icon

Hádka v rodine kvôli majetku

sandra1910
24. máj 2017

Zdravim ženy, potrebovala by som sa vyrozpravat z aktualnej situacie v rodine a rada si precitam aj vase nazory..som vydata uz tri roky a momentalne sa s manzelom tesime na nas prvy prirastok..teda vlastne hned dva 🙂..cakame v septembri dvojicky. Mam rodicov a jedneho starsieho brata..rodicia ziju vo velkom..dalo by sa povedat dvojgeneracnom dome kde sme s nimi az donedavna byvali aj my s manzelom..povodny nas plan bol taky ze si jedno poschodie v dome prerobime a ostaneme byvat s nasim, pomahat im kedze otec je uz dva roky dochodca a mama onedlho takisto pojde na dochodok..lenze byvanie s nasimi sa postupne ukazalo ako nemyslitelne nakolko sme tam jednak nemali ziadne sukromie a jednak nam neustale organizovali program (byvali sme na dedine takze ked prisiel vikend a chceli sme napriklad s manzelom ist na nejaky vylet tak nehrozi lebo otec hned vymyslel pre manzela robotu, a keby len u nich ale aj u stryka - otcovho brata ktory byva o dva domy dalej)..ved jasne byvali sme u nich sice sme vsetko platili napoli aj si varili sami..ale pomahat treba..lenze to bolo vkuse..my sme si s manzelom nemohli nic naplanovat na vikend lebo kym sme stihli nieco vymysliet uz sa nam o "program" postarali nasi..ked sme sa niekedy vzopreli urazili sa..takto to fungovalo dva roky a zacalo sa to stupnovat do takej miery ze sme si s manzelom povedali ze radsej pojdeme do podnajmu..a tak sme aj sli..nasi nam to strasne vycitali..ze kto im teraz pomoze, ako to utiahnu a ze co nam u nich chyba ale nedalo sa inak..ta situacia bola fakt neunosna...brat sa zenil skor ako ja ..on dostal od nasich starsi dom ktory zdedili po otcovych rodicov..a nasi mu ešte dali nejake peniaze aby si ho mohli so zenou prerobit a nemuseli si brat velku pozicku ..brat totizto od zaciatku vyhlasoval ze on s nasimi byvat nebude..ale to im nevadilo..vsak nech maju pekne vlastné..nasi maju ešte jednu chalupu ta je vsak dost daleko..mama ju zdedila po tete..a prave ta sa stala jablkom svaru..nakolko sa tato chalupa absolutne nijak nevyuziva..kedze je daleko nasi tam jazdia raz za dva mesiace vyvetrat a pokosit..ani ju neprenajimaju ani nic..tak som sa ich nedavno spytala ci by mi ju nedarovali ze by som ju predala a za peniaze by sme si s manzelom postavili dom..(pozemok máme- manzel dostal od otca ako svadobny dar)..teraz sme v podnajme..ja som PN, a je to pre nas trosku financne narocne..ešte ked onedlho budeme uz štyria..nato sa nasi strasne nastvali ze aku mam drzost od nich nieco pytat..ze tí mladí su dnes chamtiví..ze sme mali ostat u nich a nic by nam nechybalo..a ze oni tu chalupu rozhodne nemienia predavat ze je to dedicstvo..a ze ked sme boli taki hrdinovia ist do vlastneho tak snad aj mame na to aby sme to utiahli..nakricala som na nich, tresla dverami odvtedy sme sa nebavili..uz to budu 2 tyzdne..:( ano viem mozme stavat aj na uver ale ja bude na materskej ešte k tomu s dvoma detmi manzel zaraba ale zas nezarobi bohviekolko ..a tu chalupu maju nasi naozaj len nato aby sa chvalili ze maju, ani tam nechodia, ani z nej nic nemaju..ked chcel ist brat do vlastneho tak jasne nie je problem ešte mu pomohli ako mohli..len aby sa chudacik nezadlzoval..oni mi vykrikuju ze si mame nadobudnut sami..ale oni pritom nic nenadobudli vsetko len podedili..

