Chcem svoj vchod - bývanie so svokrou
Ideme sa sťahovať ku svokre do podkrovia, dole z chodby idú schody hore ku nám do podkrovia, hlavný vchod bude spoločný ale hore na konci schodiská to chcem zamurovat a dat tam dvere ale všetci sú proti mne aj môj chlap že sa to nedá a načo že oni mi tam chodiť nebudú ale ja tam ten druhy vchod chcem len neviem ako ich presvedčiť som zúfalá bojím sa ze mi tam hocikedy niekto vojde, alebo keď nebudem doma mám z toho depresie,alebo zavolať nejakú firmu co to pozrie a ukážu ako sa to dá ja už neviem čo robiť starí sa boja každej prerabky
No veď len pomaly ženy. Však ani nevieme, ako to bolo.. kto vlastne chcel spoločné bývanie. Veľmi často sa stáva, že rodičia ak majú poschodový dom (akých sa za komančov stavalo a stavalo), chcú, aby jedno dieťa so svojou rodinou ostalo žiť s nimi v dome - zväčša na poschodí (starí nechcú ostať sami, majú aj menšie náklady na bývanie. Niekedy sa aj boja, ako z dôchodku veľký dom utiahnu. Ani nehovorím o prípadoch, kedy žije už len jeden z rodičov, ktorý by nemal šancu sám dom utiahnuť).
Mladí investujú peniaze do prerábky poschodia. Potom tam už zvyknú ostať, lebo investovali veľa peňazí, splácajú pôžičku za investíciu a pod.
Ja v takejto situácii nie som a nechcela by som sa ocitnúť. Ale z toho, čo som na modromkoňovi čítala, málokedy nevesta túžila bývať spoločne so svokrovcami, zväčša na tento model pristúpila pod nátlakom partnera, príp. jeho rodiny.
Ak investujú do domu mladí a volám ich k sebe ja ako svokra a máme spolu žiť možno aj celý život, tak chcem, aby sa tam cítili aj oni dobre. A netvárim sa, že toto je moje kráľovstvo prerábať sa bude za ich peniaze podľa mojich predstáv, resp. oni budú u mňa žiť podľa mojich predstáv. Skrátka, nemusí to byť tak, že mladí sa rozhodnú, že idú vyciciať starkých a ešte im aj rozkazovať, ako to bude v ich dome vyzerať a nedajbože im aj z dôchodku na prerábku odberať. Nevieme, ako to je, tak nesúďme.
Nie je to ideálne a treba mať na to povahu, ale ak obe rodiny chcú, verím, že na to dá zvyknúť. A netvárme sa, že ktorákoľvek z nás by tie dvere v autorkinej situácii mať nechcela.
urcite si daj tie dvere... uz aj preto ze vsetky Vase rozhovory vedene vo Vasom byvani budu chtiac ci nechtic pocut dole..a naopak.. vsetci ludia prechadzajuci spodom budu robit nejaky "hluk/zvuk" a moze Ta to rusit... je to velke narusenie sukromia ked to nebudes mat uzatvorene..a to teda pisem odhliadnuc od toho ze by si riesila neziaduce navstevy co je masaker...
Ty si chceš dať zamurovať vrch aby si mala súkromie, ale budeš chodiť cez ich bývanie? Vďaka Bohu za dcéru. Dúfam že donesie dobrého zaťa 😂
No, byt v tvojej situacii,dakujem svojrovcom za to ze mozem u nich byvat a hlboko sa klanam,ze ti dovolili mat vlastnu u kuchynu (teda nie vlastnu Lebo aj ta kuchyna je ich) na posch. V mojom dome by si dostala najvys 1izbu na par mesiacov aby ate si vyriesili byvanie a potom dovi. Na nejake dupkanie zabudni.azavolat Murata za ich chrbtom? Ani by nedosiel uz by si Mala igelitky na ulici. Pozor na papulku. Lebo ti nastavia zrkadlo!
V tejto faze by som uz bola ticho a suchala nohami. Je to dom svokrovcov, svoje "poziadavky" ste si mali vydiskutovat na zaciatku a podla toho ste sa mali zariadit. Teraz treba respektovat ich pravidla a rozhodnutia. Je to ich dom, ty si pristahovalec. Ja nikdy nedovolim mojim detom kecat do nasho domu. Ked to bude nutne, mozu sa nastahovat na nejaky prechodny cas do detskej aj s partnerom, kym si nevyriesia byvanie. U mna by nepresla ani kuchyna, nie separe vchod.
