Chcem toho od muža veľa?
Len potrebujem pocut nezainteresovany nazor, mame 5 mesacneho syna a cely den som s nim sama, manzel bud pracuje alebo robi nieco okolo domu (este dorabame vonkajsok), a chcela by som, aby aspon vecer sa chvilu venoval malemu, nech ja mozem od neho po celom dni vypnut, aj tak ho uspavam na noc ja, on potom je od 9 do polnoci vzdy pri telke alebo hra PS s kamosmi, proste ma svojho volneho casu habadej, ja iba pol hodinky cez den, kedy skor upratujem alebo varim, alebo sa konecne v klude najem(v domacnosti nerobi nic)
Vecer spolu maleho kupeme, ked mu poviem, nech ho nakrmi alebo uspi, tak uz to musi nejako komentovat, ale tak spravi.
Chcem vela? Malo?
Strasne mi chyba moj volny cas, za den ho mam tak hodinu dokopy rozdrobeny na minuty.
Ahoj ja som s malou sama celý týždeň, pracuje v zahraničí a keď príde ešte okolo neho porobím nejaké veci... Máš super ze je muž aspoň ako tak doma, môj nieje a keď príde víkend ide k mame niečo porobiť a občas je len doma, tak ta chcem trochu utesit ze nie si sama 😁
"Ma v pohode robotu, je si panom svojho casu, cez den velakrat kavickuje s kamosmi a podobne." Myslim, ze uplne to iste si on mysli o tebe a v tom je vas problem ... Obaja mate predstavu, ze praca toho druheho musi byt lahka "brnkacka" a nuda.
Skor musis vytvorit vztah medzi nim a dietatom. Aby nebral starost o dieta ako povinnost, ale ako radost.
@spadnutaslivka neboj, velmi dobre si uvedomujem, ze to horsie ma este len caka. Hovorim, ze sa nestazujem na maleho ani nerobim z manzela nieco hrozne, len ked vidim kolko volneho casu ma on a kolko ja, tak mi to pride nefer a chcela by som mu z neho odkrojit a sebe pridat
@tintinka009 vdaka😁 obdivujem zeny, co to takto maju. Ja by som to nedala
Hodinku denne by sa mohol povenovať malému aby si mohla aj ty vypnúť na chvíľu a cez víkend aj viac..
Prepáč, ja toto nepoznám. Môj muž robí najviac ako môže, ja robím najviac ako môžem. Čo nie je urobené, tak preto, že nemáme viac času alebo energie. Smola. Nemám čo vytýkať ani sebe ani mužovi.
Z toho, čo si povedala, tak tvoj má voľný čas 9-12 na PS, ty v tom čase spíš. On potom dospáva ráno? Alebo prečo ti tie 3 hodiny vadia? To, že fyzicky sa v práci nenadrie neznamená, že to neunaví. Ale víkendy si neopísala. Čo robíte cez víkend?
Chápem Ťa. Tiež som introvert a narodením dieťaťa sa mi život obrátil naruby. Ten "pocit" absolútneho vypnutia (kľudu) už pri dieťatku nebude. To je zodpovednosť.
Čo sa týka manžela neporadím, my sme stavali dom až keď boli deti štyri, takže na pocit neustálej zodpovednosti som už bola dávno zvyknutá.
Možno tak akurát: ujasnite si priority. Či musí byť všetko okolo domu dokončené čím skôr. Od iných chlapov (otcov rodín) počúvam, že im je ľúto, že kým stavali dom, tak že "nevideli svoje deti rásť". Aby aj ten Tvoj časom neľutoval.
@spadnutaslivka ano, spi do nejakej 7-8. Nevadia mi, nech kludne oddychuje, nikdy som mu to nevycitala a pod. Ja nevravim, ze ma toho malo, ale aj ja cez den mam toho vela. Celu domacnost a varenie, kedze jeme len doma.