sandra1910
autor
24. máj 2017

@emilia25 tak medzi nami ich prekvapivo neskazili..netvrdim ze sa neviem ako zboznujeme ale vychadzame normalne a brat sa v tomto spore s nasimi postavil na moju stranu..ze tiez nechape co tu chajdu nepredaju ked z nej nič nemaju..ze on by ju uz strelil dávno ved sa to po case aj tak rozpadne kedze nasi tu chalupu nijak nezveladuju a nestaraju sa o nu...to boli jeho slova 🙂

maciatkolulu
24. máj 2017

@h2 to akoze myslis vazne, s tam, ze nech dom predaju a dcere daju peniaze???😅 Normalne neuveritelne, ZIADEN rodic nie je povinny davat nikomu nic, to je zasada a kebyze za mnou pride druhe dieta s nejakou podobnou poziadavkou, tak chytim zachvat smiechu, pretoze kebyze za mnou pride slusne a skusi sa normalne opytat , ci nepoziciame na stavbu, tak ok, ale brat dostal a ja nie, a predajte chalupu, ku ktorej mimochodom mozu mat nejaky vztah/samozrejme autorka napise, ze nemaju ziadny😉) a my vam budeme niekedy roku pana splacat, akoze zamyslel sa niekto, ze to mozu mat ako zabezpeku na dochodok? To ake vztahy maju komplet v rodine tazko takto posudime, nejako som nepostrehla, ci dotycny postarsi dom, co dostal brat je aj prepisany nanho atd, ale rozhodne sa takto vztahy v rodine nebuduju, aj jachcem a on dostal a my sme to a hento... to je take trochu fakt detinske a navyse realne mozu predat pozemok, zobrat hypo a kupit nejaky bytik, pretoze ked maju na prenajom, tak snad budu mat aj na hypo, len si budu splacat vlastne a nebudu musiet nikoho o nic prosit.

emilia25
24. máj 2017

@sandra1910 tak mozno keby viac do nich on hucal tak by na koniec aj predali.

jaaty
24. máj 2017

@sandra1910 prepáč, ale nepočula som jedno pekné slovo na tvojich rodičov ani na brata, ale na druhej strane chalupu, by si chcela.....
Zamysli sa nad tým, aké vzťahy vo Vašej rodine sú. Nemyslím si, že ich pokazilo to, že si pýtala chalupu. Ich reakcia bola zrejme len dôsledok niečoho.
Ja mám svoje bývanie, brat aj s priateľkou doteraz bývali u otca. Teraz si kupujú svoj byt a otcov (na ktorom máme podiel po smrti našej mami aj ja a brat) zakladáme, aby dostali vyššiu hypotéku. Ani ja, ani otec sme s tým nemali žiaden problém. A nemali sme problém ani s tým, že sa odsťahujú, hoci otec zostane v byte sám. ... asi vzťahy v našej rodine fungujú trochu inak.

sandra1910
autor
24. máj 2017

@maciatkolulu keby k nej poondatej chalupe mali hoc aj tolko vztahu co sa vojde pod jedne nechet tak nepoviem ani pol slova..k tej chalupe maju taky vztah ze sa len stazuju ze maju svoj dom a ešte s amusia aj o tu chalupu starat..( to znamena raz za cas tam vyvetrat a pokosit)..ja som za nimi prisla slusne ze by sme potrebovali v nasej sitauacii pomoct a ci by nam nepomohli prave takto..mna nenahnevalo to ze odmietli ale to akym sposobom odmeitli..ta reakcia, tie kriky a vycitky..si precitaj vsetky moje prispevky tu nie len ten uvodny..

