Hádate sa v rodine kvôli politike?
U nas je to celkom naloz. Muz fandi uplne inej strane ako ja, svokor ma tiez svoje nazory a ked sa stretneme na navsteve, niekedy to vyusti do celkom hustej debaty. Najhorsie ked sa zacne riesit kto za co moze a preco je dnes vsetko na prd... S detmi o tom velmi nehovorime, ale starsi syn sa uz zacina pytat a ma aj svoje nazory zo skoly. Nechcem aby mal len jeden pohlad, ale zaroven ho nechcem uplne pliest.
Damy to nie je pravda, ze politiku nevieme ovplyvnit. Ved prave my to ovplyvnujeme, ved oni nie su nejaki vyvoleni vladcovia, co sa na to narodili, to my si ich volime. Ja som tiez v mojej skorej mladosti doma pocuvala, ze nie je koho volit a uverila som tomu. Ale nie je to pravda. Hlavne sa neriadim podla bilboardov pred volbami, ale podla cinov a programu. Len to nie kazdemu sa chce citat. A nemat si co povedat s volicmi sucasnej vlady??? To je podla mna dalsia chyba. Nie je to jednoduche, aj mne sa prijemnejsie diskutuje s niekym kto ma rovnaky nazor ako ja. Ale tym ludom to treba vysvetlovat, poukazovat na to vsetko, aby si to vsimli, co oni nevidia, lebo oni to naozaj nevidia, lebo ich zdroj informacii je FB kde si premier aj ministry nahraju svoje videa a povedia to, co chcu, a to co si myslia, ze chcu volici pocut a konfrontacnym otazkam sa vyhybaju. Ale je to velke umenie takto sa rozpravat s rodinou a pritom sa nerozhadat, ja to tiez musim velmi opatrne s najblizsimi - starsimi clenmi. S manzelom mat takto rozne nazory to si teda neviem predstavit.
Najbližší majú rovnaké politické zmýšľanie ako ja. Priateľov si vyberám tiež s rovnakým politickým zmýšľaním, ostatným s opačným politic. zmýšľaním sa vyhýbam alebo len zdvorilostné frázy.
@3009 ja by som to napisala skor tak, ze nejak prirodzene si rozumieme viac s ludmi, ktori maju rovnake aj politicke preferencie, akio s tymi "druhymi"...nie ze takych vyhladavame
Damy to nie je pravda, ze politiku nevieme ovplyvnit. Ved prave my to ovplyvnujeme, ved oni nie su nejaki vyvoleni vladcovia, co sa na to narodili, to my si ich volime. Ja som tiez v mojej skorej mladosti doma pocuvala, ze nie je koho volit a uverila som tomu. Ale nie je to pravda. Hlavne sa neriadim podla bilboardov pred volbami, ale podla cinov a programu. Len to nie kazdemu sa chce citat. A nemat si co povedat s volicmi sucasnej vlady??? To je podla mna dalsia chyba. Nie je to jednoduche, aj mne sa prijemnejsie diskutuje s niekym kto ma rovnaky nazor ako ja. Ale tym ludom to treba vysvetlovat, poukazovat na to vsetko, aby si to vsimli, co oni nevidia, lebo oni to naozaj nevidia, lebo ich zdroj informacii je FB kde si premier aj ministry nahraju svoje videa a povedia to, co chcu, a to co si myslia, ze chcu volici pocut a konfrontacnym otazkam sa vyhybaju. Ale je to velke umenie takto sa rozpravat s rodinou a pritom sa nerozhadat, ja to tiez musim velmi opatrne s najblizsimi - starsimi clenmi. S manzelom mat takto rozne nazory to si teda neviem predstavit.
