icon

Delí svokra peniaze medzi synov spravodlivo?

10. feb 2025

Ahojte, svokra predala dom a nejake peniaze z predaja chce rozdelit synom. Nie vsak rovnym dielom, ale podla jej uvazenia, ze kto sa ma lepsie, tomu menej a kto sa ma horsie, tomu viac. Viem, ze su to jej peniaze a viem aj to, ze absolutne ziadny narok na ne nemame, pretoze viem, ze ma oznacite za chamtivu (bol tu nedavno podobny prispevok a autorka dostala riadnu nakladacku 🤣). Ale aj tak mi to nepride spravodlive. Mojmu manzelovi sa dari pretoze nebol lenivy si spravit dve vysoke skoly, pocas prvej vysky brigadoval, aby mal na intrak a stravu (rodicia mu na studium neprispeli ani cent), teraz ma dve prace. Ja takisto nezahalam, popri VS som chodila brigadovat, popri RD som pracovala na skrateny, cize chcem tym povedat, ze nevalame doma sunky. Mame byt (hypoteka) a nedavno sme kupili aj druhy byt ako investiciu, tiez na hypoteku. Cize vsetko co mame, mame kvoli nasmu usiliu, nikto nam nic nedaroval. Zijeme slusne, vyzijeme v pohode, ale zasa na drahe auta a dovolenky nemame.
No a k veci, svagor, najmladsi muzov brat, je nas opak, nic nerobit, cakat kto mu co da a vyplakavat ako nestiha, nevladze, vsetko je proti nemu, robotu normalnu nema, lebo milion vyhovoriek. A jemu samozrejme svokra da najviac.
Zavidim - ano
Serie ma to - ano
Som chamtiva - ano
Citim vecnu nespravodlivost voci mojmu manzelovi od rodicov - ano
Co s tym spravim - nic
Ale je to skratka nespravodlive

macalau
10. feb 2025

Myslím že si zabudla na jednu vec,vám keď nejaké peniaze dá,vy s nimi budete vedieť naložiť ale ten brat keď dostane čoskoro nebude mať nič.takze kto nakoniec bude mať viac?

miko_matata
10. feb 2025

a kde ta svokra bude byvat? ci to je este nejaky dalsi dom?
akoze dnes rozfrckat peniaze takto, tomu hovorim odvaha alebo hlupost.
ak bude nahodou leziaca zit do 95, kto sa o nu bude starat? ty s muzom nie?
ak nema dalsie kvanta prachov na ucte, tak sa jej velmi cudujem.

kremlicka250
10. feb 2025

Este mi neda nedodat. Vela zien sa tu vyjadruje, ze tak ony sa starat nebudu, nech sa stara ten, komu dala...
Podla mna to je este horsie chovanie, ako svokra, ktora SVOJE peniaze planuje rozdat, i ked nie rovnym dielom...
Ked sa planuje starat iba za financnu odmenu...tak nezabudnite spisat zmluvu aj vtedy, ked vam bude svokra napriklad deti strazit🙂 kolko platite za hodinu;)

martul
10. feb 2025

Takých rodín je strašne veľa, vrátane našej, čo už, aj mňa to mrzí, kvôli mužovi, lebo vidím ako ho to trápi že prečo jeho rodičia vydelujú. Odkedy sa oženil totálne ignor, nielen po materiálnej stránke, maká, darí sa mu, deti máme slušné a neviem čo ešte všetko.
Druhý švagor je pri nich neschopný si spraviť aj raňajky a velebia ho.
Tretí je ženatý, roky je z neho paroháč, k rodičom chodí jesť aj jeho deti, všetko svorka ratuje len nech sa nerozvedú, lebo chudáčik, deti vypocitave, prídu len zavinsovat lebo vedia že babka bude dávať prachy. Moje deti sú nič, na nich len samé vymyslené sťažnosti, jeho deti sú sväté. Keď treba im pomôcť, musíme ísť my, lebo nechcú druhého syna obťažovať, lebo on má toho veľa.
A minule keď prišlo na túto tému tak svokra povedala, že nám už pomohli dosť, treba pomôcť druhému synovi..... nechceme nič, ale načo to vyťahuje a hovorí?! Fakt, ani len za chlp pomoci sme od nich nedostali.