sandra1910
autor
24. máj 2017

@jaaty jedno pekne slovo?..ved cely zivot im beham okolo zadku..vzdy som im pomahala ako som vedela, vsetko za nich vybavovala nikdy nic nepytala..doslova mna aj manzela vystvali z domu a teraz mi nevedia odpustit ze u nich nadalej nebyvam a neskacem tak ako oni piskaju..tak ako doteraz..aj ked sme sa odstahovali a nieco potrebovali vzdy sme bezali a pomohli, vybavili..a ked ich pridem ja poprosit o pomoc tak som chamtiva potvora?..no nenapadaju ma ziadne pekne slova..

terezka1947
24. máj 2017

@sandra1910 vies,v zivote zazijes este vela sklamani-bohuzial
pravdou je,ze je to majetok rodicov,co a ci ti z neho neico daju,je na nich
je to len ich dobra vola
ze brat toto a hento?
s tym nezmozes nic....mozno aj su na neho hrdi,ale asi pomoc ocakavali od teba,doverovali viac tebe,ze budes pri nich do staroby-ano,budu riesit tvoj zivot,ale budu s tebou,ty s nimi...atd,atd...vzajomne si pomozete
ze ti priesili program?hmmm...tak to niekedy chodi,pre rodicov sme deti=viac ci menej
podla mna sa na teba spoliehali....sklamala si ich odchodom,su smutni....ja by som netlacila na pilu,pomahaj ak vies a mozes,este nakoniec aj ich pomoc budes mozno potrebovat....a neriesi uz majetky
ak nieco budu chciet,daju...uz ty sa snaz ako vies riesit svoj zivot
nepozeraj na to,co bolo,je a co by mohlo byt keby....
jednoducho...kludne sa teraz venuj rodine svojej....a situaciu nehrot
mozno aj zavolaj....
su veci,kt.treba nechat tak...a neublizovat si zbytocne navzajom,cas vyriesi a vylieci vsetko

mateson
24. máj 2017

@sandra1910 ja si na rozdiel od iných nemyslím, že si spravila niečo zlé, ak si sa opýtala rodičov, či by ti nepomohli tou chalupou. Na spat k nim bývať nechoďte v žiadnom prípade.Možno ich narodenie detí obmakčí, možno nie.Podstatné je teraz aby si bolo v pohode zdravotne, máš pred sebou porod a aby v tomto smere dopadlo všetko OK. Viem, že ťa to trápi, ale toto je priorita číslo 1. Jednu vec si ale neodpustím. Neviem si predstavit sa nerozprávať s dcérou keď je tehotná /ešte s dvojičkami/. Máme "čerstvú vnučku" , chvalabohu všetko OK , tehotenstvo dcéry som prežívala viac ako dve svoje. Mňa by asi prekotilo, ak by som denne nevedela, či je všetko v poriadku a či niečo nepotrebuje. "Nasrať" by ma mohla ako chcela🙂 V tomto tvoju mamu neviem pochopiť. Ale tak to som ja, každý to máme inak. Držím palce.

maciatkolulu
24. máj 2017

@sandra1910 citala som....

sandra1910
autor
24. máj 2017

@mateson nasi sa somnou odvtedy nebavia..len mi posielaju odkazy po bratovi..ked som zistila vdaka bratrancovi ze ma uz zacali roznasat aj po rodine..ze aka som nevdacna a drza a neviem co ešte tak som odkazala po bratovi ja im ze ak s tym neprestanu nech zabudnu na vnučata...viem ze som to prehnala ale strasne jedy do mna vosli..uz cela rodina vie ze som si dovolila daco drzo vypytat..ze aka som a podobne..