@frantisska vacdsino9u ton ti ludia vidiet nechcu...a ked to aj vidia, nepripustaju si to.
je to ako boj s veternymi mlynmi
- ved si nejak zvykneme
- vsetci aj tak kradnu
- kedy sme toto a kedysi sme hento a tu sme
- nechcem, aby ma ti zxnasilnovali migranti
- z mojich deti niketo buzerabtov robit nebude
a podobne
V blízkej rodine a priateľoch sa stretávam s rovnakými názormi, tam nie je priestor teda na nejaké hádky. Asi raz za rok prídem do kontaktu s človekom v rámci vzdialenejšej rodiny, ktorý má opačný názor asi na všetko a trvá na tom, ze vie všetko najlepšie. Ale nehadame sa, skôr ho nechám nech si povie čo má na srdci. Poviem že zaujímavé, takto som nad tým nerozmýšľala, a snažím sa prejsť na inú tému. Ono tie zdroje z ktorých čerpá pracujú s rôznymi teóriami a je ťažké nejako vôbec argumentovať.
@frantisska vacdsino9u ton ti ludia vidiet nechcu...a ked to aj vidia, nepripustaju si to.
je to ako boj s veternymi mlynmi
- ved si nejak zvykneme
- vsetci aj tak kradnu
- kedy sme toto a kedysi sme hento a tu sme
- nechcem, aby ma ti zxnasilnovali migranti
- z mojich deti niketo buzerabtov robit nebude
a podobne
@nyusika ved toto, ale ja si vravim, ze ak sa aspon nepokusim, tak ma to bude mrziet, ale teda nie do takej miery, aby sme sa rozhadali, veru
A najhoršie je zistenie,keď niekto má kamarátky/kamarátov snáď aj zo základnej školy, veríš,že sú to inteligentní,rozhladení ľudia a od doby covidu zistíš,že to tak vôbec nie je a rozprávajú ti také blbosti, čo vôbec má problém rozumne spracovať aj dieťa v 5tom ročníku ZŠ 😏.
A všímajte si napríklad teraz TB Hlasu a Šutaja v kauze haciend a eurofondov 😆😆.
No ešte že by sme sa hádali v rodine kvôli takým somárom 😄
A najhoršie je zistenie,keď niekto má kamarátky/kamarátov snáď aj zo základnej školy, veríš,že sú to inteligentní,rozhladení ľudia a od doby covidu zistíš,že to tak vôbec nie je a rozprávajú ti také blbosti, čo vôbec má problém rozumne spracovať aj dieťa v 5tom ročníku ZŠ 😏.
@zuzanita1609
presne 😢
@zuzanita1609
presne 😢
@mondolina nepochopila som smajlíka 🤭,on slintá, neplače,ale aj tak,aj na plač 😁.
My to nerozoberame takmer vobec, ja mam jasny nazor, manzel nakoniec voli podobne ako ja, aj ked si somre popod nos. Nasi kamarati co viem napr volit nechodia, ale hadat sa a nimi kvoli tomu nebudem. Ked by mi niekto povedal ze voli SNS, Smer a bude sa tym este chvalit tak si urobim svoj nazor na neho. Popravde som takto z fb par ludi vyhodila, lebo ked niekto zdiela Uhrika a pod, tak to nie.
@ema22270 na tom Hodžovom námestí polovica bola ožratá, druhá ani nevedela na čo tam prišla a všetkých pozvážali smeráci na autobusoch. Takto to chodí na zrazoch organizovaných Smerom a Republikou.
Ja sa uz o politike nebavim s nikym, ani v rodine ani v praci. Nehadam sa, nediskutujem, proste nic. Je to tak lepsie. A tak isto ma nezaujimaju rozne clanky z pochybnych medii, co siria niektori moji znami na socialnych sietach.
Koli politike som sa nikdy nehadala . U nas v rodine to ani nie je tema. Ine veci nas zaujimaju
My už nie. Máme takmer všetci rovnaký názor. Ešte pred Covidom volil môj otec stranu z aktuálnej koalície, potom prišiel Covid a videl ako mi naši susedia=prívrženci Smeru a Republiky obišli auto kľúčom, raz sme našli rozbité okno na aute, raz odkaz za stieračom, že som očkovacia mafia (ja osobne som v živote nikoho nezaockovala, previnila som sa len tým, z som lekárka). Keď som raz dostala do auta kameň a moj syn sedel ja zadnom sedadle, povedala som si, že tam viac nejdem. A to je mini dedinka kúsok od Trenčína.