Vikendy su take, ze zasa nieco robi okolo domu a je vecer. Vecer ideme bud spolu s malym k nejakym kamosom alebo ide on sam. Napriklad dost casto chodi piatky/soboty s kamosmi na pivo. Takze on ma dobry work-life balance. Alebo k nam niekto pride a teda chystam pre nich nieco, upratujem a pod. Stale nieco treba robit. Toto tu pisem ako varim a maly nastastie spi dlhsie ako pol hodinu.
V noci som ho vzdy nechala vyspat, nikdy nebudila k malemu (sam sa nezobudi, tvrdo spi), teraz ma maly dobre noci, ze sa aj ja konecne vyspim, ale raz opat pride ten masaker co prve noci a ja to proste nedavam, som ten unavenejsi typ cloveka, nie nabity energiou ako duracelka.
Tento stav sa deje asi v kazdom vztahu, ked sa narodi prve dieta, kym obaja pochopia jeden druheho. Za mna ries to teraz kym je dieta male, lebo ked teraz nema zaujem sa zapajat hlavne cez vikend tak potom nebude robit nic. Najviac sa mi paci ako sa tu idu lutovat chlapi chudatka, lebo maju dve sichty za sebou a co este zenska chce. Nie nechces vela, ja som to riesila po svojom a hned sa uvedomil. A inak to je take super na budovanie vztahu, vecer sa hram s kamosmi...na co ide do vztahu ked mu nic nechce dat, ako sorry ale ma 15 a cerstvu pubertu, uz sa necudujem ze 20r baby si hladaju 50 r chlapov.
@zltalienka prosim ta a ako si sa presvedcila na viac deti ako introvert? Ja by som chcela aj viac ale mam pocit, ze zomriem, ked uz nebudem mat chvilu kludu co mam aspon teraz.
Tak áno, treba sa vedieť porozprávať. Víkendy sú očividne voľné, nie je dôvod nedopriať aj tebe trochu vypnúť. Len to chce normálne porozumenie a ochotu. Držím palce
@vajanika27 neboj, sú aj normálni dospelí chlapi, nemusia hneď hľadať starcov 😉 Len netreba brať prvého, ktorý je ochotný, ale trošku si nastaviť REÁLNU latku.
Tak moja v prvom rade si uprac sama v sebe z si ujasni co vobec chces ty aby tvoj muz robil a potim to prediskutuj s nim.... Alebo cakas ze ti niekto pivie ako a co ma tvoj muz doma robit potom ho budes bazirovat sposobom "ale zeny na mk povedali ze....." ved ak to tebe alebo vam spolocne vyhovuje je to oka nikoho nic do toho ako fungujete ak vam nieco na vasom spolocnom nazivani nevyhovuje treba si sadnut a vykomunikovat si to medzi sebou a necakat kto ti ci da prikazom ako to funguje v inych rodinach.... Ja uz iba cakam kedy niejto zalozi diskusiu na temu ci si utierat zadok oravou alebo lavou rukou lebo na toaletaku k tomu chyba navod 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@kulumulu123 ale prosim ta, skludni sa. Je to o diskusii, aky maju na to pohlad ini, nic viac.
2 veci: 1. o prvé dieťatko sme prišli (spontánny potrat v prvom trimestri) vtedy som pochopila, že deti NAOZAJ chcem a
2. manžel deti miluje, venuje sa im koľko sa dá. Vie za nich prebrať zodpovednosť.
Tak ako aj ženy tak aj muži sú rôzni. Možno keby som mala iného chlapa a o prvé dieťatko neprišla, tak by som ho po roku dala do jaslí a šla do práce. Ibaže tá zodpovednosť za dieťa keď je doma s Tebou, tá zostáva. Vždy, aj v noci, nielen keď pekne spí, ale aj keď teplotuje 39,5 už tretiu noc za sebou.
Hmmm neviem ci ti to pomoze ale. Mame 3 deti. Dom. Zahradu.
Kosim. V zime drevo nanosim. Mam uz mini zahradku. Upratujem. Varim. Kupem deti. Ucim sa s najstarsim-prvacik.