juma2
24. máj 2017

Podľa mňa si to ani neprehnala. Možno to s tou chalupou bolo trocha unáhlené ale keď vedeli pomôcť tvojmu bratovi, tak teda prečo tebe nie? Ide hlavne o to ako sa k tomu postavili ak vás začali kade tade roznášať. Neboj sa ty nič, zvládnete to aj sami bez ich pomoci

janickadr
24. máj 2017

@sandra1910 Cely zivot si rodicom skakala okolo zadku, najskor len ty a potom ty aj s manzelom, tak su teraz prekvapeni az sokovani a samozrejme urazeni, ze uz neskaces, resp.neskacete. No v zaujme udrzania si zdraveho rozumu a stastneho manzelstva bolo zjavne nevyhnutne urobit zmenu. Asi vam nezostane nic ine, len sa spolahnut len a len na seba a neocakavat najblizsie obdobie od rodicov nic aj za cenu toho, ze budete existovat skromne, ale sami a vo svojom (resp. v prenajatom). Usetrite si tak pocit sklamania a nespravodlivosti. A mozno s rodicmi potom "pohnu" vnucata, ale asi na to by som sa nespoliehala...

mirro
24. máj 2017

Rodičia sú naštvaní,že ste im zmarili plány. Sami dom neutiahnu. Vy ste dobre urobili,že ste sa odsťahovali,napriek tomu,že im sa to nepáči. Je to nespravodlivé,ale nič s tým neurobíš,iba sa posnažte postaviť sa na vlastné nohy. Je to ich majetok a sami rozhodnú,komu,kedy a čo dajú. Ale pozor! Nikdy nekrič na ľudí,ktorí ťa učili rozprávať. A vyhrážať sa,že neuvidia vnúčatá? Silné slová...

janinah
24. máj 2017

odišli ste? odišli...tak sa postarajte sami o seba ako viete,bez ich chalupy aj bez ich peňazí....s odstupom času zistíš,že ste dobre urobili a neboj sa,vzťahy sa urovnajú,ked prídu vnúčatká

bluka2
24. máj 2017

Tak toto je mimo mojho chapania ako mozes prist za rodicom s napadom vymyslenym s ich majetkom. A to odovodnenie, ze aj bratovi pomohli, dalsia drzost, lebo je na ich posudeni komu ako, kolko, akym sposobom pomozu. Nie tvoja kompetencia. Je take tazke chapat, kedy to uz clovek prezenie? To vysvetlenie, ze ved to nenadobudli vlastnymi silami, ale zdedili po tete - to je dost hrozne uvazovanie teda a uplne odveci, ze to uvadzas ako faktor. Skus sa im ospravedlnit...

persica
Odpoveď bola odstránená
ema234
25. máj 2017

@sandra1910 je to presne majetok rodicov, neviem preco by ste si ho mali narokovat, ked nemate dostatok penazi na byvanie nemali ste planovat deti. Ja s manzelom mam hypoteku a vlastne byvanie, ale nikdy by ma nenapadlo sa prizivovat sa na rodicoch. Mas vlastny zivot a myslim ze kto Vas ma zabezpecit je tvoj muz.

rawmamka
25. máj 2017

@sandra1910 Ahoj, ja iba v skratke - je to nespravodlivé a chápem ťa, myslím, že rozmýšľaš múdro a nič lepšie ako osamostatnenie sa ste nemohli urobiť - u rodičov by to nespelo k ničomu dobrému - nakukni do skupinky Ach tá svokra, svokor,.... a uvidíš čo za peklo na zemi by vás čakalo..... A tie baby, ktoré ťa strašia, že to s dvojičkami nezvládneš, tak iba toľko - zvládneš 😉 , nie si ani prvá ani posledná . Majte s mužom svoju hrdosť - zoberte si hypo, postavte domček a ukážte rodičom, že sa o seba dokážete krásne postarať aj sami a s deťmi príde do vašej rodiny radosť, o ktorú vaši nebudú chcieť prísť. Najmä už nič nežiadajte, oni vám časom dajú aj sami, len vy musíte byť viac diplomatickí a nedať zo seba robiť sluhov, handry, lebo potom sa k vám tak aj správajú - všimni si, že brat ich má v paži, nepomáha, ale napriek tomu je u nich na prvom mieste. Je im jednoducho vzácny, lebo ho vidia málo a nie je od nich aspoň naoko závislý, žije si svoj život a oni keď chcú, aby bol s nimi, tak ho pozvú na grilovačku, návštevu, dajú dom, peniaze,... Nehovorím, aby ste boli takí špekulanti aj vy, ale toho zdierania tvojho muža a teba už bolo dosť. Ak budú vaši potrebovať pomoc, tak povedzte ok, ale len vtedy, keď príde zároveň s nami pomôcť aj brat so ženou a bodka.
Rodičia si ťa začnú vážiť, až keď im ukážete, že sa zaobídete aj bez ich pomoci a s úsmevom na tvári.