tana85
10. feb 2025

louis Hay vravi, ze vsetko sa deje pre moje dobro. Vam to pripomina, ake dolezite je byt spravodlivy rodic. malokto vie ostat spravodlivy lebo je silna tuzba rodica vidiet obe deti uspesne a samostatne, a zial takmer vzdy pomahaju viac tomu, ktory nevie byt samostatny. moja matka detto. sestru lubim, ale su to roky, co som prestala ratat kolko do nej mam investovala a mne povedala, ze nastastie za mna sa trapit nemusi. a bolo vybavene. a ano, rovnako pre mna to bola skola toho, ze toto svojim detom neurobim a naozaj sa snazime davat kazdemu rovnako. cim skor to vypustis a odpustis, tym lepsie pre teba

tehula2016
10. feb 2025

Inak ja si vsimam, ze vela ludi tej starsej generacie akoby nerozmyslalo, nedochadza im. Ved logicky rozdelim rovnako detom bez ohladu na to, kto sa kde vypracoval. Jedine by som mozno zvazila nejake zdravotne obmedzenie ak dieta ma (po dohode s ostatnymi detmi). Minule som sa stretla s nazorom, ze rodicia chceli prepisat dom na najmladsieho syna, ktory nema nic (je zdravy, len sa mu nechce robit) - ved ostatni surodenci su zabezpeceni, maju domy (na hypo 😀)..ja som len oci vyvalovala, ci naozaj toto moze niekto mysliet vazne..

lucia13022023
10. feb 2025

Chápem ta, no nič s tým neurobíš a ani nemôžeš. Sú to jej peniaze. My sme zažili podobne.. Aj keď mam svokru rada, sú také maličkosti na ktoré nezabudnem.
Predala veľký dom, peniaze rozdelila trom synom, no jednému dala o dosť tisíc viac. Dôvod? Alkoholik, ktorý vkuse mrnci, ma xy dlhov, samozrejme živnostník.
My s mužom sa mame dobre - nam teda viac podľa nej netreba.
Mladší syn - je ešte maly, peniaze nepotrebuje, ved mu vswrko platí ona.
A pritom sme to boli my, ktorí jej vo veľa veciach pomohli, aj mladší syn, zatiaľ čo najstarší lezal niekde v liehu.
Ona mu tie peniaze dala na poplatenie dlhov, myslíš ze si ich vyplatil? Myslíš ze išiel na liečenie?
Ono ťažko sa vyjadruje o takýchto veciach, ja sa do toho ani miešať nechcem.

tiezjedna
10. feb 2025

chápem... ale nič s tým proste neurobíš. Zobrala by som z tej lepšej stránky - niečo dostanete, užite si to a žite ďalej so spokojným vedomým, že na rozdiel od brata, vy sa budete vedieť o seba postarať aj keď chechtáky od matky dojdú😉

lili929
10. feb 2025

@tehula2016 toto presne spravili moji svokrovci, darovali cely dom jednemu z piatich deti, ktore zije v UK v najme, lebo on nic nema a ostatni ano (vsetci domy alebo byty na hypoteky).
Takze nie sme v tom sami, hned sa citim lepsie 😀

irusa
10. feb 2025

neviem prečo, no ja by som neprijala žiadne peniaze, ak sa máš dobre...načo potom počúvať reči , veď sme Vám dali ???? ver tomu, že k tomu príde..... a tak nie si nikomu v ničom zaviazaná.....

mogaa
10. feb 2025

Spravodlivé či nespravodlivé...to je uplne jedno, lebo jej peniaze - jej rozhodnutie.....

lusilla
10. feb 2025

Nespravis s tym nic to mas pravdu, zazili sme si nerovnost zo stran oboch rodicov, ci manzelovych alebo mojich. Manzelovi rodicia uz neziju a oni to nerobili vedome a viem ze sa snazili aj ked to nakoniec vypalilo inak preto nemam voci nim vycitky. Ale moji rodicia su iny pripad, dlhodobo a cielene podporuju viac brata a celu jeho rodinu prestne z toho isteho dovodu lebo je to proste slabsi kus, bez dobreho vzdelania, podradna praca, bez zazemia, s rodinou byva u nasich, oni sa staraju ako domacnost tak aj o deti, financne ich dotuju. Dloho som s nimi bojovala, vysvetlovala im ze to robia, ze to je nespravodlive, uz ani tak neslo o mna ale o moje deti a tam sa ten pocit krivdy sa znasobil. Ale jedine co som si povedala ze ja mozem spravit ze ok tak ked vy jeho podporujete tak nech sa on o vas potom aj stara, ja sa nehodlam starat ked bude nieco casom treba. Aj som im povedala ze ci si myslia ze on sa o nich postara na stare kolena ked ho tak podporuju, povedali ze ano a tym to pre mna haslo, ked raz budu nieco potrebovat tak smer moj brat a hotovo. Dostal viac nech da viac. Ale aby si nikto nemyslel ja som nasim dost pomahala pocas toho ako som este bola doma a velmi skoro som sa zacala strarat sama o seba cize neda sa povedat ze som im dlzna za to co ma od malicka vychovali to uz mam splatene. Teraz uz je na rade brat. Ziadne nakupy, vyvazanie k lekarom ziadne dovolenky nic. Len to ak ja im chcem nieco dat.