Ja som takto bývala 4 roky.
Spoločný vchod a za ním dole dvere ku svokrovcom a hore schody a dvere ku nám.
Vstup do oboch bytov bol oddeleny dverami, dali sa zamknúť a predstav si aj ZVONCEK sme mali hore pred dverami.
Keď som sa tam ja pristahovala uz to bolo rozdelene takze ja som nastastie nemusela nic murovat.
To ti nepomoze ziadne dvere nezastavia svokru v jej dome !!!!!!! A to mam vcelku dobru svokru ale mam rada sukromie.
Bola tam stale, nespravis nic !!!!!!!! nemozes vyhnat ju z jej domu. Raz prisla to a raz to .....
Vzdy prisla v dobrom takze ... neurobis nic.
Prides z roboty domov a hore umyta kupelna !!!!!!!
Pojde ta roztrhnut ale pojdes robit poriadky so starou zenou ze ti umyla kupelnu v jej dome.
Slubi ze to uz neorobi, nie neurobi, len nabuduce ti len tak troch umyje okna ....
Vsetky jej navstevy boli zrazu aj nase navstevy, ved preco by nesli nakuknut aj mladych hore ....
A myslela si ze sme ako cvicene opice a ked k nim dole niekto pride tak my zbehneme a budeme s navstevou vysedavat tiez.
Ved XXXXX prišli ...
Nastastie som mala tolko prozretelnosti ze som povedala ze tam ideme najviac na 2 roky byvat.
Myslim ze vsetci predpokladali ze zostaneme. Po 4 rokoch sme sa odstahovali do bytu.
Najlepsie ze mame problemy so susedmi a ideme stavat dom. A kym sa dom postavi tak zas pojdeme byvat nazad ku svokrovcom.
Ale da sa to vydrzat ked vies ze raz odides, ale navzdy NIKDY !!!
Nesla by som k svokre a mam na to viacero negativnych prikladov v okoli, ako to dopadlo na h.... . Jedna kamoska splaca obrovsky uver, no pre pokoj v rodine sa odstahovala na chatu, pretoze to nezvladla . Moj dom , moje pravidla. No naco volaju mladych, ked nemozu rozhodovat o svojom. Druha kamoska nema kam, tak ostava u svokrovcov. No ti mali aspon tolko rozumu, ze nechali na seba prepisat vrchne poschodie ako samostatnu jednotku, inak by teraz muzovych surodencov vyplacali aj z toho, na co si vzali velky uver. Popritom prerobili aj svokrovcom kuchynu a kupelnu. Najlepsia volba samostatne byvanie. Obom vadi to,ze svokra im lieta po byte , ked tam nie su aj s navstevami. Bezne sa obsluhuju v chladnicke, pripadne tam posielaju svoje vnucata, nech nieco donesu. Sukromie ziadne. Kamoska kojila polonaha v izbe a svokor jej tam lietal aj s kamaratom a ukazoval mu cosi. Takze asi tak. Pekne je prist na navstevu a zas odist. Ak maju dalsie deti, daju vam to pocitit. Sak sa starajte o rodicov, ved byvate u nich.........
@alofinka v podstate súhlasím s @alice.jant Reaguješ trochu prehnane. Toto nie je o stenách, dverách, múroch... To je o vašej komunikácii, dohode a tvojej dôvere k ľuďom ktorí ti poskytli strechu nad hlavou. Vieš, ja som si od svokry svojho času užila očierňovania, ohovárania, útokov, krivdy a to u nich ani nebývame, nevyužívame ich ako to veľa mladých robí... ale napriek tomu by som si svojich svokrovcov nedovolila niekde osloviť "starí"... To hovorí veľa o tvojom postoji a nevďačnosti.... Ak si nespokojná, nech sa páči, vytiahni z vačku zopár desiatok tisíc, kúp si byt, alebo pozemok, postav dom a možno sa budeš vedieť vcítiť do ich kože, keď ti príde akési cudzie dievča, ktorému ponúkneš svoj priestor, zrazu prerábať a tlačiť svoje predstavy.... 😏
@blunka a to som este zabudla napisat, ze sme tam nemali deti, takze sme boli obaja cele dni v praci v inom meste a domov sa vracali spolu najskor o 18:00 hod. Keby som tam bola na materskej sama s nimi a dietatom .... amen.