6mia6
25. máj 2017

Tu sa ti ukazuje presne aki ludia proste su... niekto sa nad tym pozastavuje, niekto az pohorsuje ako si si dovolila otvorit usta a nieco sa opytat.
Za mna, preco by si sa neopytala, nie si slepa a ani hlucha. Na jednej strane maju ludia komunikovat ale najlepsie hovorit len to co sa druhej strane páči.
Keby si sa neopytala a zobrali hypo bez ich vedomia, rozpravali by ako vam mohli pomoct, nie??
To je uz teraz jedno. Kasli na nich. Nechala by som to do stratena. Kto bude chciet aj z rodiny vediet co sa vlastne stalo sa opyta aj teba.
Teraz sa sustred na donosenie deti a potom bude vsetko ok.
Aby ste neplatili aj najom aj hypo. Dajte si na pozemku postavit dom na kluc na ktory sa berie hypo az po dostavani ked sa mozete do neho nastahovat.

sandra1910
autor
25. máj 2017

@ema234 prizivovat?..od 17 rokoch makam, nasim som vzdy poctivo platila, ked som u n ich byvala odovzdavala som čast vyplaty na stravu šeky, ked sa k nam nastahoval manzel, hned sme vsetko platili napoli stravovali sme sa sami, nasi maju dve auta ale ked bolo treba niekam odviest vzdy sa šlo len nasim autom, na benzin samozrejme nikdy nedali ani cent, ked potrebovali nieco kupit vzdy sme im kupili nikdy sme peniaze nepytali..ked sme my nieco potrebovali tak kupili ale samozrejme hned bloček a peniaze sme museli vysolit..

lukasinko
25. máj 2017

Dobre ste urobili ze ste sli preč od rodičov.my sme neodisli a to bývame ešte aj so svokrovcami aj svagrovcami cize 3 rodiny v jednom dome a hoci kazdy ma svoje poschodie aj s vlastným vchodom nie je to dobre.chces ist hoci len na dvor uz sa tam nasackuju všetci chceš grilovat a máš návštevu uz znova všetci a takze súkromie žiadne.Svokrovci super len nejako so svagrovcami to nie je tak ale sme si s manželom predstavovali.takze keby sme neinvestovali kopec peňazí do rekonštrukcie tak už tam nie sme aj za cenu hypotéky hoci ju platis cely zivot ale máš kľud .si vo svojom robisrobis si čo chces podľa svojich predstav a nikto sa ti do ničoho nestará.je viem ze je ťažké sa zadlzovat v dnešnej dobe.ale určite choďte do vlastného bývania.

sandra1910
autor
25. máj 2017

@mirro ja viem ze silne slova ale to som uz povedala v hneve..ked ma zacali roznasat po rodine..

sandra1910
autor
25. máj 2017

@persica keby mali aspon nejaky vztah k tej chalupe, keby ju aspn raz do roka prenajali alebo si tam chodili uzit silvestra alebo nieco..ale oni nic..zo zaciatku tam chodili raz za dva tyzdne teraz uz ani to..idu tam len fakt ked uz je trava po pas..pokosit to je vsetko..a potom frflu pred susedmi ze akoby nemali dost roboty doma ešte aj o to sa musia starat...a ked im navrhnem nech to teda predaju ze mne by to pomohlo tak hned vybehnu ci som sa zblaznila..ze to sa nikdy predavat nebude.