irusa
10. feb 2025

@lusilla no mne nedali absolútne nič ani cent, pričom mojich súrodencov stále podporovali a podporujú..odišla som z domu mesiac po maturách... a ak sa nebude mať o nich kto postarať, tak sa postarám aj keď mi nič nedali, lebo sú to moji rodičia...

h2
10. feb 2025

Zaslúžili by ste si, všetci, aby svokra išla na cestu okolo sveta a nedala nikomu nič.

lusilla
10. feb 2025

@irusa takto ano su to moji rodicia a nikdy neostanem lahostajna voci nim, vztahy mame v pohode. Ale doopatrovala som nevladnu svokru, 2,5 roka som sa o nu doma u nas v byte starala a viem o com hovorim ked hovorim, ze to nie je take ako ked si to clovek iba povie ze doopatrujem. Sme traja surodenci a ak oni dvaja nezomru skorej ako moji rodicia, ze ostanem na nich sama tak ano, akokolvek zle to znie, ale starostlivost ostane na bratovi. Ja tu budem vzdy ako najposlednejsia moznost a je jasne ze ak bude tak zle sa nebude dat inak tak sa postaram. Ja som sa proste vnutorne nastavila na to ze toto bude jeho vec za to ze dostava opateru on musi ju vratit a dari sa mi tym zmiernovat pocit krivdy.

lusilla
10. feb 2025

@h2 ale ano lepsie by bolo keby si ich nechala a uzila v zdravi a zaplatila si za to vsetko co jej do konca zivota bude chybat ako to rozdelovat a okato nespravodlivo, preco robi zlu krv v rodine, ak nechcela rozdelit detom rovnym dielom tak nemala vobec a mala cestovat okolo toho sveta.

darmasiswa
10. feb 2025

iny pohlad: predstavte si, ze mate dve deti, jedno maximalne sikovne, ktore sa vedelo zabezpecit, a druhe dieta uplne nesikovne, naivne, dovercive, ktore nema predpoklady a schopnosti na zabezpecenie sa, pretlka sa zivotom. , obe deti mate rovnako radi a zalezi vam na nich, lasku im davate rovnako, avsak napriek rovnakemu pristupu je kazde dieta ine. Zdoraznujem, ze obe deti prejavuju rodicom lasku a uctu. Myslite, ze by ste nechali jedno dieta pod mostom, len z pocitu, aby druhe dieta nebolo ukrivdene??? nahi sme prisli a nahi odideme....

autor
10. feb 2025

@lusilla ano, najprv sme s muzom rozmyslali, ze nech si tie peniaze necha a uzije, ale muz povedal, ze dobre ju pozna a nasu odmietnutu cast by dala svagrovi. Tak povedal, ze peniaze zhodnotime a ked synovia pojdu studovat, vyberu si to a budu mat, nebudu popri skole musiet tolko makat ako my a budu si moct aj troska toho vysokoskolskeho zivota uzit.

darmasiswa
10. feb 2025

a pridam este, ze su rodiny, kde surodenci si naozaj dopraju, a ten, ktoremu sa dari, vsetko od rodicov prenechava surodencovi, ktory na tom nie je tak dobre

stanulienkat
10. feb 2025

Autorka-je to nespravodlive. Na druhu stranu su to ich peniaze. Mozno sa tym klucom bude delit aj starostlivost o nu.
@martul ked ti vyhodila svojra na oci, ze vam uz pomohla dost, aj si jej nieco povedala?

nyusika
10. feb 2025

Riesis nieco, do coho ta ale ze vobec nic nie je.
a jedine, co tym dosiahnes je to, ze ty rozhadas komplet celu rodinu.

cokolvek, co dostane tvoj manze, patri vylucne JEMU, tebe nic z toho patrit nebude, kym to to manzel nedaruje.

subartic
10. feb 2025

@darmasiswa takže aj keď sa mu nechce robiť , viac na sebe pracovať, fľaška je jeho kamoška , vzdelanie ukončené základné tak mu prenechajú všetky peniaze od rodičov , tak to je medvedia služba a žiadna pomoc tomu súrodencovi .
Pochopím to , ak je ten druhý súrodenec zdravotne hendikepovaný , alebo prechádza zlou životnou situáciou za ktorú nemôže, inak je to len podporovanie darebákov, ako zo strany rodičov , tak aj zo strany súrodencov.