Odvtedy aj otec zmenil názor, takže sa nehľadáme, lebo sa nemáme o čom hádať.
Nie nehadame vôbec, aj keď sme každý na opačnej strane barikády, všetky strany vieme ako to politici " myslia dobre" s ludmi..ci modri ci cerveni👈😅
nehádame sa vobec - celá rodina sme pravica alebo niektorí nevolici, takze máme podobné názory a aj tak sa o politike s ludmi, ktorí vidim, ze maju uplne ine nazory ako ja tak nebavime, pokial nie su rovno volby,a lebo nas niekto ne***erie
Dostali sme sa do fazy, ked uz sa o tom bavime len okrajovo. Kazdy vie kto za aku stranu "kope" a vieme, ze ziadna hadka probelm nevyriesi, takze sa tej teme vyhybame. A dobre je tak.
U nás sa síce o politike diskutuje hodne, ale nakoľko máme všetci podobný hodnotový rebríček, nie je sa s kým a o čom hadat.
vymena nazorov s opacnymi pohladmi neznamena hadku, ale mala by to byt zmysluplna diskusia s argumentami, ak je to hadka, je to len mazanie si vlastneho ega, kde clovek nema zaujem pocuvat a zamyslat sa nad argumentami ineho nazoru, ego, ego, ego
Neriešim, vôbec sa o politike nebavím a ani ma nezaujíma. Keď sa začne niekde v kruhu rodiny riešiť odchádzam🙂)))
Nie nehadame.. a to mame každý uplne iné preferencie...kazdy ma pravo na vlastný názor, ale nevidím dôvod preto robiť hádky doma
Co sa tyka muza, moj manzel je velmi mudry a uzasny clovek, takze tam nie je o com.. 🙂
Co sa tyka inych clenov rodiny (myslim tych "ficoidnych") - tam brzdim akekolvek debaty na temu politiky, kedze:
- chýba im vzdelanie, rozhlad, analyticke myslenie
- odchov socializmu
- viem, ze by som mala na vrch a nepotrebujem toto fakt riesit takymto sposobom
Ked diskusie, tak so seberovnym alebo lepsim. Cas a energia su pre mna mna podstatnymi zdrojmi pre moj zivot Ja nenesiem zodpovednost za zivot nikoho. Z mojich skusenosti - volici tohto co tu mame, drviva vacsina z nich ani nevie, co sa okolo nich deje, realne tomu nerozumeju, maju chaos... urobis im "videjko" coho chces, a mas ich v hrsti
nenazvala by som to hadkami, ale "diskusiami". A dcera... nema jediny pohlad, vypocuje si vsetky mozne pohlady :D
Co sa tyka muza, moj manzel je velmi mudry a uzasny clovek, takze tam nie je o com.. 🙂
Co sa tyka inych clenov rodiny (myslim tych "ficoidnych") - tam brzdim akekolvek debaty na temu politiky, kedze:
- chýba im vzdelanie, rozhlad, analyticke myslenie
- odchov socializmu
- viem, ze by som mala na vrch a nepotrebujem toto fakt riesit takymto sposobom
Ked diskusie, tak so seberovnym alebo lepsim. Cas a energia su pre mna mna podstatnymi zdrojmi pre moj zivot Ja nenesiem zodpovednost za zivot nikoho. Z mojich skusenosti - volici tohto co tu mame, drviva vacsina z nich ani nevie, co sa okolo nich deje, realne tomu nerozumeju, maju chaos... urobis im "videjko" coho chces, a mas ich v hrsti