Muz je v robote. Ak pride domov ze ide nieco robit von automaticky ideme von vsetci a robime spolu.
O tom ze moje deti boli nespavci. Urevane tak okej nemusela som to pisat.
Takze. Neviem ci chces vela. Mozno ja by som tiez brala aby bol viac s detmi teda vlastne same deti si to ziadaju. Ideme z casu na cas na vylet. Alebo si pozru spolu rozpravku. Skladaju lego. Je to sice vynimocne ale je 🙂
Ahoj, vidim ze nie som jediná...mňa manžel ani nikam nechce pustiť samu. Nechape ze potrebujem aj vypnúť. Zresetovat trochu. Uz ma 8.5 mesiaca, mal by aj navarene...som už vyhorena strasne. Nechape to. Ísť len keď tak na kozmetiku, niekam na kávu, na nákup...
A domácnosť? Upratujem alebo varím keď malý spi. A aj to je fuska ho i len uspat. Je to cecek, keď chcem varit, tak hneď je pri mne a drží ma za nohy zozadu 😅
Manžel doma nepomáha... mne by stačilo len keby povysaval. On nevidí tu špinu? Malý stvornozkuje, proste treba určite viac x vysavat. Vie ze mam v prdeli chrbat...ale nepohne s nim nič.
Presne on ma tiež kľud od ôsmej večer, keď mi ideme spat a ja potom uspavam na prse celú noc neviem koľko x do noci. Nevyspata...od januára... vyhorena...by som mohla o tom knihu písať...
kolko ma volneho casu muz? od 9 do rana.. a ty co robis po tej 9? preco nechodite aj niekam spolu vsetci 3? neviem si takto predstavit zit.. teda, ja ked som mala male deti, tiez som nemala volny cas ze sama pre seba len tak a prislo mi to nejako prirodzene.. ale po robote sme sli spolu sa prejst, pozriet rodicov, kamaratov, na pivko, zmrzku.. a ked siel muz sam kocikovat, tak som neoddychovala, skor som si porobila co by mi inak pri malej trvalo vecnost.. mozno by bolo fajn konkretnejsie specifikovat co potrebujes a oznamit to manzelovi..
@spadnutaslivka no ved to dnes najst takeho chlapa co sa nesprava v 30 ako pubertak je umenie, nie som som ani zastanca byt tienom svojej zeny, ale zase aby sa kazdy vecer venoval kamosom mi pride na hlavu.
Nechces. medzi znicenou psychikou (vztahom, atd.) a stastim moze byt rozdiel par hodin tyzdenne. zazila som si to, co ty, a hoci mam tri deti, najviac ma odpisal stav podobny tomu tvojmu, ked som mala jedno dieta (moje dieta tiez nepospalo, ale zial aj vela plakalo) a muza, ktory z vystavenia a nervov z prace hraval hry. stale velmi zle spominam na to obdobie a hnevam sa, ze sme to obdobie s manzelom proste nezili vo vacsej spolupatricnosti a “spolu”, iba pri sebe (ak neratam sex), odpalilo mi to psychiku na dobrych par rokov, vzdialilo od priatelov, znamych.
navrhujem ti jednoduche riesenie, na ktore by mal kazdy normalny chlap pristat. ked dieta spi a muz je doma, nechaj mu ho na starosti na pol/tristvrte hodku (cez vikend dlhsie) a ty vybehni na prechadzku, poklabosit s kamoskou, alebo si len citaj knihu vo vani v kupelni. tebe spravi dobre uz len to, ze naozaj nemusis mysliet ani len na to, ze sa maly nahodou zobudi. porozpravaj sa s manzelom a dohodnte sa na systeme, ktory bude vyhovovat vam obom.