darmasiswa
10. feb 2025

@subartic netreba sudit, hodnotit, kazdy si zije svoj vlastny zivot, za ktory si zodpoveda, nikto z nas nechodi v topankach inych, a mnohokrat zdanie klame, vieme velmi jednoducho kritizovat inych, a svoje preslapy ospravedlnovat, ono, aj ta spravedlnost ma viac uhlov pohladu a mnohokrat je vsetko uplne inac, ako sa nam na prvy pohlad zda, to, ako sa rozhoduje svokra, alebo ktokolvek je jeho vec, to, ako koname my, to je dolezite, ak by ta niekto nutil dat vlastne lemplovi, rozhodnes sa sama, ci mu das, ale to, ci lemplovi da nieco cudzia osoba, do toho ta nic nie je

miko_matata
10. feb 2025

spravodlivost ako taka neexistuje, respektive len jedna jedina vec na svete je spravodliva pre kazdeho.

vsetko ostatne je uhol pohladu. kazdy v tomto rodinnom probleme ma ten svoj.

mozno ked si to autorka takto preberie, tak sa jej trochu ulavi. zavisi od jej mentalnej vybavy.

simca06022011
10. feb 2025

inak tu sa mi natiska taka vec: kedysi sa o peniazoch a majetkoch nehovorilo a potom ... nebolo tolko ukazovania, ze vy mate byt, vy mate druhy investicny, take a onake veci. Proste mame byt na uevr, jasne, ako vsetci ostatni, a nechat si zvysok pre seba.. A s kludom si poevdat, ze toto "solidarne delenie" je sice na vybere mamy/otca, ale nech vedia, ze vobec nie je spravodlive a okrem toho, tak ako v state, velakrat rozdavanie nic nerobiacim = nijak nepomozu. Cize ja by som si povedala, a viac neriesila, proste ak sa mam rozhodne aj ecly dom nechat synovi jednemu, neriesim. Nebudem kvoli tomu robit dusno. Je to jej rozhodnutie.
Slobodne.

denimol
10. feb 2025

Myslím, že svokra delia peniaze nespravodlivo, ale sú to jej peniaze. Musíš sa s tým zmieriť.

tehula2016
10. feb 2025

@darmasiswa preco to nahanas do extremu, ze pod mostom..pokial je dieta zdrave, musi sa vediet o seba postarat a ked dostane nieco od rodicov, je to len bonus. Ale nevidim dovod, preco by surodenec/surodenci mali byt ukrateni, lebo im sa dari lepsie..

mk1111111111
10. feb 2025

poznáme, zbytočne to budeš riešiť, nič neurobíš, šrám na duši zostane, je jedno, kto tu čo píše, že nech dajú tomu, čo má menej, lebo, chudáčik. Tak by to teda nemalo byť v žiadnom prípade, mali by dať rovnako, ak chcú dať a ak sa ten šikovnejší rozhodne, že nešikovnejší potrebuje viac, nech dá on. Ja som tak spravila, nepotrebovala som až toľko, tak som dala súrodencovi. Ale rodičia nás podelili spravodlivo.

anna777115
10. feb 2025

Ano, toto je taký slovenský folklor, rozdávanie penazi a mejetok deťom. Nič, netreba dať ani jednemu, ale peniažky si užiť. Jedna žena sa celý život utláča do pozadia, len aby bolo dobre, rozda sa pre rodinu, obetuje svoj život, karieru ,deťom a keď už si može trocha zacať uživať aj ona tak, preda posledne čo má a rozda nevdačnym deťom Synovia su nevdačny obaja, aj tvoj muž, aj jeho brat. Akym právom natŕčate ruku, za tým čo nie je vaše a nenadobudli ste si to sami. Od mamy by som sa hambila niečo brať, hlavne v dnešnej dobe a pokiaĺ ona sama ešte nie je na smrtelnej posteli.Keď sa o par rokov, nebude schopna postarať sama o seba, tie peniaze sa jej zidu, či ju budu opatrovať jej synovia!?

basska_b
10. feb 2025

Ma teda 2 synov, hej? Tipujem, ze tvoj muz je ten starsi. Len ty nepoznas tu situaciu, ako ich ona od malicka vidi a ma rada. Moja svokra a moja babka maju tiez kazda 2 synov a pride mi, ze toho mladsieho maju radsej, lebo je empatickejsi, vzdy sa im vie tak prilíškať, zalichotiť... odpustia mu aj take veci, co tomu starsiemu by neodpustili. Akoze, mohla si tie prachy aj nechat a cestovat okolo sveta. Ak mas aj ty 2 deticky, tak asi vies, ze je nemozne byt spravodlivy