s podpisom hypotéky môže podpísať rovno žiadosť o rozvod.. lebo dlho to nepotrvá a bude ju potrebovať.
Ale ja som asi celkovo divná... lebo čo tu čítam, tak si baby nechajú od svokier ale aj manželov skákať po hlave, chodia si sem po rady celé zúfalé. Ani u nás to nie je vždy úplne ideálne.. ale ja to kašlem, poviem aj svokre čo si myslím a hotovo. Všetky rozhodnutia (A takéto zásadné!!!) robíme s mužom spolu, lebo dobre vie, že by som ho zožrala zaživa, keby niečo také sľúbil.
A to nehovorím , že svokra musí byť zásadne nepriateľ.. ale pre boha živého baby už sa spamätajte... ste svojprávne osoby, ktoré majú právo na svoj život, na svoj názor, na chyby ... na všetko... tak sa proste nedajte terorizovať. A, že sa svokra urazí?? no tak sa urazí... na to sa ešte neumiera.

mamutka
21. okt 2016

Že sa svokra urazi? Čo je zrazená egoistka oproti tomu, že keď dáš neskôr dieťa do škôlky, robotu budeš mať kdesi ďaleko, na smeny a domov dojdes, keď dieťa pôjde spať? Ak ti ho bude mať kto vyzdvihnúť a uspat. Také už tu boli..... To nie je život. S mužom to rýchlo prestane klapat v takom prípade a potom už ide klasický scenár. Hádam ta rodičia priviedli na svet, aby si žila svoj život a nie napĺňala životné predstavy svojej svokry!

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
shilou
21. okt 2016

Jaj,prečítala som si všetky príspevky...ta to aká vychcana--vám nechá starý dom a ona pôjde do mesta-bude mať pokoj,kľud a vy nech sa staráte o jej rodičov??Vám do práce akože netreba chodiť??Ona chce si tým bremenom poistiť aby ste ho nepredali..to by si bola riadne sprosta ak to mám takto napísať..žeby si na toto pristupila..vy mladý by ste si mali užívať svoj vlastný spoločný život a nie ešte sa o niekoho starať,opravovať starý dom,načo vám taký bude??A keď prídu deti budeš sa starať aj o nich aj o dieťa,nikde nepôjdes len budeš doma,keď všade máš daleko--no chceš taký život žiť??a dobrovoľne???Ak by ste sa rozviedli ako tá vyplatí??Rázne povedz že nechceš taký zivot--budete sa len hádať,rozvediete sa...tomu ver,lebo to neunesies..NEROB to...či ty už nemáš právo sa k tomu vyjadriť???Načo vám taký dom,či celý život budete robiť len na opravy,čo kedy sa pokazí??Máš 24,nie 5...aby si o mesiac dva tu nepisala že vám to neklape,že sa hadate a podobne--radsej teraz to porieste.Ona na splácanie nemá a vy budete mať??Keď príde dieťa budeš dostávať 200e,chceš takto žiť,že budete počítať každú korunu a do starej rachotiny vrazat??

mitta1436
22. okt 2016

Čítala som tu len pár príspevkov, ale ako vravia všetci NIE NIE NIE...
Moje riešenie by bolo: vy hypotéka a byt v meste,apeluj na muža,že vy potrebujete "byt medzi ľudmi" a keď prídu deti tobôž ( lekár ihriska, obchody) nie niekde v zapadákova, s jedným autom, to je na mašľu. Na víkend môžte chodiť k svokre. No a svokra nech doopatruje rodičov ,naskrabe potom úspory,predá pozemok po svojich rodičoch( možno aj dačo zdedí) a nech si potom kúpi1izbovy byt pri vás. No a vikendovať môže chodiť do veľkého domu "

0silvia0
22. okt 2016

nechcem byť sprostá, ale raz ten dom bude aj tak váš (ak manžel nemá súrodencov), tak takéto praktiky pani svokry sú vychcané, prešpekulované a fakt hnusné, hodiť synovi na krk takéto bremeno starého domu niekde v riti, so starými ľuďmi na krku a so starou hypotékou.

sashabb
22. okt 2016

Mne toto nepríde reálne. Nechcem sa dotyčnej dotknúť, no zase čerstvá registrácia 😉

Akože rodičovský dom, ktorý by mohol zdediť (aj keď časom) bude od matky kupovať. Prvá sprostosť!
Matka tam chce doživotné právo. Čiže ja kúpim dom na úver a niekto povie ja tam budem mať ale doživotné právo??? Druhá sprostosť!!!
Bude si chodiť na víkendy ako do svojho, aj keď to jej už nebude???
Beriete hypo spolu, no dom má byť písaný iba na manžela??? Ďalšia sprostosť!! a dúfam, že to navrhla svokra.

Tu sa mi vela vecí vylučuje + sú to také kraviny, že mi to jednoducho nepasuje.

maminkasisa
22. okt 2016

@sashabb niekedy starsi ludia naozaj tak rozmyslaju..... to akoby si pocula manzelovu babku, ako delila pozemky....

lila69
22. okt 2016

@rebelle_fleur ponuka ktoru sa vam svokra snazila nanutit je vyhodna len pre nu. Chce vam hodit na krk dozivotnu hypo na dom kdesi v teamtarii,kde ty ani byvat nechces,dom ktory budeme musime udrziavat, opravovat, a ona si tam bude chodit vikendovat. budeme potrebovat dve auta, ked pride decka vsetko bude od ruky...skola, lekar, kruzky. A to nehovorim o robote - svokra ide za robotou do mesta byvat a vy si mate robotu kde najst? To uz nevadi ze vy budeme musiet dochadzat? Och. Riesenie - dom predat, svokra nech ide byvat do rodicovskeho, alebo kupi byt v meste a tam doopatruje rodicov. Muzovi v klude povedz vsetko na rovinu, ide o vaznu vec a drahu vec, ktora ovplyvni vas zivot. A hlavne si uvedom ze by ste po jednu strechou byvali 3 generacie. A hadaj kto by sa o babku s dedom nakoniec starat ked by bola svokra v robote a ty napr. na materskej...?