Ahoj, ono je to len obdobie, každá sme si tým prešli. O tom je aj to zladenie. Ja mam 2 malé deti, manžel pracuje do večera, tiež mame veľkú záhradu, kde makáme obidvaja. Ale on je celkom prajny partner. Večer sa s deťmi pohrá, porozpráva, ja zatiaľ varím. Cez víkend zase vari on, robí raňajky a ja môžem hodinu dlhšie poležať. Navarí, aj povysáva, naloží umývačku, nakúpi, ak môže deťom sa venuje, vie im dat jest, osprchovať a aj prečítať rozprávku a uspať. Nie síce často, ale robí to. Ak sa posťažujem, ale vidí, ze som unavená, tak ma zastúpi. Nevravím, ze takto ma fungovať každý, nám to však vyhovuje, manžel je veľmi rad s deťmi, tak asi to neberie ako povinnosť. Skus s manželom pekne porozprávať a vysvetliť mu tvoje pocity, snáď to pomôže.
Ahoj. Ja sa nepýtaj,oznamujem...idem na hodinu "vybehnúť" do lesa postraz prosím deti(vezmi ich von).idem na nákup lebo mám konečne auto. Idem tam a tam. A on takisto. Idem k máme lebo niečo potrebuje,idem behať,....ale takto to máme nastavené a to prišlo až s druhým dieťaťom. Pri prvom sme to mali rovnako a bolo to zle veľmi zle....
No ja mam tri naraz a teda mm robi na smeny do rannej vtedy odchádzal o 4 z domu, lebo dochádzal a v práci musel byť o 5tej ale v noci vždy pomohol kŕmiť dokonca prvé dva týždne ako sme boli doma ich kupal, lebo ja som sa bála 😉. Nočné kŕmenie boli veeeeeelmi dlho fakt každé 3 hodiny ani budík nebolo treba vždy sa prihlásili o 21,24,03 sme kŕmili spolu o 6 som to musela pokiaľ mal rannú zvládnuť sama. Cez deň v poho bola babka, opatrovatelka do 16tej...nákupy robil cestou z rannej úplne automaticky.
Chceš podľa mňa normálne veci...a ja odporúčam keď ti malý spi vyloz nohy...takto to dlho nevydrží,keď treba varit upratať dat do ohrádky malého.Moj muž tiež furt robí 12tky ,doma je len cez víkend, keď však skončí skôr okúpe obe deti on sam aj dá do pyzam,ja im zatiaľ chystám večeru, najedia sa už na šťastie samé,spat ich dávam zasa ja,ja to robím ale rada,ja si tak pri nich oddýchnem položím a veľa krát aj zaspim,ale voľný čas mam pre seba len cez ten obed keď ich dám spat na cca 2 hodky a to vážne všetko nechám tak jednoducho vyložíme nohy na gauč dám kávu a oddychujem
o čo chceš je úplne okk. Rady typu ako si máš užiť malého a že sa nenadreš pri dieťati ako muž v práci sú pochybujem že o matiek. Ty máš 24 hodinové smeny/24/365. On si chodí do práce, potom sám vo svojom tempe porobí okolo domu a večer relax. Choď za svojím a nastav si hranice, tvoja práca je rovnako dôležitá a zasluhuje oddych. Tie idylické predstavy o šťasťnej matke na materskej, ktorá nemá čo robiť s dieťaťom, ktoré nijako nezaťažuje sú bludy. Mám 4 deti takže viem o čom hovorím. Prvé dieťa je najťažšie a najhoršie. Nájdi si čas a priestor, muž ti MUSÍ viac pomôcť.
Nie,nepožaduješ veľa...normálnu starostlivosť o dieťa,keďže ty si sama s malým celý deň,večer by sa mu mal venovať on,okúpať,nakŕmiť a uložiť spať...sám..po čase sa z toho stane taký pekný večerný rituál...aj on s ním potrebuje byť sám aj teraz aj keď bude väčší...