Bolo by to žiadne sukromie a stale zasahovanie do vychovy. Pritom mam svokrovcov rada, chcu nam len dobre, ale aj to DOBRE je niekedy na nevydržanie.
rozkazovať a premýšlať nad zmenami v dome ktorý nieje na teba písaný ani zdredený je absolútne barbarstvo!...ja byť v takejto situácii by som sa hanbila jak pes lebo je to absolútne nezvodrilé si robiť vlastné predstavy v cudzom dome a nie vo vlastnom
@alofinka Ach jaj
.... ked uz dvere su problem, tak potom snad mate poriesenu moznost buduceho vyplacania manzelovych surodencov,
..... alebo si pories pre pripad rozvodu (co je 50 percent) aby si neostala s holou r***u.
....alebo ak sa manzelovi nieco stane, co bude s tebou? Kedze spolocne uspory idu do cudzieho......
Keď chceš vlastný vchod, kúp si vlastný dom.
Možno by bolo dobré sa na to pozrieť očami človeka čo nemá kde bývať. Bolo by to ok, nie?
@alofinka ahoj, my bývame so svokrovcami, a s veľmi ta chápem. My mame svoje vchod zvlášť, nadstavsne nad nimi a hore idú schody, ale poviem ti, po 4 rokoch bývania tu, sme to vzdali, a odchádzame do bytu, kúpili sme si svoj byt, lebo mladí a starí nemôžu byť v kope. Takže viem o com hovoríš. My mame zvlášť vchod a to sme nacapali svokra ako nám lozi do chladnicky a stále niečo. Čakám, odratavam dní do októbra, čo tu už neviem vydržať a utekám stále s malým preč, aby som nemusela tu byt na dvore kvôli svokorvi. Kľudne napíš aj ss.
Mňa ďalšie napadlo. Platila som si hore 20 eur mesacne za neobmedzeny internet, islo to len cez kabel bolo to pred 10 rokmi.
Svokor sa slusne spytal ci by ku nam mohol chodit na intetnet, najme teda ked sme v praci.
Nuz logicky preco nie, viac platit nebudem za jeho data, v pc nemam ziadne tajnosti ze by nemohol pouzit moje pc. Byvam v jeho dome, nuz tazko by sa mi odmietalo ze preco by nemohol.
No a takto sa ti ani nevies ako stane, ze nie len svokra ale aj svokor bude u teba sediet DENNE ci si tam alebo nie 😃😃😃.
Vždy sa cosi najde ...
@sasa1310 ani mi nevrav... Muž len, že a čo bude sa rodičmi a bla, bla bla... Mali sme na ruke byt... Teraz mi vie povedať, že ma mal počúvať no teraz nech mi to ani nevravi. No ja hovorím, že jedného dňa výhram športku... No čo už teraz 🙂 Ja už som obrnená, keď sa ma pýtajú kam idem, kde som bola tak vôbec neodpovedám, som proste ticho. Zvykli si, že sa nášho syna opýta kde sme boli a kam ideme a on im povie, že preč... Inak je všetko ok, oni nie sú zlí, pokecame si no toto nám vadí. Aj sme im to povedali otvorene no nič nepomohlo. Už sú starší tak asi preto... No čo už 🙂
My sme teraz v prenájme v jedno izbovom byte a rozmýšľam ze tu ostaneme kým ten vchod nepovolia
@alofinka Ako to vlastne celé bolo oni vás tam volali alebo vy tam chcete ist?
Čo je na tom také nepochopiteľné, keď niekto potrebuje súkromie, hoci aj v cudzom? Bývanie v podnájme je tiež bývaním v cudzom a majitel tiež nemôže vojsť do bytu či domu bez vedomia podnajomnika. S takýmto bývaním u rodičov je to takmer to isté. Okrem toho,keby v mojom dome malo ostať bývať niektoré z mojich detí a rodinou, sama by som trvala na oddelením vchode, nie že samostatnej kuchyni. Ak by nešlo o nejaké krátkodobé riešenie, samozrejme. 2 ženy v 1 kuchyni je casovana bomba a spoločný vchod to iste