h2
25. máj 2017

@maciatkolulu Nie, jasné, že to nemyslím vážne, napísala som to ako reakciu na autorkinu poznámku, že rodičia ju nútia, aby s manželom bývali s nimi, lebo oni z dôchodku veľký dom neutiahnu a dcéru "vydierajú" tým, že ho budú musieť predať. Mne je jasné, že rodič nie je povinný dávať nič, aj ja sama som to napísala. Ale teda keď nič, tak nič ani staršiemu synovi. Prečo jednému všetko a druhému nič? A ešte majú zrejme rodičia pocit, že to podelili spravodlivo, lebo dcéra predsa dostala horné poschodie v ich dome. Áno, ale za akú cenu?

sandra1910
autor
25. máj 2017

@h2 presne si to vystihla..toto nam nasi stale rozpravali ze vsak my ziadnu hypoteku brat nemusime ze mame kde byvat..a ze brat je na tom horsie lebo si ešte na prerabku domu bude musiet doberat pozicku..nakoniec si ziadnu brat nemusel kedze nasi mu po svadbe dali ešte riadnu sumu penazi aby sa zadlzovat vobec nemusel..jemu trebalo pomahat vsak ja budem byvat u nich a raz mi ostane ich dom ked sa pominu..to bolo ich vyjadrenie..aj by to tak bolo keby nam nezacali robit peklo..

h2
25. máj 2017

@sandra1910 A čo tak skúsiť im povedať, že ste aj chceli bývať u nich, ale nedá sa kvôli ich správaniu, že vás nenechajú na pokoji, že sa vám do všetkého starajú, že vám organizujú voľný čas prácami pre nich aj celú širokú rodinu... ?

sandra1910
autor
25. máj 2017

@h2 to sme vsetko uz povedali..teda hlavne ja...oni si to vobec neuvedomuju, nepripstaju..ze vsak je normalne ked deti byvaju u rodicov ze im treba pomahat..jasne je to normalne ale odtial potial..nie uplne kazdy vikend a nie ešte robit pre celu rodinu, jedneho stryka u druheho..ved to uz bolo neunosne..

petjka
25. máj 2017

My sme na tom podobne, svagor dostal prázdny dom v meste a my sme dostali dom so svokrovcami 🙂 takže máme trojizbový byt s hypotékou, čakáme tretie dieťa a svagor, mužov brat má veľký dom v meste bez hypo. Určite to nespravilo dobré vzťahy v rodine no tvárime sa že je všetko ok pritom nie je. Miesto toho aby jeden prázdny dom vysporiadali medzi dvoch synov ktorí by ho buď predali a peniaze si rozdelili alebo by jeden vyplatil druhého tak to spravili takto a to len preto lebo nechceli aby sa dom predal. Inac, ten dom ma hodnotu min 250 tis...

mysicka36
25. máj 2017

@sandra1910 oni ťa vydierajú, aby ste išli k nim bývať. Ty ich potom vydieraj a nechoď k nim s deťmi.

Pozri, majú na to právo ti odmietnuť dať chalupu. Áno, je to nespravodlivé, keďže brat dostal. Ale život je už taký. Ak toto rodičom stojí za to, že budete mať ako rodina nahovno vzťahy kvôli majetku, ktorý ajtak nevyužívajú, tak nech sa páči. Je to ich voľba.

h2
25. máj 2017

@sandra1910 Čiže keď rodičia pomôžu deťom tým, že im poskytnú bývanie, tak je normálne pomáhať (jasné, rodičom je normálne pomáhať, aj keď nič neposkytnú), ale keď pomôžu druhému dieťaťu tým, že mu dajú dom a ešte aj peniaze, tak od neho už pomoc neočakávajú? Lebo nebýva s nimi?