No musíš si zvyknúť, polhodinku využiť na oddych, rýchle popratanie,najedenie sa. Keď bude starší, zlepší sa to a bude spat možno aj 1,5-3 hoodky. Moje dieťa spalo v tom veku iba vonku, čiže každé dve hodiny som musela ísť vonku. A som sa snažila si všetko porobiť, navariť ak bolo treba, popratat taký základ, prádlo. A keď muž prišiel domov, on kúpal malého, ja som medzitým už len upratala zvyšný bordel, a o 19 uspavat, väčšinou ja, muž si medzitým schrupol (bývali sme v garsónka, muž robil do cca 18 vtedy nadčasy). O 20 už voľno, buď každý sám relax alebo spolu. Ale teraz pri dvoch deťoch sa mi ťažko robí cez deň , večer všetko dohanam, a čakám kedy porastie mladší, aby som zas vedela všetko porobiť cez deň.
A tvoj muž m toho dosť. Chodiť do práce, robit okolo domu a potom chces aby ešte aj dieťa obriadil.Prežite toto obdobie, okolo domu nech si porobi čo treba, a o rok keď bude maly chodiť, mu ho vyložis von a bude mu "pomáhať". My takto momentálne fungujeme. Muž potrebuje niečo robiť, malý 1,5rocny ide s ním a klasickom brucha,meria metrom, kúpili sme mu také náradie pre deti.
@pitusa prvé dieťa je pohoda. Však sa staráš iba oňho. Viem že je to veľká zmena oproti bezdetné mu stavu, ale nechápem tieto reči, ako minule jedna mamička na Ihrisku, s jedným dieťaťom ktoré si stvornozkovalo a hralo sa samé a ona že je rada ak za celý deň dačo zobne lebo nestíha pri dieťati. Nechápem, ale asi sú niektoré moc pohldne alebo co
Mne by to asi tiež vadilo.... Ty si non stop pri dieťati čiže nemáš kde vypnúť, pripadne preklopit myseľ na inú vec. Muž je v práci a keď príde domov, tak prepína myseľ na inú vec, prácu okolo doma a keď ho to ešte aj baví, tak nieje o com. Ty nemáš kde vypustiť paru. Takže asi by som to po riešila nejakou dohodou 🤷♀️

Môj prvý nevydržal sám ani pár minút. A ver, že to ťažšie ťa čaká až najbližšie mesiace, keď začne loziť a chodiť a nestihneš pri ňom nič, len ho strážiť, aby si nerozbil hlavu. Keď ráno zaspí na hodinu, navar si, keď už si aj tak hore. Budeš mať voľnejšie cez deň. Ja som od narodenia prvého (to už je skoro 15 rokov) každý deň hore pred šiestou. Boli roky, keď som chodila spať o polnoci, boli roky, keď o desiatej. Podľa toho, aké dieťa, koľko inej vyťaženosti a pod. Ale tiež nie som z tých, čo vyspinkávajú s deckom do deviatej. Muž sa vracal domov o pol deviatej v noci, koľkokrát deti poriadne ani nevidel. Ale našťastie to bolo len krátke obdobie. Ale museli sme vykryť. Mne nejde o to, že by si nemohla kus vypnúť, treba aj psychohygienu, ale zas nerobiť z chlapa neviem čo. Normálne sa porozprávajte, skúste sa dohodnúť, že aspoň raz za čas by mohol postrážiť malého. Ale nemôžeš čakať, že to bude robiť každý deň, keď robí vonku. Proste treba ustúpiť z nárokov. Dieťaťu sa počas prvých 3 rokov dosť mení spánkový režim, nebude spať 2-3x za deň, bude spať 1x, moji od 2 rokov dokonca nespávali cez deň vôbec. Čiže počas dňa oddych 0 bodov. Ale ja som sa snažila oddýchnuť si práve vtedy, keď som večer uložila deti spať. O ôsmej už proste museli spať a ja som si do tej desiatej/jedenástej oddýchla- pozrela film, prečítala knihu, ručné "práce"-koníček, ... Jasné, je to iné, ako keď si cez deň vyhodíš z kopýtka s vedomím, že o dieťa sa stará niekto iný, ale koľké ženy proste takú možnosť nemajú. Musíš sa naučiť robiť s tým, čo máš.