@zmrzlinka2021 vzdelanie nezarucuje tvoju vynimocnost, mnohokrat ten bez vzdelania ma viac sedliackeho rozumu, ako ten so vzdelanim, vzdelanie neznamena vysku i-e,,q, mnohokrat vzdelani len ukoncili skolu avsak v zivote su nepouzitelni, vo vyhrotenej situacii by ani neprezili, vzdelanie nezarucuje analyticke myslenie, odchov socializmu moze poskytnut sirsie suvislosti a lepsie porovnanie, si si ista, ze by si mala navrch? pre teba su ludia, ktorych nalepkujes o nieco jednoduchsi a o nieco menej ako ty? pokladas ich za svoju brzdu? Dokonca ich skatulkujes, ze netusia, co sa okolo nich deje? Tlieskam ti, zda sa, ze nie si o nic lepsia, ako priemer a mozno aj tebe chyba sirsie vnimanie
@zmrzlinka2021 vzdelanie nezarucuje tvoju vynimocnost, mnohokrat ten bez vzdelania ma viac sedliackeho rozumu, ako ten so vzdelanim, vzdelanie neznamena vysku i-e,,q, mnohokrat vzdelani len ukoncili skolu avsak v zivote su nepouzitelni, vo vyhrotenej situacii by ani neprezili, vzdelanie nezarucuje analyticke myslenie, odchov socializmu moze poskytnut sirsie suvislosti a lepsie porovnanie, si si ista, ze by si mala navrch? pre teba su ludia, ktorych nalepkujes o nieco jednoduchsi a o nieco menej ako ty? pokladas ich za svoju brzdu? Dokonca ich skatulkujes, ze netusia, co sa okolo nich deje? Tlieskam ti, zda sa, ze nie si o nic lepsia, ako priemer a mozno aj tebe chyba sirsie vnimanie
@darmasiswa chcela si napísať na záver,premiér,že?
Tiež som napísala dnes veci rýchlo a bez zbrklo 😏
@darmasiswa chcela si napísať na záver,premiér,že?
Tiež som napísala dnes veci rýchlo a bez zbrklo 😏
@zuzanita1609 prepac, ale nepochopila som toho premiera
Aké širšie vnímanie jej chýba? Keď niekto nevyjde zo svojej bubliny, počúva len jednu verziu dookola a potom,keď sa snaží niekto vysvetliť, nepočúva,priam začne agresívne,ako by si vysvetlila? Tiež si myslím,že tí,menej vzdelaní,bez vzdelania, sú tá najlepšia skupina pre našich politikov vo vláde a potom ešte takí, čo sú ich krvná skupina, vzdelaní ale (ako to napísať slušne),odžubávači. Nie každý dôchodca volí smer a spol.nie každý mladý volí PS a spol. Je to asi naozaj len o povahách a ovplyvniteľnosti. Niekedy sa robilo tak,keď bol len kráľ,monarcha,faraón,cár a poddaní...hodilo sa pár mincí, kúsky chleba medzi dav poddaných a už bol ten "záchranca a spasiteľ chudoby" , aj sociálny demokrat v našej slovenskej verzii 😏. Sociálna demokracia funguje správne,ale tam,kde nie sú v nej zapletení mafiáni 🤭.
@darmasiswa
Prečo je zlé o niekom povedať, že je jednoduchší? Veď snáď sa nebudeme tváriť, že sme všetci rovnakí a máme rovnakú štartovaciu čiaru/nadanie/schopnosti.
Prieskumy ukázali, že keby volili len ľudia so základným vzdelaním a strednými školami bez maturity, PS by nemalo ani 5 percent a SAS ani 3.
Tie prieskumy tiež musia nejako deliť skupiny ľudí a áno, najvyššie dosiahnuté vzdelanie je jeden z dôležitých parametrov.
A jasné, že aj skladník si môže prečítať Vergilia v originále, ale asi to veľmi pravdepodobné nebude.

Nie, nikto, ani zo širšej rodiny nefandí žiadnej strane. Alebo o tom aspoň neviem. V čase volieb sa každý snaží vybrať si najmenšie zlo, to je tak všetko.